Julrosen – ett mirakel mitt i vintern

När den vackra psalmen Det är en ros utsprungen… sjungs i juletid är det lätt att associera till julrosen.

Julrosen Helleborus niger var känd redan under antiken och användes bl a som medicinalväxt. Roten ansågs vara bra mot förlamning, gikt och förstoppning. Växten är dock giftig och lär kunna orsaka tinnitus, yrsel, kräkningar och hjärtstopp vid stora intag.

Den kunde också fungera som ett hjälpmedel för att få kontakt med andevärlden. Blev livet här på jorden allt för ansträngande kunde man strö ut en ring av julrospulver runt sig och vips så blev man osynlig. Kanske ett tips i dessa coronatider!

Julrosen är ingen ros utan en ranunkel. Det finns över 20 arter och minst lika många sagor och legender om den. Selma Lagerlöf har bl a skrivit om den i Legenden om julrosorna.

Det svenska namnet julros fick den dock inte förrän på 1900-talet, tidigare kallades den nysört. I Sverige är det bara den grönblommande klockjulrosen, Helleborus foetidus, som finns naturligt förvildad.

Klockjulros, stinkande prustrot, grenig julros

Den vanliga vita julrosen blommar tidigt – ofta redan till jul.

Den tål stora delar av det svenska klimatet och självsår sig villigt.

Från 1970-talet har man framställt spektakulära hybrider av den från grönt och vitt till gult, rosa, rött och violett. Blommorna kan också vara fläckiga och kan ha olika former som anemon- eller klockform, och de kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda. 

Den klassiska vita arten Helleborus niger är den mest härdiga.

Som julblomma och om man inte har alltför varmt inne kan den hålla sig i ett par veckor. Om man plockar bort bladen (använd handskar) och t ex lägger mossa runt kan den hålla sig lite längre. Har den stått i en julgrupp kan det vara värt ett försök att plantera ut dem i trädgården.

Låt dem först stå svalt ett tag efter blomningen (vattna ej) och plantera ut dem tidig vår eller vårvinter. De vill ha kalk och en plats med vandrande skugga. Roten behöver stort utrymme.

Ett mirakel när den blommar mitt i vintern nästa år.


26 thoughts on “Julrosen – ett mirakel mitt i vintern

  1. Det är verkligen som att under att hitta en blommande julros under snön eller till och med under ett isblock. Nu har vi ju ingen snö, så julrosen har glatt mig länge redan. Har du alla dessa vackra julrosor som du har fotat, så vackra bilder?! Mina tre plantor har jag haft som julblommor och sedan planterat ut.

    1. Roligt att höra att lyckats med utplanteringen av dina julrosor.
      De andra julrosorna har jag inte. Ville bara visa hur olika de kan se ut.

    1. Du verkar ha så många andra vackra blommor som trivs i din trädgård!
      Ha det bra och var rädd om dig! Kramar till dig och Minton!

  2. Härlig bilder på den underbara julrosen! De är så vackra. Jag brukar beundra dem i Botaniska trädgården, men nu har jag inte varit där på länge.
    Ja, tänk om man kunde göra sig osynlig nu i dessa coronatider…. 🙂

    1. Visst är Pixabaybilderna bra. Jag har varken kamera eller kunskap att kunna fota så fina blombilder som du. Dina posters är så vackra.

  3. Vilka ljuvliga bilder i dessa tider. Jag hade den klassiska, vita i min trädgård. Har en förkärlek till vita blommor. Vilket bra tips hur man kan göra sig osynlig. Då ser viruset mig inte heller 😀
    Ha en fortsatt trevlig kväll!

    1. Anonym

      Jag tillhör de lyckligt lottade som har många julrosor i trädgården. De sprider sig o jag planterar då och då fler.
      Jag har hanterat många antal i många år utan att ha handskar, vet inte varför det sägs öht.
      God Jul Eva och tack för trevliga inlägg i Seniorvinklat.

      1. Tack så väldigt mycket och God Jul själv.
        Man lär kunna få eksem om man hanterar julrosen mycket. Tänkte det var bäst att varna.
        Låter fantastiskt med dina julrosor.

  4. Vissa har då verkligen gröna fingrar som du till exempel. Vilka vackra exemplar av olika rosor. Alla ser extremt välmående ut, nåt jag inte kan säga om min julstjärna;-)
    Din header är helt underbar. Det äpplet vill jag bara slicka på:-)

  5. Jag har sett julrosor i andra villaträdgårdar runt omkring och häpnar alltid över hur något kan blomma mitt i vintern. Tack för mer matnyttig info om den!
    Skulle önska att den blommade fram i mars-april så kom den humlorna till gagn också. 🙂
    God jul och gott nytt år Eva! 🎄❄ 🙂

    1. Nä det är ju inte bra för humlorna att den blommar mitt i vintern förstås!
      Önskar dig också en riktigt God Jul och Gott Nytt År

  6. ”En ros utsprungen” – det fick mig att tänka på min skolgång och på lucia. Jag var då skolans lucia och det var skolans tradition att lucia skulle sjunga solo! Det är en ros utsprungen…. Om jag var nervös? Jättenervös, men det gick bra! 🙂
    Ja, så fina bilder på dina julrosor och med informativ text! Den vita tycker jag bäst om, men har ingen i min lilla trädgård. Tycker de verkar vara svårskötta!
    God fortsättning!

    1. Då måste du ha vacker sångröst för det kräver den psalmen.
      Somliga tycker julrosen är lättskött andra inte. Det har nog med jordmånen att göra. Den vill ha kalkrik jord.
      God fortsättning eller vi kanske snarare skall säga Bättre fortsättning. Vaccinet är ju på gång!

  7. Franska Fikon

    Oj, hade missat detta inlägg. Blogspot och wordpress verkar inte alltid kompatibla…. Vilka vackra bilder! Jag har ett par julrosor som så här års blommar fint. I Skåne är de dessutom sällan täckta av snö!

  8. Pingback: Senioren på gång – den 6 nov 2022 - Seniorvinklat

Kommentera