På gång just nu – den 28 december 2019

Om bloggstatistik, midjeresår, flyg, Premier League, deckare, viktminskning och mat.

Bloggåret 2019
Statistiken visar att besöken på min blogg glädjande nog har mer än fördubblats under året. På 80 inlägg har jag fått ca 15 gillamarkeringar och ca 20 kommentarer i snitt per inlägg. Stort tack för det! Fantastiskt att något jag själv tycker är så roligt att hålla på med också kan roa andra.

Detta “omfång” räcker för mig, men jag tänker ändå försöka utveckla mig och bloggen mer. Har inte gett upp hoppet om annonser ännu. Kanske byter jag tema snart och lite annat är också på G.

Om flyget och att flyga
Jag flyger inte längre. Har inget emot själva flygningen i luften. Det är flygplatserna som jag hatar. Dålig luft, köer, stress, kontroller, biljettautomater, stök och visitering. Avskyr metalldetektorns tjut som min bygelbh ger upphov till!!!

På SvTPlay finns en spännande och intressant miniserie om flyget – Staden bland molnen. Den finns bara ett par veckor till – 3 avsnitt på ca 50 min var.

Det lyfter ca 100 000 plan om dagen jorden över. Man får vara med när flygplansmat lagas dagligen till motsvarande befolkningen i en större stad. Man får följa akutläkare som är redo att från marken dirigera ett plan ned till nödlandning om sjukdom uppstår ombord. Se hur man fyller ett plan med nervösa tävlingshästar – allt på kortast möjliga tid. Och mycket mer…

Nyårslöften
Att avge nyårslöfte lär vara ett amerikanskt påfund som Haloween, Mors och Fars dag, Alla hjärtans dag mm. Det var åskledarens uppfinnare Benjamin Franklin (1706-1790) som introducerade bruket att formulera goda föresatser inför det nya året (enligt en teori – det finns flera).

Alla löften brukar handla om att sluta med saker. Ett är att äta mindre. Med stor erfarenhet av ämnet i fråga och med ålderns rätt vill jag dock framhålla att det finns bara ett sätt och det är

att göra av med mer energi än man får i sig.

Midjeresår
Susanne Ljung, DN:s stilkrönikör skriver “att expanderande bred resår tillåter ätande, drickande och dansande utan att aktiviteterna ifråga hämmas av trånga linningar som skaver på samvetet över att det inte blev tillräckligt många träningspass det hör året heller.”

Susanne berättar att resår i midjan från att tidigare genererat ett massivt misstroende börjar accepteras och användas till och med av de stora modehusen.

Underbara märket LaRui har ju länge haft midjeresår i sina mirakelbrallor för oss med behov av det.

Vardagen åter
Har sagt det förr och säger det igen. Det bästa med julhelgen är pytt i pannan efteråt.

Det är slutet av december och det nya året ska snart ringas in. I en lyxig jaktstuga i de skotska högländerna samlas nio vänner som känt varandra sedan universitetstiden. De ska dricka champagne, äta god mat och njuta av varandras sällskap. Det ska bli det bästa nyåret någonsin.

Men just som ett snöoväder rasar in över Skottland hittas en i sällskapet mördad. Och samtidigt ryktas det att en seriemördare går lös i vildmarken. Har han slagit till igen? Eller finns den skyldiga inom stugans trygga väggar?

Nyårsfesten av Lucy Foley är en ruggigt atmosfärisk deckare som toppat listorna i England. En modern pusseldeckare för alla som älskar julböcker men gärna också vill ha ett rejält mysterium att bita i.

Premier League
Att Liverpool är näst intill oslagbara fick vi som såg matchen i torsdags (26/12) Liverpool – Leicester 4-0 bevis på. Helt fantastisk fotboll!


40 thoughts on “På gång just nu – den 28 december 2019

 1. Den boken låter spännande så jag har skrivit upp den på min lista. LCHF är väldigt omdiskuterad. Jag testade för 10 år sedan efter rekomendationer från min massör. Åt inte den mängd fett som det stod i boken men drog ner på kolhydraterna. Resultat från 90 till 72 på ett år och jag har hållt vikten.
  Kramar och tack för alla trevliga inlägg under året.

  1. Imponerande med viktnedgången. Framför allt att du lyckats hålla vikten. Det måste kännas enormt tillfredsställande. Ska tänka på det där med kolhydraterna. De borde jag nog kunna dra ner på. Hoppas boken är bra. Miljön tilltalar mig.
   Tack för din positiva feed back! Kramar och Gott Slut på Året!

