Trädgårdstäppan i slutet av maj 2020

Syrenernas tid är nu…

20200523_105741a

Odlingssäsongen har börjat på allvar. Påsjord är inköpt, nya rosor och två rönnspirea inköpta på webben från Zetas handelsträdgård. Austinrosorna stod i tjusiga gröna plastkrukor med guldtext. Innehållet levde dessvärre inte upp till ytterhöljet. Svårt att hitta några “ögon” på rosorna. Zeta lämnar dock ingen garanti på rosor som planteras i kruka!  Rönnspireorna till desto mer belåtenhet.

Rönnspirea Sorbaria sorbifolia
Hög buske som blir 1 – 1,5 meter. Rönnliknande flikiga blad som går från rosa till limegult och grönt. Kommer tidigt på våren och får en mycket vacker höstfärg. Växtplatsen ska vara solig till halvskuggig. ‘Sem’ är en lättodlad buske som trivs i de flesta lägen. Den är rotskottsbildande och  passar bra i slänter och som buskage. Kan bli invasiv eftersom den sprider sig med rotskott. Mycket lämplig i kruka då den övervintrar utan skydd upp till zon 4.

Nu är det bråda dagar med härdning, utplantering och vattning. Här kommer tomatplantorna på plats.

Klematisen som inköptes på rea i höstas tar sig fint. De skall få lite sällskap av några växter som skuggar deras rötter.

 

Rosorna spirar fint. Hoppas bara vi slipper en likadan lusinvasion som förra året. Inspektion sker flera gånger om dagen.


 

28 thoughts on “Trädgårdstäppan i slutet av maj 2020

  1. Tack! Jag mår prima nu, men är något trött och slten. Det finns de som har det värre. Vill ut och åka lite, men får/bör inte resa kommunalt. Kram

 1. Oj så mycket fint du har där! Visst är det guld värt att kunna odla sina egna grönsaker och blommor och se hur det växer och frodas!
  Och skönt att du mår bättre nu!
  Ha en jättefin kväll!

 2. Detta är den bästa tiden på året. Det är
  så vackert överallt, det är roligt att ordna lite med några nya växter. Det ser fint och ordentligt ut, Eva! Skönt att du är bättre!
  Vi är tacksamma att vi har mycket att stå i ute i trädgården men här är det mer djungel som råder. Idag har jag flisat grenar hela dagen.

  1. Jag förstår att ni har betydligt mer växtlighet därnere nu. Dina vackra rosor står säkert redan i blom!

 3. Franska Fikon

  Oj så mycket trevligt som odlas i er täppa! Jag köpte också ett par Austinrosor och de behövde en vecka i jorden innan de hämtade sig från omplanteringen. De vanliga rosorna såg likadana ut i krukan som i jorden. Här har det strilat hel dagen, tradigt men bra för växtligheten! Ha en bra vecka!

  1. Vi får fortfarande inte fart på Austinrosorna. Nu har vi beskurit dem lite till så får vi se om det händer något. Idag har vi jättefint väder, men nätterna är kalla. vi har i alla fall klarat oss ifrån frost. Ha en fin vecka nu- den sista i maj månad!

 4. Ja det är nog smart att sätta Rönnspirean i kruka. Jag har den i en egen liten egen rabatt men ojojoj vad den skickar ut rotskott. Långt ut i gräset, in under altanen och under stenplattorna till nästa rabatt och in i Syrenen. Men den är underbar för alla insekter när den blommar.

  1. Så bra att att rönnspirean är omtyckt av alla insekter. Värre verkar det vara med rotskotten. Skönt att vi har planterat den i kruka då.

 5. Det är en härlig tid nu när man har en egen trädgård. Du hade mycket på gång och jag är säker på att allt kommer att frodas snart. Jättefina bilder! Skönt att du mår bättre och bättre. Ha en trevlig ny vecka!

  1. Tack Kristallina. Ja det är en underbar tid nu. Måste bara se till att komma ut i naturen och njuta av allt. Hoppas du får en bra vecka!

 6. Full fart på växtligheten … och visst är det härligt att ha trädgården att pyssla i. Härliga bilder – och så många fina klematis du har! Jag har ingen tur med dem, men vet inte vad jag gör för fel …
  Rönnspirea har jag däremot i överflöd! Från början i kruka men den sprängde de och är nu på rymmen 🙂
  Ha det gott Eva!

  1. Nej jag vet att klematis kan vara svåra att bli bra. Men jag tycker det är så fina. Intressant att rönnspirean spräckte krukan. Det får man passa sig för!!! Hoppas ni båda får det riktigt bra i veckan!

 7. Ja, så härligt och roligt det är med en täppa, balkong eller trädgård att pyssla i! Det ser ut som du har plats för en hel del. Rönnspiera är något nytt för mig. Gillar när det blir fin färg till hösten. Men vad jag förstår så är det bäst att ha den i kruka. Klematis finns det ju olika färger och storlekar. Vi har haft storblommig Jackmani som blommade rikligt under 25 års tid. Sedan dog den plötsligt. Vi köpte en ny som dog!! Vi blev rekommenderade att köpa en småblommig som ska vara tåligare mot det klimat som nu råder med mycket regn och fukt vintertid. Två år har den levt. 🙂
  Lycka till med dina växter i din täppa!
  Gunilla

  1. Tack Gunilla! Jo jag vet att klematis kan vara lite marig att få fart på, men vi hoppas några skall ta sig bra i alla fall. Må så gott!

 8. Så mycket du har på gång i din trädgård. Klematis av alla de slag och rosor. Jag har bara handlat täckplast och täckbark för att tampas med kirskålen. Skönt att läsa att du mår bättre och orkar pyssla lite med växterna.

 9. Du/ni gillar verkligen att påta i trädgården och har bevisligen väldigt gröna fingrar, nåt jag aldrig haft. Tur att vi alla är olika, eller hur!?

  PS. Du såg väl “Ett fall för Vera” igår kväll!? Om inte, kolla på svtplay! DS.

 10. Vilken härlig odlarglädje! Jösses vad det spirar i er rabatt. Så glad man blir! Jag har själv inte så mycket tålamod eller gröna fingrar, framförallt inte med rosor och sånt som kräver massa omsorg 🙂 så det är härligt att följa er som kan och orkar. Håller tummarna för att ni slipper skadedjur och andra bekymmer.

 11. Hittade din blogg hos lollo som jag haft som bloggvän sedan 2009. Din blogg är så fin. Här har syrenerna inte slagit ut ännu. Jag har ställt fram en chrome book med tangentbord för att det ska bli lätt att gå in och skriva. Tack för recept på guacamole. Hade köpt på mig 2 pkt frysta avokador. Blogguppehåll länge då jag hälsoproblem med opererad höft så jag går och tränar men nu är det uppehåll. och också problem med axeln, men förutom läsning, blomor så går tiden åt att göra övningar inomhus och promenader förstås, ensam med avstånd. Önskar dig en skön Pingst!

  1. Hej Ulla! Vad kul att gillar min blog. Lollo och du måste känna varann ganska väl vid det här laget! Elände med höften och axeln. Tur att du hann bli opererad innan coronan i alla fall. Visst är bloggandet en trevlig terapi. Kan vara tröttsamt med alla övningar i rehabiliteringssyfte, men jag tror det är jätteviktigt för framtiden att man tränar så gott det går.
   Böcker och blommor kan man inte vara utan.
   Hoppas du kan njuta av pingsthelgen och att syrenerna slår ut snart!

Kommentera