På gång just nu – den 25 februari 2022

Våren är på gång

På gång just nu – den 25 februari 2022 är det meteorologisk vår i södra Sverige enligt SMHI. Där har dygnstemperaturen de senaste sju dygnen varit över noll grader.

På flera platser i söder anländer våren numera upp till fyra veckor tidigare än vad den gjorde under perioden 1961-1990 enligt SMHI:s mätningar.

Den 15 februari har satts som det tidigaste tillåtna datumet för vårens ankomst. Enligt SMHI.

Bild på en vitsippsbacke på gång just nu

Petter Katts dag

Den 22 februari var det Petter Katts dag. Vem var nu denna katt? Det var S:t Petrus man firade när han blev biskop i Antiochia. I almanackorna förkortade man det till Petr cath. Det folkliga namnet blev efter lite språkförvanskning Petter Katt. Denna dag ansåg man förr i södra Sverige som den första vårdagen.

Karnevalen i Venedig

Karnevalen i Venedig är också ett säkert vårtecken. Den pågår nu och fram till 1 mars. Karnevalen verkar dock ha förlorat sin forna glans. I den här videon ser man turister med ryggsäckar lufsa runt och verka ha ganska tråkigt ivrigt sökandet efter karnevalsklädda fotoobjekt.

Läs mer om att resa till Venedig jag skrivit om i tidigare inlägg

Venedig är bäst på hösten

Maskernas Venedig

Hemvärnet populärt

Hemvärnet har blivit attraktivt för många och ansökningarna strömmar in. Under januari 2022 ökade ansökningarna med 156 procent när man jämför med samma period i fjol. Många unga och fler kvinnor än vanligt vill gå med. Man vill göra något för Sverige.

Själv skulle jag inte tveka att ansluta mig om jag var ung och stark.

Bild på Hemvärnets hundpatrull på isen på gång just nu

På gång är flyttfåglarna

Dags att börja kolla Artportalen och ta med sig fågelkikaren ut i markerna och kanske ladda en fågelapp i mobilen.

Läs mer här om var du kan hitta info om vårfåglar, fågelappar och fågelsidor.

natusidan.se kan man lära sig mer om fågelskådning.

Kattugglan

Kattugglorna är i full gång nu. Jag älskar att höra deras ödesmättade hoanden sena kvällar och nätter. Ni vet det är den där ugglan man hör i Morden i Midsomer. Kattugglans hoanden och rävens skrik brukar ligga som bakgrundsljud när det hettar till i handlingen.

På Artportalen.se kan du kolla om man observerat ugglor de senaste fem dagarna där du bor via den här länken. Det tar en stund att trixa sig fram till sin ort och att ladda ner observationerna. Det är ganska roligt att veta om man har en kattuggla i närheten att spana efter.

natursidan kan man läsa mer om kattugglornas tidiga häckningar i år.

Kattuggla på gång just nu
By Andreas Trepte – Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26228166

Köksrensning

Läste någonstans om förslag på köksprylar man bör göra sig av med. Som ofta blir sådana här listor lite väl överdrivna. Några saker jag tog till mig:

gamla svampar, sprucket porslin, gamla keramikprylar som kan vara glaserade med bly, gamla köksredskap som börjat rosta, kantstötta muggar, oanvända köksapparater man aldrig kommer att använda, oidentifierbara påsar med fryst mat, konserver och kryddburkar med passerat bästföredatum, inlagda grönsaker som man inte använt på ett år, gamla kaffepaket.

Här är hela listan om du är intresserad.

Bedrägerisamtal

Från samma källa hittade jag denna förteckning på olika sätt att lura folk. 20 tecken – ett telefonsamtal faktiskt är ett farligt bedrägeri

Här finns till och med en blogg med samma tema. En del av er kanske känner igen bloggaren Görel Kristina Näslund känd framför allt som en av våra största pomologer dessutom är hon författare, psykolog och med. doktor. Bloggen heter bedragarbloggen.

