På gång just nu – den 24 oktober 2021

På gång just nu är sommartiden som slutar den 31 oktober, höstlovet som infaller v 44, Gustav Adolfsdagen lördag 6 november, Mårtens afton 10 november och Fars dag söndagen 14 november. Idag den 24 oktober är det också Tycho Brahes dödsdag – ni vet han med otursdagarna.

Tycho Brahedag

Idag den 24 oktober är det Tycho Brahes (1546-1601) dödsdag. Han verkade ju som astronom, astrolog ooch alkemist. På ön Ven i Öresund lät han uppföra ett observatorium som kallas Stjärneborg.

Brahe fick i uppdrag av Rudolf II (österrikisk kejsare) att bestämma vilka dagar på året som kunde anses som otursdagar. Han kom fram till att det fanns 33 sådana dagar i Sverige. I Bondepraktikan fanns dessa förtecknade som “förkastade” dagar och då skulle man inte flytta, byta arbete eller gifta sig. Den 11 januari vara ”värst förhexad” av dem alla. Idag kallar man vilken dag som helst då allt går tokigt för tykobrahedag.

Bondepraktikan i en upplaga från 1662. På bilden syns försättsbladet och de två sidorna med rubriken “Notationes om förkastade dagar” Boken finns på Kungl. biblioteket.

Fågelmatare för orädda

Det här fågelbordet kan väl ändå inte fresta någon fågel, eller?

Fågelmatare för finsmakare

En vacker fågelmatare. Ett äpple lockar säkert en koltrast. En talgboll en talgoxe. Finns här

Fågelmatare ‘Äpple’

99,00 kr Artikelnr: 13004

En stilren fågelmatare i form av en ring. Längst ner på ringen fäster du äpplet, eller talgbollen som du kan fresta fåglarna med. Ringen är också vacker att använda som dekoration till advent, använd eucalyptus, lummer eller annat växtmaterial som du tycker om.


Diameter: 25 cm.
Övigt: Kroken medföljer ej.

Uppgradera vinterplagget med en ny sjal

I stället för ny vinterkappa har jag beställt en ny sjal på nätet. Här finns det många att välja bland för damer. Dessutom är sidan bra strukturerad efter färg, mönster, kvalité och stil.

Middagsförslag

Ugnsstekt rödspätta med rödbetor och kapris.
Stekt rödspätta med remouladsås är en god rätt. Så här kan man annars göra. Enkelt, snabbt och utan stekos. 180 gr i 15–20.minuter.

24 thoughts on “På gång just nu – den 24 oktober 2021

 1. Lite undervisning som jag gillar. Har besökt Stjärneborg på Ven några gånger med skolan.
  Fiskrätten låter god så den får jag testa.
  Kramar från oss

  1. Jag har själv aldrig varit där på Ven, men skulle gärna vilja komma till ön. Äter fisk så ofta jag kan. Den här rätten är enkel och god.
   Kramar

 2. Tycho Brahedag har jag läst om på en annan blogg, men aldrig hört någon använda självaste uttrycket.
  Alltså den där fågelmataren med katten är ju så himla rolig. Nu kan jag ingenting om fåglars IQ, men om den är låg, så lär mataren nog funka;-)
  Sjalarna var verkligen läckra. Du får nog visa upp ditt köp.
  Rödspätta klarar jag inte, inte rödbetor heller, men anchovis gillar jag.

  1. Kul att höra av dig. Såg att du varit inlagd på Danderyds sjukhus. Hoppas du är hemma nu. Nä fåglarna låter sig nog inte hindras av låtsaskatten.
   Ja sjalarna är läckra, men dyra. Det blev i alla fall billigare än en ny jacka.
   Synd du inte klarar rödspätta.
   Hoppas allt är OK med dig.

 3. Ja, Tycho Brahedagar har vi väl haft allihop ibland 🙂
  Och vilken fin fågelmatare, “Äpple”, plus att den går att använda till dekoration också, fint!

 4. Tack igen för ett intressant inlägg 🙂

  Den där “kattmataren” är nog rolig, men ganska dyr i mitt tycke, så de gamla får duga tillsvidare 🙂 Bara alla skulle komma ihåg att INTE använda de där näten som ofta kommer med “fågelkorvar” och “-bollar”, för de är nog en dödsfälla för många fåglar, har sett otäcka bilder på FB på småfåglar som fastnat med foten o dinglar livlösa i dem. Varför dessa nät över huvud taget får säljas är svårt att förstå!