 2. Du får uppenbarligen betydligt fler gilla och kommentarer per inlägg än vad jag får, håller dock mest koll på antalet besökare och visningar. Har själv inte flugit på mer än tio år, gillar inte heller flygplatserna. Orsaken till att jag slutat står dock att finna i att jag efter femton års intensivt resande i tjänsten tröttnade, 75-100 utlandsdagar per år låter kul, men inte i längden.

  1. Det är ju antalet besökare och visningar som egentligen är det verkligt intressanta med bloggandet. Låter jättejobbigt med allt resande i tjänsten. Måste ha varit en annan arbetsgivare då?!

 3. Stort GRATTIS till din glädjande bloggstatistik. Den är faktiskt extra “anmärkningsvärd”, då du inte bloggar dagligen utan mera sporadiskt. Dina inlägg är alltid intressant och väl skrivna, då har du förklaringen till den positiva statistiken.

  100 000 flygningar per dag, ja det faktum skulle Greta inte gilla. Själv har jag ingenting mot flygplatser, men den “nymodiga” incheckningsproceduren är inte i min smak;-)

  Visst är Liverpool fantastiskt! Till och med Pep medger att 13 poäng är typ 13 för många att ta in. Jättekul att laget äntligen är på topp igen och troligen lär vinna Premier League. Deras tyska tränare har nog en stor del i Liverpools framgångar det senaste året. Liverpool har varit min favo ända sedan spektakulära målvakten Grobbelaar stod mellan stolparna;-)

  1. Tack Beate – superbloggerskan – för dina fina ord om min blogg. Jag blev faktiskt rörd. Alltså den där Grobbelaar var jag tvungen att googla på. Han var mycket sevärd förstår jag. Det är svårt att inte ha Liverpool som favo, men det börjar dyka upp några nya som jag känner starkt för.

 4. Haha, ännu ett härligt inlägg Eva! Tack för härlig inställning till viktkontroll. Har själv provat LCHF men blev bara sjuk. Funkade inte på mig. Hörde ett inslag på nyheterna om att det inte går att lösa viktökning med mer träning utan det man ska göra är helt enkelt att stoppa i sig mindre mat. Precis som du säger. Svårt, förstås, men enda vägen. Och givetvis fortsätta att röra sig ändå, för andra hälsovinster än viktminskning.
  Underbar pyttipannabild! 🙂

  1. Engelsk fotboll. Ja! Vilken helkväll det var på Annandagen. Hoppas bara att Liverpool orkar hela säsongen. Det är deras tur nu!
   Bra tips på bok och om landet ovanför oss. Jag som flyger en del ( och inte har flygskam) skall genast kasta mig över avsnitten.
   Tänk så olika det kan vara. LCHF blev min räddning för ett antal år sedan. Gör medvetna avsteg emellanåt och vet vad som väntar i form av krånglande mage efteråt. Det här med inflammation i vår kropp och i synnerhet i mag-tarmkanalen uppmärksammas av allt fler forskare. Spännande och intressant.
   Mitt bästa och enda nyårslöfte var den att gå på bio åtminstone en gång per månad. Höll i hela sex månader. Undrar om det är dags att försöka igen???
   Hemmagjord Pyttipanna är rena rama lyxen. Man tager vad man haver + lite till.

   1. Idag blir det mer spännande fotboll. Det är verkligen stor underhållning. Förstår nyårslöftet om att gå på bio. Film är bäst på bio. Vet att du är engagerad i det där med inflammation i tarmarna och det är nog ett kapitel man borde forska mer i. Jag klarar absolut inte längre LCHF dieten beroende på allt fett som magen inte klarar av. Men du har säkert inga problem med vikten så mycket som du motionerar, tränar och cyklar!!! Har ni någon nytt exotiskt resmål i sikte? Önskar ett gott slut på året!

   2. Jag tränar för att kunna äta gott! Har nog hittat idealvikten fast min hjärna vill nog minska den något 🤔🤔
    Island är exotiskt för mig. Det blir i maj månad.
    Gott slut till dig också🎉
    P.S. Staden bland molnen – bra tips från dig. Avverkat första avsnittet!

  2. Tack Gunilla! Tror det finns mycket att forska i om detta med viktminskning. Men visst äter man för mycket i förhållande till vad man rör sig och förbrukar i energi. I alla fall jag. Bloggen och surfandet tar för mycket tid, när man borde ut och motionera i stället!!!

