Kranvatten vs flaskvatten

Det pågår en tävling om vilken kommun i Sverige som har det bästa kranvattnet. Finalen är på onsdag den 18 november 2020. Syftet med tävlingen är att lyfta fram vårt vatten samt att betona vikten av att vi förvaltar denna livsviktiga naturresurs väl.

Den segrande kommunen vinner en PR-kampanj till ett annonsvärde om 250 000 kronor för att lyfta vattnet och vattenfrågorna. Jurymedlemmarna är sommelierer och vinkännare. De har smakat och bedömt kranvatten runt om i riket. 20 kommuner har gått till final.
Här följer ett axplock omdömen.

Bergs kommun – Ett vatten rent som kristall med schwung i eftersmaken.​​​​​
Flen – Ett gastronomiskt vatten med en renande känsla. Finstämt och glasklart!
Höganäs – Ett kristallklart vatten med subtil och finstämd energi. Bjuder in till stora klunkar.
Nacka – Klingande klart med somrig fräschör. Ett vatten med mersmak!
Ulricehamn – Ett vatten med unik karaktär som får det att vattnas i munnen. En riktig törstsläckare!

Hela listan finns på Svenskt Vattens hemsida.

Man har räknat fram att kranvattnet kostar så lite som fyra öre litern. Förutom produktion och distribution är medräknat kostnad för skydd av vattentäkter, rening av avloppsvatten och hantering av dagvatten.

Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel.

Själv dricker jag gärna kranvatten. Gärna kolsyrat med Sodastream. Har dock inte så sofistikerade smakceller att jag kan säga att det smakar somrigt eller har schwung i eftersmaken!!!

FLASKVATTEN
Jag dricker även lika ofta flaskvatten. Visserligen är det dyrare. Ur miljöhänsyn är det naturligtvis helt fel ; förpackning, frakt, mm.

Men jag uppskattar verkligen flaskvatten och njuter mer av det än av te eller kaffe.

I Sverige dricks ungefär 25 liter flaskvatten per person och år. Så jag är inte ensam om att uppskatta det.

Dessutom innehåller flaskvattnet ofta magnesium som är bra mot sendrag/muskelkramper som jag lätt drabbas av. Det är inget vetenskapligt bevisat, men på mig hjälper det. En del flaskvatten innehåller för mycket salt och fluorid. Men dricker man det i måttliga mängder och byter sort kan det knappast vara så farligt.

Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Man kan alltså dricka 250 liter kranvatten för samma pris som man betalar för en liter flaska på vatten.

För naturligt mineralvatten och källvatten finns särskilda regler för att de skall få säljas som naturligt mineralvatten respektive källvatten.

MINERALVATTEN
Kommer från en vattenkälla som ger ifrån sig naturliga halter av mineraler och salter. Kolsyra får tillsättas eller avlägsnas. Vattnet tappas i direkt anslutning till källan. Flaskan måste innehålla en innehållsdeklaration och godkännas av Livsmedelsverket.

Några europeiska sorter:
Apollonaris Ty, Evian Fr, Perrier Fr, S. Pellgrino It (har höga halter av magnesium och kalcium),  Vittel Fr

Svenska sorter
Ramlösa, Flästa käll, Malmberget Original, Olden No, Telemark No, Åre Mountain Water


KÄLLVATTEN
Med källvatten avses ett grundvatten som kommer från en underjordisk källa och är avsett att användas som dricksvatten i sitt naturliga tillstånd och som förpackas vid vattentäkten.

Varken naturligt mineralvatten eller källvatten får smaksättas men det är tillåtet att tillsätta kolsyra. Tappningen på till exempel flaska skall ske i direkt anslutning till vattenkällan.

Källvatten behöver inte godkännas av Livsmedelsverket. Kvalitetskraven är lika höga som med naturligt mineralvatten. Utförlig innehållsdeklaration är ej ett krav.

Exempel på källvatten på flaska: Imsdal No Loka Sv

BORDSVATTEN
Bordsvatten är vatten som serveras som dryck till bords. Bordsvatten finns av olika typer, och är inom EU strikt klassificerade beträffande tillverkning och marknadsföring.

Bordsvatten är kommunalt renat vatten eller vatten som är taget från en egen vattentäkt, innehåller ofta tillsatta smakämnen, kolsyra och/eller mineralsalter.

Exempel: Bonaqua, Linné, Sodavatten, Vichyvatten, Vichy Nouveau

Källor: Livsmedelsverket
Svenskt Vatten
Wikipedia

För intresserade finns här en länk till finalen om vilken kommun i Sverige som har det godaste vattnet. Finalen äger som av en händelse! rum på Stockholm Waterfront Congress Center den 18 nov kl 8.30!

By Holger.Ellgaard – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8449945243 thoughts on “Kranvatten vs flaskvatten

 1. Jag är som du, dricker både kran och flaskvatten. Och gärna kolsyrat. Kan inte heller påstå att jag skulle kunna avgöra om det är somrigt eller något annat tjusigt. Jag uppskattar om det är smaksatt med olika fruktsmaker och testar alla nya sorter som dyker upp.
  Tack för ett intressant inlägg!

