Evas lästips – dec 2021

Evas lästips – dec 2021 är de åtta nya pockets som nu finns på min läshylla. En blandat kompott. Kanske något som intresserar även dig? Bokomslagen är länkade till Bokus, men böckerna finns naturligtvis att köpa eller låna på andra ställen.

Jag har tagit med förlagstexten om respektive bok och en presentation av varje författare, som jag själv tycker är ganska intressanta. Har även angivit om de finns som e-böcker och talböcker eftersom jag förstått att många vill ha dem i det formatet. Varje omslagsbild är länkad för mer info.

Leslie Kara – Ryktet

“Har ni hört att det kanske bor en barnamörderska här i Flinstead?” Orden från en av mammorna vid skolgrinden får Joanna att flämta till. Ryktet är snart på allas läppar och engagerar hela den lilla staden. Kan det verkligen vara sant att en av Englands mest kända barnamörderskor sedan länge lever bland dem under skyddad identitet?

Så vem är det? Och är hon kanske beredd att mörda igen för att skydda sin hemlighet, nu när avslöjandet kommer allt närmare? Joanna dras in i den turbulens som sveper genom staden. Snart inser hon hur långt hon själv är beredd att gå för att skydda dem hon älskar. För tänk om sanningen finns mycket närmare än hon tror?

Lesley Kara är född och uppväxt i Chelmsford, England. Hon har arbetat som sekreterare och sjuksköterska innan hon tog examen i engelska språket vid Greenwich University. Senare har hon föreläst och varit verksam som ledare för Further Education. Hon bor numera i New Essex i England och är författare på heltid.

ca 69 kr Brombergs 2021. Finns även som e-bok och ljud-bok.


Max Seek – Den trogne läsaren

En finsk thriller som utspelar sig under några vintriga dagar i Helsingfors. Kommissarie Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där polisen efter ett larm har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är iväg på ett framträdande.

På natten när en lokal polis hjälper honom hem råkar de ut för en bilolycka och de två omkommer. Men strax därefter skymtar författaren på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors.

Jessica Niemi och hennes kollegor står inför ett mysterium som accelererar allteftersom timmarna går. Vem mördade kvinnan i huset och var är hennes make, författaren?

Max Seeck, född 1985 och bosatt i Helsingfors, är filmproducent och författare. Han har tidigare skrivit en kvartett böcker och med Den trogne läsaren (2021) introduceras han för första gången på svenska. Den trogne läsaren är såld till mer än 35 länder. Den andra boken med Jessica Niemi i huvudrollen, Ondskans nätverk, utkommer 2022.

ca 69 kr Albert Bonniers Förlag 2021 . Finns även som e-bok, ljudbok


Svennja O’Donnell – Inges krig

Inge hade aldrig tidigare talat om sitt förflutna. Allt Svenja ODonnell visste om sin mormor var att hon vuxit upp i Königsberg i östra Preussen, numera Kaliningrad. Men när Svenja gör en resa till staden och ringer upp sin mormor därifrån, brister Inge ut i gråt: »Jag har så mycket att berätta för dig.«

Allt börjar i en hemlig jazzbar i Hitlers Berlin. En berättelse om passionerad första kärlek. Om svek och terror. Om flykt, svält och våld. I takt med att Svenja nystar upp trådarna i Inges liv och spårar hennes väg över hela Europa, inser hon att hennes mormor bär på ett större lidande än hon någonsin kunnat ana. Och till sist avslöjar Inge en djupt tragisk hemlighet som hon burit inom sig i sextio år.

Svenja O’Donnell är född och uppvuxen i Paris, med en tysk mamma och en irländsk pappa. I. I dag bor och arbetar hon i London som journalist. Efter att i flera år varit korrespondent i Ryssland började hon täcka Brexit-omröstningen, en bevakning för vilken hon belönades med Washington National Press Club Breaking News Prize. Inges krig är O’Donnells redan hyllade debutroman.

ca 69 kr Modernista 2020 Finns inbunden


Guillaue Musso – Central Park

En tidig morgon i Central Park vaknar Alice och Gabriel på en bänk, fastlåsta i varandra med handbojor.
De kan inte minnas att de någonsin har träffats. Och kvällen innan var Alice hemma i Paris med sina väninnor och Gabriel spelade piano på en jazzbar i Dublin.