 5. LCHF är inget för mig heller! Såvida det inte står för Lite Choklad Hjälper Faktiskt hahaha!
  Jag tror inte på att det är så bra att äta så mycket fett i längden även om de flesta verkar gå ner i vikt ganska snabbt av det. Men det beror ju på att fett mättar mer och längre än kolhydrater. Själv älskar jag bröd och skulle aldrig klara att vara utan mina ostmackor. Och fet mat är jag inte mycket för. Så din modell med mindre kalorier in än ut är nog det enda vettiga.
  Och jag kan inte annat än hålla med om att flygning och flygplatser är jobbigt. Det är ett nödvändigt ont om man vill komma iväg och se något här i världen. Så även om jag älskar att resa så avskyr jag själva flygningen med allt vad det innebär av kontroller och köande. För att inte tala om mina rastlösa ben när jag ska sitta still så länge.
  Sist men inte minst så ett stort grattis till din bloggstatistik! Men föga förvånande med tanke på vilka roliga och intressanta inlägg du har!
  Ha en fin helg!

  1. Alltså det där med choklad är en stor frestelse för mig också. Även bröd är en favorit. Behöver dra ner lite på det mesta. Så flygningen är en liten utmaning för dig med som reser så mycket och så långa sträckor. Men håller med om att ska man få se och uppleva något i världen måste man tåla att flyga. Har också svårt att sitta still så länge som krävs. Tack än en gång för din feed back på min blogg. Ha nu ett riktigt trevlig slut på året!

 6. Franska Fikon

  Börjar från slutet – vilket underbart pussel! Det är inte köpt i Sverige eller? Jag är pusselfreak och har ibland svårt att hitta motiv jag gillar.
  Jag flyger inte längre, mest för att jag har någon sorts fobi och det är så himla jobbigt att bemästra den varje gång. Nu är det 10 år sedan senast men tidigare så flög jag kanske 2-3 ggr/år. Ska passa på att se “Staden bland molnen” – det kan fungera som en sorts terapi eller också blir jag ännu mer avskräckt. Ologiskt nog kör vi bil vart vi ska, även till södra Europa. Men nästa tripp söderöver ska nog bli med tåg, hoppas jag.
  LCHF hjälpte mig för 10-15 år sedan. Jag klarade inte att äta allt fett, men gick ner jättemycket iaf. Man ska nog ha ett riktigt program att följa och göra det under en begränsad tid. Jag har också förstått att om metoden fungerar bra eller inte beror litet på en själv. Jag kan t ex inte följa WW där det är ok med ganska mycket kolhydrater (potatis tex) och låtsassocker. För mig fungerar få och långsamma kolhydrater bäst men jag klarar ganska många kalorier i form av fett. Självklart är det som du skriver en balans mellan intag och motion.
  Kul med din bloggstatistik! Trevliga bloggar har självklart flera läsare och kommentatorer!

  1. Julpusslet handlade vi på nätet hos boardgamer.se som jag kan rekommendera. Snabbt och effektivt. Kul att du också är pusselfreak!
   Jobbigt med fobin för flyget. Inte nog med att försöka bemästra resan till målet. Man ska ju tillbaka också. Ang TV-programmet måste jag tillstå efter att ha sett det att jag tycker det är skönt att jag inte flyger längre!!! Åkte mycket tåg i min ungdom och har många trevliga minnen av det. Hoppas de fixar förbindelserna bättre och höjer standarden på tågen nu när det blivit aktuellt igen.
   När det gäller vikten är det nog också väldigt individuellt vilket diet som passar en. Dessutom har nog det genetiska en viss betydelse.

 7. Jättefint pussel. Det var säkert inte lätt att lägga. Grattis till bloggstatistiken!
  Har tack och lov aldrig haft problem med min vikt. Får alltid passa mig att jag inte går ner i vikten.
  Jag flög så mycket när jag bodde i Egypten och Nigeria att jag tappade helt lusten till det för 30 år sedan. Har aldrig suttit på ett flygplan igen.
  Själv läser jag en psykologisk thriller just nu. Kvinnan i fönstret av A J Finn. Har precis börjat och har stora förväntningar. Vi får se.
  Ha en trevlig söndag!

  1. Har läst Kvinnan i fönstret. Jättebra! Pusslet var svårt att lägga för bitarna var så annorlunda sågade än på andra pussel.
   Har hört att det också kan vara svårt för er som väger lite att hålla vikten och inte gå ner ytterligare.
   Det låter spännande med Egypten och Nigeria!?

   1. Mitt Ex jobbade där och därför flyttade jag med våra 2 barn också dit. Det blev 1½ år Egypten och 1½ år Nigeria. Man får en helt annan syn på länderna och invånarna när man har bott där länge.

 8. Den boken är jag också nyfiken på, såg den i en recension i går. Underbart gammaldags pusselmotiv! Roligt att bloggen går bra!

  Nyårslöften ger jag inga, man blir bara missnöjd med sig själv när man bryter dem.

