På gång just nu – den 6 september 2020

Sporthelg
Denna helg bjöd på väldigt mycket sport. Middagen serverades framför TV:n för att inte riskera att missa något.

Finnkampen blev av och alltid lika kul att se. Trevligt med lite publik också. Mina favoriter inom friidrotten är Armand Duplantis och Angelica Bengtsson i stavhopp.

Tour de France alltid lika fängslande och med Roberto Vacchi som refererar professionellt och underhållande Förutom spännande tävlingar undersköna flyg/drönarbilder över det vackra franska landskapet.

Inte var dag man får se svenska landslaget i fotboll möta franska PSG. Tänk om det hade varit publik!

Tennis från US Open blev det också.


För många och för höga utgifter?
Det skadar aldrig att gå igenom sina utgifter och se om det är något man kan dra in på – ifall man behöver. Syrran är fena på att förhandla sig fram till lägre pris mm.

Det kan gälla att avsluta ett abonnemang och slippa uppsägningstiden, sänka prenumerationskostnaden för en tidning, avgiften för hemförsäkringen eller halvera priset på ett hemlarm.


Reflektion
Farfar förklarade för sin sonson att när han var liten fanns det inga mobiltelefoner eller surfplattor.
Sonsonen: men hur kom ni ut på internet då????


Testa din kunskap om träd
Kan du Finlands och Sveriges vanligaste träd? Testa här. Quizet publicerat med anledning av trädkramarveckan som firas den sista veckan i augusti i Finland. Tanken är att påminna folk om hur viktiga träden är för naturens mångfald. (Den första frågan är förstås huvudsakligen avsedd för finländska bloggläsare.)


Nya krukväxter
Krukväxter gör väldigt mycket för hemtrevnaden. Bästa tiden att köpa nya krukväxter är nu. I karantän är man tacksam för Mathem som hade en del att välja på. På extrapris till och med. Planterade om dem direkt i större krukor och med bättre jord.


Nya böcker
Med dessa två kritikerrosade tegelstenar är vi rustade med lektyr ett tag framöver.

Hilary Mantel – Spegeln och ljuset
En avrundning av den episka romantrilogin om 1500-talspolitikern och hovintriganten Thomas Cromwell.
Weyler förlag Översättning Jesper Högström. Weyler, 884 sidor

Kjell Westö: Tritonus En skärgårdsberättelse
En finsk dirigent står i centrum för denna musikaliska roman om den stora världen i den lilla och vice versa.
Albert Bonniers förlag, 382 sidor 


Trollbunden – John Bauer
En utställning som pågår till 24 januari 2020 på Waldermarsudde i Stockholm jag hoppas få möjlighet att besöka.

Läs mer om John Bauer här.


Naturmedicin
För att försöka råda bot på oförklarlig trötthet och sviktande minne (som jag fått efter coronan i april!) gör jag ett försök med naturmedicin. På Wellvita har jag skaffat något som heter Remital. Jag är ganska skeptisk, men kan inte förneka att jag åtminstone blivit piggare.

Bordsradio
Jag blir aldrig bekväm med lurar, eftersom jag har hörapparater. Dessutom vill jag kunna ha koll på omgivningen. Har nu skaffat mig en liten bordsradio som är enkel att bära runt beroende på var man befinner sig. Den har imponerande bra ljud.
DAB- och FM-radio med Bluetooth, Exibel DX26 för 599 kr Clas Ohlson.

Ha det bra och var rädda om er!

28 thoughts on “På gång just nu – den 6 september 2020

 1. Träd är jag dålig på! Kan bara de allra vanligaste.
  När det gäller höga avgifter har jag i veckan förhandlat mig till 5 månader fritt hos Canal Digital. Det har blivit alldeles för dyrt med deras avgifter. Så ringer man in och hotar med att säga upp hela abonnemanget så får man direkt ett erbjudande med rabatt. För ett år sedan fick jag ett år med halva priset. Ganska bra tycker jag.
  Det där med farfar och sonsonen var bra!
  Önskar dig en trevlig kväll!

