På gång just nu – den 12 juli 2021

Ingen TV-sport
Det inte utan att man har lite abstinens efter all TV-sport de senaste veckorna. Den dramatiska och rafflande finalen i fotbollsEM tog ju nästan musten ur en. Är stor fan av engelsk fotboll, men Italien har det bästa fotbollslaget. Hatten av för Italien. Wimbledontennisen med Novak Djokovic som segrare var också stor underhållning. Inte ens cykeltouren är i gång idag. Borde vara läge för egna sportaktiviteter och motionsutövande kanske – om det inte vore så varmt!

Tropikhettan
Här där jag bor har vi det fruktansvärt varmt och har haft en längre tid. En och annan dag kan det bli några grader svalare, men oftast är temperaturen för hög för att vara behaglig och värre lär det bli.

Den muslinstunna solklänningen jag köpte i våras har kommit väl till pass.

Vi har ingen luftkonditionering utan är hänvisade till fläktar som susar och brusar snart dygnet runt. Nätterna är värst. Duschen frekventeras flitigt, men ger bara svalka för stunden. Fönstren stänger vi när det börjar bli varmare ute än inne på eftermiddagarna såvida det inte fläktar lite.

Vittvinet som apéritif är utbytt mot isvatten med citron. En medelhavsbo lärde mig en gång att man blir varm av vitt vin och det stämmer faktiskt – på mig i alla fall.

Inspiration
Visst bir man inspirerad denna färgglada dukning.

Läget i täppan
Det har vara lite si och så med odlingen och växtligheten i täppan i år. En kall vår och alltför het sommar har tärt hårt på den.

Här är i alla fall några bifftomater på gång. De inköpta hallonbuskarna visar sig ge bär redan första året – om än i mindre skala. Har provsmakat och de är jättegoda.

Allergi mot luktärter
En av oss fick svår allergi av alla våra väldoftande och vackra luktärter så vi blev tvungna rensa bort dem. Det var väldigt tråkigt.

Fågelbad med grodkvack
Fågelbadet med den solcellsförsedda plattan som gör den till en fontän fungerade bra. Den avger dock ett svagt grodkvack som skrämmer fåglarna. Inte bra. Vi hade velat höra ljudet av porlande vatten.

Fästingplågan
Allt färre vaccinerar sig mot fästingar TBE. I och för sig förståeligt med allt vaccinerande nu, men lite illavarslande. Borrelia är en nog så svår sjukdom.

31 thoughts on “På gång just nu – den 12 juli 2021

 1. Här hemma kollar vi på Allsvenskan, så helt tomt på sportfronten är det inte, instämmer i att det är fruktansvärt varmt, jag gillar verkligen inte värmeböljor och ju äldre jag blir ju jobbigare blir det. Fläktarna går även här hemma för högtryck.

 2. Så roligt att hallonbuskarna bär frukt och synd att ni fick ta bort luktärtorna.
  Här är det också varmt men på natten hade vi de sista dagarna bara 11 grader. Det är jag tacksam för. Får ner temperaturen inomhus ganska bra på kvällen.
  Citronvatten är bäst i värmen och en favorit.

  1. Ja det var tråkigt med luktärterna. Vi hade odlat fram dem från frö själva. Det ligger ganska mycket jobb bakom.
   Låter skönt med nattemp på 11 grader.
   Må väl!

 3. Trädgården har tagit stryk av först torka och kyligt och sedan massor med regn
  Det kom som stört skurar så en del blommor slogs sönder. Nu skall det bli ca 30 grader igen.
  Kramar från oss

  1. Ja växtligheten har det kämpigt nu. Lite lagom regn är bäst. Det blir aldrig samma sak när man vattnar. Nu gäller det att värja sig mot hettan ett tag till.
   Kramar till er bägge!

 4. Javisst saknar jag också sporten, mest fotbollen såklart! Håller helt med dig – sett till hela turneringen var Italien helt klart det bättre laget, även om England gjorde sin bästa insats i ett mästerskap på länge. Har också bloggat om finalen. Tycker att Southgate får ta på sig nederlaget. Att låta tre så unga, inbytta och inte riktigt uppvärmda spelare tar de tre sista straffarna var ansvarslöst enligt mig. Han medger till och med att det var hans fel.

