En tur med Stockholms lokaltrafik i coronatider

Höstlovets första dag var vi tvungna åka till stan från Ekerö – första gången efter karantän så det kändes riktigt spännande. En resa i bästa fall på ca 45-60 minuter. Utrustade med både reskassekort och den inte helt lättnavigerade SL-appen påbörjade vi det stora äventyret. Vår första möte med kollektivtrafiken på ett halvår!

Nästan tom buss
SL:s taffliga tejpförsegling av förarplatsen

Om Storstockholms lokaltrafik (SL) under coronapandemin har skrivits mycket negativt i olika media. Från att inte kunna sätta upp plexiglas vid förarplatserna eller flytta blipapparaterna längre bak i bussen till ett för alla fungerande betalsystem.

En insändare i DN den 27 okt sammanfattar det så bra.

Det är väl inte resenärerna som bett SL att ta bort möjligheten att kunna göra rätt för sig när man kliver på deras bussar?

På buss och T-bana var det endast ett par resenärer. Det kändes riktigt ödsligt.

Tågen kom med 4 min intervaller mitt på dan!!!
Se där – några fler sjuttioplussare i farten!
Många valmöjligheter

Både buss- och T-baneresan avlöpte fort och smidigt trots en sysslolös spärrvakts märkbara irritation och ilska över vår fråga om appen. Det var faktiskt första gången vi använde den!

Ensamma i rulltrappan. Trist utan reklam på väggarna
Vilken spärr ska man välja?

Efter att vi uträttat vårt viktiga ärende besökte vi med stor aktsamhet tre affärer. Köpsuget har blivit enormt efter den långa karantänperioden. Vi möttes på alla ställena av påfallande trevlig och tillmötesgående personal. Här har SL en del att lära.

Resvägen mellan Ekerö och stan är väldigt vacker och man åker mestadels ovan jord. Även om det var oktoberdisigt och grått njöt vi i fulla drag.

På sista etappen med buss från Brommaplan fick vi låta några bussar passera. Nu hade ungdomen vaknat till liv och vi seniorer fick lämna våra platser till dem som tydligen behöver dem bättre.

Fönstervy från Tranebergsbron
Nockebybron
Hållplats Drottningholm. Mellan träden kan man ana kungens båt. Kanske dags för vinteruppplägg?!

Hemma igen konstaterade vi efter nya rapporter om den ökande spridningen av Covid19 i Stockholm att det dröjer innan vi gör om resan.

Tills dess hoppas vi SL ändrat attityden till sina resenärer!

26 thoughts on “En tur med Stockholms lokaltrafik i coronatider

 1. En så trevlig resa ni fick, trots SL-personalen. Här i Uppsala klagar alla på fullsatta bussar. Gymnasieungdomarna har fått ledigt (två dagar) före höstlovet för att minska trängseln på bussarna. Nu läste jag att få personer upplevs smittade i kollektivtrafiken, ca 4 % tror att smittan kommit där. Då smittas 96 % någon annan stans! Hoppas att gymnasieungdomarna kan få sin skolgång tryggad i skolan och slippa distansstudier.

  1. Ja det var kul att koma ut och resa lite – om så bara med lokaltrafiken. Har läst om trängseln på Uppsalabussarna. I rusningstrafik tror jag det är så här också. Det vore illa om gymnasieungdomarna skulle behöva distansstudier.

 2. Det var verkligen ödsligt både på bussen och tåget. Jag har bil så jag slipper lokaltrafiken. Men vi har också en app som är väldigt krånglig. En grannen kom och bad om hjälp och den var inte lätt trots min vana vid dagens teknik.
  🍂🍁🤔

  1. Vi har tyvärr inte bilen kvar och är hänvisade till lokaltrafiken. I coronatider måste det vara väldigt tryggt och bekvämt med bil. Småningom klurade vi ut hur appen fungerade, men i början var det inte så lätt.

 3. Franska Fikon

  Så jädrans eländigt det är att man (både ni och jag) kunde njuta av detta, kunde skriva om detta och kunde läsa med stort intresse om – en pendelresa till Sthlm! Vi har verkligen fått andra synsätt på livet under detta år. Jag vet att jag ser fram emot månadens bilresa till hönsfarmen för att köpa ägg eller till den större staden där barnbarnen bor. Några mil på en väg som vi tidigare bara skulle klara av så snabbt som möjligt. Nu ser vi verkligen omgivningarna och känner oss litet lössläppta! Fina höstfärger hos er också!

  1. Ja livet har sannerligen förändrats. Dagligen märker man nya saker man inte tänkt på tidigare. Resvägen i måndags pendlade jag under 16 år till mitt jobb och allt gick på rutin. Nu är det en märkvärdig händelse.
   Låter himla trevligt med månadens resa till hönsfarmen. Naturligtvis är resan till barnbarnen en höjdare också.
   Trevlig Allhelgonahelg!

   1. Franska Fikon

    Vill bara förtydliga att vi bara träffar barn och barnbarn på avstånd utomhus. Men ändå skönt att åtminstone hälften av barnen bor nära. Den andra halvan bor i Sthlm. Trevlig helg till dig också!

