Festa på en semla på tisdag

Festa på en semla på Fettisdagen. Den dagen är inte bara en semlans dag. Enligt kristen tradition var det den sista dagen innan fastan inleddes 47 dagar före påsk.

Andra namn är på semla är fastlagsbulle, hetvägg (bullarna värms upp med mjölk), fettisdagsbulle. Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl.

I Sverige

är semlan som bekant oftast en söt vetebulle med en fyllning av mandelmassa och vispad grädde under ett lock med pudersocker. Oftast är den kryddad med kardemumma. Det finns även många lokala varianter.

Semla88sva
By poo – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22861622

I Finland

äter man fastlagsbulle (laskiaispulla) med mandelmassa. Det finns även varianter med sylt. Med ”semla” avser man ett småfranska. Bloggvännen Midsommarros har skrivit ett trevligt och informativt inlägg om hur man äter semlor i Finland

I Norge

äter man fastelavnsboller (norska fastlagsbullar) på fastlagssöndagen – dvs söndagen innan. På fettisdagen äter man römmegröt (vetemjölsgröt som kokas med norsk créme fraiche tills fettet simmar ovanpå och avskiljs. Man äter den med kanel och socker! (Källa: DN 22 febr)

I Danmark

äter man en dansk fastelavnsbolle. Nedan av wienerbrödstyp med choklad på.

800px-Fastelavnsbolle_3_(ubt)a
By Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com] – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1726782

I Estland

äter man semlor (vastlakukkel) på fettisdagen enligt traditionen med ärtsoppa och grisfötter!!!

I England

kallas dagen för Shrove Tuesday eller Pancake Day. En dag då man äter pannkakor till middag.

I Österrike och i södra Tyskland

heter dagen Faschingsdienstag och firas med karneval och festande. Man äter ett speciellt friterat bröd under fastlagen – krapfen.

I övriga Tyskland

heter semlan Berliner. (Uppgifterna om de tysktalande ländernas motsvarigheter till semlan tillrättalagda av bloggvännen Kristallina)

I Frankrike

kallas dagen för Mardi gras (fet tisdag) Man äter allt från crêpes, beignets (munkar) och gaufres (våfflor).

gaufres-christophe-felder-6a

 I New Orleans

är Mardi Gras en av de mest berömda karnevalerna i världen. Karnevalssäsongen börjar på trettondagsafton fortsätter till midnatt på fettisdagen.

mardi-gras-1176483_640


28 thoughts on “Festa på en semla på tisdag

  1. Oj det var väldigt vad olika det ser ut i olika länder! Estlands variant kan jag lätt avstå ifrån! Danmarks däremot verkar spännande!
    Här har jag köpt lite olika varianter bland annat en prinsessemla med marsipanlock en hallonsemla med hallonsylt och en chokladsemla med chokladfyllning. Väldigt goda allihop!

  2. Det var spännande information. Avstår gärna från Estlands variant. Danska semlor har jag ätit flera gånger och de är goda. Föredrar dock våra vanliga semlor.
    Kramar

  3. ”Andra länder, andra seder” sa min pappa alltid 😀
    Österrike och Tyskland: Den heter Krapfen (inte Krapfel) i Österrike och södra Tyskland.
    I övriga Tyskland Berliner.
    Jag har tjuvstartat men det blir nog en semla på tisdag också 🙂

    1. Stort tack för den informationen. Har ändrat i min text. Att den heter Berliner tycker jag var festligt! Det är nog många som redan börjat äta semlor. De har ju inte så mycket med fastan att göra längre.

  4. Vilken research du har gjort! Eloge!
    Efter allt jag läst om denna ”berömda” dag är jag faktiskt glad att jag bor i Sverige, där Fettisdagen i år även sammanfaller med bokrean;-)
    Men med tanke på bakverken/maten så skulle jag kunna tänka mig att fira Fettisdagen även i Frankrike och New Orleans:-)

  5. Franska Fikon

    Gillar semlor om bullen är fluffig och mandelmassan litet mjuk. Gillar inte ens tanken på alla nymodigheter, är en traditionalist i detta fall. Jag fick Roy Fares recept på semla av en svärdotter som är otroligt duktig själv på att baka. Hon tycker att Roys semlor är extremt goda. Kanske ska jag prova…

  6. Det var många olika sätt att fira fastlag 🙂 Lite, vill jag ändå korrigera beträffande Finland, visst äter vi även fastlagsbulle med mandelmassa, även om det numera finns en variant utan och med sylt i stället. I min familj äter vi alltid med mandelmassa, men det är ju bra att det finns alternativ för olika smaker 🙂 Ja, och att det kan bli missförstånd med semla fastlagsbulle är ju lite roligt, vilket jag ju själv också skrev om i fjol: https://midsommarros.wordpress.com/category/ditt-och-datt/ ). Min mamma brukade servera fastlagsbullen med varm mjölk (från en djup tallrik), men själv föredrar jag den ”torra” varianten och som sagt, med mandelmassa 😉

    1. Stort tack för ditt påpekande. Har ändrat i min text och tagit mig friheten att referera och länka till ditt inlägg om hur man äter semlor i Finland. Som barn åt jag också semlor med varm mjölk i djup tallrik. Som vuxen är jag inte så förtjust i semlor.

      1. Jo, tänkte bara kommentera det jag märket att lite skilde sig från ”verkligheten” och så tycker jag det ju är lite roligt det här med semlor / fastlagsbulle, hur olika människor kan kalla samma sak 🙂 Men det var intressant att läsa om alla de andra traditionerna du skrev om, som jag inte hört om tidigare – eller kanske hört, men inte kopplat ihop att det är fråga om lite samma sak. Tack för den infon, den var intressant och jo, du får så hjärtans gärna länka till mitt om jag sagt något fiffigt 😉 Märkte ändå själv att min länk till mitt eget tidigare skriveri kanske var lite bristfällig, den rätta är: midsommarros.wordpress.com/2019/03/05/vi-ater-semlor-aret-om-i-finland/
        Ha en bra fastlagstisdag i morgon!

  7. Men oj vad med ny kunskap! Tack Eva! Inte visste jag att Mardi Gras hörde ihop med fettisdagen. Eller att karnevalssäsongen var så lång.
    Om jag måste prova något alternativ får det bli den danska varianten. Choklad är aldrig fel.

  8. Tack, trevlig och upplysande text! Jag äter en semla om året o det just på fettisdagen. I år sammanfaller den med min födelsedag så det blir fika på stan i morgon. Vilket kafé kan ha den godaste?

  9. Det var en intressant läsning. Inte visste jag att semlan hade så många kusiner. Naturligtvis har jag ätit en sådan i dag, dock inte med mandelmassa utan med en ”geggamojja” av solroskärnor. Den var inte dum den heller. Annars håller jag hårt på de traditionella semlorna 😀.

  10. Jag äter en semla per år, men har visst glömt bort det i år. i minnet dyker en bild av min storasyster upp, hon fångades på bild när hon just hade snott en av de nybakade och skulle sätta tänderna i den.

  11. Pingback: På gång just nu – den 19 januari 2021 – Seniorvinklat

  12. Pingback: På gång - 21 januari 2024 - Seniorvinklat

Kommentera