Stockholm – staden som förändrats

Stockholm – staden som förändrats. Häromdagen åkte jag in till stan. Det är ingen lång sträcka från Ekerö. Den tar i bästa fall ca 45 minuter. Jag har inte alltid bott på Ekerö utan är född och har varit yrkesverksam i Stockholm i hela mitt liv. Vid de tillfällen jag besöker stan märker jag hur den ständigt förändras.

Det framgår märkligt och lustigt nog av personnumret att jag är född stockholmare, vilket jag är ganska stolt över.

Tidigare (före 1990) tilldelades alla en siffra i personnumret som angav var man var född. En nolla först i de fyra sista siffrorna betyder född i Stockholm. Nu utdelas detta nummer slumpmässigt. Du kan läsa mer om detta här i Wikipedia.

Det är dock inte “mitt” gamla Stockholm jag möter längre när jag kommer till stan. Alltför mycket har förändrats. Både på gott och ont. Det är helt naturligt.

Stockholmsbesöken ger mig i alla fall en djup känsla av tillhörighet och väcker gamla minnen.

Hötorget

Hötorget är sig visserligen ganska likt sedan många år tillbaka. Det är förvånansvärt att man inte försöker styra upp torghandeln och få den bättre organiserad med fler och mer attraktiva stånd. Skulle kunna bli en stor turistattraktion.

Här några bilder från förr. Inte för att jag har minnen från den tiden, men visst är det intressant att se hur det såg ut förr.

Julkommersen igång

Full fart på julhandeln redan. Jag upphör aldrig att förvåna mig över hur tidigt den börjar varje år.

Hötorgsskraporna

Hötorgsskraporna håller på att renoveras. De byggdes mellan 1955-1962. De är 61 meter höga och har 19 våningsplan. Jag minns hur det såg ut innan de byggdes. Höghusen har alltid känts väldigt moderna för mig. Inser dock att de börjar bli lite nedslitna – de också!

Min kontakt med dessa skyskrapor under åren har mest bestått i besök på olika läkarmottagningar, vilket det finns många av där. Jag gick också en kurs i maskinskrivning i Facitskolan någon gång i slutet av 1960-talet. Den var inte särskilt effektiv. Det är pekfingervalsen som gäller fortfarande.

Sergelgatan invid skraporna låg nästan helt öde när jag kom dit. Butikerna har stängt. Om det berodde på renoveringarna, pandemin eller den utbredda butiksdöden vet jag inte. De människor som var där bildade en jättelång kö till en vaccinationsmottagning.

Så här såg det ut när skyskraporna kom på plats.

Centrumhuset

På hemväg passerade jag Centrumhuset på Kungsgatan som är värt att tita lite närmare på. Det är en vacker byggnad. Den uppfördes redan 1931 som framgår nedan.

Här låg mellan åren 1940 och ca 1970 Meeths-varuhuset som sålde damkonfektion mm. Meeths hade även ett varuhus vid Odenplan, där Läkarhuset nu ligger.

Ströms i hörnet Kungsgatan/Sveavägen har funnits sedan 1928. En gång i tiden fanns även ett skrädderi hos Ströms. Man hade hela 200 skräddare och sömmerskor anställda!

Lottlös ficktjuv

Ficktjuven blev nog väldigt snopen när han inte lyckades slita åt sig min väska i trappan till tunnelbanan på hemvägen. Jag hade spanat in honom.

Nytt tunnelbanetåg

Hemfärden skedde med ett helt nytt tunnelbanetåg. Tror det har funnits i drift ett tag. För mig var det i alla fall första gången.

Det kändes väldigt tryggt och skönt att komma hem till Ekerö igen.