  I Finland firar vi även Svenska dagen på Gustav Adolfsdagen 6.11 (som i år råkar vara även Allhelgonadagen). Svenska dagen är finlandssvenskarnas dag, ibland även kallad “finlandssvenskarnas nationaldag” och firas för att uppmärksamma svenskan som ett av Finlands två nationalspråk. Svenska dagen firas alltsedan 1908 och är sålunda äldre än både Svenska flaggans dag (sedermera Sveriges nationaldag), som instiftades 6 juni 1916, och Finlands nationaldag Självständighetsdagen instiftad 6 december 1917:

  1. nej nu måste jag korrigera, inte var ju “kattmataren” så dyr – tittade i misstag på artikelnummer (1244)…. men priset var ju helt överkomligt (169) 🙂

  2. Så intressant information om finlandssvenskarnas nationaldag. Skulle önska den uppmärksammades mer i Sverige, men är rädd att så inte är fallet. Det glöms lätt bort att svenskan är ett av Finlands nationalspråk. Det behöver vi påminnas om.
   De där näten kring viss fågelmat är otäcka. Förstår inte heller att man får ha dem.
   Håller med om att kattmataren är för dyr. men den är rolig!

 5. Då kommer jag att sova hela nästa årets 11. januari. Det är nog bäst så. 😂
  Fågelbordet hade jag köpt om jag hade huset kvar. Gillar humoristiska saker.
  Fisk gillar jag. Det receptet låter inte bara gott utan enkelt också.

  1. Du kan nog lugnt vara uppe hela den dagen – den 11 jan. Tänk vad människor förr i tiden hade mycket att frukta!
   Viss är fågelbordet kul, men ganska dyrt.
   fiskrätten är som sagt enkel och god.

  2. Och så är det alla helgons dag snart..😇 fågel mataren med äpplet var jättefin..🐦🍎 och jag älskar fisk i alla former..ha en fin dag.. kram Nicki 🤗👍♥️

 6. Det där med Tycho Brahe var något nytt för mig! Lite pinsamt att erkänna men nu vet även jag vad det är hahaha! Tack vare dig!
  Fågelmatarna gillar jag. Den med katten speciellt.
  Ha en fin ny vecka och tack för trevligt inlägg!

  1. Men så bra att du fick lära dig något nytt! En lärdom du säkert klarar dig utan. Ibland vet man inte vad man ska hitta på!
   Fågelmatarna är kul. Vi matar själva faktiskt inte småfåglarna. Tycker de skräpar ner så. Dessutom finns det inte granne här runtomkring som inte förser dem med massor av mat.
   Ha nu en riktigt bra vecka du också!

  1. Nej det bör man nog inte göra. Kan bara konstatera att folk hade mycket onödigt att oroa sig förr i tiden.
   Hoppas du också har det fint nere i Spanien!

 7. Ja Tycho Brahe-dagar kan ju vara ena eländiga dagar. Fågelmataren med katten var riktigt rolig men den andra föll mig kanske mer i smaken, den fungerar ju både som matare och vacker prydnad. Och tillagningen av rödspättan verkade ju väldigt enkel och framför allt verkar det färdiga resultatet delikat.
  Ha en fortsatt fin vecka!

  1. Ja den enkla fågelmataren kan man ju dekorera lite som man vill. Rödspätta är en god fisk. Kan tillagas på flera sätt.

 8. Jag tror att jag föredrar den enkla fågelmataren, den är vacker. Jag fick en gång en ännu enklare av dotter min, en kort “sticka” i mässing med en krok överst och en liten kula längst ner. Man skruvar av kulan och trär på äpplet, krokar sedan upp stickan i ett träd. Verklig minimalism. Det slår mig att jag måste leta rätt på den, den är så osynlig utan äpple att jag glömmer var jag har den, haha.

  Vi har mycket i oktober, både ena dotterns födelsedag och min systers, bror min fyller härnäst, den 31. Och snart stundar höstlovet då det är tänkt att vi rår om tre energiska barnbarn, tar med dem till torpet för höstarbete. Om inte om kommer i vägen, maken är förkyld.

  Ditt inlägg om sjalar påminner mig om att jag måste jaga en duffel, den är helt utsliten Sjalarna jag köpte i Indien för 20 år sedan använder jag fortfarande. Tunna i kashmir, köpte många i olika nyanser. Enfärgade.

  Mat i ugn är urbra, lätt att göra mat åt många dessutom. Gott med fisk!

  1. Det låter som en ännu vackrare fågelmatare – den med stickan. Den måste du leta rätt på.
   Låter roligt med barnbarnen i nästa vecka, men lite jobbigt också!? Maken bör nog vara fri från förkylningen.
   Det brukar löna sig i längden med kvalité a propos dina indiska sjalar. Enfärgat är supersnyggt. Jag köpte också två enfärgade
   till mig nu.

   1. Det tar på krafterna och är väldigt intensivt med syskonen som är fyra, sju och tio. Men helt klart väldigt roligt. Och på torpet har de gott om plats att gå undan på om de behöver – och är vädret fint så är skogarna nära, de är duktiga på att gå alla tre.

 9. Som vanligt en massa matnyttigt och spännande! Tack Eva! 🙂
  Tychobrahedag har jag faktiskt aldrig hört talas om. Gäller att undvika 11/1 alltså….
  Tack för tips om sajt med sjalar. De kan man aldrig få för många av (även om maken hävdar det).

  1. Gammal skrock från bondepraktikan skall man ta med en nypa salt.
   Sjalar är underbart. Skönt att ha flera att kunna alternera med.

Kommentera