På gång just nu – den 9 januari 2022

På gång just nu – den 9 januari 2022 handlar om gråväder, tulpantider, medel mot trötta ögon, snygg kofta att sticka, stillasittande, biblioteksrenovering och film om Audrey Hepburn.

Gråväder


Tulpaner på G

Efter allt mörker och dis nu börjar den färgsprakande tulpansäsongen. På lördag den 15 januari är det Tulpanens dag.

Så här menar experterna att man skall sköta tulpaner för att de skall hålla länge.

 • Man skall skära av 1 cm av stjälken för att tulpanen skall kunna ta upp vatten.
 • Pappret skall vara kvar i ett par timmar i vasen med ca 10 cm kallt vatten så de håller sig raka.
 • Man skall byta vattnet varannan dag.
 • De skall helst stå svalare på natten.
 • Tulpaner skall inte stå i närheten av frukt, värmeelement eller i solljus.

Min erfarenhet är att tulpaner trots dessa goda råd ändå bara står i en vecka. De växer ganska mycket och faller ut åt olika håll. Det blir ganska stiligt och frågan är om tulpanbuketten inte är som vackrast då.

Har ni tänkt på att när tar i en tulpanbukett uppstår ett alldeles speciellt ljud. Det kraschar liksom om buketten och är ett vackert och karaktäristiskt ljud.


Trötta och röda ögon

Om du är lite hålögd eller har blivit rödögd efter helgerna är ett gammalt modelltips att lägga en linje med en ljus ögonpenna på den inre kanten av den nedre delen av ögat, alltså innanför ögonhåren.

Det är viktigt med färgen. En penna som har en diskret och lämplig färgton är Idun mineral inliner färg Sand (den är alltså beige) är snäll mot det känsliga partiet invid ögat och lätt att applicera.  (Finns på apotek). Det finns givetvis andra pennor som också är bra.


Snygg kofta att sticka

Om jag var duktig på att sticka skulle jag inte tveka att sticka denna kofta.

Den öppna koftan stickas uppifrån och ned, fram och tillbaka på stickan och delas vid ärmhålet. Alla kanter har en snygg vriden resår.

Den har djupa raglanärmar och stickad i två garner. En silk mohair och en av ull, bambu och polyester. Stickor nr 3½.

Här finns beskrivning gratis och länk till garn.


Sitt inte still !!!

Enligt en stor amerikansk undersökning spelar det ingen roll hur mycket man motionerar om man sedan sitter still för länge t ex framför datorn, mobilen, TV:n eller sitter och läser för länge.

De som däremot har för vana att ta sig en bensträckare lite då och då kan uppnå dessa fördelar enligt undersökningen

 • fyra centimeter smalare midja,
 • lägre blodsocker,
 • bättre blodfetter och
 • lägre inflammationspåslag.

Pausen behöver inte vara mer än en minut.

En sjukgymnast rekommenderar att man står upp i minst 30 sekunder var 30:onde minut.

Kanske några minns operasångerskan Kerstin Dellerts råd att resa sig upp från TV-fåtöljen och röra på sig vid varje reklaminslag. Risken är bara att man kan falla död ner av utmattning med all reklam numera!!!!


Jobbigt dammsuga böcker?

Ett av världens mest berömda bibliotek – i anrika Trinity College i Dublin – ska restaureras. Det innebär att 750 000 böcker, många av dem unika och sköra handskrifter, måste flyttas. Hela processen beräknas ta fem år och kosta motsvarande 927 miljoner kronor, skriver The Guardian.

En del av böckerna i biblioteket är så sköra att de bara håller ihop med hjälp av tygband. Varje bok måste nu undersökas, dammas av, dammsugas och repareras, om det behövs.


Film om Audrey Hepburn på gång

En film om Audrey Hepburns liv borde bli väldigt intressant. Hon var en av mina absoluta favoriter. Hennes liv var mycket händelserikt och dramatiskt. Särskilt under andra världskriget då hon som liten var med om den svåra belägringen av Arnheim. Hon upptäcktes av den franska författarinnan Colette. Rooney Mara ( The Girl With The Dragon Tattoo) skall spela Audrey Hepburn.


