Humledrottningarnas jobbigaste tid är nu

Relaterade länkar:
Så här fixar man ett humlebo
Läs mer här om hur man kan hjälpa en humla som verkar behöva hjälp

Många tycker nog som jag att humlorna är ovanligt stora i år.

Läser i SvD 24 april 2020 om humleforskaren, Maj Rundlöf, som säger att de är inte större än vanligt. Förklaringen är att det är humledrottningar som alltid är jättestora som vi ser i naturen. Det är en avgörande period för dessa nu. De föddes förra sommaren, har övervintrat och lägger nu ägg och samtidigt samla in mat i form av pollen och nektar åt både sig själva och de kommande larverna.

bumble-bee-101419_640
troligen drottning av mörk jordhumla, bombus terrestris

– Drottningen måste fördela sin tid mellan att ruva äggen, precis som höns, och att samla mat. Om hon klarar det kläcks äggen snart och bildar larver som förpuppar sig innan de blir arbetshonor som är betydligt mindre, fortsätter Maj Rundlöf.

Men även om de humlor som syns i naturen nu ser stora och friska ut, är humlorna hotade i Sverige. Mångfalden bland humlor har minskat kraftigt i Sverige de senaste 50–100 åren.

Orsaken till minskningen har forskningen inget rakt svar på. Den hypotes som Maj Rundlöf anser har störst stöd i forskningen är att människan helt enkelt bygger och odlar bort humlornas naturliga miljöer.

10a
Fina planscher om olika humlor finns att ladda ner på denna sida. http://www.artdata.slu.se/Humlor/Index_humlor.htm

Humlor är viktiga pollinatörer för många vilda växter.


23 thoughts on “Humledrottningarnas jobbigaste tid är nu

  1. Tycker din header är väldigt vacker.
    Då har jag fått förklaring till de stora humlorna som det finns många i trädgården. Då hoppas vi på att det blir fler.
    Sköt om dej
    Kram

  2. Våren är verkligen en spännande tid! Jag såg de första drottningarna redan i slutet av mars.
    Fortsätt krya på dig! och ha en fin dag!

  3. De var väldigt tidigt ute i år och då tyckte jag synd om dem. Det fanns knappt något som blommande här hos oss. Hoppas de hittade ändå tillräckligt med mat.
    Snart finns det inte något djur längre som inte är hotat tack vara människan.

  4. Jag har också sett en del stora humlor! Kul att få en förklaring till dem! Det är så tråkigt att vi människor inte tar hänsyn till djurlivet när vi ångar fram överallt! I slutänden drabbar det ju faktiskt oss själva också. Trist.

    1. Visst är det så. Vi får se hur det slutar. Kanske får coronan oss att tänka om. I så fall förde den något gott med sig, men till ett väldigt högt pris.

  5. Du måste vara frisk igen:-) Jag menar två inlägg på två dagar, det händer inte ofta hos dig;-)
    Tyckte precis som du att humlorna är väldigt feta och välnärda i år. Många är de också, betydligt fler än i vanliga fall, åtminstone på vår balkong. Läste en liknande artikel, tror det var i Aftonbladet. Älskar dessa fluffbollar:-)

    1. Någon sa att humlorna är inte fler. Det är för att så många är lediga och hemma och ser dem som de tror de är fler. Som pensionärer har du och jag lite svårt att hålla med om detta. Visst är de fler än förra året!?

  6. Även jag har tyckt att humlorna är ovanligt stora 😄. Jag hoppas att de blir fler. Jag gillar humlor och tycker att de verkar så vänligt sinnade.

  7. Heja Eva! Vilket bra inlägg!
    Det brukar vara jag som tjatar om att bevara humlorna i mina inlägg så här års :), ju fler som sprider kunskap desto bättre.
    Den okända humlan på din bild är troligast en drottning av mörk jordhumla, bombus terrestris. Det är de som vaknar allra först, runt 1 april i Stockholmstrakten normala år, och de känns igen på sina två mörkgula streck och vita rumpa. Den ljusa jordhumlan är rufsigare och vaknar lite senare. Snart kommer även hushumlorna, åkerhumlorna och ängshumlorna. De två senaste har jag redan haft besök av. 🙂
    Visst är det kul att det finns så många sorter?
    Ditt inlägg om Rädda humlan är bra, hoppas du har fått många träffar även i år.
    Hos mig är det inlägget ”Fixa ett humlebo”. Folk bryr sig. Härligt! 🙂

    1. Tack Gunilla! Då ändrar jag bildtexten. Förstod att du skulle veta vilken humla det var. Spännande med de andra humlorna som skall komma. Måste jag ha koll på. Hoppas det är OK att jag länkar till Fixa ett humlebo på ditt inlägg.
      Ha en bra fortsatt helg förhoppningsvis med lite bättre humleväder än nu!

  8. Pingback: Rädda en humla som behöver hjälp – Seniorvinklat

  9. Alltid lika roligt med de första bamsingarna. Svårfotade då de hänger i scillorna och tynger ner den lilla blomman. Jag har en humlebok till låns, men tycker att det är för mycket att hålla rätt på alla humlor också, det får räcka med fjärilarna. Men de är många och varje humleart har en snylthumla, sägs det. Humlor är glädjespridare, tycker jag. Kanske tycker man extra mycket om dem för att de är så runda och goa, som små flygande nallebjörnar.

      1. Det här läste jag på Naturskyddsföreningen.se:
        ”Kan humlor stickas?

        Ja, honorna kan, för de har gadd. Men ofta nöjer de sig med att vifta med ett av mellanbenen för att visa att de vill vara i fred.

        Humlehanar har ingen gadd (det har inte getinghanar heller), så dem kan man klappa utan risk. Men det är inte så lätt att se skillnad på hanar och honor.” …

      2. Ha ha du tar verkligen reda på hur det ligger till med saker och ting. Tolkar det som att det är säkrast att inte klappa vare sig humlor eller getingar oavsett kön!

Kommentera