På gång just nu – den 12 november 2020

Värdefull sko på auktion
Denna lilla sko (i storlek 36) har tillhört och använts av Marie-Antionette (Frankrikes sista drottning d. 1793). Den går på auktion i Paris i november. Efter att drottningen avrättats hamnade skon hos en väninna till drottningens tjänarinna och har varit i den familjens ägo sedan dess. Utropspris 80 000 – 100 000 Euro!

Svenska dagen
På den 6 november – Gustav Adolfsdagen i Sverige – firas Svenska dagen av finlandssvenskarna. Den firas för att verka för den finlandssvenska befolkningens sammanhållning. Lite som ett slags nationaldag för den svenskspråkiga befolkningen i Finland.

Svenskfinland

Är du intresserad av att läsa mer om detta finns ett mycket intressant och läsvärt blogginlägg på bloggen Midsommarros.

Hyr din garderob
För 750 kr/mån kan man hyra sin garderob på itsreleased. Man får välja tre favoriter. Plaggen levereras till dörren. Man får använda dem hur mycket man vill och behöver inte tvätta dem.

Blodigt, medium eller välstekt?
Tipsade i ett tidigare på G om att det kan vara bra att mäta temperaturen på sin ugn. Här följer en länk till Icas sida om vilken innertemperatur som rekommenderas för kött och fisk som jag tycker är utförlig och bra. Innertemperatur på kött och fisk.

Här finns ett urval olika kökstermometrar i olika utföranden, metoder och prisklasser.

Vilken tid är bäst att handla?
Mitt Centrum har på sin hemsida ett schema som visar när det är minst med folk. Tror den kan gälla för många andra orter också. Helst skall man ju inte besöka butiker nu enligt” rekommendationerna”. Men om man bara måste kan det vara bra att veta när det inte är trängsel!

TV mm
Fredsmäklaren
Ann-Mari Sundell har gjort en lång karriär som fredsmäklare i länder i krig. Nu ger FN henne i uppdrag att förhandla om fred i en konflikt mellan kurderna och Turkiet. Hon inleder fredsförhandlingar i Turkiet där hon förutom krigsbrott måste möta egna smärtsamma sår från det förflutna. I rollerna: Irina Björklund m fl.
SvtPlay 10 avsnitt på ca 45 min.

Bryssel calling
Under ett år följer vi fyra svenska EU-parlamentariker bakom kulisserna i maktens korridorer i EU. Ett år som blev mer dramatiskt än de kunnat föreställa sig med Brexit, klimatnödläge och COVID-19.
SvtPlay 7 avsnitt på 30 min.

The Undoing
Serien kretsar kring den framgångsrika terapeuten Grace Fraser, hennes man och deras son. Ett våldsamt dödsfall följt av en rad hemska upptäckter förändrar plötsligt deras till synes perfekta liv till ett avgrundsdjupt mörker. I rollerna Nicole Kidman, Donald Sutherland, Hugh Grant.
HBO 6 avsnitt

I vår herres hage
Nyinspelning av den brittisk populära dramaserien från 1970-talet om en ung veterinärs liv i Yorkshire. Serien är baserad på James Herriots självbiografiska böcker.
SvtPlay 7 avsnitt på 1 ti. Börjar lördag 14 nov.

Matvanekollen
På Livsmedelsverkets hemsida kan man testa sina matvanor på Matvanekollen och få veta hur bra eller dåligt man äter.

Gråväder ökar behovet av D-vitamin
D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper (dvs bl a äldre personer)kan därför behöva tillskott.

D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk: lax, sill och makrill. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Nytt i täppan
En körsbärskornell är det senaste tillskottet till vår täppa. Den är känd för sin iögonfallande blomning med gula blommor mars/april på bar kvist. Den får röda dekorativa frukter och vacker rödbrun höstfärg. Trivs i sol/skugga. Blir 4-6meter. Bredd 1,5 till 2,5 meter. Härdig zon1-5.


33 thoughts on “På gång just nu – den 12 november 2020

  1. Kul att höra. Det är lite svårt med frukt nu tycker jag. Vi brukar köpa en påse med frysta ananasbitar. Det kan man ha i en fruktsallad eller bara äta som de är. Läskande och gott!
   Du och Minton tillönskas också en trevlig helg!

