Ekerövägens trafiksituation juli 2021

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm är en 21 km lång ny sträckning av E4: an som till stora delar byggs i tunnel nära stadsmiljö med sex nya trafikplatser ovan jord.

Den går under Mälaren, genom naturreservat och nära världsarv. Restiden för hela sträckan beräknas till 15 minuter. Drygt 18 km går i tunnel för att skona viktiga miljö- och kulturvärden. Byggtiden är cirka 14 år med trafikstart 2030.

Ekerövägen

Ekerövägen skall breddas med ett kollektivkörfält i riktning mot Ekerö för att skapa en smidigare trafiksituation under rusningstimmarna.

Längs den 9 km långa sträckan mellan Nockeby och Tappström breddar man Drottningholmsbron och Nockebybron. Man bygger två nya cirkulationsplatser på sträckan. De ansluter Ekerövägen till tunnlarna i E4 Förbifart Stockholm. Bredvid Lindö tunnel bygger man ett tunnelrör för trafiken i riktning mot Ekerö och Tappströmsbron ersätts med en ny öppningsbar bro.

Trafiksituationen är i dagsläget mycket ansträngd vilket genererar köer framförallt i riktning mot Ekerö i eftermiddagsrusningen.

Som Ekeröbo är man väldigt “drabbad” av det pågående Trafikprojektet Förbifart Stockholm. Irritationen är hög.

Dels genom enorma bilköer, dels på kraftiga sprängningar för tunnlarna. Urberget häromkring lär vara det starkaste (eller vad man nu säger om berg) i hela världen så det krävs rejäla dynamitladdningar.

Om man har möjlighet undviker man i möjligaste man mån att över huvud taget åka landvägen till stan (Stockholm).

Sedan några år har vi Ekeröbor möjlighet att åka en pendelbåt i SL (Storstockholms lokaltrafik) regi. Det är inte många turer som går och eftersom det är sommar har man dragit in många turer oaktat trafiksituationen.

“Pendelbåten planeras och drivs av Trafikförvaltningen inom Region Stockholm. Trafikverket och Trafikförvaltningen har regelbunden dialog om trafiksituationen på Ekerövägen.”

Nyhetsbrev juni om trafiksituationen på Ekerövägen

Nedan kan du läsa ett tidigare inlägg om färdvägen med pendelbåten.12 thoughts on “Ekerövägens trafiksituation juli 2021

 1. Tror knappast att Trafikförvaltningen lär utöka trafiken på linje 89 såvida det inte sker någon form av medfinansiering från exempelvis Ekerö kommun eller Trafikverket. Fartygstrafik är dyr jämfört med busstrafik om man ser till sträckan den trafikerar och kapaciteteten. Men detta är min personliga uppfattning, inget som Trafikförvaltningen eller Region Stockholm står bakom.

  1. Det tror inte jag heller, men det hade varit väldigt uppskattat om man inte hade dragit in turer just denna sommar!

 2. Vet ungefär vad du pratar om. Vår E18 håller på att byggas om för x:te gången, den här gången ska den få en utökad bussfil. Ja, åsså har vi ju Roslagsbanan också som till och från de senaste tio åren har varit under ombyggnad. Inte alltid så roligt att bor i en förort till en storstad…

 3. Förbifarten behövs säkert, men jobbigt under tiden den byggs.
  Hänger inte riktigt med i alla namnen, men förstår på ett ungefär.
  Skön lördag!

 4. Usch vad jobbigt! Och speciellt när det är ett så långdraget projekt! Jag förstår att ni blir irriterade och att det inte blir bättre av indragna turer! Man undrar hur de tänker ibland! OM de tänker!
  Ha en fin helg och sköt om dig!

  1. Organisationen kunde onekligen ha varit bättre. Det blir alltid några som blir lidande.
   Hoppas du får en bra vecka. Här är fruktansvärt varmt och tryckande och vi hoppas på en rejäl urladdning och väderförändring.

   1. Här är det grymt varmt också! Som en ugn ute! Men vi har fått ett par ordentliga regnskurar här med över 40 mm regn på några dagar. Och några åskknallar, men inte så att det blev friskt i luften. Det är nästan värre nu med fukten ovanpå allt!
    Hoppas ni får bättre väder däruppe snart!

   2. Så jobbig att det inte blev bättre! Häruppe kämpar vi på. Åskmoln men ingen nederbörd.

 5. Intressant läsning, sammanfattad och bra för en som inte orkat sätta sig in i detaljerna. 🙂 Visst är det stökigt och trångt, och än värre medan bygget pågår. 🙁 Vet flera kollegor som tar båten istället. Så dumt att de drar in turer!

  1. Förbifarten blir nog bra när den är färdigbyggd. Men “vägen” dit blir stökig.
   Båten är jättebra. Helt fel att dra in turer just denna sommar.

Kommentera