På gång just nu – den 4 januari 2022

Reflektion

På gång just nu – den 4 jan 2022 är årets första vecka. Helgerna är dock inte överstökade ännu. En trettondagshelg återstår. Årskrönikor över 2021 avlöser varandra och förväntningar av 2022 sammanställs. Reorna pågår för fullt. Julpynt säljs för mindre än halva priset och resterande julskinkor vräks ut.

Samtidigt grasserar smittorna. Covid 19 och Omikron kämpar om makten. Nya restriktioner är troligen på väg. Jag orkar inte sätta mig in dem längre. Eftersom jag inte går på krogen var och varannan kväll, besöker fester, bio, teater, idrottsevenemang utställningar och endast i undantagsfall nyttjar kollektivtrafiken känner jag mig inte berörd. Jag lever efter sunt förnuft och har hittills klarat mig bra. Men visst börjar det tära på ens humör …

Nyårsdagskonserten

Den traditionella nyårsdagskonserten direktsändes som vanligt med Wienerfilharmonikerna. Ett stort bonus denna gång var en uppvisning av Spanska ridskolan med de berömda lippizanerhästarna. (Den kallas för övrigt spanska ridskolan för de ursprungliga hästarna importerades från Andalusien.)

Den festklädda publiken verkade ha det lite jobbigt med munskydden.


Städa ger motion

Äntligen har vetenskapen kommit fram till att städning ger motion. Något många av oss sedan länge insett. Men att det dessutom kan hjälpa att hålla ens mentala hälsa igång var något nytt. Mycket förvånande är att lättare hushållsarbete ger bättre korttidsminne.

Att dammsuga kan nämligen hjälpa till att hålla både din fysiska och mentala hälsa i gång, enligt en studie från tidskriften BMJ Open, rapporterar Vetenskapsradion.

Studien, som fokuserade på hushållsarbete som dammsuga, diska, tvätta fönster och laga mat för att se om det påverkade äldres muskelstyrka och kognition, visar att dammsuga kan vara som ett träningspass om du är över 65 år.

Resultatet visade att äldre som ägnar sig mer åt lättare hushållsarbeten hade bättre korttidsminne och de som gjorde tyngre hushållsarbeten hade bättre övergripande kognition och bättre muskelstyrka i benen.

PS Kognition handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Det är med hjälp av kognitiva förmågor som vi planerar och organiserar vårt arbete på kort och lång sikt, utvärderar resultat, löser problem och fattar beslut.


Sagovärld av Beatrix Potter

Om ni inte sett filmen Sagovärld så missa inte den. Om ni har sett den – se om den. Det är en dansfilm med dansare från Royal Ballet i en koreografi av Fredrick Ashton och till musik av John Lanchbery. Dansarna och kostymerna är fantastiska. Den gjordes 1971. Den finns på SVTPlay till 30 jan. – Jag älskar den!


Lära sig språk

Vad gäller språkinlärning jag skrev om i förra På g tipsar Amatörbiologen om Duolingo-appen. 15 min per dag och man lär sig ett nytt språk. Efter knappt 3 månader är jag en hejare på spanska numera… säger hon.

PC för alla har här instruktioner.


Fler kurser – gratis

Moderskeppet har utvalda grundkurser gratis t ex i fotografering och om bildredigering. Även några kurser om WordPress är gratis (de har dock några år på nacken, men kan vara givande ändå). Observera att man kan teckna sig för bara en månad. Viktiga verktyg i WP Vässa din sajt är gratis.

230104


Håll er friska!

27 thoughts on “På gång just nu – den 4 januari 2022

 1. Anonym

  Tänkvärt! Bra tips med Moderskeppet! Jag är medlem så bloggkunskaperna kan nog vara bra att fräscha upp.

  1. Ja nu gäller det att städa för att få motion – som om det skulle vara något nytt. Visst föredrar vi att gå och promenera!?
   Kramar till dig och Minton!

 2. Det låter bra att städning gör så mycket nytta. Hundpromenaderna räknas förhoppningsvis också.
  Har grannar som aldrig rör på sig utom att åka handla. Det hade jag inte klarat.
  Låter roligt att lära sig ett språk på det sättet men mina tre språk räcker för mig.
  Nimbus är väldigt snygg. Håller tummarna att du får dem.