 4. Vad roligt att ni kom ut lite efter er långa karantän! Och visst är det märkligt att man så snabbt får så nya värderingar så att sånt som var vardag förut plötsligt känns som en fest!
  Lite trist dock att den yngre generationen inte lämnar plats åt den äldre i första hand! Men jag antar att det helt enkelt är ren tanklöshet det handlar om.
  Och den där vakten tycker jag skulle vara glad över att få något att göra en stund!

  1. Ja det var skönt att byta miljö ett tag. Livet har verkligen förändrats och man skaffar sig nya rutiner -både på gott och ont.
   Vi retar oss inte på ungdomen som inte lämnar plats.. De har det inte så lätt de heller i dessa tider. Måste kännas oroligt för dem också!
   Däremot retade vi oss på vakten!
   Ha en skön Allhelgonahelg!

 5. Intressant att få vara med på er resa. Här, där jag bor, finns inte ens en busshållplats. Utan bil kan man inte bo här.
  Undrar vad turister gör när de vill åka lokaltrafik. Det kan inte var lätt att förstå det systemet.
  Tycker det var bra att det var folktomt. Mindre bra att ungdomar går före de äldre generationen.

  1. Tänkte faktiskt också på turisterna och hur de klarar vår lokaltrafik. Nu är de ju inte så många i och för sig. Kanhända bemöts de med lite mer tillmötesgående!
   Ha en skön Allhelgonahelg, Kristallina!

 6. Gissar att ni åkte mitt på dagen och inte under rusningstid. SLs beteende har varit uruselt från första början. De var aldrig villiga att göra ens minimala ansträngningar för att göra bussarna “coronavänliga”. Å att nu försöka casha in med att bötfälla dom som inte har en SL-app och ingen blipstation i närheten för att göra rätt för sig med reskassa är otroligt dåligt.
  Av dina bilder att döma var det verkligen ödsligt och verkligen ingen risk att inte klara av social distansering.
  Hoppas också att shoppingen var framgångsrik:-)

  1. Yes shoppingen blev framgångsrik. Rena julafton när vi kom hem och packade upp alla paket.
   Nä SL har inte gjort en sak rätt hittills. Så blir det när det inte finns någon konkurrens!
   Tänker på dig Bp!

 7. Så trevligt att komma hemifrån några timmar i alla fall. Fina bilder! Jag bor ju utan kollektivtrafik, så här blir alla resor med den egna bilen …
  Ha en fin fredag och en trevlig helg!

  1. Detsamma till dig. Hoppas du får svar snart från WordPress om bildalternativet “galleri”. Jag höll på halva dagen igår och kämpade. Förutsatte att det var jag som gjorde fel, men det var det tydligen inte.

   1. Jag ställde en fråga på WP Sverige på FB, en har svarat, men inte kunnat säga vad det beror på. Har även skickat en fråga till WP support, men får vänta 24-48 timmar på svar, då de för tillfället är överbelastade med frågor! Bra ändå att veta att det förmodligen inte är du eller jag som gör fel, utan att felat förmodligen ligger hos WP! 🙂

   2. Tack för infon! Överbelastningen kanske beror på just detta. Undviker gallerier tills vidare.
    Ha det gott!

 8. Hm, av någon anledning kan jag inte klicka ”gilla” från min IPad. Men kommentarer kommer med hoppas jag. 🙂
  Grattis till att ni fick det så folktomt ändå. Annars har läget varit vedervärdigt nu under höstlovsveckan, både i kollektivtrafiken och på Drottninggatan. 🙁 Inga avstånd någonstans. Ungdomar är tyvärr värst på att inte respektera detta.
  Och nu ska vi inte gå i butiker någon av oss… Glad att ni kom iväg på er utflykt! Det är värt så mycket! Tack för fina bilder med roliga texter till och en trevlig historia!

  1. Det verkar ibland som att somliga människor inte förstår allvaret med Covid19. Ja det var trevligt med utflykten till stan. Nu sitter man inne och ugglar igen. Kan i och för sig ha med vädret att göra.
   Det måste vara hemskt i kollektivtrafiken under rusningstid har jag förstått.

 9. Så bra att ni kunde resa tryggt med kollektivtrafiken. Det känns som en lyx att åka och handla, för mig har det varit till någon plantskola, senast för höstplantor och till gravarna, I stan har jag inte varit sen februari. Men detta med att betala, min man kunde inte använda reskassan för att det inte fanns någon blippmöjlighet vid bakdörren i bussen, fick göra som många andra, planka och känna sig skyldig.

  Och nu börjar man på vissa håll tala om lockdown som det ju heter på engelska, något som vi bara snabbt anammar utan att tänka efter om vi har en svensk motsvarighet för ordet. Kanske dags att återvända till landet.

  1. På sätt och vis har vi lite lockdown nu här också tycker jag. Ingen vill väl trotsa de rekommendationer vi fått med den spridning smittan tagit sig. Det är skrämmande. Man får nog akta sig ännu mer för kollektivtrafiken också.

Kommentera