På gång just nu – den 31 oktober 2020

Ett skyddshelgon för Internet är på G
Snart kanske det finns ett helgon att tillbe när internet krånglar. Det är Carlo Acutis som är kandidat till posten. En 15-årig Londongrabb som avled i leukemi 2006. Carlos ”starka tro, hängivenhet för katolska kyrkan, och hans idoga arbete för detta på internet som har lett till en eventuell plats bland helgonen”. Pojken sägs ha bidragit till många mirakel redan. Läs mer här.

Illustrationer till några kommande events i november

Säsongsinfluensa
Vaccinering mot säsongsinfluensan för riskgrupperna och 65-plussare börjar hos oss den 3 november kl 8. Den vill man ju inte missa – särskilt inte i år.

Julkalendern
Ekebyhovs slott på Ekerö är platsen för årets julkalender. Nära där jag bor.

Slottet är egentligen en herrgårdsbyggnad i trä med anor från 1670-talet. Det används under veckodagarna för kurser och konferenser. Vardagar serveras lunch.  Man erbjuder även ett läckert julbord.

Trevlig utflykt från Stadshusbron med pendelbåten (ca 1 timme). En knapp halvtimmes seniorpromenad från Ekerö centrum.

Regn- och vattenavvisare
Regnavvisare finns att spruta på bilens fönsterrutor och backspeglar för att vatten, slask och smuts skall falla av. På samma sätt skall man kunna använda det på duschdörrar för att slippa vatten- och tvålfläckar mm. Som kan vara ganska jobbigt att putsa rent.

Ungsvärme
Har du koll på vilken värme din ugn faktiskt har? Vi misstänkte att vår inte höll den temp som skalan visar. Det visade sig att det skiljde hela 12 grader (på en nästan helt ny ugn!).

Finns på Kjell & CO

Var synlig i mörkret
Hög tid att kolla upp och utrusta sig med reflexer. Reflexer är en färskvara och har en hållbarhet på ett till två år.

Ser på TV
Kunskapskanalen fortsätter med en ny serie av Simon Reeves resor. Nu från Nordamerika, Alaskas vildmark, cowboyliv på prärien, skogsbränderna i Kalifornien och gränspatrullen vid Mexico. Så otroligt intressanta och fascinerande program.

24 thoughts on “På gång just nu – den 31 oktober 2020

 1. Har hört talas om Carlos Acutis, ett hemskt öde för en så ung pojke.
  Jag tog min spruta för några veckor sedan. Bra skydd.
  Har inte hört talas om Ekebyhovs slott. Så vackert det ser ut.
  Vet ännu inte om jag kan se kalendern utomlands, så mång program jag inte kan se, tyvärr.
  Reflexer är fantastiskt, räddar många liv. Finns inte i UK.
  Trevlig helg!

  1. Inga reflexer i UK. Märkligt! Så olika det kan vara. Förstår att du vill se några svenska TV-program, men nog har ni väl bra program over there! Så skönt att du tagit sprutan. Läser om hela UKs lockdown och avundas er inte. Hoppas det hjälper bara.

 2. Det där med regn- och vattenavvisande låter lovande!
  I år slår jag till på lunginflammationsvaccin utöver influensavaccinet. Det gäller att gardera sig.
  Ekerö låter som ett trevligt utflyktsmål när man befinner sig i den kungliga huvudstaden.
  Fullt sjå med att följa Vueltan. Det bästa med cykelloppen ( ja, efter Vacchi förstås) är helikopterpiloterna. Det rycker rejält i testaren. Massor av okända sevärdheter har vi serverats från Spanien., Frankrike och Italien.

  1. Cykelloppen har varit och är stor underhållning som alltid. Har njutit extra av helikopterbilderna i år. Man ser ju länderna på ett helt annat sätt. Tog lunginflammationsprutan härom året.

 3. Det är mycket man inte vet… Carlos Acutis hade jag till exempel aldrig hört talas om. Ja, ett skyddshelgon för internet är ju precis vad man efterlängtat – NOT;-)
  Regn- och vattenavvisare samt den där temperaturmätaren för ugnen visste jag inte heller att de fanns…
  Men vaccineringen har jag koll på, men vet inte om jag ska göra den ändå. Enda gången jag vaccinerat mig mot influensa och svininfluensa 2009 och då fick jag högt feber i tre dagar efter vaccinationen, så… Ska nog rådgöra med min (snygga) husläkare;-)
  Reflexer har jag också koll på. Simon Reeve hade/har en egen serie på BBC World. Gissar att det är den som visas på Kunskapskanalen. Han är ju så himla snygg killen;-)

  1. Måste kolla om vi har BBC World. Kan tänka mig att det finns fler bra program där. Alltid knepigt med vaccinationer. Just nu tvekar jag inte. 70 plussare kan också få ett vaccin mot lunginflammation! Du har ännu inte uppnått den ”aktningsvärda” åldern förstår jag, men jag har tagit den sprutan också.