 2. Jag är en sådan som alltid dricker kranvatten. Tillstår att jag sätter på kranen när jag stiger ur sängen för att få renast tänkbara från de långa och sannolikt rostiga rören mellan distributionsnätet upp i min lgh. Sen åker kaffet på 🙂
  Har som tur är en bror, som i anslutning till hans marker, råkar ha en källa som aldrig sinar. Sommar som vinter lika friskt och klart. Emellanåt tar jag med mig några dunkar (plast) när jag är där på besök.
  Men… principen ligger i plasten. Blir helt bedrövad när jag tänker på de mängder av plast, stora som hela USAs kontinent, som ligger och flyter i Stilla Oceanen och med tiden mals sönder i beståndsdelar som fisk och andra vattendjur får i sig, för att sedan hamna på vårt eget bord.
  Vill inte måla f*n på väggen, men i slutänden tar vi kål på oss själva. Den prestation vi gör i våra nordiska länder mfl. genom återvinning, räcker inte, men det vi gör är gott nog. 🙂 Eller hur?

  1. Javisst är det så. Jag är också noga med att spola rent rören innan jag använder kranvattnet.
   Låter härligt med källvattnet din bror har. Det smakar säkert jättegott.

  1. Tack så mycket. Huvudsaken är ju att man har god tillgång till vatten och kan dricka när man är törstig.
   Kramar till dig och Minton!

 3. Jag har nog aldrig ens tänkt på att köpa vatten i affären, utom när vid semestrar utomlands och man avråds att dricka kranvattnet. Kolsyrat vatten smakar för mig helt onaturligt. Intressant med tävlingen.

 4. Dricker väldigt lite flaskvatten, vattnet från kranen är så gott, men det är ju en helt annan sak när man befinner sig på lite mer södra breddgrader. Fyller på min vattenflaska innan jag går hemifrån istället för att köpa dyrt och icke miljömässigt flaskvatten ute på stan.

  1. Förstår att det går åt en del vatten för att släcka törsten på dina långa stockholmsvandringar. Kranvattnet är gott. Men man kan känna skillnad på vattnet här på Ekerö och inne i stan. Det i stan är “godare”.

 5. Jag köper bara vatten på flaska när vi inte är hemma … men var och en får förstås göra som man vill 🙂
  Östergötlands godaste vatten och som är med och tävlar finns i Mjölby 🙂

 6. Jag filtrerar allt vatten som jag dricker eller använder till matlagningen. Det är inte bara smaken utan även innehållet i vattnet. Det har ju visat sig att det är svårt att rena vattnet från läkemedelsrester.
  Har aldrig köpt flaskvatten och kolsyra avskyr jag. Aldrig druckit kolsyrat läsk heller.
  Ska bli spännande att se vem som vinner. Ha en trevlig vecka!

  1. Intressant att du filtrerar allt vatten. Det gör du alltså pga att du tror/vet att det ändå inte är helt rent?! Har hört att smaken blir ännu bättre efter filtrering. Man kanske skulle pröva det.
   Ha det bra!

   1. Ja, filtret tar;
    Klor, tungmetaller, järn, kalk, rester av bekämpningsmedel som används i jordbruket och rester av läkemedel som kan komma i dricksvattnet via våra sjöar.
    Bara det att aldrig behöver avkalka kaffemaskinen t.ex. är värt det.

  2. Vi råkar ha en gren från en Hälsokälla på Gotlandstomten och den innehåller bland annat mycket järn som stärker oss under våra vistelser där på somrarna. Det har fått oss att uppskatta källor som de tillgångar alla måste lita till innan kommunalt vatten fanns. Men de är ganska få kvar
   och för de som gillar källor finns en akademi för käll-älskare, de har en lång rad källor namngivna och som går att leta upp. Men det ligger utanför ämnet kran eller flaskvatten. Man googlar på Källakademin.

 7. Ser att det bara är Nacka av stor-Stockholms kommuner som tagit sig till final. Lite synd kan jag tycka. Älskar kranvatten och dricker det dagligen. Kolsyrat vatten klarar jag inte av, då rapar jag bara hela tiden.
  Kan inte smaksätta vatten heller, men jag kan absolut jämföra Solnas kranvatten med Täbys. Å då vinner det sistnämnda med hästlängder.
  Flaskvatten dricker jag aldrig här hemma. I Spanien däremot är man tvungen att dricka flaskvatten, då kranvattnet smakar hemskt v klor.

  1. Jag kan också känna skillnad mellan vattnet jag dricker i stan och här på Ekerö (i alla fall innan coronan). Det i stan smakar bättre.
   Dom får inte ha klor i flaskvattnet enligt EU.
   Nä rapa vill man ju inte göra!