  1. Tyckte först det verkade lite larvigt. Vid närmare eftertanke inser jag att det säkert finns en del som har behov av detta. Några av kläderna kostar ju också betydligt mer i handeln. Affärsidén var kanske inte helt lyckad i corona- och jobba hemma-tider.

 1. Mycket spännande du hittat som alltid! Du lägger verkligen ner jobb på de här inläggen. Som seriefanatiker så uppskattar jag dina tips på den fronten extra mycket!
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Trevligt att du tycker det. Ja det ligger lite jobb bakom. Hoppas nu detta svar kommer fram. Krångel med kommentarerna igen. Ha en skön kväll!

 2. Körsbärskornellen blir säkert en favorit. Hade jag haft en trädgård hade den hamnat på min “vill-ha” lista.
  Tror jag gör helt rätt. Handlar helst mellan strax efter kl.13.00 till 14.30 ungefär. Fredag och lördag har jag redan före corona undvikit.
  Jättefina tips igen! Ha en trevlig helg!

 3. Det där med en enda sko av Marie-Antoinette – herrguuuu så mycket pengar för den. Om det hade varit ett par så… men inte för en enda sko som dessutom var skadad. Undrar vem som slår till där.
  Täby Centrum har också lagt upp en snarlik bild som ditt centrum. Var där kring klockan 14 idag. Kan säga att det inte var några problem att inta social distansering varken i gångarna eller på restaurangerna.
  I vår herres hage ringer en klocka, fast ringtonen är väldigt svag.
  Körsbärskornellen är riktigt vacker med sina knallröda frukter, läckert!

  1. Det mest fascinerande med skon tycker jag är att den tillhört samma familj hela tiden. Jag tror och hoppas att I vår herres hage står sig ännu. Har också svaga minnen av den. Framför allt att den var rolig. Man behöver ju få se lite kul saker numera.

 4. Intressant som alltid 😊 o tack för att du tipsade o gillade mitt inlägg som du hänvisade till👍 Apropå James Herriots böcker, minns jag att jag läste sommaren 1978, då min förstfödde föddes i maj. Vi hade ingen balkong, men babyn skulle sova ute för att få frisk luft, så jag brukade ha en bok med mig, sitta på en parkbänk o läsa medan dottern sov. Herriots böcker var så roliga så jag gapskrattade ibland där jag satt på bänken o tänkte att om någon såg mig måste den ha trott jag blivit knäpp… på film har jag inte sätt, måste försöka se!

  1. Tack själv ! Vilka roliga minnen du berättar om när du läste Herriots böcker. Vad jag minns av serien så var den just väldigt rolig. Det skall bli spännande att se den igen. Hoppas du kan se den!
   Trevlig helg!

 5. Som vanligt matnyttiga och bra länkar, tack Eva! Garderob och matvanekoll ska kollas.
  Önskar att min butik också hade besöksschema, vilken bra idé! Fast just nu kommer jag inte så långt från huset pga operationssåren och svullnaden som gör det svårt att gå, men nästa vecka så. 🙂
  Ha en trevlig helg!

  1. Vad var den där fågeln hette som ställde till det så för dig den där olyckliga vinterdagen med ishalka? Hoppas du är mer försiktig i fortsättningen.
   Hoppas du i alla fall får en skön helg!

 6. Anonym

  Här på Kimitoön där jag bor, blev Svenska dagen-firandet tyvärr inställt i år på grund av skärpta restriktioner. Vi hoppas på ett nytt, bättre år.

  1. Det blir mycket som vi kommer att behöva ta igen när detta är över. Nu har jag läst och lärt mig om Kimitoön. Mycket intressant. Tack för att du läser min blogg.
   Önskar dig en skön helg trots de skärpta restriktionerna!

 7. Det är lustigt, varje gång min man stoppar in en termometer i en köttbit så frågar han mig vad den ska upp i. Jag har ju ingen aning, det är han som lagar till kött. Nu ska jag skriva ut de där tabellerna och sätta upp dem på insidan av skafferidörren. Tack för länken!

  Foktäthetsschemat är smart, det har vi hos oss också. Fredsmäklaren blir nästa serie vi tittar på, just nu är det otäcka The Sinner som vi följer. Igår såg jag en väldigt bra syrisk dokumentär, Till min dotter, på Svt play, den hålls till 8 december.

