På gång just nu – den 30 mars 2021

Godsaker i påskägget
Det är numera tillåtet i Sverige att sälja insekter som livsmedel. Vad sägs om lite skalbaggar i salladen?


Tiburtiusdagen
Den 14 april har Tiburtius namnsdag. Namnet Tiburtius är ett av de allra ovanligaste namnen i almanackan. Enligt gammalt inleds sommarhalvåret denna dag. (Motsvarande dag på hösten var den 14 oktober). Enligt folktron var det också dagen björnen gick ur idet. Av tradition visar därför en del djurparker upp sina björnungar just på Tiburtiusdagen.

På tal om björnar. Enligt Naturvårdsverket visar den senaste populationsberäkningen att det finns cirka 2 900 björnar i Sverige.


Mycket sevärd och gripande på SvTPlay
Jag, Daniel Blake

Den 59-årige snickaren Daniel har på grund av sjukdom blivit arbetslös, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven. Han blir därför utan sjukpeng och tvingas bli aktiv arbetssökande för att få statligt bidrag. Daniel spenderar dagarna med att fylla i rätt blanketter och sitta i telefonkö. Tillsammans med Kattie, som också fastnat i det krångliga systemet, försöker han få rätt mot myndigheterna.


H C Andersens Odense hemstad öppnar ett stadsseum/byseum
Ett nytt museiprojekt öppnar i Odense i sommar. Där skall man kunna ta en tur i HC Andersens fotspår. Platser som i mångt och mycket varit inspiration för hans världsberömda sagor och berättelser.

Man får känna på stämningen på stadens gamla gator och utforska fem museer längs vägen.
Museets vision är att förkroppsliga upplevelsen av Andersens litterära universum och iscensätta en komplett konstnärlig upplevelse där arkitektur, ljud, ljus och en ström av bilder skapar nya möten mellan besökaren och Andersens sagor.

Dokumentera årets första humla
Forskare vid Lunds universitet vill ha allmänhetens hjälp för att kartlägga vårens första humlor i hela landet. Genom att ta reda på mer om humlornas aktivitet på våren hoppas man kunna förstå hur de allt tidigare och varmare vårarna påverkar dem . Till dokumentet.

Humle-drottningar övervintrar nedgrävda i marken. De vaknar och kryper fram när våren gör sitt intåg. Forskare vid Lunds universitet söker nu deltagare över hela landet som vill hålla utkik efter vårens första humla. Genom att delta hjälper du forskarna att ta reda på när humledrottningar vaknar i olika delar av landet, hur bra olika typer av miljöer är för humlor, och hur de allt tidigare vårarna påverkar våra humlor.

Humlor och pollinerare är viktiga, det har väl knappast undgått någon. Så, om ni råkar få syn på en humla – hjälp till! Rapportera in den! Så får vi mer kunskap. Ovanstående förmedlat av bloggkompisen bakom Amatörbiologen.

Lite gott & blandat med pockets i påsk

John Williams – Bucher’s Crossing
Butcher’s Crossing är John Williams andra roman. Den utkom 1960 och berättar på en lika lågmäld och skimrande prosa som Stoner historien om Will Andrews, en ung man som ger upp sina studier vid Harvard därför att han längtar ut – till naturen och vidderna. Det är 1870-tal och långt bort från städerna finns en annan sorts liv, med nöd och umbäranden, men i kärv frihet.

Lianke Yan – År Månader Dagar
En fruktansvärd torka tvingar befolkningen i en liten by att fly från svälten. Kvar blir bara en gammal man och hans blinda hund, som tillsammans försöker ta hand om den enda återstående majsplantan. I den fruktansvärda hettan där mat och vatten långsamt tar slut blir varje dag en kamp för livet. En poetisk berättelse om ihärdighet och självuppoffring, och om vänskapen mellan en man och hans trofasta hund.

Camilla Grebe – Skuggjägaren
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.
Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.
”Skuggjägaren” är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.

