Myggspray kan utlösa brandlarm

Som många andra har vi väldigt mycket mygg i år. Efter att ha fått oräkneliga myggbett inköpte vi ytterligare ett medel som skulle hjälpa mot mygg. Medlet kan användas såväl utom- som inomhus.

I en paus under den dramatiskt spännande tennismatchen mellan Djokovic och Nadal häromkvällen gick jag upp på övervåningen för att preparera luften mot nattens marodörer.

Detta fick till följd att brandlarmet utlöstes av spraymedlet. Eftersom vi är uppkopplade till Sector Alarm blev det fullt pådrag. Medan vi försökte stänga av brandvarnaren vars tjut kan få en fullkomligt handlingsförlamad ringde Sector Alarm. Telefonerna fanns på undervåningen så det tog en stund innan vi kunde svara. Under tiden tjöt larmet över hela omgivningen. Alla hade ju fönster och dörrar öppna den heta junikvällen.

Det gick inte att få tyst på larmet. Vi hakade av det från fästet i taket, men det tjöt ändå. Småningom kom vi till sans och kunde svara i telefon. Det var Sector Alarm och vi fick veta att en säkerhetsvakt redan var på väg. Vi förklarade hysteriskt skrikande (i försök att överrösta larmet) att vi bara sprayat med lite myggspray och det inte brann någonstans. Ja det var faktiskt bara en och en halv sprayning och det på behörigt avstånd (ca 2 meter) från brandvarnaren. Man menade att det var partiklar i sprayet som hade utlöst larmet.

Småningom kunde vi stänga av larmet till instruktioner av den lugnande operatören. Tjutet upphörde dock först när vi tagit oss upp på övervåningen och tryckt på barndvarnaren.

Säkerhetsvakten kunde hejdas. Ingen granne hade reagerat! Matchen hade hunnit sluta. Vi tordes inte röra larmet och gick tilll sängs olarmade. Gissa hur den nattsömnen blev.

Idag åkte myggsprayet ut.

All heder åt Sector Alarm som reagerade blixtsnabbt och till operatören som hjälpte oss via telefon.

22 thoughts on “Myggspray kan utlösa brandlarm

 1. Wow! Det var nog något av det konstigaste jag har hört! Jag förstår att ni blev hysteriska när det tjöt så länge och högt! Men lite konstigt att ingen granne reagerade! Tänk om det verkligen hade brunnit!!! Jag tycker att man borde kolla upp sånt och se så att ingen kommit till skada eller behöver hjälp! Var det ingen som hörde larmet eller bryr folk inte sig?
  Hoppas du får en larm och myggfri dag idag!
  Kram och sköt om dig!

  1. Tack Annelore! Ja det blev en annorlunda upplevelse jag kunde ha varit utan. Själva hade vi absolut hört oss för om det gått ett larm hos en granne.
   Myggen trilskas fortfarande!
   Ha det gott! Kramar

 2. Du milde! Myggspray som utlöser brandlarm, mycket ska man höra! Förstår att ni blev skärrade när även telefonerna ringde och det där tjutet kan ju få en fullkomligt paralyserad fast det är tänkt att det ska vara tvärtom, man ska ju vara handlingskraftig i en brandsituation. Skönt att det löste sig via guidning. Och ja, myggen är många i år.

  1. Vi kände oss ganska dumma efteråt. Man undrar om volymen på larmtjutet måste vara så infernaliskt högt. Nu hoppar jag högt bara äggklockan i köket ringer! Så ni har också mycket mygg.

 3. Oj oj, det låter hemskt! Att man blir helt handlingsförlamad när larmet tjuter, vet jag av egen erfarenhet. På den tiden när man jobbade, så kom jag till jobbet en morgon när det var mörkt, skulle trycka in koden till låset, såg inte riktigt i mörkret och råkade trycka fel så att larmet gick! Hjälp, vilken hemsk upplevelse! Den dagen blev det inte mycket gjort på jobbet, mitt huvud höll på att sprängas av huvudvärk….. Ja, jisses, så det kan bli 🙂
  Märkligt att inga av era grannar reagerade….hm…

  1. Skönt att höra att vi inte är ensamma om att bli så förskräckta av tjutet. Ja visst är det konstigt att inte en anda granne reagerade. Vi bor i ett radhusområde så flera borde ha hört det.

 4. OMG! Det visste jag inte – att myggspray kan sätta igång en brandvarnare. Skrämmande egentligen. Tur att allt gick bra.
  Har aldrig använt myggspray i Sverige, men väl i Spanien. Vi har nästan inga myggor alls där vi bor i Täby.

  1. Man lär så länge man lever. Nu har vi till och med plockat undan hårsprayet. Kan förstå att ni inte har mygg på balkongen 3-4 trappor upp?!

 5. Det blev nästan mer spännande än själva tennismatchen😉
  Men visst är det konstigt att inga grannar reagerade på det hemska ljudet!
  Fast det har vi också observerat när det pågått tester hos oss. Jag skyller på att de flesta av våra grannar uppnått en ålder då vissa kroppsliga förmågor har försämrats.
  Men tur att larmbolaget reagerar! Känns tryggt!
  Myggspray kommer inte inhandlas i vårt hushåll. Tack för varningen!/Majvor

  1. Ha ha! Det där med “vissa kroppsliga förmågor som har försämrats” var bra. Jag vet inte om folk är blyga eller tycker det är pinsamt, men en enkel fråga som “är allt OK” eller så hade varit på sin plats. Men det är många olika signaler man hör t ex billarm utan anledning osv så det kanske inte är så konstigt.
   Just den tennismatchen hade jag så gärna velat se.

 6. Wow det var det konstigaste jag hört talas om någon gång, och vad pinsamt och komiskt samtidigt..😉 skönt att det löste sig så småningom och var försiktig med myggmedlet i fortsättningen.. Kram..🤗

 7. Usch ja, sådana där larm kan göra en tokig på 0,20 sekunder. Men det ska ju låta, så det är lite märkligt att inte grannarna kom rusande. Tänk att myggspray kan utlösa ett sådant drama!

  1. Grannarnas uteblivna reaktion är mycket märklig. Nej det visste man inte om myggspray. Vi har ställt undan alla sprayer långt ifrån brandvarnare nu.

 8. Hjälp, vilken dramatik. Förstår fullständigt att ni blev nästintill hysteriska. Det hade jag också blivit. Aldrig någonsin hört om att myggspray kan utlösa ett brandlarm. Vad bra att det löste sig till slut.
  Ha en trevlig ny vecka utan otäcka händelser.

  1. Tack Kristallina! Ja det blev verkligen dramatiskt. Efteråt kan man skratta åt det. Nu blåser myggen bort i den kraftiga vinden här så vi är inte i behov av myggmedel just nu.
   Du skall också ha en bra vecka!

 9. Men jösses! 😮 Då ska vi inte spraya myggspray hemma. Vi har liknande larmlösning, men med Verisure, och har lyckats utlösa larmet några gånger när vi öppnat dörren utan att slå av skalskyddet först – och jäklar vad det tjuter! går knappt att få stopp på! Och så ringer larmfirman och man står och skäms.
  Hoppas ni har kunnat koppla på larmet igen nu.
  Kan rekommendera Thermacell, det funkar fantastiskt mot mygg. Finns bl a på Engelsons https://www.engelsons.se/6650-thermacell-mr300c24h
  Vi har en större variant, en rund burk, som vi använder på landet där det är MYCKET mygg och det funkar verkligen bra.

  1. Jättetack för det tipset! Inhandlas genast. Just det man skäms när de ringer och frågar om det är allvar!

Kommentera