På gång just nu – den 12 maj 2021

Tulpaner i täppan
Underbart att få ha tulpaner i fred för rådjuren. Tricogarden är ett biologiskt, krav-märkt och godkänt medel gjort på fårtalg som effektivt avskräcker rådjuren.

Giro d’Italia – en italiensk klassiker
Girot – Den tuffaste av alla stora cykeltävlingar körs för 104:e gången i år. Den pågår under tre veckor och finalen blir i Milano i skuggan av den magnifika Il Duomo di Milan. En mycket spektakulär tävling med spänning och dramatik. Sänds bl a på Eurosport 1.

Om man nu inte är intresserad av själva tävlingen är helikopter- och drönarbilderna över det italienska landskapet, de fantastiska små byarna och städerna med sin vackra arkitektur och folklivet tillsammans med kommentatorerna (sedan 25 år) Roberto Vacchi och Anders Andersson stor underhållning.

Ossobuco – en annan italiensk klassiker från Milano
En av vinterns förlåt vårens kallaste dagar lagade vi osso buco. En smakrik och underbart god italiensk gryta (osso buco – ben med hål) som består av kalvlägg där man behåller benet och märgen. Grönsaker, kryddor och vitt vin är några ingredienser. Rätten serveras med fördel med gremolata (hackad persilja, hackad vitlök och citronskal).

Det finns nog lika många varianter av recept på denna gryta som det finns kockar som tillagar den. Den är inte svår att tillaga, men det tar lite tid. När grytan står och puttrar på spisen fylls hemmet med underbara dofter. Passar när det blåser nordan och haglet slår mot marken som småsten.

Mer natur med slow TV
Vi som uppskattat och njutit och fascinerats av Den stora älgvandringen i TV kan nu göra det samma med Mot ljusare tider på SvtPlay. Det är direktsända naturfönster från olika delar av Sverige med ljuset och våren i fokus.

Programmet kan ses i hela världen så utlandssvenskar med hemlängtan kan ta del av den svenska naturen.

Krukhallon
Kunde inte motstå erbjudandet med hallonbuske som krukväxt. Låg, kompakt och taggfri. Skall ge mängder med mörkröda bär. Ger förhoppningsvis bär redan i sommar. Sorten heter Raspberry Shortcake och skall bli 90 cm hög. Härdiga zon 1-4. Mer om denna senare när vi fått leveransen vi beställt via nätet.

Bambumöbler till uterummet
Trevliga och billiga möbler till ett ute- eller blomrum hittade jag på Indiska.

Mycket sevärd långfilm på SvtPlay
Kvinnan i guld

Femtio år efter att hon flytt andra världskrigets Österrike börjar Maria Altmann sin långa kamp för att återfå de dyrbara familjeägodelar som nazisterna beslagtog under krigsåren bland dem Gustav Klimts välkända porträtt av Marias moster kallat ”Kvinnan i guld”. Filmen bygger på verkliga händelser. Regi: Simon Curtis. I rollerna: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons m.fl. (Woman in Gold)


Till dig med nedsatt hörsel ang ovanstående film
Tydligare tal sänker bakgrundsljuden i ett program, och gör att rösterna i programmet hörs tydligare. Det är gjort för dig som har nedsatt hörsel eller stör dig på för höga bakgrundsljud. Tydligare tal finns än så länge på ett begränsat antal program, men det kommer snart fler. Du kan slå på Tydligare tal där du väljer undertext.

Mera sådant tack!!!


Stork-nytt
Den vita storkarna i Tyskland har i skrivandes stund nu tre ungar och två ägg . Den svarta har fyra ägg, men ännu inga ungar. Skall bli spännande att se om dessa ungar är mörka. Äggen ser ju mer mörka än vita ut.

Klicka på de blå länkarna för aktuellt tillstånd

Förgrodda dahlior
Dahliaknölarna har efter förgroning i plastpåsar med jord nu utplanterats. Smidigt och snabbt sätt att förgro knölar. Sniglar lär vara svåra på dahlior så vi står beredda med Snigelmedel.

Mer på TV
Den sjätte säsongen av läskigt spännande Line of Duty har SVT-premiär måndag 17 maj.

Längre ögonfransar
Vem vill inte ha längre fransar? Har någon erfarenhet av detta undermedel (enligt reklamen) som förlänger fransarna?

Xlash Ögonfransserum är Sveriges bästsäljande ögonfransserum som med hjälp av aktiva, återfuktande och lugnande!!! ingredienser får ögonfransarna att se längre och fylligare ut efter bara 28 dagar. Pris ca 700 kr!

Fönstertvätt
Årets varmaste dag. Äntligen en temperatur värdig maj månad. Finns därmed inte heller någon ursäkt att inte tvätta fönstren.

Fotbolls-snack
Grattis till Manchester City som vann Premier League efter att tvåan Manchester United föll med 1-2 hemma mot Leicester.

Avståndet i tabellen är nu ointagliga tio poäng med tre matcher kvar att spela.

Champions League-finalisten City har länge haft den engelska fotbollsligan i ett fast grepp och har chansen att vinna CL den 29 maj mot Chelsea.