  Snart OS, synd bara att det är sju timmars tidsförskjutning. Inte en chans att man kan sitta med början klockan 02:00 och följa bland annat damlaget…

  Jag älskar ju värme, så jag klagar inte. Det blir inte så förfärligt varmt här hos oss, och vi har inte ens fläktar igång. Bara att njuta, snart är det vinter och minusgrader igen.

  1. Lyckliga du som gillar värme. Jag lider av det.
   Helt klart att Southgates uttagning till straffarna var lite märklig.
   Hur man skall klara OS i Japan vete tusan. Hade inte tänkt på tidsskillnaden tidigare. Utan publik dessutom. Det blir kämpigt!
   Njut av värmen du!

 5. Vad synd med allergin mot luktärterna! Tråkigt att behöva slänga dem, men hälsan går före allt. Mina blommar fint nu. Jag har inte vågat vaccinera mig mot TBE, precis som du skriver, så känns det som det blir för mycket vaccin då. Borrelia går att bota med penicillin, om man upptäcker den i tid. 4 gånger har jag fått borrelia så jag passar mig noga ute i naturen. Ha det gott, trots värmen, som jag inte heller gillar.

  1. Har också fått penicillin mot borrelia ett par gånger. Det gäller att vara observant och upptäcka den snabbt.
   Så fint att dina luktärter blommar nu. De är verkligen söta och väldoftande.
   Må så gott trots värmen!

 6. Lotten

  Oj, så trist med luktärterna, vet ju hur ni har jobbat med dem. Men allergier ska man ta på allvar. Fotboll är inte min favoritsport på TV men denna gång har jag sett många matcher och vi gillade verkligen Italiens sätt att spela. Många av storlagen går ner till försvar så fort de leder och den passiva fotbollen är inte kul att titta på, iaf inte för en oinvigd.
  OS, ja det blir märkligt, mitt i natten, utan publik och i reklamkanal – hm. Fast vid förra OS blev vi positivt överraskade. Jonas Karlsson var tidigare en favorit i Vinterstudion och han är väl kvar på Discovery, så vi hoppas…
  Värmen är skön så länge man inte behöver göra något! I eftermiddag ska vi faktiskt ta oss till vår badbrygga, min arm och mannens ben har blivit så pass att vi kan gå upp för en badstege – man får vara glad för sina framsteg!
  Har du tittat på Morden i Helsingör? En snäll deckare (netflix) och kul för oss med nästan hemmamiljö. Det enda man undrar över är hur danska poliser kan ha råd med hus på stranden vid sundet… Men det är mycket vackert och bra reklam för området!

  1. Ja det ligger mycket jobb bakom med luktärterna. Men vad gör man? Dina står i full blom nu förstår jag.
   Håller med om fotbollen. Försvarsspel är ingen underhållande fotboll direkt. Kul att du tittade på en del matcher. Det är verkligen fart och fläkt när italienarna spelar.
   Om värmeböljan fortsätter kanske det blir skönt att titta på OS på nätterna.
   Vad har hänt med din arm och med mannens ben? Det har jag missat. Skönt att ni hur som helst kan ta er nedför badstegen. Ni badar i havet förstår jag eller har ni pool? Avundas er vilket som. Här är det duschen som gäller.
   Tittade på ett avsnitt av Morden i H-ör men fick inte riktigt kontakt. Skall göra ett nytt försök nu när du rekommenderar den. Har varit mycket i H-ör och älskar den lilla gemytliga staden och att tura från H-borg.
   Må väl!

   1. lotten

    Arm och ben, ja vi båda har fallit, jag handlöst, iförd skor med lädersula, på kullerstensgata och mannen två veckor senare i skogen i en brant backe då vi skulle plocka fläder. Allt höll, skelett, glasögon, tänder, kläder – men vi fick både ordentliga muskelbristningar som kräver en fysioterapeuts omsorg. Jag är bra nu och mannen linkar bara litet. Så vår vandring i Härjedalen nästa vecka blir på hans premisser. Ok, det med.
    Inte poolbad, vi gillar havet och har någon km till en badbrygga. Dusch är egentligen mer effektivt!
    Ibland gillar jag serier mer för att man känner igen sig än något annat, Helsingör är fint och nu får vi ju faktiskt åka dit igen. En öl och ett smörrebröd är rena lyxen i dessa dagar… Ha det bra i värmen!