Hur hamnade de i den här situationen? Vems är blodet på Alices blus? Varför saknas det en patron i hennes tjänstevapen? Alice och Gabriel har inget annat val än att söka efter svaren tillsammans så att de kan återvända till sin vardag, men de är inte beredda på att sanningen kommer att vända upp och ner på deras liv.

Guillame Musso föddes 1974 i Antibes, Frankrike där hans mor arbetade som bibliotekarie. Redan som tioåring bestämde han sig för att bli författare. Efter skolan flyttade han till New York och arbetade som glassförsäljare en period. När Guillame Musso kom hem till Frankrike igen hade han huvudet fullt av bokidéer. Att den tiden präglat honom märks […]

69 kr 2021. Bokförlaget Nona. Finns även som e-bok och talbok.


Åsa Larsson – Fädernas missgärningar

– Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Äntligen är den sista boken om Rebecka Martinsson här!

Åsa Larsson är uppvuxen i Kiruna, men är numera bosatt i Mariefred. Hon är utbildad jurist och har arbetat som skattejurist. (Är sondotter till skidåkaren Erik “Kiruna-Lasse” Larsson.) Hon debuterade 2003 med Solstorm, som belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa debut och även blev film med Izabella Scorupco i huvudrollen som Rebecka Martinsson.

Uppföljaren Det blod som spillts blev Bästa Svenska Kriminalroman 2004. 2006 kom Åsa Larssons tredje kriminalroman Svart stig och 2008 Till dess din vrede upphör. 2012 utkom den femte boken om Rebecka Martinsson, Till offer åt Molok, och samma år fick hon Deckarakademins pris. Den sjätte och avslutande delen, Fädernas missgärningar, utkom hösten 2021 och tilldelades även den priset för Årets bästa svenska deckare.

Sammanlagt har Åsa Larssons böcker sålts i mer än 1 miljon exemplar bara i Sverige, och sålts internationellt till 26 länder. En ny serie filmatiseringar baserade på Åsa Larssons romaner inleddes 2015, med Ida Engvoll och senare Sascha Zacharias i huvudrollen som Rebecka Martinsson.

69 kr Bonnier Pocket 2021. Finns även s som e-bok och talbok m fl.


Deborah Ellis – Den osynliga flickan

Parvana är elva år och bor med sin familj i huvudstaden Kabul i Afghanistan. Under den hårda talibanregimen blir livet alltmer ohållbart för Parvana och hennes familj. När pappan blir fängslad beslutar sig Parvana för att göra det enda möjliga: att klä ut sig till kille och ta arbete på marknaden.

Deborah Ellis, född 1960 numera boende i Toronto och är en kanadensisk författare.
Ellis är en aktiv antikrigsaktivist och feminist.  Hon har skrivit många barnböcker som reflekterar detta. Hon reste till Afganistan1997 där hon intervjuade kvinnor i flyktingläger, utifrån dessa intervjuer skrev hon trilogin The BreadwinnerParvana’s JourneyMud City, och en bok för vuxna Women of the Afghan War.

60 kr En bok för alla 2021.


Olle Lönnaeus – Gamen

Gamen har blod på händerna. Varken regeringen eller militären, som fruktar en terrorattack, vill ha hem honom levande från kalifatet. Men ordern att döda en svensk medborgare är politisk dynamit.

I Syrien går allt åt helvete, och Simon får djupa sår i kropp och själ. Ett år senare har han flyttat in hos lillasystern Jenny, hans enda fasta punkt i livet. Då får han syn på Gamen på ett kebabhak. Eller såg han i fel? Majoren, som Simon litat blint på, hävdar bestämt att Simon misstagit sig och att Gamen är död. Förvirrad och övertygad om att han blivit galen börjar Simon söka efter sanningen.

Olle Lönnaeus sjunde roman. Som politisk expert på Sydsvenskan har han granskat olika former av politisk och religiös extremism. Inte minst de trehundra IS-svenskar som reste till Syrien och Irak. Hans journalistiska arbete har belönats med tre Guldspadar. Olle Lönnaeus prisade böcker är översatta till nio språk och utgivna i tio länder.