  Körsbärskornellen blir säkert en hit, läser att bären är ätbara, särskilt om de får eftermogna och blir då en delikatess. Och med den tidiga blomningen och höstfärgen… Jag själv älskar korallkornellen, skulle vilja plantera fler av den, har bara en enda.

  Intressant med skon, men vilket otroligt pris!

  D-vitamin har jag haft brist på, varför vet jag inte, jag är ju jämt ute. Min förra läkare skrev ut droppar men min nya bryr sig inte om det. Borde ta prov nu, när sommaren har varit, men vill inte gå till vårdcentralen. Idag skrev mellandottern att hon fått covid.

  Trevlig fortsättning på helgen!

  1. Praktiskt att sätta upp tabellen på skafferidörren.
   Tyckte The Sinner var väldigt otäck. Fredsmäklaren är jättebra – hittills. Intressant att man kan äta bären på kornellen. Gäller att hinna före fåglarna då!
   Vårdcentraler ska man akta sig för i dessa tider. Hur vet man att man har D-vitaminbrist? Genom blodprover?
   Hoppas dottern (läkaren?) kryar på sig fort.

   1. Ja, det är blodprov om gäller. D-vitamintillägg verkar vara bra mot värk också.

    Ja, det är läkaren, maken hennes är också läkare och med tre små barn blir det besvärligt. Men vi får hoppas att det är en mild variant.

 8. Ja, Marie-Antoinette kunde kosta på sig vackra skor medan folket svalt. Inte konstigt att det blev revolution i Frankrike.
  Har läst om svenska dagen hos mina finlandssvenska bloggvänner, intressant.
  Kul att läsa när det är bäst att handla i Sverige. Ganska lika som i Wales, förutom att det är mycket folk som handla på torsdag eftermiddag här och fler på söndag, eftersom man då bara får ha öppet 6 timmar, normalt mellan 10 och 16.
  Många av svt play program kan man tyvärr inte se utomlands, så utbudet är väldigt smalt för mig.
  Trevlig helg!

  1. Själv hade jag aldrig hört talas om Svenska dagen tidigare. Visst är det intressant. Märkligt att det är mycket folk torsdag em hos dig och inte på fredag som här.
   Var rädd om dig!

 9. Anonym

  Tack för tipset om Midsommarros. Som äkta finlandssvensk kände jag igen varenda mening. Trevligt med allt annat du också tar upp
  Hanne

 10. Franska Fikon

  Oj, så mycket för en sko… man undrar genast var den andra blev av? Men att den varit i en enda släkt är kanske ett bra bevis på att den är äkta.
  Mitt svar är flera dagar efter ditt inlägg vilket innebär att jag nu har sett “I vår herres hage”. Det kan nog bli en serie att tycka om, verkar rätt oförarglig och väldigt engelsk – vilket man gillar.
  I början av 90-talet bodde vi på ett hotell i Thirsk, då fanns en turistshop med porslinsmuggar och plädar m.m med bilder från dåtidens serie. Den finns nog inte kvar, men landskapet var verkligen så där vackert och det har väl inte förändrats…

  1. Det skall bli kul att kolla vad skon gick för på auktionen.
   Jag tyckte I vår herres hage var ganska skön att titta på. Superengelsk men så fridfull, lugn och smårolig. Det behövs nu.
   Googlade på Thirsk. Oh so typical English. Helt bedårande. Har aldrig varit i North Yorkshire tyvärr. Det verkar vara betagande vackert.

   1. Franska Fikon

    Jag blev också tvungen att googla…. titta vad jag hittade:

    Upplev en dag i James Harriots värld – Den främsta turistattraktionen i Yorkshire!
    Platsen där den mycket omtyckta TV-serien “I vår herres hage” (All Creatures Great & Small) spelades in ligger i den pittoreska staden Thirsk, på Kirkgate 23. Här bodde och arbetade James Alfred Wright som veterinär under 1940-talet.
    När han senare skrev ner sina historier använde han pseudonymen James Harriot. Böckerna blev TV-serie, som spelades in under många år av BBC.
    Idag kan du gå tillbaka i tiden och uppleva livet på en veterinärpraktik, du kommer bakom kulisserna på BBC-serien och får med egna ögon se vad som gjort James Herriot så vida berömd.
    worldofjamesherriot.com
    facebook.com/pages/The-World-Of-… »

    Verkligheten och där det spelades in, i byn Thirsk. Jag älskar google!

Kommentera