Nya hörapparater

Har länge behövt byta mina hörapparater, men coronan har satt käppar i hjulet. Nu är det i alla fall gjort. Jag är mycket nöjd med resultatet, men vägen dit har varit krokig och lång. Man har verkligen krånglat till detta med att välja eller byta hörapparater, vilken hörselmottagning man skall välja och hur mycket bidrag man är berättigad till osv.

För att göra en lång historia kort kan jag berätta att jag nu har ett par apparater jag betalat 2 725 kr i stället för 7 000 kr.

De flesta hörselmottagningar rekommenderar bara hörapparater ur sitt eget privata sortiment. Följden har blivit att de flesta (94 procent) av de som provar ut hörapparater i Region Stockholm köper sina hörapparater – trots att de har rätt till bra hörapparater ur regionens upphandlade sortiment, utan kostnad.

Rekommenderar intresserade att läsa på hörsellinjens sida. Den är mycket informativ och man har verkligen ansträngt sig att försöka klargöra hur man skall gå till väga.

Nu talar jag endast om det som gäller i Region Stockholm. Det skiljer sig mellan olika regioner med kostnader, bidrag och sortiment.

Om du som läser detta och bor någon annanstans kolla här vad som gäller och finns i din region.

Vill man få tillgång till fler hörapparatmärken på marknaden skall man välja en oberoende hörselmottagning. Läs på hörselmottagningarnas webbar om de beskriver sig själva som ”oberoende”. Skillnaderna kan också vara stora när det gäller kostnader, service, rådgivning, utbud etc. mellan de olika hörselmottagningarna.

I september 2020 provade jag ut nya apparater på en av Audikas hörselmottagningar. Där övertalades jag att välja ett par med laddningsbara batterier. För dessa skulle jag betala 7 000 kr. Jag tyckte inte de var bra och såg inga andra fördelar än de laddningsbara batterierna. Lämnade tillbaka dem efter provtiden.

Jag bokade istället tid på en oberoende hörselmottagning som för övrigt ligger inhyst i gamla anrika Serafimerlasarettet mitt emot Stadshuset i Stockholm. Nu ett par veckor senare är jag lycklig innehavare av ett par Phonak Audéo Marvel apparater som berikat mitt liv med en alldeles fantastisk ljudkvalitet och är anslutningsbara till mobilen med Bluetooth och TV:n.


-De anpassar sig automatiskt till flera lyssningssituationer
-Man kan prata handsfree i telefon Samtalen kan besvaras eller avvisas med en knapptryckning på hörapparaterna även om telefonen är i ett annat rum.
-Telefonavisering mm kan man ställa in så de hörs i apparaterna.
-Dessutom är ljudet i stereokvalitet för streaming av musik, filmer, ljudböcker, podcasts mm
-Lättanvända laddningsalternativ med USB-C-kontakt
-Batterierna håller i 6 år.


12 thoughts on “Nya hörapparater

 1. Oj vad många olika regler de har för detta! Hade ingen aning! Jag trodde att det var gratis överallt. Jag är så tacksam för att jag än så länge klarar mig utan hörapparat och jag hoppas att det inte ska behövas än på ett bra tag. Men man vet aldrig så infon här är bra att veta ifall att…
  Ha en jättefin helg och sköt om dig i vårvärmen!

  1. Tack Annelore. Ja de har verkligen krånglat till det. Hoppas du slipper hörapparater.
   Ha en fin helg själv. Vädret är ju toppen!

 2. Hoppas att jag slipper hörapparater, men tack för all info. Det verkar vara en djungel. Har en annan bloggare Susjos som testar hörselapparater då och då. Å hon klagar alltid över hur dyrt det blir. Ska ge henne en länk till det här inlägget.

 3. Det låter inte lätt att få tag i hörapparat som man trivs med och till ett bra pris.
  Just nu behöver jag inte hörapparat, men jag är nog inte så långt från det, så tack för tipsen.
  Trevlig nationaldag imorgon!

  1. Man undrar hur det går till att skaffa sig hörapparater i Wales!? Det är säkert mycket mer okomplicerat.
   Ha det bra!

 4. Hanne

  Tack, tack för alla tipsen. Ska just i morgon på hörseltest till VC och gissar det är dags nu för hörapparat och jag kan ingenting om detta. Nu förstår jag att det inte bara är att ”tacka och ta emot”.
  Skönt att du hittat rätt i djungeln.

 5. Grattis Eva till ett för dig bra val av hörapparater som du är nöjd med! Vet vilken jäkla djungel det är. Du har sammanfattat det väldigt bra i det här inlägget! Jag går ju till Audika, trodde de var oberoende, tydligen finns det alltså ännu bättre att välja på. Men jag hade tur och fick en ny bra audionom som gav mig fler val. Sen förra året har jag bernafon, inte lika lyxiga som dina men bra med bluetooth till mobilen. Hade phonak förut och dem gillade jag bättre, blir nog såna nästa gång.
  Ja det är ett bök med dessa hörapparater….! 🙂

  1. Tack Gunilla! En bra audionom är värt mycket. Intressant att höra att du gillade phonak. Jag är jättenöjd. Det här med bluetooth till mobilen är helt suveränt.
   Man har verkligen krånglat till det med regler om bidrag och mottagningar. Ser då och då insändare i dagspressen om det, men ingenting tycks hända för att förenkla det.

Kommentera