På gång just nu – den 5 januari 2020

Himla tjusigt

20200101_151450a
Många var vi som fascinerades av den spektakulära rosalila solnedgången över Stockholm med omnejd på Nyårsdagen. Trist när man får veta att det berodde på sotpartiklar i luften. Sotpartiklar bildas efter långvariga lågtryck!!!  Kanske även avfall från alla raketskjutningar på Nyårsafton bidrog en del. Vackert var det i alla fall.

Spådomsklingande inlägg på sociala medier anspelade på detta som ett gott omen för det kommande året medan andra förklarade den hemska sanningen.

20200104_120334_004a

Idag lördagen den 4 är himlen blå och solen skiner. Mycket välkommet. Tyvärr blåser det starkt och det biter rejält i kinderna på morgonpromenaden. Förhoppningsvis hann man få lite D-vitamin från solen.

Locka fler besökare till din blogg
Likes och kommentarer i all ära, men det är många besökare vi vill ha till våra bloggar. Jag har gått med i något som heter blogghubb. Jag hittade dit genom bloggvännen stadsmadams fina blogg.

När man publicerar ett inlägg kommer det med i bloggflödet på blogghubb och vem som helst kan gå in och titta på ens inlägg. Bloggarna kategoriseras inte och behöver inte följa ett speciellt ämne. De bildas alltså inte en statisk bloggkrets, vilket lätt blir fallet när man skall hålla sig till ett visst tema. Här bloggar man på som vanligt, men kan lätt nås av nya besökare.

De har även bra tips & guider för bloggare.

Ett annat ställe är bloggfeed som också samlar inlägg från olika bloggar.

Håll utkik efter dumsnutar
Fågelskådarna rapporterar att tallbiten har varit till beskådande på flera ställen söderut. Den lever normalt  i Norrland, men milda vintrar drar den sig lite söderöver om det råder brist på föda. Fågeln är helt klart mycket sevärd.

Det fåniga namnet dumsnut lär den ha fått eftersom den inte räds människor (och det är ju dumt!?). I och för sig tycker jag tallbit är ett lika tokigt namn på en sådan vacker fågel.

tallbita
Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain,

Här har Meggie ett informativt och trevligt inlägg om tallbiten med vackra bilder.

Trettondagsafton 
Trettondagsafton (originaltitel Twelfth Night, or What You Will) är en komedi skriven av William Shakespeare. Jag har sett pjäsen i två olika uppsättningar och ändå inte förstått varför den heter Trettondagsafton.

Häromdagen fick jag veta ”svaret”. Man vet inte varför den heter så. Man har gjort många försök att tolka titeln. Handlingen i pjäsen har ingen koppling till helgdagsaftonen med samma namn.

Mattutställning på Slottet
Om man har vägarna förbi Stockholms slott fram till 19 april är utställningen med Märta Måås-Fjetterström (1873–1941) väl värt ett besök. 57 av hennes mattor finns utställda i vackra Rikssalen.

Boktips
En gentleman i Moskva av Amor Towles utkom 2016. Finns på Månpocket.

”I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol – beläget mittemot Kreml – där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär i berättelsens början känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld.”

Amor Towles förenar den sovjetiska historiens allvar med stor berättarglädje och livsbejakande humor. Trots smärtsamma förluster vill greve Rostov fortsätta att ta vara på tillvarons glädjeämnen – och Hotell Metropol förser både honom och läsaren med en varm blandning av mänsklighet, romantik, äventyr och märkliga sammanträffanden.

Trevlig Trettondagsafton & Trettondag!


25 thoughts on “På gång just nu – den 5 januari 2020

 1. En så’n vacker dumsnut!
  Visst blir man glad när det är annat än grått över våra huvuden! Härlig bild!
  Synd man inte bor i den kungliga huvudstaden. Man får hoppas att Märtas mattor kan visas på andra orter.
  Trevlig helgavslutning!

  1. Javisst är det en fin fågel! Det vore kul att få se den i verkligheten. Märtas mattor är verkligen sevärda, men jag tror det krävs stora lokaler för att de ska komma till sin rätt på en utställning.

 2. En vacker fågel som jag inte sett trots att den besökte Rottne enl fågelkännarna i byn.
  Mattorna är fina men lite långt att åka.
  Ha en fin fortsättning på helgen

 3. Tack för länkningen 👍! Jag såg själv en vacker rosa himmel idag och jag hoppas verkligen att den var fin av rätt orsaker 🤔. Vilken härlig bild på de spatserande änderna!

 4. När jag var barn sa min pappa (född 1903) alltid att den fina färgen bara är föroreningar som syns. Jag var tidigt desillusionerad 😀
  Mattorna hade jag gärna sett men även för mig långt borta.
  Ha en fin fortsatt kväll!

  1. Så rätt han hade din pappa. Min morfar sa alltid att röd himmel förebådar storm nästkommande dag. Jag vet att mattorna är långt borta för dig och en del andra. Tänkte bara att OM man befinner sig Stockholm då kan det vara värt ett besök.

 5. Läste också i olika tidningar om orsaken till den vackra himlen. Då fick man ju snabbt veta den bittra sanningen. När jag ser sådana vackra himlar tänker jag alltid på det engelska ordspråket ”Red sky at night, shepherd’s delight. Red sky in the morning, shepherd’s warning”. Så shpherd’s delight på kvällen betyder alltid fint väder dagen därpå Gillar den tolkningen bättre.