  1. Grattis till 5 mån fritt på CD. Man kan ju inte kunna allt. Fåglar är ju annars din specialitet har jag förstått.
   Hoppas veckan blir bra!

   1. Ja fåglar är jag bättre på men det finns mycket kvar att lära där med! Det är långt ifrån alltid jag lyckas att klura ut alla jag ser. Ibland får man vara nöjd med att ha sett dem bara!

 2. Det har varit en underbar sporthelg, gällande John Bauer så tänker jag besöka den utställningen, men den håller på till januari 2021 inte 2020. Fin radio du skaffat, jag har också en DAB-radio i liknande utförande samt två radioapparater som drivs med solceller, älskar radio!

  1. Ok 2021 då bör jag ha förutsättningar att få se den. Hoppas du berättar vad du tycker om den. Den är säkert jättebra. Med ett sådant tema kan man inte misslyckas.
   Har redan (trots den digra TV sporthelgen) haft glädje av radion.

   1. Självklart kommer jag skriva om den, i princip alla museibesök genererar ett inlägg, väntar dock tills vädret blir tristare, John Bauer är dock en klar favorit.

   2. Jo det borde jag inse att du naturligtvis kommer att skriva och berätta om. Idag inbjuder inte vädret direkt till museibesök.
    Vilket helt strålande väder!

 3. Ja, äntligen kunde man titta på sport igen, inte minst fotboll. Såg Tyskland-Spanien i torsdags och igår tråkmatchen mellan Sverige och Frankrike. Det var inte PSG, utan första mötet i
  UEFA Nations League. På tisdag är det Portugal som gäller på Friends. Det är dock inte samma sak i år, den tolfte spelaren saknas och spelkvalitén var urusel i båda matcherna.

  Såg lite av Finnkampen, men Duplantis var ju inte med. Angelica Bengtsson är söt och himla naiv, men man måste verkligen gilla henne. Håller med dig där.

  Hemskt med följderna efter covid-19 för dig. Uppsök läkare så att de kan testa dig. Dina “biverkningar” verkar ha drabbat flera, och de går på rehab som jag har läst.

  Älskar din lilla radio. Den har ett ansikte med riktigt stor och öppen mun:-)

  1. OK menade landslaget och inte PSG. Radion är jag jättenöjd med. Spelkvalitén är inget vidare på matcherna och jag saknar publiken enormt. Tänker iaf kolla Portugalmatchen.
   Tvivlar på att rehab kan göra något åt minnet eller tröttheten. Men ginsengen verkar hjälpa lite.

 4. Det är absolut värt att testa Naturmedicin! Hoppas att det hjälper dig.
  Älskar John Bauer. När jag kom till Sverige försökte jag att lära mig språket så fort som möjligt och läste böcker som besatt. Svåra uttryck märkte jag med röd penna och när min man kom hem fick han tala om för mig vad dem betydde. Han visste att jag tycker mycket om Bauer och köpte boken “John Bauers sagovärld” som jag fick som belöning för att jag lärde mig så snabbt. Vilka minnen 😀
  Jättefin radio! Jag älskar också radio, precis som Melker.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. En rörande historia om Bauer, din man och svenska språket. Förstår att du är rädd om den boken.
   Ja lite börjar jag allt tro på naturmedicinen.
   Radion är jag jättenöjd med.
   En trevlig ny vecka önskar jag dig också!

 5. En härlig samling tips som alltid. John Bauer är en favorit sen barnsben … och så fin radio du köpt. Här står radion varje morgon och ofta en bra bit in på f.m … oftast lokalradion, men jag lyssnar annars helst på P1, som har många intressanta program.
  Önskar dig en bra start på denna nya vecka!