 4. Franska Fikon

  Ekebyhovslott känner jag inte till, undrar om det var det öppet för allmänheten när jag bodde i Sthlm? Men vi var mest i Roslagen när vi lämnade city…. är mao inte så bevandrad på Ekerö. Vilket absolut ska avhjälpas när man får resa igen. Vaccinationstid är beställd – känns skönt. Alltid något. Det där regnavvisaren ska jag prova. Vi har hårt vatten här och duschdörrarna blir fläckiga hur man än gör. Reflexer är vi supernoga med. Jag har flera gånger i bilen kommit alldeles för nära fotgängare med mörka ytterkläder och inga reflexer. De syns ju inte alls!!! Tacka veta jag hundfolk, de brukar ha reflexvästar på sig och syns på flera hundra meter. Oh, kunskapskanalen brukar jag glömma bort, tack för tipset. Såg att del 2 är ikväll. Ha en fin helg!

  1. Ekebyhovs slott är ingen höjdare om jag skall vara ärlig. För mig fick de gärna riva kåken. Tyckte bara det var kul med julkalendern. Jo Lunchserveringen är riktigt bra.
   Läste just en kommentar från Lena i Wales som jag tror du också följer att i UK använder man inte reflexer!!!

 5. Alltid intressant läsning hos dig! Hm … undrar om han, den unga killen hade kunnat hjälpt oss med problemen om han hunnit bli helgon. Nu verkar det i alla fall fungera igen 🙂
  Vår spis och ugn är minst 30 år gamla … och ugnstemperaturen är nog ett stort frågetecken – fungerar väl sådär 🙂
  Jag har vaccinerat mig mot lunginflammation – kanske bör jag ta den mot säsongsinfluensan också, vilket jag aldrig gjort tidigare. Ska tänka på saken.
  Kunskapskanalen har många intressanta program!
  Ha en fin start på november!

  1. Ja WP verkar fungera igen med bildgalleri. Tror inte det blivande helgonet hade kunnat bistå oss! Det värsta i sådana här lägen är att man genast tror att man själv gör något fel.
   Du känner nog din ugn så väl efter 30! år att det går bra ändå?
   Jag brukar ta vaccinet mot säsongsinfluensan varje år, men förstår att det är många som inte gör det. I år känns det dock viktigare än nånsin.
   Hoppas november blir en månad med fokus på lite annat och trevligare saker än Covid19. Men det är nog att hoppas på för mycket.
   Ha det gott!

 6. Tack för tipset om termometern som mäter själva ugnen. Trots att min ugn inte är lastgammal är jag ändå tveksam till att värmen verkligen är det gradtalet visar. 🙂

 7. Smart att kolla om ugnstemperaturen stämmer. Jag har också en gammal spis. Det är nog värt att skaffa mätaren.
  Lever sedan 32 år tillbaka i Sverige. Har aldrig haft influensa och har aldrig vaccinerat mig utom en gång. På jobbet, grupptrycket, du vet. Efter 2 timmar var jag så sjuk att jag inte ens kunde åka hem själv längre. Chefen fick köra mig hem istället. Har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv som den gången. Jag är livrädd för alla vacciner.
  Ha en bra start på den nya veckan!

  1. Tror faktiskt att temperaturen stämmer bättre på gamla ugnar.
   Influensavaccin kan slå illa. Förstår om du inte tänker låta vaccinera dig i år heller.
   Ha en riktigt trivsam vecka!

 8. Kan som vanligt inte klicka på gilla, skit-IPad….;)
  Att slippa skura duschdörrar låter som en dröm, tack för tipset och allt annat intressant och matnyttigt. 🙂

 9. Regnavvisare… var ju i/på Sri Lanka för evigheter sedan. Vi for ut på en safaritur i djungeln. På hemväg i mörkret kom ett av dessa tropiska hällregn. Mycket svårt för vår chaufför och tillika guide att se något alls på de slingriga mörka småvägarna med regnet strömmande nerför framrutan. Då stannar han bilen vid en skjulliknande byggnad vid vägen, kliver in och kommer ut med, hör och häpna, en cigarr som han köpt i den lilla boden. Den bryter han itu och gnider sedan rutan med den. Problemet löst, vattnet fastnar inte längre, sikten avsevärt förbättrad.

  1. Vilken fantastiskt upplevelse det måste ha varit. Både att vara med om det tropiska hällregnet och guidens metod att avvisa vattnet på vindrutorna. Vilket reseminne!

Kommentera