  1. Kan tänka mig att du att du klarar dig bra med dina tre språk! Märkligt ändå att det skall till en vetenskaplig studie för att upptäcka att städning också ger motion. Hoppas också på Nimbus!
   Trevlig Trettondagshelg!

 3. Duolingo-appen ska jag titta närmare på. Det finns en del som kan behöva fräschas upp.
  Fortsatt gott bloggår önskar jag dig. 🙂

 4. Gällande motion så kommer jag att promenera tills jag faller död ned. När det gäller Corona/Covid-19 så tror jag inte att lösningen är restriktioner utan att lösningen är att vi måste lära oss att leva med Corona/Covid-19. Detta virus kommer att cirkulera under årtionden framöver, förmodligen mildare och mildare, vi kan i alla fall inte införa nya restriktioner för varje ny variant som dyker upp. På sikt behöver nog bara riskgrupper och äldre behöva vaccinera sig årligen, ungefär som med säsongsinfluensan (snart tillhör jag gruppen äldre).

  1. Du måste ha urstarka ben och fötter som kan gå/vandra så mycket. Tror inte heller du kommer att sluta gå i första taget.
   Angående viruset tror jag du har helt rätt. Vi får hoppas att det räcker med en årlig vaccinering bara för de äldre och inte för hela befolkningen.

 5. Anonym

  Visst är konserten från Wien fantastisk och njutbar. Men inte lätt att få biljetter. De lottas ut och då gäller det att ha tur. Läste att skulle man köa för biljetter är väntetiden 25 år !!

 6. Vad gäller alla nygamla restriktioner så har jag “landat” i samma resonemang som du. Uppenbarligen måste vi ha gjort någonting rätt, då jag klarat mig helt och du och sin syster inte drabbats fler gånger än då ni blev sjuka i början av pandemin. Kan till och med med viss glädje konstatera att jag inte avstått från något under de gånga två åren. Har gått på restaurang, handlat och fikat precis som vanligt. Det enda jag inte har gjort är åka kommunalt. Kör bil istället.

  2022 blir ett roligt sportår, väl i klass med 2021. Även om jag inte är speciellt glad över VM i Qatar, där totalt 6 800 gästarbetare fick sätta livet till när arenorna byggdes. Att delta i VM är ju lika med att “godkänna” Qatars sätt att “arbeta”. Detsamma gäller förresten Kina också. Men ingen vågar att hoppa av OS respektive VM. Stornationerna “nöjer sig med” att inte skicka dit regeringsrepresentanter. Hur var det nu igen – sport och politik har ingenting med varandra att göra – hahaha;-) Skulle säga raka motsatsen där.

  Bra att städa är lika med motion och gynnar hjärnverksamheten. Dammsög halva lägenheten idag;-)

  God fortsättning!

  1. Håller helt med om fotbolls VM i Qatar och OS i Kina och att sport och politik numera i högsta grad verkar höra ihop.
   Vi fick aldrig klarlagt om det verkligen var coronan vi fick. Testades negativt, men ganska troligt. Men på den tiden hade inte Tegnell och Co pejl på smittspridningen ännu. Det hade väl ingen i och för sig. Inte helt övertygad om de har de nu heller. Det surrar alltför många olika motsägelsefulla “fakta”.
   Ja att städa ger motion och gör en intelligentare var ju något nytt. Du får väl ta andra halvan idag. Brukar också dela upp det så.
   Ha det bra och var lite försiktig där i Täby-gallerian!

 7. Håhåjaja. Vilken nyhet att man får motion av att städa. Dammsugning är det absolut jobbigaste jag kan hitta på att göra, får vila en vecka efteråt. Tack för tipset om Beatrix Potter-dansfilmen, ska försöka se den snart. Det ser sorgligt och absurt ut med alla ansiktsmasker på de finklädda uppradade människorna. Måtte det vända snart!

  1. Var ute och gick en stund i förmiddags och det är påfallande hur många som bär mask nu. Vi får verkligen hoppas det vänder snart.
   Potterfilmen finns endast till den 30 jan så passa på. Kanske något av barnbarnen är road av den.

   1. Åh vad trevligt. Baletten är av högsta klass. Man blir imponerad av hur de kan dansa med de stora kostymerna och maskerna de har på sig.
    Hoppas balettjejen tycker om den.