30 thoughts on “Stockholm – staden som förändrats

 1. Majvor

  Ständiga förändringar på gång i hela vårt land. Kul med jämförande fotografier från förr. Man glömmer snabbt bort hur det såg ut ”förr i tiden”. Det inte bara byggs – det rivs. Framför allt upplever jag att utanför storstäderna, så rivs det . Flerfamiljshus som jämnas med marken när befolkningen flyttar till orter där det finns arbeten, samtidigt som jag hör att fler vill flytta ut från städerna. Men då är det gamla stora övergivna gårdar som efterfrågas.
  Haha. Jag har också gått en maskinskrivningskurs och även för mig är det pekfingervalsen som gäller.
  Huuh! För rånförsöket. Vaket av dig att vara beredd. Själv har jag inte mina värdesaker i handväskan utan i ytterplaggets innerficka. Svårare på sommaren dock, men då kan man ha magväska under kläderna. Märkligt och tråkigt att för varje år som går blir jag alltmer misstänksam mot potentiella tjuvar i min närhet.
  /Majvor

  1. Det värsta med allt nybyggande att det blir för dyrt. Folk har ju nästan inte råd att bo. Är övertygad om att det många gånger skulle gå att renovera i stället.
   Kul att höra att maskinskrivning inte var din grej heller.
   Brukar ha axelremsväskan över magen, men de tjyvarna kan sticka ner handen i väskan då om man inte är på sin vakt.
   Jag börjar också blir alltmer misstänksam. Ingen trevlig utveckling direkt.

 2. Jag sticker ut hakan och säger att staden har förändrats till det bättre, när jag tänker tillbaka på 60-80-talet har många platser förbättrats eller är på gång att förbättras. Hellre dagens Norra stationsgata än 70-talet, hellre dagens överdäckade Södergata än på 70-talet när den skapade ett djupt sår på söder, där bilarna i norrgående riktning körde över Medborgarplatsen. Hellre dagens Hammarby sjöstad än det vildvuxna industriområdet som fanns där innan, detsamma gäller Hornsberg. Jag ser fram emot när Slussen är klar, den blir så mycket bättre, anpassad utifrån gång- och kollektivtrafikstrafikanter, vilket inte den gamla Slussen var. De nya tunnelbanevagnarna är fina, har arbetat mycket med dessa, men dom är inte nya utan det handlar om en ombyggnad av 271 vagnar som levererades mellan 1997 – 2004. Hittills är 34 st ombyggda.

  1. Intressant och imponerande att SL således “återvinner” gamla vagnar genom att bygga om dom. De skulle man kunna göra med många bostadshus också i stället för att bygga nytt som blir så dyrt att inte ens en medelinkomsttagare snart har råd att bo där. Ännu mindre en låginkomsttagare.
   Håller med om att N:a Stationsgatan och Södergatan är lyckade projekt. Men inte allt. Ett exempel är Waterfront som jag tycker är ett stort störande inslag i stadsbilden.
   Nu är det inte bara nybyggen i stan som gör att jag tycker det förändrats så. Hela gatubilden med färre butiker och fler köpgallerier och inte minst alla fula och illaluktande matställen med plottrig och skräpig inredning och skyltning som poppar upp så snart en butik tvingas stänga.

   1. Waterfront är ingen höjdare, det är helt sant att gatubilden förändrats. Är inte så särdeles glad över alla dessa gallerior som fylls med samma innehåll, HM, Lindex mm oavsett var den än ligger. Butiker som inte tillhör någon kedja blir allt färre, tror inte galleriorna vill ha dom. Utefter Götgatan, Hantverkargatan, Hornsgatan och Odengatan kan man fortfarande uppleva lite hur det var förr, med ett blandat butiksutbud, men annars är det inte mycket kvar.

   2. Så sant. Var just inne vid Odengatan igår. (Tredje dosen! och det gick ju bra med T-banan)). Kunde konstatera att “min” gamla leksaksaffär i hörnet vid Dalagatan fanns kvar. Det gladde mig mycket. Den lär ha legat där sedan början av 1900-talet.

