På gång just nu – den 7 juli 2021

Tour de France med Bretagne i fokus

Tour de France inleddes denna gång i underbara Bretagne. Alltid lika fascinerande att se helikoptervyerna över landskapet kring tävlingen – särskilt ostronodlingarna utmed kusten.

Orten Cancale (öster om ön Saint Malo) är Bretagnes ostronhuvudstad. Självaste Ludvig XIV lät hämta ostron härifrån till Versailles när det begav sig. Här skördas omkring 25 000 ton ostron varje år.

Själv skulle jag aldrig kunna smaka ett ostron. Kan inte med den slemmiga konsistensen.

Då föredrar jag hellre de tunna karaktäristiska pannkakorna – galettes. De är tillredda av bovete som ger dem en speciell smak. Galetterna serveras med allt från korv till bacon, ost och svamp. Rätten har sitt ursprung i just Bretagne och har funnits sedan 1200-talet.

De svartvita vimplarna som åskådarna så livligt viftade med är Bretagnes officiella flagga. Vitt och svart är historiska färger för Bretagnes regenter sedan 1200-talet. Den flagga man ser nu är Bretagnes officiella flagga sedan 1997 och skapades av en arkitekt som också grundade den nationalistiska rörelsen Breiz Atao.

För en del år sedan när jag besökte Bretagne kunde man ännu se en del kvinnor utstyrda med de fantasifulla huvudbonaderna Breton coiffe. Här några exempel.

Som turistattraktion framhålls ofta alla vandringsstigar som finns i Bretagne. Många ligger utmed kuststräckan. Tidvattnet kan variera upp till 15 meter och det kommer snabbt så man bör vara observant och kolla tidtabellen.


Bokälskare

Det är alltid svårt att göra sig av med böcker när man gallrar sina bokhyllor. Ofta blir man tvungen att kasta dem. Upptäckte Bookis där man kan sälja och även köpa begagnade böcker.


Bredbandshastigheten

Har du den bredbandshastighet du betalar för? Testa på Bredbandskollen. Vi hade knappt styrfart. Lyckades utverka en ny router och kunde byta ut den knappt två år gamla. Om det blev snabbare? Något – men inte så snabbt som vi betalar för. Utfallet blir olika varje gång vi testar.


Fräsch och läskande lunchrätt

Mango med räkor ihop med en chilisås är en bra lunchrätt i sommarvärmen som jag tidigare rekommenderat. Jag brukar oftast se till att ha räkor i frysen. Det finns så mycket annat man kan använda dem till för att piffa upp en rätt. Räkmacka, omelett, med avocado mm. Mango är en god och nyttig frukt. Det gäller bara att få dem riktigt mogna. De skall helst förvaras i 12-16 grader.

Såsen blandar man ihop av 1 msk chilisås (den som finns i en typ ketchupflaska), ¼ dl gräddfil och lite dragon. Liten sats. Fördubbla den helst.

Tips ! Lägg räkskalen i en plastpåse i kylen för att undvika dålig lukt tills den läggs i soptunnan.


Soldyrkare m fl

Skadar inte att kolla uv-index innan man utsätter sig för solen.


Pajälskare


Ett gammalt husmorsknep för att pajdegen skall bli smidigare och lättare att jobba med är att hälla i 1,5 tsk 12 %-ig ättika i pajdegen. Degen tar inte smak av ättikan.


Tapetälskare

Funderar du på att tapetsera om hemma till hösten? Nu rear man tapeter på många ställen.


31 thoughts on “På gång just nu – den 7 juli 2021

 1. Jag blir alldeles förskräckt över hur fort tiden går. En gång för länge länge sen åkte vi runt i vackra Bretagne, hyrde cyklar på Belle-Île bland annat. Ett fint minne. Tidvattnet var fascinerande.

  Lunchrättstipset tackar jag för, älskar mango!

  Bredbandskollen är bra, nu ser vi att fibern som vi fick indragen nyligen på torpet förbättrar farten betydligt. Nu är det bara krånglet att få allt annat att funka, som att se CMore, casten via mobilen vill sig inte. Tänk vad mycket tekniskt man måste sätta sig in i nuförtiden.

  Och ja, tapeter måste jag försöka hitta, till alla rum på torpet. Bra att bli påmind!

  1. Bretagne är något alldeles speciellt. Det måste ha varit fint att cykla där. Terrängen ju ganska flack.
   Mango är jättegoott. Man kan ha den i vilken sallad som helst också. Passar till kyckling mm.
   Låter inte bra med CMore. Vi har beställt från 1 aug. Har också problem med casten via mobilen, men på SvtPlay helt plötsligt. Vi konstaterade att inte en dag utan något digitalt krångel.
   Tapetutbudet kan man fördjupa sig länge i. Finns hur mycket snyggt som helst.