69 kr Bokfabriken 2021. Finns även s som e-bok och talbok.


Pascal Engman – Råttkungen

En ung kvinna hittas död i sin lägenhet i Täby, norr om Stockholm. Hon är knivhuggen över tjugo gånger i bålen. Polisinspektör Vanessa Frank tar sig an utredningen med en gäckande känsla av att det är något avgörande som inte stämmer.

I svallvågorna av feminismens framgångar breder ett digitalt nätverk av kvinnohatare ut sig. De kallar sig Incels , får sin livsluft i internets mörkaste vrår och förenas i sin vilja att söka upprättelse från de kvinnor som aldrig mött deras blickar. När idé ska omvandlas till handling står många liv på spel.

Pascal Engman (f. 1986) är författare och journalist. Han har på kort tid vuxit till en av de mest lästa svenska författarna i sin generation. Sedan debuten med Patrioterna (2017) har han hyllats av kritikerna för sin vassa iakttagelseförmåga och höga relevans i vår allt brutalare samtid.

Pascal Engman var tidigare journalist på Expressen och en av tidningens mest profilerade reportrar. Hans journalistiska öga gör sig påmint i författarskapet. I Vanessa Frank-böckerna avhandlar han extrema samhällsfenomen som högernationalister, incels och islamister. Frågor om klass och identitet är beståndsdelar som löper som en röd tråd genom Pascal Engmans författarskap.

19 kr Rea Bookmark förlag 2020. Finns även som e-bok och ljudbok.


17 thoughts on “Evas lästips – dec 2021

 1. Många bra lästips av författare som jag inte har läst tidigare. Skriver upp Den osynliga flickan, Inges krig och den finska deckaren till att börja med. Åsa Larssons senaste har jag läst med stor behållning. Måste berätta: Hon skriver också barnböcker, någon sorts urban fantasy, som sommarflickan gillar. För några år sedan ville hon se huset i Mariefred där favoritförfattaren bodde. Åsa L stod och målade staketet och sommarflickan fick sig en pratstund med henne! Men nu har Åsa L sålt huset i Mariefred och flyttat till en lägenhet på Söder med sin sambo. Har också köpt sig en tomt i Tornedalen för att komma tillbaka dit upp, till rötterna. Där ska hon bygga en timmerstuga.

  1. Tack så mycket. Vilken trevlig historia med Sommarflickan som fick tillfälle prata med Åsa L. Intressant att hon bor på Söder numera.

 2. Många författare som jag inte ens har hört talas om. Men “Fädernas missgärningar” står på min lista. älskar Pascal Engman och har läst alla hans böcker förutom hans senaste “Kokain”. Jag inväntar ju alltid pocketversionen av böckerna.

  1. Ja pockets är bäst. Har inte plats med flera inbundna böcker i bokhyllorna. Billiga pockets är lätta att ha i sängen där jag åtminstone läser mycket. Man behöver inte spara dem ens. Lite slit-o-släng vara.

 3. Många fina tips men jag har svårt för deckare. Jag kanske skulle försöka läsa en igen.
  “Inges Krig”… min pappa föddes också i Königsberg.
  Nästa boken jag ska läsa är: “Jag kan ha fel” av Björn Natthiko Lindeblad som levde i 17 år som buddistisk skogsmunk. Lyssnade på en intervju med honom för flera månader sedan och blev väldigt nyfiken.

  1. Så intressant att din pappa föddes i Königsberg! Har läst om “Jag kan ha fel” och tänker också skaffa den. Egentligen förstår jag inte heller varför man läser om blodiga och brutala mord som underhållning. Det är väl bara det att man vill ha spänningen och kanske fly vardagen lite. Men det finns så mycket annat att läsa.
   Königsberg är väl nuvarande Kaliningrad?

   1. Ja, det stämmer. Det är Kaliningrad nu. Jag gillar spänningsromaner och även skräck. Gillar Stephen King och John Ajvide Lindqvist t.ex. och gärna psykologiska thriller.

 4. Wow det var verkligen lite att välja på tack för tipsen..nu önskar jag dig en fin fortsättning på vårt nya år.. kram Nicki 🤗👍♥️

 5. Pingback: Evas pockettips juni 2022 - Seniorvinklat

Kommentera