   2. Vilken himla otur! Tur i oturen att det inte blev värre. Ni får ta det försiktigt i Härjedalen. Låter härligt med en vecka där och säkert bra rehab.
    Havet, åh så härligt! Ryser bara jag tänker på det.
    Här är 31 gr nu!

 7. Jag är ingen sportfan så för min del är det skönt med mindre sport på tv, men jag förstår dem som saknar det!
  Synd med luktärterna! De doftar ju inte bara gott utan är vackra att se på också!
  Här ser det likadant ut med odlingarna, det slokar och man får inte göra annat än att vattna dem. Jobbigt med denna värme och torka varenda sommar nuförtiden. Snart orkar man inte odla mer. Jag har dragit ner ordentligt på det i år redan. Men man ska vara tacksam för att man inte är i Death Valley i alla fall! Där har de mätt upp 53,7 grader på dagtid och 42 grader på natten. Det är de högsta temperaturer som någonsin uppmätts på jorden. Både högsta på dagen och högsta lägsta på natten!!! Otroligt! Då känns 30 grader helt plötsligt svalt!
  https://www.msn.com/sv-se/nyheter/news/rekordtemperaturen-s%C3%A5-varmt-var-det-i-death-valley/vi-AAM2uXD
  Sköt om dig och drick mycket vatten i värmen!

  1. Tror inte jag skulle klara de där höga temperaturerna. Det är det ju inte alla som gör där heller. Jag får nästan panik här ibland – särskilt på nätterna. Fläktarna är på hela tiden, men de torkar ju ut en också så man får passa sig och tänka på vätskeintaget hela tiden.
   Nej i år har det inte varit roligt med odlingarna. Vi har också bestämt oss för att dra ner. Men jag vet till våren kan man inte hålla sig…
   Var rädd om dig! Kram

 8. Smart fågelbad! Har sett liknande lösningar till vattenskålar för innekatter. Dock utan grodljud. Märklig lösning.
  Det där med att vitt vin gör en varmare har jag vidarebefordrat till maken som föredrar det varma dagar. Värt att tänka på, tack för tipset! 🙂
  Har gått si och så med odlingarna här också. Känns som om allt speedat upp pga värmen, vissa blommor som brukar räcka in i augusti är nästan överblommade redan. Försöker vattna och spara så mycket vildblommor jag kan, t ex klöver och fibblor i gräsmattan, så inte humlorna blir helt utan mat.

  1. Nä det där fågelbadet var att “att kasta pengarna i sjön” så att säga. Vi har snart gett upp med växtligheten. Det är ett evigt rännande med vattenkannor. Vi har inget system med vattenslangar eller så. Jättejobbigt. Så fint att du försöker fixa mat till humlorna!

 9. Jag kollade upp temperaturen i Death Valley igen och rekordet är tydligen 56,7 grader men det är inte hundra procent verifierat. Däremot är 54,4 grader verifierat och den högsta som någonsin uppmätt!

  1. Hanne

   Håller med att värmen får en att tappa orken. Viktigt att vaccinera sig mot TBE . Tyvärr finns ju inget vaccin mot Borelia, det gäller att kolla vilka små invånare som kryper på kroppen.
   Har ny telefon, som inte vill få in ” gilla”. Dags att konsultera sonen. Men följer med glädje din blogg.

   1. Hej Hanne! Jättekul att du följer min blogg! Måste vara fint att ha en son att konsultera om det digitala.

 10. Kan nog tyvärr inte säja att jag saknar någon sport, inte min grej.
  Fin klänning.
  Har inte märkt att man blir varm av vitt vin, tycker att det svalkar, men ska tänka på det till glaset i kväll.
  Härligt med egenodlade tomater. Det har jag nästan också, fast jag inte odlat dem själv, däremot kommer de från fincan som tillhör min frukt- och grönsaksaffär här. Så mycket bättre kan det inte bli. Stora, oregelbundna tomater med mycket smak.
  Ta det varligt i värmen!

  1. Det låter härligt med tomaterna. Både grönsaker och frukter finns det nog gott om där. Kan aldrig bli detsamma för oss med att kylhusförvaring, frakt och preparering för att det skall hålla längre. Hur gick det med vinet? Blev du inte lite varm av det?
   Ha det så skönt!