Våra tankar är hos er i Ukraina

Ukrainas fana på gång just nu

26 thoughts on “På gång just nu – den 25 februari 2022

 1. Det var tillfälligt detta att jag kunde kommentera på bloggen, nu är det läsaren som gäller igen. Hos oss har vi vacker vårvinter, det blir nog en långsam liten promenad.

  Listan på vad man bör rensa ut är väl egentligen alldeles självklar, det är bara det att man inte kommer sig för. I förrgår fick en urgammal burk mejram säga adjö till kryddsällskapet. Men sen kom jag på att den skulle få flytta in i lekstugan på landet, de små tycker nog om att krydda sina röror med riktiga kryddor, haha. Apropå det så fick höstpojken med sig hem en liten lavendelkudde, han gick omkring och luktade på den och utbrast: “Jag älskar lavendel!”

  Jag önskar så att jag någon gång fick syn på en uggla!

  Om Ukraina: Det finns inga ord. Men vad kan vi göra?

  Trevlig helg Eva!

  1. Här är också vårvinter. Ljuvligt, men vi har floder på vägar och gator.
   Så är det med utrensningar. Det finns alltid roliga saker att göra.
   Vilken trevlig idé med kryddburkarna för barnen att leka med.
   Höstpojken kommer nog att känna igen doften av lavendel i hela sitt liv nu.
   Ugglor är jättesvåra att få syn på. Mycket lättare att höra deras läten.
   Vi är alla upprörda och ängsliga för vad som kommer att hända. Det går inte att släppa tankarna på det några längre stunder.
   Hopplöst med kommentarerna som inte fungerar. Är det bara när du kommenterar hos mig?
   Önskar dig hur som helst en fin helg och hoppas du inte har så ont längre!

   1. Det där med kommentarer är tydligen knepigt. Nu svarar jag på din kommentar inne hos dig! Men jag kan inte svara på kommentarerna i “klockan”, suck. Det har hänt att jag inte kunnat kommentera hos någon annan, men jag minns inte nu var det var.

    Höstpojken lärde sig känna igen lavendeldoften under höstlovet på torpet. Jag lät honom repa av lavendeln och han blev jätteförtjust. Det var nog därför han blev så glad när han hittade den lilla lavendelkudden.

    Ansiktsvärken efter ögonoperationerna är nu tack och lov över. Men det vanliga straffet efter något fysiskt kommer jag tyvärr inte ifrån. Det plågar mig ständigt.

    Strålande väder, men dagens beting blir nog dammsugning. Ha det gott!

   2. Ta det lugnt med dammsugningen! Det här med kommentarerna kommer vi nog inte att hitta någon lösning på. Huvudsaken är du hittar NÅGOT ställe i min blogg där du kan skriva dina trevliga kommentarer. Jag älskar också lavendeldoften. Vilken lycka att ha en sådan far- el mormor som lär en sådana saker.
    Gå nu ut och njut av solen. Dammråttorna kan vänta.

 2. Tack för detta intressanta inlägg. Städade kryddskåpet före jul och det blev bara peppar och timjan kvar resten hade passerat bäst före. Har börjat med skåp och lådor så snart är det fint här.
  Kriget i Ukraina är fruktansvärt och det finns i mina tankar.
  Kramar från oss

 3. Nej, jag har aldrig problem med livsmedel som har gått över bäst före datum eller något i frysen som jag inte vet vad det är. Otänkbart i min värld. Sparar aldrig porslin som är trasigt eller annat som är rostigt.
  Kattugglan har jag inte hört än men ska kolla din länk också.
  Ha en trevlig helg, Eva! Vi tänker på alla människor i Ukraina ❤️🕊️

  1. Du verkar ha jättefin ordning i ditt kök. Det måste kännas skönt.
   Här är strålande senvinterväder. Det lockar mycket mer med en promenad än rensning i köket.
   Trevlig lördag!