Vi går mot ljusare tider!

31 thoughts on “På gång just nu – den 9 januari 2022

 1. Så roligt med lite “på gång” från dig Eva. Gråväder är det men vackert ändå med snön på alla buskar och träd. Men till veckan drar rejäl mildluft in såg jag på prognosen.

  Mina tulpaner som jag köper den här tiden brukar faktiskt stå i 14 dagar om … jag är duktig och ställer ut dom i vårt svala uterum varje kväll där det är ca 7 grader. Och jag håller med, när dom börja falla åt olika håll, då är dom som vackrast. Har just nu en bukett som jag köpte den 29 januari och den är just nu väldigt yvig och vacker. Den bör hålla ett par dagar ytterligare.

  Oj, och jag som tycker det är jobbigt att damma och dammsuga böckerna i våra två bokhyllor. Mäktig bild från Trinity College.

  Audrey Hepburn är även en favorit hos mig. Visste inte att det skulle komma en film om henne, Intressant.

  Trevlig söndag!

  1. Lyckliga du som har ett uterum med en temp på 7 gr. Förstår att tulpanerna trivs med det.
   Dammsuga böcker är verkligen ingen höjdare. Det är ett jätteprojekt man ger sig på där med Trinity C.
   Ser verkligen fram emot den filmen om Hepburns liv. Bara den inte blir för romantiserad.
   Hoppas du får en bra vecka. Den första efter alla helgerna!

 2. Intressant läsning som alltid hos dig!
  Snygg tröja, men då inte jag ens kan lägga upp maskor på en sticka så får den vara en ouppnåelig dröm.
  Visst är det härligt att vi nu går mot ljusare tider!

  1. Tack så mycket Anki! Jo lägga upp maskor till en stickning klarar jag. Men det är också allt. Skönt att alla helger är över nu så man kan återgå till sina gamla rutiner igen.

 3. Härliga tulpantider som kommer nu. Och det där krispiga ljudet som blir när man tar i buketten, visst känner man igen det! Snart dags att köpa en bukett. 🙂
  Förr stickade jag ganska mycket men nu tycker jag det är lite för pilligt för ögonen. Koftan ser härlig ut i alla fall. Och ja, ljusare tider stundar, även om det inte känns så just idag.

  1. Ja man får pigga upp sig med lite tulpaner nu. Här är fortfarande grått och trist ute. Smittan gör en ju inte gladare direkt så det gäller att försöka muntra upp sig- Vi går ju som sagt också mot ljusare tider.
   Visst är koftan snygg!
   Hoppas du får en fin vecka nu!

 4. Lite spännande läsning och jag skall försöka resa mej från soffan ibland. Vi går fyra runder om dagen men det blir mycket sittande ändå. Tulpaner är vårens budbärare men jag lyckas aldrig med dom.
  Koftan är snygg men kan inte sticka.
  Kramar från oss

  1. Ni hundägare får ju jättefin motion. Det gäller bara att komma ihåg att man ska resa sig då och då när man sitter still länge.
   Tulpaner är lite svåra i trädgården tycker jag också. Uppskattar snittvarianten mer.
   Kramar till er bägge!

 5. Vilken underbar bild på tulpanerna! Den färgklicken gjorde min dag! Och det krispiga ljudet av tulpaner älskar jag! Det är så vårlikt!
  Koftan hade jag gärna stickat om det inte var på rundstickor. Jag gillar inte dem alls. Det blir tungt och jobbigt att hålla i arbetet när man kommit en bit på väg och nuförtiden har jag för ont i händerna för det. Förr brukade jag skriva om mönstret till vanliga stickor men det är ganska bökigt och inte alltid så lätt att få det rätt.
  Det där med att resa sig med jämna mellanrum har jag faktiskt börjat med. Jag står och springer på stället minst en gång i halvtimmen ( i alla fall är det det jag har tänkt mig ). Men jag håller med dig om att man förmodligen kolavippat rätt snart om man skulle göra det i varje reklampaus hahaha!
  Tack för ett bra inlägg i den här serien igen! Och ha en fin ny vecka!