 3. Det är bra och nostalgiskt när man kan jämföra bilder från förr och nu. När jag såg min hemstad efter 20 år igen hade det också byggts till. ut och nytt. Kände knappt igen en del gator och det är en mindre stad. Det är nog tidens gång antar jag.
  Jag skriver med 10 fingrar och blind (utan att titta på tangentbordet). Var mitt första yrke. Jobbade för tyska posten och skrev 8 timmar om dagen telegram. För att få det jobbet fick man skriva snabbare än maskinerna kunde reagerar (de stannade helt enkelt) och blind. Man tittade på texten man skulle skriva och skrev den samtidigt på tangentbordet. Det sitter i fingrarna och hjärnan och går aldrig ut, ha…ha…

  1. Det är absolut tidens gång som gör att städer förändras och det måste vi acceptera. Men visst svider det ibland när man minns hur det var och såg ut!
   En lärare på min maskinskrivningskurs sa att det var fel i huvudet på mig. Jag tänkte först och skrev sedan. Du är alltså en sådan som liksom låter fingrarna tänka åt dig när du skriver. Imponerande. Jag har sett sådana som du i aktion och det är helt förbluffande hur snabba ni är. Låter lite jobbigt med arbetet på posten dock…

 4. Vad kul med jämförande bilder! Jag tycker ofta att det ser så mysigt ut med de gamla bilderna från städerna. Här brukar de visa bilder med då och nu i tidningen ibland och när man ser torget med hästar och olika stånd med grönsaker och annat så önskar man nästan att det var så nu med! Det ser så lugnt och skönt ut.
  Det där med personnumret som visar var man är född tycker jag är lite tråkigt att de tagit bort! Mitt börjar med 89 som visar att jag är från Norrbotten och det är jag också stolt över precis som du är över din 0:a! Och det har vi rätt att vara! Eller hur? 😉👍
  H en fin kväll och var rädd om dig!

  1. Ja jag älskar att titta på gamla bilder och minnas hur det var eller hur det såg ut förr. Ibland glömmer man dock.
   Håller med om att det ser ut och var säkert betydligt lugnare och skönare på den “gamla goda tiden”.
   Man tog bort den siffran i personnumret för att ingen skulle kunna tyda varifrån man kom. Urfånigt tycker jag. De flesta är väl som du säger ändå stolta över sitt ursprung.
   Hoppas veckan blir bra, Här är riktigt kyligt nu och det blåser nordan!

 5. Jag instämmer i kören: Det är roligt och intressant med jämförande bilder. Jag var nyligen i Stockholm och noterade bl a Hötorgsskraporna. Vackra? Nej, det vill jag inte påstå. Så observant av dig att avvärja ficktjuven/rånförsöket!

  1. Det känns faktiskt riktigt bra att jag överlistade ficktjuven. Kan tänka mig hur jag mått om han lyckats i sitt uppsåt!
   Nej Hötorgsskraporna kan inte beskyllas vara vackra. Men visst är det kul att titta på gamla bilder och jämföra hur det såg förr.
   Ha det bra!

 6. Bra där att du lyckades lura ficktjuven. Bra jobbat!

  Visst är många delar av Stockholm under förändring, för att inte glömma alla nya delar som tillkommer som Norra Djurgårdsstaden eller Hagastaden. Hötorgshallen inuti har också genomgått en total makeover – till det bättre måste jag säga.

  Hötorgshandeln har onekligen sin charm, men jag gillar inte dessa skrikande försäljare som alla vill sälja exakt likadana varor.

  Hötorgsskraporna tycker jag är mäktiga. På 1980- och 1990-talet fanns det många reklambyråer som hade sina kontor där. Utsikten var fenomenal. Tyvärr fanns det inga digitalkameror och mobiler på den tiden, inga bloggar heller.

  Ett härligt inlägg och intressanta jämförelsebilder.

  1. Kul att du gillade jämförelsebilderna. Så du har jobbat i en av skraporna!? Förstår att utsikten var hänförande. Undrar hur långt man ser från översta våningen.
   Jag uppskattar också mer Hötorgshallen än själva Hötorget.
   Jodå några nybyggnadsprojekt har blivit till det bättre, men inte alla. Gallerian i Täby som du ofta visar bilder från är mycket snygg tycker jag – för att vara galleria alltså. Som jag sagt tidigare finns det mycket som kunde ha renoverats istället för att rivas helt.

