Odlingslådor med vintergrönska Del 3

Odlingslådor med vintergrönska Del 3. Fler växter har nu levererats till mitt projekt som går ut på att i en odlingslåda (det var tänkt två från början) ha enbart växter som är gröna och vackra hela vintern*.

*Man kan skilja på vintergröna och städsegröna växter. De städsegröna växterna behåller bladen eller barren hela vintern till skillnad mot vintergröna som också behåller bladen/barren hela vintern men fäller dem på våren. Det finns både små buskar och perenner.

Projektet går ut på


-att ha växter som klarar sig själva – åtminstone med en minimal arbetsinsats. Lådorna begränsar planteringen och blir lättarbetade genom sin höjd. De är 110 långa fyrkanter och 36 cm höga. Till arrangemanget hör två Lindesbergskrukor som tål frost avsedda för Rhododendron som vill ha surjord.

-att man skall kunna njuta av det ”gröna” hela året. En välplacerad trädgårdsbelysning skall göra att man under vinterhalvåret kan ha behållning av planteringen inifrån.

Här följer en förteckning på de växter som hittills planterats i lådan. Texterna från resp plantskola.

Rhododendron Dora Amaeis 305 kr (Wexthuset)
Amerikansk alpros, zon 1-4, surjordsväxt, sol

Rikligt med små vita knoppar som omringas av läderartade vintergröna blad. De vita knopparna spricker ut i maj-juni och skapar en fantastisk och mycket pompös blomsterprakt. Denna dvärgrhododendron blir endast ca 1 meter i höjd, är tätväxande med små klockformade blomstersamlingar vilket gör den passande i alla sorters trädgårdar.

Rhododendron Ramapo 285 kr (Wexthuset)
zon 1-3, surjordsväxt, halvskugga

Tidigt blommande -april- med vackra trumpetformade blommor som är ljuvligt blåvioletta. Blommorna är samlade välfyllda blomsterklasar som sitter jämnt fördelade över hela busken. Det annorlunda blågröna aromatiska bladverket framhäver den unika lila blomsterprakten och inger mystik och färgskiftning bland frodig grönska. 

Japansk ädelcypress Nana Gracilis 429 kr (Wexthuset)
zon 1-3, sol/halvskugga

Ett tätt och snirligt och oregelbundet växtsätt. Något klotformat och kompakt lågt. Mycket dekorativ och annorlunda barrbuske med klargröna barr som snirklar sig även de, städsegrön. Fin i planteringar och som solitär eller urna. Placeras gärna vindskyddat, varmt. Jorden bör vara fuktighetshållande, mullrik med bra dränering.

Japansk järnek 259 kr
zon 1-3 sol/skugga

Sorten ’Dark Green’ är snabbväxande och härdig. Blir 1-2 meter hög. Vintergrön, med utbrett växtsätt.
Bladen är mörkgröna och buxbomliknande. Bildar svarta dekorativa bär på hösten. Kan med fördel formklippas som solitär eller i grupp. Trivs vindskyddat. Planteras med fördel i näringsrik och väldränerad jord. Beskärning sker i april och augusti. Plocka då bara bort skadade, korsande och inåtväxande grenar.

Japanskt starrgräs 149 kr (Plantagen)
Kan odlas i stora delar av landet om det skyddas och med god dränering, halvskugga, skugga

Ett snyggt gräs med täta tuvor av gröna blad med breda vita ränder. Passar utmärkt både som kantväxt eller för att fylla upp i skuggiga planteringar. Den sprider sig med utlöpare vilket gör den till en tacksam marktäckare och de nya plantorna är lätta att ta vara på. Fortsätter vara dekorativt och grönt även på vintern.

Miscantusgräs Red Chief 165 kr (Wexthuset)
Härdigt i stora delar av landet om det skyddas med god dränering, sol/halvskugga

Rättuppväxande växtsätt och breda, mörkgröna blad. Blommar med rödbruna vippor på hösten som kommer att bli silvriga på vintern. Trivs bäst i vindskyddat läge. Klipp ner gräset på våren. Ett vackert gräs som solitär, passar utmärkt vid dammplantering eller vattenläggningar.

Vintergröna ’Atropurpurea’ 6-pack 239 kr (Plantagen)
Härlig vintergrön marktäckare med långa revor som får lila blommor på våren. Trivs bäst i skugga och kan med tiden täcka stora ytor.

Thuja Teddy (Plantagen)

zon 1-3, sol/halvskugga

Söt, långsamväxande, bollformad vintergrön barrväxt med mjuka, friskt gröna barr. Bronslila vinterfärger. Fin i kruka och rabatt! Lättskött. Låg, kompakt och täckt med mjuka, frodiga barr. Spännande färgnyanser på vintern med en antydan till bronslila. Otroligt trevlig som solitär, ensam i rabatten eller i stora krukor vid entrén eller på balkongen.

Alunrot
Har inte fått tag i någon vacker ännu. Det finns många olika att välja bland. De lär stå vackra på vintern också.

Tidigare inlägg på samma tema

Del 1

Del 2

16 thoughts on “Odlingslådor med vintergrönska Del 3

  1. Du är verkligen duktig på det här med planering och plantering! Spännande att se hur det blir när allt är på plats och frodas. Vintergrönan är vacker och brer ut sig snabbt där den trivs. Det där röda gräset blir jag lite sugen på, så fint. Alunroten kan vara lite knepig och inte så lätt som man tror. Hemma hos mig trivs den inte, men på föräldragravarna är den suverän. Någon mörkröd sort, vet inte vad den heter.

    1. Särskilt duktig vet jag inte om jag är. Vi får se hur det här ser ut till våren. Är mest ute för att minimera trädgårdsarbetet. Om det dessutom blir vackert vintertid är det verkligen ett plus.
      Är också lite tveksam till alunrot.

  2. Spännande och omsorgsfullt projekt! Avundas dig som har förmågan att skapa fint, både odlingar och handarbete. 🙂 Ser faktiskt fram emot höstmörkret och att förhoppningsvis få se bilder på din upplysta plantering.

  3. Du har verkligen öga för det där! Jag kanske skulle anlita dig till att få ordning på röran i min rabatt på framsidan! Den blir bara mer och mer vildvuxen ju mer jag försöker att få ordning på den hahaha!
    Ha en fin helg!

    1. Tack för det. Avsikten med den här planteringen är att jag ska slippa jobba så mycket och hårt i fortsättningen med odlingar. Känner att det börjar ta väldigt på krafterna. Rörig rabatt? Det kan vara väldigt tjusigt med en vildvuxen rabatt tycker jag. Nu tror jag i och för sig inte att det är så farligt som du påstår. Ha nu en riktigt skön helg och låt rabatten vara och njut av förhösten och naturen. Kram!

  4. Pingback: Trädgårdstäppan den 30 september 2021 - Seniorvinklat

  5. Pingback: Vintergrönt i trädgårdstäppan i januari 2022 - Seniorvinklat

  6. Pingback: Odlingslådor med vintergrönska del 4 - Seniorvinklat

Kommentera