 8. Intressant inlägg o ’diskussion’😊 Jag föredrar också kranvatten hemma, men på resor blir det ju på flaska! Det är fint att vi här i Norden har tillgång till rent vatten som räcker till, men slöseri i mitt tycke att vi spolar våra toaletter med rent dricksvatten! Konstigt att man inte utvecklat system där gråvatten åtminstone kunde återanvändas på toa. På landet anser jag att komposterande utedass är mer miljövänligt än wc, lukt- o problemfritt om man sköter den rätt 😊 och sparar rent vatten till nyttigare användning.

  1. Har inte tänkt på det tidigare, men det är ju inte klokt att vi spolar med dricksvatten. Där har arkitekter, ingenjörer och miljöpartister något att ta itu med.
   Håller helt med om att man ska ha komposterande utedass på landet. Det har jag haft och det fungerade utmärkt.
   Tack för dina synpunkter!

 9. Jösses vad det fanns att veta om vatten! Tack Eva för ett intressant inlägg!
  Undrar vad juryn skulle tycka om vårt vatten från egen brunn på landet…. “somrig fräschör” skulle nog inte bli omdömet, snarare “kraftfull metallsmak” – vi har som så många andra mycket järn i vattnet. Och fluorid. Så vi slipper fluorskölj och får järnvärdet förbättrat 😂👍.

  1. Det låter bra! Egen brunn ska man vara rädd om. “Kraftfull metallsmak” kanske inte låter så där vidare. Jisses vad många hade synpunkter på detta.

 10. Mycket trevligt och informativt skrivet om vatten, Eva. Själv är jag väldigt dålig på att dricka vatten, är ytterst sällan törstig, så jag får verkligen anstränga mig för att dricka lite emellanåt. Däremot är det väldigt gott med kall björksav på våren. Det finns t om ett företag i Jämtland som tillverkar vin, både vanligt och mousserande av björksav. Det mousserande är faktiskt riktigt gott att dricka på sommaren. http://www.savhuset.se

  1. Har aldrig druckit björksav. Det låter väldigt gott. Ska genast gå in och kolla på savhuset. Hade ingen aning om att man gör vin av björksav!

   1. Finns både som vin, snaps, glögg och mousserande/sparkling på Systembolaget, men är förhållandevis dyrt tycker jag. 🙂

 11. Vad fascinerande att man kan ha ett så intressant inlägg om något sådant som vatten. För oss, här där vi bor, är vattnet både tillgängligt och valbart. Vi tänker knappt på hur vi nyttjar det, och tillåter oss även att slösa. Vi kan bada i badkar och pooler … för att inte tala om att vi kan välja hur vi vill dricka det. Vi har det fantastiskt bra.

  Det är svårt att fatta att det finns platser på jorden där människor knappt får tag i något vatten alls. Framför allt inte rent och drickbart vatten … En sak som jag emellanåt har funderat på, det är att vi spolar våra toaletter med vatten som andra skulle dricka.

  Ditt inlägg fick mig att tänka till lite extra, och reflektera över något som jag nästan aldrig reflekterar över.

  Kram

  1. Tack för din trevliga kommentar. Ja det är värt att sända en tanke av tacksamhet över hur bra vi har det med vårt vatten.

 12. Paula Merio

  “Vatten, stan är fylld av vatten”…jag dricker enbart kranvatten eller från sodastream. Det fanns en tid då jag köpte mineralvatten på flaska, för många år sedan, och minns inte ens anledningen…Men som konsument väljer du ju själv! Vi behöver inte åka långt för att inte kunna dricka av kranvattnet, jag är mycket tacksam över kvaliteten på vattnet här hemma. Jag tänker rätt mycket på hur mycket vatten vi gör av med, och mår nästan illa av att vi spolar toaletterna med fullkomligt drickbart vatten! Jag är nog lite extrem, vet inte varför, men jag snålar med vattnet, inte för att det kostar, utan för att många i världen lider sån vattenbrist. Har man fått något på hjärnan så har man…

  1. Visst är vi tacksamma över den höga kvalitén på vattnet. Tyvärr är det väl så att det inte ger de behövande mer vatten om vi snålar här.
   Man undrar för resten hur det står till med grundvattennivån nu efter denna regniga höst.

 13. Tänk vad mycket olika vatten det finns!
  Hemma i Wales dricker jag kranvatten. Köper aldrig mineralvatten.
  I Spanien har vi ett eget “litet reningsverk” hemma och renar kranvattnet på så sätt. Billigt med flaskvatten i Spanien i dunkar på 8 l, men ett himla kånkande och dessutom användande av mycket plast.
  Däremot dricker jag alltid mineralvatten när jag är på ett nytt ställe.
  Tack för intressant inlägg!

  1. Tack Lena. Det var roligt att höra. Så praktiskt med ett litet reningsverk hemma. Förstår att det kan bli väl tungt att kånka hem 8 liters dunkar.
   Ha det bra!

 14. Karin Svensson

  Ulricehamnaren i mig är både stolt och mallig.
  Vårt vatten kom på andra plats i Sverige och första plats
  i Västra Götaland. Hurra för oss.

 15. Pingback: På gång just nu – den 22 november 2020 – Seniorvinklat

Kommentera