 7. “Här rivs för att få luft och ljus…” kommer jag att tänka på: http://runeberg.org/strindbg/esplanad.html – men numera byggs det nog överallt där man bara hittar en bit mark. Intressant att jämföra hur det såg ut förr. Jag kommer att tänka på min hemstad där i norr, det är på något sätt nästan obegripligt att man “flyttar” en hel stad, river en del och bygger nytt. Jag var ju upp för några år sedan men blev nog så tagen att jag inte förmådde visa några bilder av staden, bara av fjällen.

  Det är nu många år sedan jag var i Stockholm, men jag ser på olika bloggar hur nya hus stiger upp ur jorden, en del fantastiska andra bara konstiga.

  Om maskinskrivningskurs: jag är glad att jag var ihärdig och lärde mig fingersättningen. Det slinter ibland men det går bra mycket fortare än pekfingervals – tror jag.

  Toppen att du lurade tjuven!

  1. Förstår att du blivit tagen av att se din stad förändras och förflyttas i det verkligt stora byggprojektet däruppe.
   Jo det byggs något alldeles väldigt i Stockholm nu. För mycket tycker jag. Man måste ta tillvara det gamla också och försöka renovera och låta stadsbilden finnas kvar någorlunda.
   Var inne i stan idag igen och fick tredje vaccindosen. Gissa om jag var på min vakt mot tjuvar!

 8. Bra att ficktjuven gick bet på det han tänkte! Bra att du var uppmärksam!
  Trevligt inlägg om din stad och gamla bilder är kul – och såna här jämförelser gillas skarpt!
  Jag har samma känsla när jag kommer in till Norrköping, som är min födelsestad och där jag växte upp. mycket som förändrats och jag hittar inte alls som förr 🙂

  1. Ja du har ju varit jobbat med gamla bilder och har öga för sån’t. Intressant att du också upplever att mycket förändrats i Norrköping och att man inte känner igen sig riktigt längre i sin egen hemstad.

 9. Nu försvann allt jag skrev till min stora irritation..🤨 hinner inte skriva om allt men det där med våra fyra sista siffror vet jag om och ja jag börjar också på noll.. kram..

 10. Vilken trevlig tur att få följa med på! Senast idag rörde jag mig i samma kvarter men tänkte inte alls på Centrumhuset. Nu vet jag bättre. Om jag fattat vilket det är. 🙂
  Visst har mycket hänt, på gott och ont. T ex hade Sturekatten fått slå igen 😮 mycket tråkigt.
  Men Stockholm är Stockholm och kul att uppleva. Men helst utan Waterfront, då, exakt.

  1. Centrumhuset är tegelhuset där stora Telia butiken ligger och har legat i många år nu. (När jag skaffade min första smartphone gick jag på kurs där!!!)
   Verkligen sorgligt med Sturekatten. Jo Stockholm är fint, men helst utan Waterfront.
   Hoppas katten är på bättringsvägen!

   1. TAck som frågar, Gunnar är bättre men sämre igen i morse. Ny tur till veterinären väntar. Infektionen vill inte ge sig…

 11. Visst att siffran i personnumret visad var man är född, men visst inte att det ändrats.
  Mitt barnbarn, snart 6 år och boende i Stockholm konstaterade för några dagar sedan; Man bygger om och bygger om i denna stad. Var säkert inte hennes ord, utan något hon hört från de vuxna. Kunde inte låta bli att skratta lite inombords. T o m ett litet barn känner av det.
  Jag är ju inte stockholmare, men ser också mycket förändringar. Blir otroligt stressad när jag kommer in till city och vill bara bort därifrån så snabbt som möjligt till betydligt trevligare delar av staden som verkligen har mycket fint också.
  Ha det bra!

  1. Dråpligt konstaterande av en 6-åring, men så sant så sant.
   Förstår att du blir stressad av innerstan och vill komma till andra delar i stället. När man som du bara kommer då och då till Stockholm ser man nog förändringarna ännu tydligare. Men visst finns det mycket fint i Stockholm också.
   Ha det bra du med var du nu befinner dig just nu!

Kommentera