På gång just nu – den 12 december 2021

På gång just nu – den 12 december 2021 handlar om katternas inre liv, Guccis privatbostad, söstrene grene, pyttlåda, Janssons, vintergröna växter och Jenny Nyström – en tuff dam.

Katternas inre liv

Om vad katterna verkligen tycker om våra kramar, lycka och människor. De gör vad de vill, hela tiden – och kan lära oss mycket om hur man lever i nuet, är nöjda och lär av vår erfarenhet. Här finns en mycket intressant artikel i The Guardian (engelska).

Närbild på ett mörkt kattansikte

Gucci

Filmen House of Gucci är aktuell på biograferna nu. Den handlar förstås om det italienska modehuset Gucci. Filmen utspelar sig mest i Milano. Rodolfo Gucci bodde i Villa Necchi Campiglio, ett arkitektoniskt mästerverk från 1930-talet. Bostaden är idag ett museum med en stor konstsamling och en trädgård. Kika in här och kolla in här hur han hade det. Pampigt javisst, men sååå smakfullt.


Söstrene grene

Den danska handelskedjan Söstrene grene har mycket att bli inspirerad av. Jättebra beskrivningar man kan ladda ner om man vill pyssla själv. Se här.

Här en halsduk i halvpatent. Man kan ladda ner beskrivningen i pdf. Klicka på bilden.


Matrester

Bra att ha en ”pyttlåda” i frysen. I dessa tider med mycket mat kan det lätt bli rester. Ta till vara dem och lägg i lådan. Perfekt att ha till en pyttipanna efter helgerna.


Janssons

Bildlänk till Professional secrets

Vintergröna växter

Trots flera dygn med temperatur under 15 minus har min låda med vintergröna växter klarat sig bra.

Jenny Nyström – tuffare än man kunde tro

Om de är några som ännu håller traditionen att skicka julkort på posten vid liv är det dags att posta julkorten.

Jenny Nyström (1854-1946) vår stora julkortskonstnär studerade i Paris. Hon var elev vid Konstakademien i Stockholm under åren 1873–1881. Hon står bakom 600 julkortsmotiv.

I Populär historia (1 dec 2018 av Katarina Harison Lindbergh) finns följande dråpliga historia att läsa.

Jenny Nyström tyckte att det var orättvist att de kvinnliga modellerna skulle visa sig nakna inför manliga konststudenter, medan de manliga modellerna slapp stå i bara mässingen inför kvinnliga studenter.

Det ska vara lika för lika”, sade hon och grep tag i det lilla skylande skynket och slet det åt sig. Den manliga modellen stod spritt språngande naken inför konstnärseleverna. Något sådant hade aldrig skett förr, och på Konstakademien i Stockholm förfasades man över den unga kvinnliga konstnärens tilltag.
Foto av Jenny Nyström
Jenny Nyström in action

Trevlig Lucia önskas mina besökare!

26 thoughts on “På gång just nu – den 12 december 2021

  1. Det är fantastiskt att Jenny Nyströms julkort står sig ännu. Så trevligt at fortfarande skickar kort med posten.
   Kramar till er bägge!

 1. Katternas inre liv funderar jag över dagligen, då det bor en katt här hemma, han har verkligen sina vanor, men jag vet i alla fall att han vill kliad och klappad. Jansson är ju en spännande rätt, gör själv en variant med bacon istället för anjovis, den blev ju inte allmän på julborden förrän än under 60- och 70-talet, mina föräldrar åt den aldrig i sin barndom/ungdom. Precis som med många andra rätter är dess ursprung höjt lite i dunkel.

  1. Det var en intressant variant med bacon i Janssons. Folk hamstrar visst ansjovis för det går något rykte om att det kommer att bli brist på den. Då vet man vad man ta istället.
   Precis som många rätters ursprung är nog kattens liv och känslor höljt i dunkel också. Har inte katt själv (allergiker) men skulle tycka det vara gosigt att ha en att kela med.