Anne Holt – En grav för två
Den första boken med ANNE HOLTS nya hjältinna, Selma Falck. En aktuell och insiktsfull spänningshistoria där den norska folksjälen står på spel.

Selma Falck har förlorat allt. Sitt yrke, sin familj och sitt hem. Efter en karriär som elitidrottare och senare kändisadvokat bor hon nu i en sjabbig lägenhet med en katt som enda sällskap. Ingen vet var hon befinner sig.

Dervla McTiernan – Dödens flod
När Aisling Conroys pojkvän Jack hittas i floden Corribs mörka, kalla vatten får hon veta av polisen att det rör sig om självmord. I ett försök att glömma begraver sig Aisling i arbete. Men så återvänder Jacks syster Maude till Irland – efter många år utomlands – och är fast besluten att bevisa att Jack blivit mördad.

Griffiths Elly – Främlingen
Clare Cassidy är inte främmande för mord. Åtminstone inte i teorin: Hon undervisar i litteratur, med skräckförfattaren R.M. Holland som specialintresse. En gång om året håller hon en kurs för att dryga ut lönekuvertet, där studenterna djupdyker i det mörka, sällsamma författarskapet.

Jenny Oliver – En vinter i Paris
Den här vintern tänker Rachel fly allt: sitt jobb, sin relationsrädde pojkvän och den lilla engelska byn som hon vanligtvis älskar. Paris väntar, och den mytomspunna baktävling som Rachels kollegor har anmält henne till. Den lysande staden sveper snabbt in Rachel i snötäckt magi, men vad kommer hända när det plötsligt är dags att vända hem igen? En vinter i Paris är en oemotståndlig pralin till julroman av den brittiska feelgood-författaren Jenny Oliver. Följ med på en varm verklighetsflykt till kärlekens stad! Perfekt semesterläsning! The Sun

Kristina Olsson – Syndafloder
Syndafloder är en intensiv och spännande kriminalroman där allt som en gång gömts åter plockas fram i ljuset. En man hittas skjuten i bröstet, sittande i en fåtölj framför brasan. Märkligt nog bär han sin dotters vigselring på lillfingret.

I en annan del av stan söker en begravningsentreprenör efter sin bror. En bror som han verkar vara ensam om att sakna och som han fruktar kan vara borta för alltid.

Det är den sjätte kriminalromanen om Fredrika Bergman och Alex Recht.

Armando Lucas Correa – Den tyska flickan

Unga Hannah Rosenthal levde ett sorglöst liv innan allt förändrades. Men nu, 1939, är Berlins gator draperade med röd-vit-svarta flaggor, hennes familjs ägodelar fraktas bort och de är inte längre välkomna på platser som tidigare känts som hemma. Hannah och hennes bästa vän Leo Martin sluter en pakt: vad framtiden än har i sitt sköte, så ska de möta den tillsammans.
En mästerlig roman baserad på verkliga händelser. En berättelse som sträcker sig från Berlin vid tiden för andra världskrigets utbrott till Kuba på revolutionens rand, till New York efter den 11:e september, och når sin upplösning i vår tids Havanna.

Karin Wahlberg – Blocket
W&W:s egen deckardrottning återvänder till sjukhusmiljön – denna gång får vi följa jakten på en mördare i de vindlande mörka korridorerna på Lunds universitetssjukhus …

En kväll på hemväg genom fridfulla villakvarter blir Cecilia, Veronicas dotter, brutalt nedslagen. Medan Veronica vakar vid hennes sida, hittas en man strypt i en städskrubb på det väldiga sjukhuset i Lund, kallat Blocket. Claes Claesson försöker i samarbete med lundapolisen nysta i den mördade mannens förflutna, då den idylliska staden skakas av ännu ett våldsdåd.

Tina Frennstedt – Försvunnen
Tilldelad Crimetime Award 2019 för Årets deckardebut. ”Försvunnen” är första delen i Cold Case, en deckarserie inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen. En 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen. 16 år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Polisen famlar i mörkret, men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet.