 8. Nyårskonserten tittar jag alltid på och tänkte också att det måste vara jobbigt att sitta därmed ansiktsmasker. Och det var roligt att se inslaget från Spanska ridskolan.

  Jaha, då ska jag inte klaga när det är dags att städa. Det låter ju som rena hälsokuren. Fast, att röra sig är ju nyttigt och rör sig gör man ju när man städar. Själv kör jag även ett 20 min träningspass varje morgon.

  Tack för filmtipset. Ska försöka hinna se den. Luktärter är fina men av någon anledning vill dom inte blomma hos mig så jag har gett upp. Har prövat alla goda råd jag fått men … inga blommor. Lycka till med din!

  Trevlig trettondagsafton!

 9. På en av våra semestrar ner till Italien med alla barnen, stannade vi alltid till hos våra vänner i Trieste, Lipica i Slovenien ligger bara ca 1.5 mil därifrån och ett år tog vi oss en dagstur till stuteriet med de vackra hästarna. Sanne blev biten av en ilsken Shettis vid första hagen vi gick förbi!! lyckligtvis inte allvarligt, en fin anläggning med avelshingstar och ston i rader och helt klart en upplevelse.
  Har en absolut favoritfilm med en häst i huvudrollen, Seabisquit, rekommenderar att ni ser den om ni inte redan har gjort det, https://sv.wikipedia.org/wiki/Seabiscuit_(h%C3%A4st) bästa “må bra filmen som finns” med bl.a Jeff Bridges, om jag kommer till LA i år skall jag ta mig till Santa Anita Park för att få en chans att se denna sagohäst (lite som Legolas) i full skala i brons, God fortsättning på er, Kram

  1. Hej Marie! Vad trevligt att höra av dig på bloggen. Förstår att det måste ha varit en upplevelse att se lippizanerna på plats. Tur att det inte blev något allvarligt med hästbettet för Sanna.
   Ska absolut försöka hitta och kolla filmen du berättar om. Så spännande av besöka LA!?
   God fortsättning till er också! Kram Eva

 10. Anonym

  Jaha, dammsugningen är delegerad till maken men kanske får jag tänka om, ifall det nu är bra träning. Men vid närmare eftertanke – nä. 😂
  Men intressant forskning!
  Aha, så Beatrix Potter-baletten existerar fortfarande? Vi tittade ofta när jag var liten eftersom resten av familjen älskade den. Själv avskydde jag det mesta med en 10-årings hela innerlighet. Det hände ju inget, de hoppade bara runt och dansade hela tiden, jättetråkigt 😉 DAnsfilmer har aldrig varit min grej. Men visst är den välgjord.
  Tack för ett trevligt och innehållsrikt inlägg Eva!
  /Gunilla

  1. Själv har har lyckats missa denna underbara balettfilm under hela min uppväxt. Trots att jag älskade balett och dansade många år när jag var yngre. Märkligt att du inte gillade den som älskar djur!
   Det finns många andra motionsformer än dammsugning man kan ägna sig åt. Låt du maken fortsätta ha hand om dammsugningen.☺
   God fortsättning på det nya året!

 11. Spanska ridskolan är så fint att se. Beatrice Potter brukade jag alltid se när jag var yngre men har inte sett den på länge nu. Tror minsann att jag ska se den igen.
  Det där med att lära sig språk med fem minuter om dagen tror jag inte särskilt mycket på! Själv använder jag flera appar för att lära mig franska och min favorit är Mondly. Jag har hållit på i snart ett år kan låååångt ifrån perfekt franska! Jag börjar precis kunna förstå det mest grundläggande.
  Ha det gott och sköt om dig!

  1. Tack för tipset om Mondly. Det måste jag kolla. Jag tror man kan använda appar när man främst vill fräscha upp gamla skolkunskaper. Att lära sig tala ett språk obehindrat tror jag absolut kräver att man bor i det landet en tid.
   Var rädd om dig du med!.

 12. Jag älskar nyårskonserten från Wien, vacker musik och vackra bilder också från dans, hästar och landskap.
  Oj, då får jag börja städa också😊.
  Luktärtor är vackra.
  Duolingo har en bra pedagogik.
  Ta det varligt och en trevlig kväll!

Kommentera