Nu laddar vi för stormötet på torsdag den 13 mellan Manchester United och Liverpool som tidigare sköts upp efter att fansen stormat Old Trafford.

Tack för besöket och välkommen tillbaka!

39 thoughts on “På gång just nu – den 12 maj 2021

  1. Ohh så gott med Osso buco det var längesedan jag åt. Nästa gång jag skall till syan får se om dom har kalv.
    Hallonen lät spännande.
    Kramar från oss

    1. Javisst är det gott med osso buco. Kanske inte passar just nu när åtminstone vi har fint och varmt försommarväder. Är jättespänd på hallonen. Hallon är det bär jag sätter högst.
      Kramar till dig och lilla Minton!

  2. Anonym

    Självklar följs girot. Fast jag saknar ju Roglic och Pogacar. Tur att Sagan är med….
    Visst får man lust att besöka Italien med alla dessa mysiga småstäder som passeras av cyklisterna. Fattas bara att Robertobörjar prata mat och recept 😋
    Fast Osso buco ger jag inte mycket för. Smaken är delad.
    Maken hittades bra serie ( vi har sett två avsnitt) – Innocent. Spansk serie – hur skönt är inte det att höra annat än engelska?
    I Cl-finalen håller jag en tumme för Manchester City. Chelsea har aldrig imponerat på mig. Fråga inte varför. Det bara är så.
    Äntligen varmare och mer angeläget med att fixa i trädgården. Inga stora planer på gång mer än att kanske minska på mossan i gräsmattan.
    Trevlig helg!/Majvor

    1. Hej Majvor, Längtan till Italien blir stark när man kollar girot. Roberto kan nog en hel del om italiensk mat skulle jag tro. Italienska ostar är han i alla fall fena på har jag hört.
      Måste hitta serien Innocent. Håller med om att engelska serier står en upp i halsen snart.
      Fortfarande himla synd med frånvaron av publik på fotbollsmatcherna. Får se om de släpper på de restriktionerna snart.
      Ja nu är det uteliv och lilla täppan som gäller. Idag har vi en alldeles underbar försommardag här.
      Ha nu en riktigt skön helg du med!

  3. Det har varit många härliga fotbollsmatcher på sistone både CL och Europa League. Snart spelas finalerna. Sedan är det EM med eller utan Zlatan, och sedan är det snart dags för OS, om de nu blir av.

    Kollar varken Girot eller Tour de France, men ser förstås på höjdpunkterna.

    Allt kommer igen! Tänker på bambumöblerna som var inne när jag var liten…

    XLash tipsade jag om på bloggen. https://bp-computerart.blogspot.com/search?q=XLASH . Jag använder serumet och det är helt suveränt. Jag betalade dock inte 700 kronor utan bara 295 kronor. Rekommenderas varmt!

    Line of Duty – yiipphhiieee:-)

    1. Ja det är mycket fotboll nu. Synd bara att matcherna fortfarande är utan publik.
      Visste inte att Indiska fortfarande existerade. Men visst fanns de möblerna när man var liten…
      Tar till mig av din rekommendation om Xlash. Minns att du skrivit om det, men inte att du tyckte det var så bra. Nu finns ingen återvändo. Ska kolla priserna först bara.
      Förstår att du också är en fan av Line of Duty.
      Hoppas ni har lika fint väder i Täby som vi på Ekerö idag.

  4. hejsan på er,
    jag lovar att Xlash ögonfransserum fungerar, visserligen tycker jag att jag har tillräckligt långa egna men Sanne sa att det var fantastiskt och jag köpte en. Kollegor på jobbet frågade efter en månad eller två om jag hade satt på lösögonfransar och jag svarade nej, detta serum är super och då jag har rätt känsliga ögon så har jag inte upplevt några problem, testa, tar ca fyra veckor innan resultatet kommer.
    Lycka till alla

    1. Hallå Marie, nu ska jag också köpa ögonfransserum efter din positiva beskrivning. Jättebra upplysning att det går bra att använda även om man har lite känsliga ögon.
      Bra också att veta att det tar fyra veckor. Måste man använda det hela tiden därefter?
      Stort tack för tipset!
      Kramar

      1. Marie

        Ja, man behöver använda det hela tiden, när man slutar med serumet så blir fransarna lite sköra och går lätt av, en tub räcker i ca 3-4 månader, ta en selfie när du börjar och jämför efter en månad
        Kram

      2. Godmorgon Eva.. Jag älskar grytor i alla varianter..det är så gott..😋 Ja vi har också följt den stora älgvandringen på SVT och nu mot ljusare tider..😊 Hoppas att du får en fin helg nu kram Nicki 😊🥰🤗👍☀️

      3. Visst är det fascinerande att kolla älgarna och naturen däruppe. Älskar ljudet av vinden och bruset. Riktigt meditativt. Nu tittat jag också på Mot ljusare tider. Lite annorlunda, men fint det också.
        Det är härligt med grytor!
        Vädret idag inte lika fint som igår, men det är skönt ute nu och så vackert med all grönska.
        Hoppas din helg blir bra på alla sätt! Kram