Tess Hjalmarsson, kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, tar sig an fallet. Hon brinner för att utreda gamla fall och att slutligen kunna ge anhöriga svar på vad som egentligen hände.

Jojo Moyes – Etthundra mil
Jess Thomas’ liv suger. Hennes man har stuckit och hon tvingas ha dubbla jobb för att försörja sina två barn. Styvsonen Nicky kommer hem blåslagen från den ruffa skolan, och stänger in sig med datorn på sitt rum.
Dottern Tanzie är lite av ett mattegeni, men när hon erbjuds en plats på en trevlig privatskola räcker pengarna inte till. Om hon inte kan vinna första pris i Skottlands matematikolympiad? Men Jess har varken bil eller pengar till tågbiljetter. IT-miljonären Ed, med ett eget kaotiskt förflutet, blir av en
tillfällighet deras riddare i skinande rustning.

Michael Connelly – Mörk och helig natt
Renée Ballard jobbar nattskiftet igen. Hon återvänder till stationen i Hollywood på småtimmarna och hittar en främling som går igenom skåpen med gamla mappar. Inkräktaren är den pensionerade inspektören Harry Bosch, som jobbar med ett olöst fall som har krupit in under huden på honom. Ballard sparkar ut honom, men kollar sedan upp fallet själv, vilket får en våg av känslor och ilska att välla fram. Femtonåriga Daisy Clayton rymde hemifrån och hittades sedan brutalt mördad och dumpad i en sopcontainer. Ballard bestämmer sig för att gå samman med Bosch för att ta fast Daisys mördare.


Lite om odling

Luktärter är frosttåliga!!!
När skotten på luktärter man sått blir ca 5-7 cm kan man ställa ut dem. De tål nämligen ner till -8 grader. Här kan man lära sig mer och ta en snabbkurs i luktärtsodling.

Återkommer till påsk med påskhälsning och ett ägg-quiz påsken till ära. Missa inte det!

23 thoughts on “På gång just nu – den 30 mars 2021

  1. Insekterna överlåter jag åt fåglarna! Jag skulle inte ens kunna äta dem under vapenhot!
    Björnungarna är däremot alldeles otroligt söta! Och körsbärsblomningen är verkligen något utöver det vanliga! Tänk att få uppleva det i verkligheten!
    Tack för att bra inlägg återigen!

    1. Tack Annelore! Visst är det dödsäckligt med insekterna. Skulle aldrig kunna äta några. Körsbärsblomningen är verkligen magiskt vacker.

  2. Syndafloder och Försvunnen har jag läst. Bra båda två.
    Alltså jag har ätit fårtestiklar (i Marocko) och kalvtunga (i tapas på Mallorca), men insekter – där går gränsen. Bara tanken på en gräshoppa eller ännu värre en kackerlacka mellan mina tänder är … avtändande om man säger så;-)

    Vi får ofta humlor på vår balkong konstigt nog, då vi inte har blommor, inga levande blommor alltså. Så jag ska absolut fota om jag ser en eller fler.

    1. Bra då vet jag att de två böckerna är bra i alla fall. Visste du att det var fårtestiklar du åt? Gränsen går vid sniglar för mig. Tyckte inte heller de var goda.
      Jag tror humlorna tycker att ni borde ha blommor på balkongen.

  3. Insekterna har jag svårt för. Tror jag hoppar över dem och tuggar på ett salladsblad istället 😀
    Har också hört om att man ska rapportera första humlan man ser. Riktigt bra initiativ.
    Jojo Moyes – en av mina favoriter. Har läst allt av henne.
    Och till sist… tusen tack för luktärtornas länk. Det kan jag tänka mig att testa i år.
    Vad spännande med ett quiz!

    1. Nä insekterna får vara för min del också. Hoppas fler hjälper till med humleforskningen. Har inte läst något av Jojo Moyes. De skall bli intressant. Hon har ju skrivit ganska många böcker så då finns det förhoppningsvis fler att skaffa.
      Har i alla fall haft väldigt roligt själv när jag gjorde quizet!