 11. Ja, det har blivit tomt nu när fotbolls-EM är över. Håller med om att Italien var värdiga att lyfta trofé-bucklan. Kul när mina tidigare åsikter om italienska landslag fick sig en rejäl smäll redan i deras första match. Ett Italien som spelade offensivt även när de ledde matchen!! Dessutom har det varit fördelaktigt för lagen som fått spela med ”hemmapublik” och eftersom den engelska publiken i mina öron inte var speciellt trevliga när de buade så fort italienarna hade bollen, tyckte jag att Italien gott kunde vinna.😉 Visst var det bra med publik i matcherna men det vill till att de uppför sig. Bra prestationer skall inte nedvärderas.

  Snart väntar OS. Eller?? Oroväckande med alla dessa nya varianter av viruset. Än är vi inte säkra. Men det känns bra att vi i alla fall fått våra två doser. Undrar när allt blir som förr men det lär nog dröja. Jag har svårt att förstå alla dessa vaccin-motståndare, framför allt när det gäller barn och barnbarn till våra äldre. Vill man inte skydda sina föräldrar?

  Jag som gillar värme börjar nästan längta efter lite svalare väder. Det är svårt att föreställa sig hur de har det i Kanada bl.a. . Vi bytte ut vår värmeväxlare nyligen och gläds åt att vi lyckas kyla ner bottenvåningen till mer humana temperaturer nattetid. Elräkningen lär väl bli enorm 😱
  Växterna kräver mycket nu men det får bli som det blir. Tråkigt med luktallergin.
  Vatten med citron plus en gnutta havssalt är mitt tips riktigt varma dagar.

  1. Tack för tipset om lite salt i vattenglaset. Helt rätt. Man förlorar ju en hel del salt när man svettas.
   Håller helt med om italienarnas spelstil. Inget fegläge när man leder. Fy för engelska fans.
   Låter skönt med värmeväxlare. Det är inte utan att man börjar fundera på något sådant. Natten här har varit förfärlig. Det lär bli en till innan det blir något lite svalare.
   Får se hur det blir med OS. Det är upprörande med vaccinmotståndare. Hur tänker de egentligen?

 12. Jag måste erkänna att jag inte är så värst intresserad av sport, först var det hockey vm och ganska snart efter det fotbolls EM..och pusta ut efter det nej nu blir det os..🥴 lite för mycket av det goda för mig..men jag har en gubbe som tycker det är så bra så det maler ju på här ändå..😟 värmen är obehaglig inget som jag kallar en skön svensk sommar..🥵 ha en riktigt fin helg nu.. kram Nicki 🤗👍♥️

  1. Du har säkert andra trevliga intressen! Nä nu räcker det med värme. Igår var det verkligen jobbigt!
   Ha det nu riktigt bra! Kram Eva

 13. Svalare idag, eller redan igår, skönt att kunna göra vissa trädgårdsarbeten igen. Men vi har tack och lov åbad nära så där svalkar vi oss varje dag, framåt kvällen.

  Så himla synd med luktärterna, allt jobb med dem först, Men så är det ju, ibland måste man bara avstå. Och fågelbadet, så märkligt med kvackandet!

  Bra att du påminner om TBE-vaccinet, vi måste se till att få ändan ur vagnen.

  1. Det var verkligen en lättnad med lite svalare väder. Har fått mycket gjort idag som jag inte orkat ta itu med i hettan. Låter skönt att kunna svalka sig med ett bad framåt kvällen.
   Ja det var tråkigt med luktärterna, men bra att vi kom på vad det var. Ibland kan det vara svårt att förstå och hitta det man är allergisk mot.
   Nu har jag en lång lista med saker som jag ska passa på att göra innan nästa värmebölja kommer till helgen!
   Men man ska inte beklaga sig när man ser det som hände i Tyskland.

 14. Det kanske inte är läge att tillbringa dagarna framför OS just nu, eller så är man så trött på denna värme att man med glädje kryper in i svalkan.
  Själv längtar jag till Premier League och en förhoppningsvis bra säsong för Manchester United.

  1. Hej Stefan!
   Håller med om att det skall bli kul med MU:s kommande säsong. Det räcker till med värmen nu. Men lite från OS får det nog bli. Daniel Stål och Duplantis vill jag inte missa.
   Ha det så bra du kan trots värmen!

Kommentera