 2. Majvor

  Katter, ja, de är speciella. Jag har alltid varit för hundar, framför katter. Men jag fick se mig ”besegrad” när Korven kom in vårt liv efter viss övertalning från yngsta dottern. Numera hamnar hundarna på andra plats. Trots att jag just nu inte vill ha några husdjur kan jag nog tänka mig att adoptera någon katt framöver när antalet resor går mot noll.
  Guccis hem alldeles för likt ett museum istället för ett hem i mina ögon. Mysfaktorn alldeles för låg. Pråligt värre.
  Kul att dina växter trivs och att de verkar klara vintern bra så här långt.
  Julkort slutade jag med förra året. Blev lite överrumplad när jag insåg att jag var sent ute. Konstigt, för tid var det vi hade i pandemins spår. Men det blev telefonsamtal istället och det vill jag lova blev en succé. Samtalen blev både långa och uppskattade. Lär bli samtal i år också!
  Matrester blir också till pytt i vårt hushåll. Man tager vad man haver och det blir alltid bra. Skönt att inte slänga mat!
  Snart, snart vänder det! Tyvärr verkar snön vi fått, smälta undan lagom till jul. Visserligen är det dåligt plogat på vissa gångbanor och halt på andra, men det är inte så förtvivlat mörkt när snön lyser upp. Dessutom verkar snön dämpa lite av trafik- och stadsbruset.
  //majvor

  1. Låter bra mycket trevligare med julsamtal än julkort. Här är halt som attan också. Väldigt förrädiskt för man ser inte isfläckarna. Jag inväntar vändningen med stort förväntan. Fy så mörkt det blivit sedan snön smält undan. Visst dämpar snön ljud.
   Har varken katt eller hund, men skulle gärna vilja ha en hund. Är allergisk så det blir ingenting med det.
   Ha det gott!

 3. Jansson gillar jag. Både maträtten och mannen i mitt liv 😂 Ska ändå kolla länken vad man ska tänka på. Det är säkert intressant.
  Jag slänger aldrig matrester och med jämna mellanrum blir det husets pytt. Tvärs genom kyl och frys så att säga.
  Nu gillar jag Jenny Nyström ännu mer än jag redan gjorde. Hon gjorde helt rätt. Så modig av henne att våga det på den tiden.
  Katternas inre liv är intressant. Jag har haft 9 katter i mitt liv och tycker fortfarande om att titta på kattvideon på YouTube. Oftast just om sånt de tycker om eller inte.
  Önskar dig också en trevlig Lucia!

  1. Tittar också gärna på katter på You Tube. De kan verkligen vara underhållande.
   Viss var hon tuff Jenny Nyström. Man kan inte tro det om henne när man ser hennes julkort. Intressant att du haft så många katter. Har du inte hund nu? Har för mig det.
   Janssons är min favorit på julbordet.

   1. När min man dog hade vi 3 katter och 1 hund kvar. Det är snart 8 år sedan. Idag är bara hunden kvar hos mig. Alla andra har följt husse.
    Vi har alltid haft 3 hundar och 5 katter (i genomsnitt). Då blir det en hel del djur på 24 år. 😀

 4. Katter går verkligen sin egen väg och visar tydligt när det inte passar dem.
  Intressant om Gucci. Rikedom ger inte alltid lycka.
  Jag tycker inte om att slänga mat, så gör alltid som du säjer, har en matrestlåda i frysen. Så praktiskt.
  Fantastiskt att de vintergröna växterna klarat sig.
  Kära Jenny Nyström.
  Ha det bra!

  1. Ja katter är lite speciella. Är jätteglad att växterna klarat den svåra kylan. Vintern är inte slut än så vi får se hur det går.
   Ha en riktigt bra vecka nu!