  1. Tack! Ger heller inga nyårslöften. Just som du säger för jag blir besviken på mig själv när jag inte kan hålla dem. Ja det ska bli kul att läsa den boken nu.

 9. Grattis till din blomstrande bloggstatistik … det är du värd!
  Jag provade LCHF för ca tio år sen … och gick först inte ner alls, för att sen börja gå upp i vikt. Då slutade jag! Nu har jag istället försökt hålla mig till mindre fett och mer grönsaker, nästan inget bröd och ingen pasta och har på ett år gått ner ca 20 kg … men nu är det visst stopp och inget händer . skulle vilja gå ner några kg till 🙂
  Så fint pussel!
  Ha en fin söndag!

 10. Grattis själv till viktnedgången!!! Jätteroligt att höra och tack för tipsen. Alltså mindre fett, mer grönsaker, nästan inget bröd eller pasta. Brödet blir svårast för mig. Ge inte upp. Det är nog bara att kroppen vill hämta sig lite.
  Ja pusslet var kul att lägga just i jul.
  Ha nu ett par riktigt fina dagar i slutet av året!

 11. Tummen upp för din bloggstatistik 👍! Den har du jobbat dig till så ge dig själv en klapp på axeln. Intressant att din bygelbehå ger utslag i säkerhetskontrollen. Det har aldrig mina sådana gjort 🤔 – vilket jag är glad för. Det räcker så bra med att skospännen och skärp ger utslag. För egen del har jag två böcker i gång just nu: Monika Fagerholms ”Vem dödade bambi” och Bodil Jönssons ”Gott om tid”. Jag kan rekommendera båda. Och nyårslöften har jag slutat med. Att lova är en sak, att faktiskt göra en annan. Jag föredrar det sista, när som helst under året 😊.

  1. Tack för tummen!
   Det är så pinsamt med bh:n. Har hört fler som inte får utslag. Måste vara någon märklig metall i mina.
   Tack för boktipsen! Fagerholms har jag läst om och är nyfiken på.
   Nej nyårslöften ger jag inga heller. Blir så besviken på mig själv när jag inte kan hålla dem.

 12. Glädjs med dig att din blogg går bra!
  Jag flyger när jag behöver och känner ingen alls skam för det. Hopplöst att komma till familjen i Sverige annars, men visst är det jobbigt på flygplatserna, gillar dem inte heller.
  Något nyårslöfte har jag inte givit på många år och tänker inte heller göra det i år, man bir bara besviken när man inte kan hålla dem!
  Gott nytt år!

 13. Grattis till bra bloggstatistik! Du kan känna dig glad och stolt. Din blogg är trevlig, intressant och informativ! Som jag har nämnt tidigare gillar jag skarpt dina inlägg som du kallar “På gång just nu!” Ja, håller med dig om det där med att flyga. Visst kan man med flyg ta sig fram fortare och längre på kortare tid, men… Stressigt, trångt, miljöpåverkan och allt ska man snart göra själv! Det där med vikt … ja, det finns det många åsikter om liksom det finns brutna nyårslöften! 🙂
  Böcker – ja, så fattigt livet vore utan böcker! Tack för tips!
  Önskar dig en god fortsättning på 2020 och till ett nytt trevligt bloggår! Ska bli spännande och se vad du förändrar eller förnyar!?
  Kramar Gunilla

  1. Tack så väldigt mycket för din fina kommentar. Sådant uppmuntrar mig att fortsätta. Bloggen tar ju sin tid och ibland tryter fantasin och kreativiteten, men all feed back får mig att fortsätta.
   Tack än en gång och God Fortsättning på det nya året!
   Kramar Eva

  1. Tack Gerra. Trodde jag haft bort din kommentar, men den fanns lyckligtvis kvar. Har varit inne och kollat på din trevliga blogg och kommer att återvända.

 14. Kan inte annat än instämma i hur otrevligt det numera är att flyga, inte heller jag upplever själva flygandet som värst utan just (avsaknaden av) “servicen” på flygplatsen. Brukar konstatera att så länge vi inte själva behöver sitta vid spakarna får vi vara glada – allt annat har blivit självbetjäning och de hutlösa priserna på flygplatserna gör inte det hela åtminstone mer attraktivt…. Men för att inte bara klaga kan man ju vara glad att man erfarit ett annan slags flygande också, någon förmån med att vara äldre….;) Signatur: just hemkommen från den sådan otrevlig erfarenhet..

 15. Men visst var det så. Förr blev man omhändertagen när man gjorde en flygresa. Man kände att man var kund och fick hjälp och fin service. Hoppas du hämtat dig nu efter din senaste resa…

Kommentera