  1. Tack Anki! Ja nu får jag kolla radioprogrammen extra noga. Bauer väcker barndomsminnen till liv. Hoppas att småningom kunna se utställningen.
   Hoppas din vecka blir bra också!

 6. Ja, mycket sport har det verkligen varit. Så bra att Vacchi gillar det han gör, för vad vore alla cykellopp utan hans underbara kommentarer. Kul att Adamsson var med första helgen.
  Lite sur på Zlatans kommentarer efter fotbollsmatchen. blev jag allt. Jag tyckte herrarna spelade väldigt taktiskt och bra. Att Frankrike råkar ha den otroligt duktige Mbappé i sitt landslag var väl osis för ”oss”. Förlora med bara ett mål mot fransmännen – det är godkänt för mig.
  Rosenrot. Ett naturmedel det också. Som jag testade en kort period. För gissa om jag blev speedad 😀. Jo. Tröttheten försvann och jag blev överenergisk. Var tvungen lämna över resterande tabletter till bättre behövande. Visst finns det potenta medel från naturen!
  Apropå sänkta avgifter, så är jag nöjd med mitt byte till ett billigare mobilabonnemang. Fast….jag har ju ännu inte testat det utomlands….

  1. Missade touren i början. Fattade inte att det var på riktigt så att säga förrän du skrev om det. Vacchi är oslagbar som referent (helst ihop med Adamsson).
   Jo ginsengen gör mig absolut mer aktiv och jag orkar mer. Är rädd bara att den börjar påverka nattsömnen. Får väl göra som du annars. Ge bort den till bättre behövande. Ha ha.
   Onödig och dum kommentar av Zlatan. Mbappé är helt suverän.
   Ha nu en bra sensommar- eller tidighöstvecka eller vad ni nu har för väder därnere.

 7. Vad fint du har det på bloggen med höstastrarna!

  Westö lyssnar jag på just nu, med nöje. Han läser själv så det är extra njutbart att lyssna på finlandssvenskan och jämföra med svenskt uttal.

  Vi hade glädjen att få ärva en av John Bauers prinsessor och jag skulle gärna se utställningen, men det lär inte bli av.

  Så härligt med lite fräscha krukväxter. Vi tog med oss ett palettblad till torpet, det är vattenkrävande så vi vågade inte lämna det kvar i stan. Det har stått och lyst i vinrött i kvällssolen på glasverandan.

  Hoppas att din trötthet och dina minnesproblem är övergående!

  1. Tack så mycket. Förstår att det är njutbart att lyssna på Westö med hans vackra språk.
   Ja det blev bra med de nya krukväxterna inne. Alla hämtade sig efter omplanteringen.
   John Bauers fina konstverk finns i alla våra hjärtan tror jag. Så fint med en prinsessa!

 8. Franska Fikon

  Tour de France är roligt att titta på, förutom sporten så får man så mycket av Frankrike. Men tyvärr kan vi inte se det här i Sverige, har inte Eurosport. Smart att plantera om de nyköpta växterna direkt, det ska jag tänka på nästa gång. Ha det bra i rusket! Vi har riktigt höst här i Skåne just nu.

  1. Idag har vi alldeles för fint väder för att titta på touren. Klar himmel, visserligen hård blåst, men en underbar på gränsen till höstdag.

 9. Traskade runt på Waldemarsudde för drygt en vecka sedan och såg att det pågår en utställning om John Bauer. Hade mer än gärna sett den, men traskandet pågick efter stängningsdags. Attan också!

 10. En härligt blandning!
  Dock är sport inte mitt favoritämne, men mat är gott.
  Min man är också en fena på att hitta bra priser på t ex el, internet, försäkringar m m. Det där med att vara trogen ett företag verkar inte löna sig längre, byt så ofta man kan istället.
  John Bauer, helt min stil.
  Ha det bra!

  1. Tack Lena. Själv är jag inte bra på att pruta heller. Somliga har liksom läggning för det! Tror också det är bättre att byta ofta.
   Må så gott!

Kommentera