 4. Intressant som alltid! Saknar kattugglans hoande … men ska ev. följa med på en ugglesafari med Naturskyddsföreningen i mars 🙂
  Ja, Ukraina … vad ska man säga – så otroligt tragiskt – och visst går nog allas våra tankar till de drabbade.

  1. Så spännande med en ugglesafari! Hopas du får möjlighet att följa med.
   Ha nu en fin lördag. Hoppas du har lika fint väder som vi har här!

   1. Håller helt med. Vi är värda lite vår nu. Den här sista snön var himla onödig.
    Ha en bra ny vecka. Kramar

 5. Att våren är på gång är positivt, vad vi behöver nu.
  Så roligt med karnevaler, stor folkfest. Inte så vanligt i protestantiska norra Europa. Har firat det tidigare i Spanien, Nederländerna och södra Tyskland.
  Ugglor är fascinerande.
  Tänker mycket på Ukraina nu, det gör vi nog alla.
  Skön lördag!

  1. Javisst behöver vi vår. Tyvärr har vi aldrig varit mycket för karnevaler här. Det närmaste vi kommer är väl Valborgsfirandet.
   Skön söndag!

 6. Tack för en härlig promenad i ett gråmurrigt Venedig. Jag längtar dit beständigt och nu har jag varit där. Surret av röster, klockor som klämtar och en del karnevalsklädda och färgrika bland de strosande med ryggsäckar. Så välgörande att få gå kring där och minnas tidigare besök antingen i hetta, regn eller översvämning…
  Det som händer i Ukraina ät en galenskap som kan hindras bara genom att ryssarna själva lägger ner sina vapen. vägrar slåss mot grannen. För Putin finns bara slut på allt kvar… .

  1. Vi älskar Venedig lika mycket märker jag. Jag kommer troligen aldrig att komma dit någon mer gång. I en sådan här video kan man ändå känna atmosfären och återuppliva gamla minnen. Så roligt att höra att du uppskattade filmen.
   Ja för Putin finns bara slutet kvar. Måtte det komma snart.

 7. Anonym

  Åh, meteorologisk vår i söder redan – jösses. Jag är inte riktigt där mentalt än, känner jag. Tur det dröjer lite till häruppe.
  Kattugglor hade grannarna hört en bit härifrån, så det får bli ugglespaning någon kväll här! Tack för mer fakta. Liksom om fågelskådningen, alltid värdefullt!
  Ta hand om dig och så hoppas vi gemensamt på ett snart slut på denna eländiga situation i Ukraina.
  /Gunilla

 8. Det där med att rensa i köksskåpen får man göra lite då och då men jag kan tycka att många är lite för snabba med att slänga mat som gått förbi bäst före datumet. Det håller så gott som alltid långt efter detta datum om man förvarat det rätt. Jag har till exempel haft ägg som varit två månader för gamla och som smakat utmärkt!! Lite extremt kanske men ändå ett exempel på att de kanske inte skulle fegmärka så som de gör ibland.
  Kattugglor har vi gott om här och jag har sett dem då och då. Hade en här på baksidan i ett av våra träd för ett tag sedan som jag såg klart och tydligt och periodvis så hör jag dem varje kväll. Och nu på senare tid så har jag sett flera ugglor på mitt jobbdistrikt också. Blir lika lycklig varje gång!
  Tack för ett intressant inlägg ännu en gång och ta hand om dig!

  1. Fegmärka var är ett välfunnet ord tycker jag. Bara de själva går fria så… Visst kan man använda och äta mat långt efter bästföredatum. Just kryddor tappar dock sin arom och smak när de blir för gamla tycker jag. Det handlar inte om dagar utan kanske om månader efter bästföre.
   Jag förstår att du med ditt jobb får möjlighet att se ugglor mer än vi andra. Kul att ha dom på tomten.
   Tack för att du orkar läsa!
   Ha det bra och kör försiktigt!

Kommentera