   1. Det är just det, jag drunknar i utbudet. Jag har bett mellandottern om hjälp att hitta. Sen ska man bara få upp dem också, vilket vi behöver hjälp med, makens familjära tremor tillåter inte längre finlir. Men att hitta hantverkare till rimligt pris…

 2. Låter så härligt med Bretagne! Vad jag blir ressugen nu! Det känns som en evighet sen man reste men det är ju trots allt bara lite mer än ett år sedan! Man undrar om man någonsin kan resa som tidigare. Krångel med intyg och munskydd och allehanda karantänsregler lockar inte mig ett dugg! Och med den nya deltavarianten som sprider sig som en löpeld så ser det inte särskilt ljust ut på den fronten!
  Det där med ostron håller jag med dig om! De får gärna någon annan ta! Jag har visserligen aldrig smakat dem men kan nog säga med hundraprocentig säkerhet att jag inte skulle uppskatta den slemmiga upplevelsen! Så jag har inga planer på att prova dem i framtiden heller! Mangon däremot! Den går lätt ner i de flesta former! Tack för det receptet!
  Ha en fin dag och sköt om dig!

  1. Vi håller oss också hemmavid ett bra tag framöver. Att resa är underbart och berikande. Nu verkar det som du säger väldigt krångligt. Det känns inte som det är värt besväret. Faran är heller inte över ännu. Förstår inte sådana som kastar sig iväg till Spanien mm direkt.
   Mango är jättegott och användbart till mycket.
   Just nu har vi en fruktansvärt hög och jobbig luftfuktighet här.
   Ha det så bra du med!

   1. Här regnar det och är ganska behagligt just nu men inatt var det hemskt! Så kvavt och fuktigt, nästan 20 grader hela natten!

 3. Ostron som är så gott, inte alls slemmiga, men inget man äter sig mätt på. Bretagne är fantastiskt, men har mestadels ätit ostron på Irland.

 4. Ostron äter jag gärna om det serveras en guinness, fast egentligen tycker jag mest att det smakar saltvatten. Att ha lite ättika eller vitvinsvinäger i pajdegen fick jag lära mig av min mamma för länge sedan och det brukar jag använda mig av, framför allt när jag gör matpajer. Tycker det ger en spännande touch av syra till degen.
  Nu ser jag fram mot kvällens match mellan England och Danmark och håller en extra tumme för grannen D-mark med tanke på allt de varit med om. Önskar dig en trevlig fotbollskväll! 🙂

  1. Ostron och Guiness jo jag tackar jag. Ättika eller vitvinsvinäger passar naturligtvis bäst i en MATdegspaj.
   Det bli jättespännande med fotbollen i kväll. Önskar dig också en trevlig kväll. Heja Danmark!

 5. Håller med om ostron men har aldrig smakat. Skulle min mamma inte gilla. Man måste ha smakat innan man kan säga: jag tycker inte om det 😀
  Mango och avokado älskar jag, precis som räkor. Tack för receptet. Ska prövas här.
  Jag får nästan ångest när det är dags att rensa bokhyllorna. Vi har en liten privat bibliotek här i byn. Där lämnar jag dem nuförtiden.
  Ha det bra!

  1. Tycker som din mamma, men jag kan inte ens provsmaka.
   Mango och avokado är.mina favoriter också.
   Jag vet böcker är svårt att göra sig av med. Du tycks ha hittat en jättebra lösning dock.
   Ha nu en trevlig kväll@

 6. Har smakat ostron men det var som en slemklump.
  Receptet skall jag prova för det lät gott. Har väldigt svalt innomhus så vi sover bra.
  Kramar från oss

  1. Vi är tydligen fler som inte gillar slemmiga ostron.
   Lyckliga ni som har det svalt inomhus. Det är en förutsättning för att kunna sova.
   Önskar dig en trevlig kväll@

 7. Det är många som inte gillar ostron på grund av den slemmiga konsistensen. Min man klarar heller inte av att äta dom. Själv älskar jag ostron med tabasco – mums!
  I St Malo har jag varit för många, många år sedan. Så fint där är.
  Bredbandskollen har jag testat några gånger, och vi har den hastighet vi betalar för. Men vi bor ju i ett flerfamiljshus med fiber (tror jag) så det är skillnad mellan villa och hus där – tror jag.
  Sedan är det faktiskt ett EM i fotboll på gång också. Förvisso bara två matcher kvar, men ändå;-)

  1. Ostron med tabasco har jag aldrig hört talas om. Törs iaf inte smaka.
   St Malo är jättefint. Synd bara att det är så många turister där!
   Vi måste nog gå vidare med detta om bredbandshastigheten.
   Nu kör vi – England eller Danmark???
   England tror jag.👍

 8. Jag har heller aldrig ätit ostron och är ärligt talat inte ett dugg frestad att göra det heller. De återstår att se om jag traskar genom hela livet utan att testa ett endaste ostron. Man ska ju inte döma utan att ha provat själv, egentligen.