  5. Lotten

    Oj så mycket matnyttigt! Jag har inte följt Giro d’Italia annat än sporadiskt. Men det är ju samma upplägg som Tour de France. Jag kan inte påstå att själva sporten fascinerar annat än att de är så himla duktiga. För mig är tjusningen med tv-utsändningen allt runtikring man får veta. Oj, längre ögonfransar skulle man vilja ha men jag är så himla känslig. Undrar om man vågar prova.
    Osso buco är gott, men det var länge sedan senast. Kanske ska köpa litet kalvlägg. Hittade kalkonlägg i Frankrike för flera år sedan, samma koncept men kortare tillagning.
    Jag är imponerad av dahliorna, mina har knappt visat något grönt ännu i sina förgroddningskrukor. Bra tips att man inte behöver kruka egentligen.
    Ha det bra och fortsatt fin helg!
    Anonyma Lotten
    franskafikon.blogspot.com

    1. Kalkonlägg skulle vara intressant att smaka. Dahliorna som vi nu planterat ut tar sig jättefint. Den övriga växtligheten har det inte gått så bra med. Det har varit kallt för länge tror jag. Nu äntligen har det kommit lite värme som satt fart på grönskan.
      Trevlig helg!

  6. Grytan låter jättegod! Kan nästan känna doften av den!
    Ögonfransserumet har jag också testat som flera här ovan och det fungerar verkligen. Jag kommer ihåg när jag skulle köpa mascara en gång visade expediten mig ett sånt serum och sa att : Inte för att du behöver det för du har ju fantastiska ögonfransar! Då kunde jag inte hålla mig för skratt och sa att det är just för att jag använder sånt serum. Annars är de inte så fantastiska! Rätt kul att få bekräftat att det faktiskt funkar på ett så bokstavligt sätt!
    Sköt om dig och ha en trevlig kväll och helg!

    1. Fransserumet måste jag skaffa nu när fler är så positiva och rekommenderar det. Tack för infon!
      Ha en skön söndag!

  7. Här har du en som laddade inför matchen United – Liverpool, men besvikelsen var stor när slutsignalen kom. Nu laddas det ännu mer inför matchen mot Villareal.

  8. Hallonbuske i kruka, skulle jag vilja pröva! Älskar ju bär, men har ingen plats för odlingsrabatter!
    Älskar Giro d’Italia! Ser det just för alla vackra vyer! Älskar ju Italien. 🙂
    Fina tips som vanligt!

  9. Tack för tips om långfilm. Super att det finns möjlighet att förbättra talljudet för oss hörselnedsatta – kan inte se på tv utan undertext, det är kört utan. Bättre tal är ju fantastiskt.
    Som vanligt ett trevligt inlägg med massa matnyttigt! Lova att berätta mer om hur det går med hallonen! Säger som du, bästa bäret.

    1. Tack Gunilla. Hoppas du får en fin pingsthelg. Det är så vackert ute nu. Man hinner knappast med att insupa allt nu.

      1. Javisstja, nu är det ju pingst….. Och visst är det så, det går så fort. Man vänder ryggen till och sen har något plötsligt slagit ut eller blommat över. Gräsmattan blev en djungel på ett par dagar… Men visst är det härligt!

  10. Det här inlägget har jag missat. Ossobuco har jag aldrig ätit, kanske bord jag testa. Det där med ögonfransar: mina ögondroppar mot glaukom får fransarna att växa, särskilt de nedre, haha, men inte blir de tätare.

    Hallon har vi mer än vi behöver men på torpet har råddjuren upptäckt dem och plantorna är sorgligt avgnagda. Hoppas att dina krukhallon ger riklig och god skörd! Kanske kan jag testa det där medlet som du använder till tulpanerna.

    Line of Duty ser jag fram emot och blir nyfiken på Kvinnan i guld. Något för regniga dagar.
    Tack för alla tips!

    P.S. Jag har tidigare kommenterat de två inläggen före det här.

    1. Det är lätt hänt att man hoppas över ett inlägg. Jag brukar läsa dem genast för att kommentera senare och då händer det att man glömmer bort det. Man behöver ju inte heller alltid kommentera.
      Visste inte att rådjuren går på hallon också. Tyvärr kan man ju inte bespruta dem.
      Har sett första avsnittet av Line of Duty och måste säga att jag hade svårt att hänga med i handlingen, men det kanske blir bättre senare.
      Har precis börjat använda fransserum nu. Skall bli spännande att se om det blir någon förändring.
      Ha nu en skön helg i dina trolska skogar!

  11. Helg igen jag hinner inte med riktigt..😱 Hoppas du får en fin helg och Pingsthelg..Synd att dom plockade bort annandag Pingst nu är den ju bara som en vanlig helg..Jag råkade få syn på den i almenackan annars hade jag inte märkt av den alls.. kram Nicki 👍🌷🤗

    1. Ja det var verkligen synd. Har faktiskt inte samma känsla för Nationaldagen. Nu går det undan med helgerna! Kram

Kommentera