  1. Tack Annelore! Ambitiöst att du håller koll på stillasittandet genom att röra dig. Jag glömmer bort det. Vet inte vad jag ska hitta på för att bli påmind.
   De gånger jag försökt mig på stickning har jag fått väldigt ont i axlarna. Förstår att man kan få ont i händerna också.
   Hoppas veckan blir bra. Den första efter alla helger! Skönt att återgå till de gamla rutinerna igen!

 6. Tulpaner är alltid vackra. Min erfarenhet är att de klarar sig mycket olika länge, fastän jag sköter om dem på samma rekommenderade sätt och med mycket kärlek. Det är väl olika kvalitet, helt enkelt. Och ja, vi går mot ljusare tider. På mer än ett sätt, hoppas jag!

  1. Det är säkert olika med kvaliteten på tulpanerna. Men det är vackra så länge de står i alla fall. Ja nu får verkligen hoppas att tiderna snart vänder på mer än ett sätt!

 7. Så fort jag ser tulpaner när jag handlar nästa gång får en bukett åka hem med mig. Tycker också att de är vackra oavsett, t.o.m. när de har vissnat.
  Vilket hästjobb att tömma det biblioteket och att sköta om så många böcker. Det räcker med alla dem som finns här i lägenheten. Hade en gäst här för första gången som sedan, när vi satte oss, sa: “böcker, böcker, böcker…..” 😀
  Koftan hade jag kunnat tänka mig men min nackskada säga nej, Istället har jag länge virkat Amigurumis nu. Små projekt och väldigt roligt.
  P.g.a. min skada kan jag inte sitta still för länge. Måste alltid röra på mig emellanåt. Annars får jag för ont.
  Ha en trevlig vecka!

  1. Ja det där ljudet när man tagit bort plasten runt tulpanbuketten, det knastrande ljudet när man rättar till buketten är så härligt. Jag har inte köpt några tulpaner än, men nästa gång jag handlar ska jag köpa Tulpaner. Nu längtar jag efter dem.

   1. Javisst längtar man efter tulpanerna nu. De finns visserligen tulpaner långt tidigare numera, men det är nu efter jul man vill ha dem.

  2. Har förstått sedan tidigare att du har väldigt mycket böcker. De ger verkligen en speciell atmosfär i ett hem. Stickning är inget för den som har besvär med nacken. Då blir du titt som tätt påmind om behovet av att röra sig förstår jag.
   Hoppas du får en skön vecka i alla fall!

 8. Vi går absolut mot ljusare tider. Det märks redan nu när det fortfarande är halvljust vid klockan 16:30.
  Tulpaner ja! Det är många bloggkompisar som bara köper tulpaner för att fota dom när de är vissna. Hobbyfotografer ÄLSKAR vissna tulpaner. Det gör jag inte. Bra med dina goda råd, för de få gånger jag köpt tulpaner så har de tackat för sig efter tre dagar, då de blev “fotomodeller”, men inte hos mig alltså;-)
  KOftan är otroligt snygg, men precis som du har jag inga anlag för något hantarbete. Eller rättare sagt, jag har ingen talang. Du kanske virkar istället;-)

  1. Hoppas bara vi går mot ljusare tider på andra sätt också. Den här smittan börjar gå en på nerverna.
   Förväntar mig också en mängd vackra tulpanbilder framöver.
   Jo virkning är min melodi, men det blir sällan snyggt.

 9. När det gäller tulpaners hållbarhet brukar jag köpa dem lite senare på våren i kruka och direkt plantera ut dem i en balkonglåda. Då brukar de faktiskt hålla riktigt länge och vid ett tillfälle kom de igen året därpå!🌷

 10. Lotten

  Ja gråväder så här års kan också stavas skånskt väder. Men det finns fördelar med allt. Härliga tulpaner, det finns alltid hos mig så här års, ett bra sätt att hålla livsglädjen uppe. Och jag gillar dem minst lika mycket när de lämnar den uniforma likheten och vecklar ut sig över vaskanten i olika personligheter. God fortsättning på 2022!