 9. Lotten

  Många olika tips och så bra! Jag vill haka på och gärna ge ett tips till alla er som gillar mango – man kan beställa direkt från odlare i södra Europa utan mellanhänder. Det heter Crowd Farming och levererar direkt hem till dörren olika frukter och oljor mm. Vi delade en 4 kglåda mango med sonen, hade kunnat äta hela själv. Hela systemet genomsyras av ett ekologiskt tänk. Man köper en låda, mangon är odlad utan besprutningar, frukten plockas direkt till varje beställning, en långtradare kör varje vecka norröver och det är obetydligt dyrare än matbutiken hemma. Dessutom, kanske det viktigaste, allt är i superfin mognadsgrad och inget behöver kastas. Vi har provat mango, apelsiner, clementiner men mest av allt avokado och jag har aldrig ätit så goda avokado någonsin. Inga bruna trådar, inga bruna fläckar – helt perfekta! Det är 65 olika spanska odlare som levererar till Sverige, olivolja, vitlök, alla sorters frukter och granatäpplen! Jag har ingen rabatt för att jag skriver detta, jag är bara så fascinerad av att möjligheten finns för oss i Norden att få frukt som är skördad mogen, inte har legat i kylrum i månader och inte heller är vaxad för att behålla sitt fina skal.
  Hälsningar
  anonyma Lotten
  franskafikon.blogspot.com

  1. Har varit inne på deras hemsida. Det ser verkligen superfräscht ut. Vad jag förstår så levererar de över hela Sverige. Det bästa är naturligtvis om man kan dela lådorna med någon eftersom de innehåller ganska mycket. Frukt och grönsaker som vi handlar i detaljhandeln förvaras ju i kylrum och ofta är vaxad förlorar i smak och kvalitet. Skall undersöka saken lite närmare både vad gäller utbudet och möjlighet att kunna dela lådor med någon.
   Stort tack för tipset!

 10. Håller med dig helt och hållet kan inte med den slemmiga konsistensen på ostron.. Fina huvud bonader kvinnorna hade.. 👍 Jag har kollat med bredbandskollen både i telefon och på datorn och vi kommer inte upp i det vi betalar för.. Vi ligger lågt med det mesta just nu för com hem har blivit tele 2 och vårt kabel nät har blivit fiber med mera.. I slutet på augusti när allt ska vara klart ska vi kolla upp allt ordentligt.. Jag har för mycket böcker 📚 och försöker att läsa om det mesta.. Allt som jag inte längre tycker är bra åker till second hand.. Ha ett fint slut på veckan nu kram Nicki 👍🤗❤️

  1. Förstår att ni ligger lågt än så länge om ni just fått fiber. Vi fick det förra året och man kan väl lugnt säga att helt utan problem gick det inte. Fick till slut ta hjälp utifrån. Ändå fungerar det inte riktigt bra.
   Visst var huvudbonaderna på kvinnorna i Bretagne fina, men gud så jobbigt att bära upp dom!
   Hoppas ni också får en fin helg. Här känns det lite tryckande nu och man önskar det brakade loss och blev en väderförändring.
   Kram Eva

   1. Låter ju uppmuntrande att det krånglar ännu mer sen, har hört fler som har en massa problem med fiber och övergång med mera 🙄 vi fick låna en så kallad hub nu innan övergången när jag bytte till paketet guld.. Då fungerar helt plötsligt inte när man vill ha text på ett svenskt program.. Killen som jag pratade med på tele 2 sa tyvärr har inte hubben undertext.. Känns redan som en försämring av alltihop 🙁 nåja man får se hur det går.. Hoppas helgen blir fin trots vår gråa himmel i dag.. Kram..

 11. Haha, jag missade vinjetten och tänkte att nu blir det ännu ett inlägg med sporttema – Tour de France – och jag är ju ingen sportfantast… 😀 Men det var ju ett På gång och som vanligt med en massa bra grejer. Bookis har jag missat, får undersökas! Och självklart går ostron bort medan galetter får fritt fram, håller helt med! 👍
  Bredbandshastigheter – ja du, där har man ett och annat att säga allt som oftast 😣 Märkligt att det ska vara så svårt för leverantörerna att hålla vad man lovar.

 12. Bretagne är fint, har varit där mycket.
  Gillar ostron, men deras musslor går inte heller av för hackor. Cancale har även bra musslor.
  Galettes är också goda, lite för goda.
  Viktigt att kolla tidvattentabellerna när man är i Bretagne, det ändras snabbt. Men jag är van vid det från Wales, där vi har ännu större tidvattenskillnad.
  Vilken god lunchrätt. Vi har stora mangoodlingar inte långt från där jag bor här i Spanien, så verkligen en lokal produkt här. Goda räkor finns det också. Ska prova din kombination.
  Bra tips med räkskalen, tack!
  Fortsatt trevlig helg!

  1. Hej Lena! Det måste vara fint att ha färska mangos så nära inpå. Musslor föredrar jag framför ostron. Förstår att ni har stor tidvattenskillnad i Wales. Ni bor väl en bra bit från havet vad jag förstår! Visste inte att den var ännu större där.
   Hoppas du har det skönt därnere i Spanien. Ni har mycket att “ta igen” förstår jag.
   Här är olidligt varmt och man bli alldeles konfys och glömmer att svara på inläggskommentarer osv.

Kommentera