  Vad gäller olika bloggportaler så verkar blogghubb vara ganska nytt ”på marknaden. Har inte hört talas om dom, känner bara till bloglovin’ och bloggportalen.

  Dumsnut är ett väldigt konstigt namn på fågeln. Men konstigt nog så tyckte jag att fågelns huvud såg ut som hjälmen som engelska snutar (bobbies) bär. Jag och min fantasi alltså;-)

  Önskar dig också en bra fortsättning på Trettondagshelgen.

 6. Det finns tydligen flera olika sätt att tolka röd himmel. Det engelska alternativet var väldigt vackert tycker jag. Jag vet heller inte mycket om blogghubb ännu. Men tyckte det var kul att testa. Så du menar att dumsnuten tallbiten likaväl kunde kallas bobbies??? Stackars fågel med så många konstiga namn. Undrar vad den heter på latin egentligen?

 7. Den röda himlen såg jag mellan träden, skogen är i vägen – och ljuset var läskigt rosafärgat – och omöjligt att fånga rättvist på bild 🙂
  Tallbitar har setts i mina trakter också, men tyvärr har inte jag sett några … nu är rönnbären nästan slut här, så de stannar nog inte 🙂 Googlade och de heter Pinicola enucleator på latin …
  Ska titta in på bloggportalerna och se vad det är …
  Så snygg header du har! Kanonfin!
  Ha en fin Trettondag!

 8. Som alltid massor av trevlig och intressant läsning i de här inläggen! Jag älskar dem och det är alltid lika spännande att se vad du hittat på till dem. Tallbiten hade jag gärna sett i verkligheten också, men det är väl knappast troligt att de skulle dyka upp så här långt söderut.
  Tack för tipset om blogghubben. Hade ingen aning om att det fanns sådana. Jag gick också med i den. Det är tur att man har dig som lyckas hitta allt sånt här!
  Ha en fin dag!

 9. Åh, vilken fin ”dumsnut!” Och som vanligt delar du med dig av olika godbitar! Den där mattutställningen skulle jag gärna vilja se och information om ökad bloggtrafik lät ju onekligen intressant! Är så glad för dem som läser min blogg och som ibland ger feedback! Men visst är det roligt om fler upptäcker och gillar min blogg!
  Det där med sotpartiklar i vår luft, är ju inte så konstigt med tanke på alla utsläpp världen över! Och bekymmersamt är det…. ingen tröst, men vackert är det!
  Kram Gunilla

 10. Jag tycker vi bestämmer oss för Gott omen istället för Sotpartiklar. Låter mycket trevligare. 🙂
  Tack för tips om blogghubb. Säger som du, det är besökare man vill ha. Alla måste inte känna att de ska gilla eller kommentera.
  Aha, det är mattor det handlar om. Brukar gå lunchpromenader runt Slottet och har sett namnet men inte fattat…. 🙂 Jag avslöjar min okunskap.
  Tack för ett trevligt inlägg!

 11. Så vacker fågel, men den har inte synts till hos mig. Googlade och hittade förklaringen till det latinska namnet: ”Pinicola enucleator. Släktnamnet ”Pinicola” kommer av det latinska orden ”pinus” (tall) och ”colo” (bebo). Artnamnet ”enucleator” betyder ’befria från kärnor’.” Den äter gärna innanmätet på rönnbären och även frön från just tallen. Försöker hitta en liten kompaktkamera med bra zoom för att kunna fota fåglar, min lilla tar bilder med fula fläckar och jag vet att det inte lönar sig att laga den.

  Att vackra rodnande himlar är föroreningar har jag haft i huvudet länge. Hos oss var himlen nästintill blodröd men mitt knä ville inte gå ut och fotografera.

  Tack för påminnelsen om En gentleman i Moskva, jag har helt glömt bort den. Allt ryskt intresserar mig eftersom jag har ryska rötter. Just i dagarna har vi fått lite lite kunskap om min ryske morfar, återstår att se om den lilla tråden leder någonstans.

  Himla rolig och vacker header – har du tagit bilden?

  1. Mycket intressant med tolkningen av fågelns namn. Tråkigt med kompaktkameran. Är du säker på att den inte går att laga?
   Är det genom släktforskning du fått kunskap om din ryske morfar eller sådan där DNA koll?
   Nej headern är från Pixabay som du säkert anar!?

   1. Morfar var en av de få matroser som lyckades ta sig över isen i Finska viken till Finland under Kronstadtupproret 1921, med kulorna vinande om nacken. Nu försöker vi få reda på något om hans släkt i Ryssland, men det är nog så gott som omöjligt.

    Jag hade en liten älsklingskompakt när jag började fota digitalt. Den fick samma fel som den här och var på lagning flera gånger, så nej, det lönar sig inte. Det gick på försäkringen och på goodwill men felet återkom.

 12. Den riktigt svenska klarblå himlen är något jag kan sakna, speciellt i Wales. Här blir himlen aldrig riktigt blå, alltid något slags dis.
  Bra tips om bloggande.
  Den mattutställningen skulle jag vilja se!
  Ha det bra!

  1. Så märkligt med himlen i Wales. Är det kanske för Atlantvindarna som stormar in eller är det föroreningar?
   Ja mattutställningen är fantastisk.
   Ha det så bra själv!

Kommentera