  4. De flesta av de där björnarna verkar finnas runt vår stuga… om nu inte alla vargar skrämt bort dem. 😀 Tiburtiusdagens innebörd kände jag inte till. Se där.
    Tack för informativt inlägg! Ohlssons Syndafloder hade jag missat, tack för det tipset, liksom för otroligt vackra körsbärsblommor. Och inte minst – tack för att du länkar till mig och tipsar om årets första humla! ❤🙏 🙂
    Nu åker vi mot Tåkern och Omberget. Glad påsk!

    1. Huanimej. Menar du på allvar att ni har björn och varg däruppe? Hoppas ni får det riktigt trevligt och tar många fina bilder från Tåkern.

  5. Som alltid trevlig och informativ läsning hos dig Eva!
    Jag har rapporterar första humledrottningen här – en mörk jordhumla 🙂
    Glad Påsk!

    1. Tack för fina ord om inlägget.
      Så vackert det låter med en mörk jordhumla. Har sett en humla , men hann inte med. Den flög iväg så fort.
      Hoppas du också får en fin påsk – trots allt!

  6. Äta insekter…..nja, kanske jag skulle våga testa. Det beror väl på hur de är tillagade och vilka slags insekter. Skulle aldrig i mitt liv få ner en spindel, t.ex. 🙂
    Om jag ser någon humla, ska jag rapportera.
    Glad Påsk!

  7. Skalbaggar vet jag inte att jag ätit, men väl myror. på burk. Smakade inget alls.
    Jag trodde inte det fanns så många björnar i Sverige. Hade nog trott hälften ungefär.
    Tack för Svt tipset.
    H C Andersens fotspår, det låter intressant.
    Det är mycket jag inte känner til om humlor, inser jag.
    Alltid trevligt med boktips, tack.
    Glad Påsk!

    1. Tack Lena. Så myrorna var smaklösa. Då går man i alla fall inte miste om någon delikatess. Blev också förvånad över hur många björnar det finns. Javisst låter det intressant att besöka Andersens Odense. Kul idé tycker jag.
      Glad Påsk!

  8. Lotten

    Hej! Huva för insekter, då blir jag definitivt vegeterian! Jag kan äta allt konstigt som lever i vatten, men 6-beningar – nix.
    Körsbärsblomningen är otrolig, nästan som om den inte är äkta. Kul med boktips, jag har läst nästan alla vuxenböcker av Kristina Ohlsson, hon är ”lagom” läskig för en harskrank som undertecknad. Humlor är intressant, läste förra året en bok om humlor och fick sedan en bok för artbestämning – kul men faktiskt svårt. De är ju inte stilla så länge…
    Ha en fin kväll och en Glad Påsk!
    Anonyma Lotten
    franskafikon.blogspot.com

    1. Nä insekterna får vara för min del också. Visst är körsbärsblomningen enastående. Håller med om humlorna. Inte lätt att se vilken sort det är.
      Här är soligt men kallt.
      Ha en skön långfredag!

  9. Jag blir lite konfunderad av videon på blomningen, det står plum blossom. och det betyder ju plommon? Men hänförande är det. En humla såg jag häromdagen men hann rakt inte med att identifiera den. Idag såg jag en/den igen men höll på med något annat. De har lite bråttom just nu.

    Jag tror att jag skulle kunna testa att äta insekter, det är ju mycket annat man har vant sig vid, Grodlår var gott.

    Många av dina böcker har jag läst, Wahlbergs är väl rätt gammal, spännande serie.

    1. Blir också konfunderad över ”plommon”blomningen. Visst är det körsbärsblom på videon?
      Insekter har jag nog svårt att testa. Sniglar har jag ätit. Tyvärr inte grodlår för de lär ju vara goda.
      Böckerna är inte nya direkt. Jag gillar dem bäst när de blivit pockets. Tänkte någon kunde få ett boktips. I dessa tider är det viktigt att läsa mycket för att skingra tankarna.
      Har också sett humlor, men de flyger iväg så fort.
      Hoppas den fortsatta påskhelgen blir skön!

Kommentera