  1. Hej Lotten! Ja nu får vi glädjas åt tulpanerna. Har just beställt nya luktärtsfröer trots att vi blev överkänsliga mot dem förra säsongen och att de torkade bort. Det kanske går bättre i år! Skam den som ger sig.

 11. Oh, vad härligt med tulpaner, älskar dem, så svenskt.
  Alltid bra att röra på sig, speciellt när man börjar komma upp i åren.
  Trinity College i Dublin är så fantastiskt. Har besökt det flera gånger, väl värt ett besök.
  Ja, nu går vi mot ljusare tider!

  1. Trinity C är ett drömbibliotek som jag så gärna skulle vilja komma till. Ja det är lätt att glömma bort att röra sig regelbundet.
   Ja tulpaner verkar vara något typical Swedish!

 12. Hurraa, nu fungerar det att skriva här! Tulpaner måste jag ju bara handla snart, har dessutom ett presentkort att använda. Oftast är det dock maken som köper dem när han handlar mat.

  Vilka vackra gråvädersbilder! Soligt idag men jag kom ut så sent att solen knappt syntes. Det där med att resa sig och ta en bensträckare måste jag ta itu med, jag blir gärna sittande timme efter timme, men jag försöker ta mig ut så ofta jag bara kan.

  Snygg kofta men… numera köper jag koftor på resor: i Dublin och på Öland, men den senaste köpte jag lokalt, dyr men den kommer att användas länge. Stickade och sydde mycket när barnen var små.

  Vilken underbar biblioteksinteriör, varför besökte jag inte det när vi var i Dublin!? Hu för att dammsuga böcker, har just sorterat in alla våra!
  Trevlig helg!

  1. Du kan inte tro så glad jag blir att höra att du kan kommentera nu utan problem.
   Det är lätt att glömma att röra sig. Jag ångrar jag inte skaffade ett timglas när det fanns för 30 min. Nu hittar jag det inte någonstans.
   Nu är verkligen tider för tulpaner. Trevligt med lite färg som piggar upp i dessa dystertider.
   Hur kan man missa att besöka Trinity C library när man är i Dublin???
   Det här svaret har krånglat lite så jag hoppas det kommer fram nu. Nu ska jag ut kolla efter norrsken som lär vara synligt nu.

   1. Jodå, svaret kom fram. Fick du svar från supporten till slut?

    Jag tror att jag var dåligt påläst när jag var i Dublin. Men vi for runt på landsbygden och tog av en slump in på ett jakthotell som våra kungligheter hade bott på. Jag med min engelska tyckte att rummet var “good enough” när vi visades det. Min man har fortfarande roligt åt det.

    Såg du något norrsken?

   2. Jag har mailat supporten, men ännu inte fått svar. Kanske åtgärdade de något utan att meddela mig. Ha ha hoppas rummet i Dublin levde upp till ditt “good enough”.
    Nej jag missade norrskenet. Är så besviken!

 13. Anonym

  Lite sent men bättre sent än aldrig att läsa detta inlägg! 🙂 Tack för mycket intressant läsning. Säger som er övriga, önskar jag kunde sticka. Mycket snygg kofta.
  Läser just nu en bok av Anders Hansen m fl, ”Hälsa på recept”, som proklamerar just det – 30 min rörelse om dagen räcker men GLÖM INTE pausgympan. Sitt inte still. Värt att påminna sig om! Tack för att du gör det!
  Tulpaner är underbara men tyvärr tycker även katter om dem. Som mellanmål. 🙂
  Skönt med vardag igen. Ha en fortsatt fin sådan du också!
  /Gunilla

  1. Blir alltid lika glad över dina kommentarer. Anders Hansen gillar jag. Man kanske skulle skaffa den boken! Det är skönt att höra att det räcker med 30 rörelse om dagen.
   Jasså katter gillar tulpaner. Har slutat förvåna mig över katter. De är verkligen märkliga djur.
   Håller med att det är skönt med vardag igen. Är inte förtjust i helger.

Kommentera