 5. Katternas inre liv är verkligen spännande – och katter är speciella på många sätt. Jag har haft katter i nästan hela mitt liv och de har alla varit riktiga personligheter.
  Janssons frestelse är en favorit … jag brukar även göra en vegetarisk, där jag byter ut ansjovis mot saltsvamp … inte riktigt som en äkta Jansson, men god ändå 🙂
  Riktiga julkort skickas sparsamt, fler digitala numer, men Jenny Nyström har alltid varit en favorit.
  Kul med växterna som klarat vintern så bra hittills … blir spännande att se fortsättningen.
  Ha en trevlig Luciadag och en bra vecka!

  1. Tack så mycket, Anki. Förstår att du har stor erfarenhet av katter. Intressant med en vegojansson. Tänk så mycket man kan använda svamp till! Är jätteglad att växterna klarade kylan. Hoppas det inte blir så fruktansvärt kallt igen. Var ute idag och hade broddar på mig, men fy vilket väglag det är. Det går inte att promenera avslappnat med broddarna. Ja Jenny Nyström står sig ännu.
   Hoppas du får en bra vecka utan för mycket julstök!

 6. Katter är smarta djur. Vi hade 2 katter för länge sedan och den ena fick problem med njurarna. Då var hon så smart att hon hoppade upp i handfatet i badrummet när hon skulle kissa bara för att jag skulle se att hon blödde varje gång! Det syntes ju inte i kattlådan. Då förstod vi att det var något fel och åkte till veterinären. Visst var det smart gjort av henne😊

   1. Jag har haft fem hundar och en katt 🙀 hundarna ser dig som sin gud men katten ser sig som din gud.. Ha ha.. 😇 Pyttlåda var en bra idé och halsduken gillade jag.. 👍 Ha en fin Lucia kväll nu kram Nicki 🎄☃️🤗

 7. Ja katter är något för sig jag har haft fem hundar och en katt 🙀 för hundarna är du en gud.. Katten däremot ser sig som din gud.. Ha ha.. 👼 Pyttlåda var en bra tips och halsduken gillade jag 🙋 ha en fin Lucia kväll nu kram.. ☃️🎄🕯️

 8. När jag klickar på skicka så hoppar hela sidan till och sen är det jag skrev borta..
  Jag svarar på det jag kommer ihåg här..👍🤗
  Jag har haft fem hundar och en katt.. skillnaden är lite så här,
  För hunden är du en Gud, allt du gör är bra..
  Katten däremot anser sig vara din Gud..😸

  Pyttlådan var en jättebra idé och halsduken var supersnygg…👍👍👍
  Nu kopierar jag det här och går till dig och testar att klistra in det.. Kram 🤗

  1. Det gick ju bra. Så skönt! Himla bra det du sa om hundens och kattens tyckande om vem som är gud. Det ska jag komma ihåg.
   Kul att du gillade halsduken. Färgerna är så härliga tycker jag. Kram

 9. Haha, heja Jenny Nyström! 🙂 Tack för ett trevligt inlägg. Systrene Grene håller jag mina opyssliga fingrar långt ifrån 😂 men kattartikeln ska läsas med intresse.
  Fortsatt fin Lucia-vecka!

  1. Visst var hon tuff damen!? Man kan inte tro det när man ser henne. Till och med jag tyckte kattartikeln var intressant.
   Hoppas det blir ljusare snart!

 10. Vad kul att dina växter klarar sig så bar trots kylan! De ser verkligen fina ut!
  Katter har aldrig tillhört mina favoritdjur fram tills äldsta sonen skaffade två katter. Nu älskar jag dessa egensinniga och självupptagna varelser som inte gör någonting som de inte själva vill! Det är just det som är så charmigt med dem! De ger gränslöst när de själva vill och det är ganska ofta ändå!
  Ha en fin helg och sköt om dig!

  1. Så du har katter! Dom skriver du aldrig om. Jo katter är nog intressantare och jag tror även intelligentare än hundar.
   Än så länge klarar sig mina uteväxter, men det är ju bara början på vintern än.
   Hoppas du har en skön söndag och inte behöver stressa alltförmycket till jul!

Kommentera