Promenad på Stockholms senaste gångbro

Ett gråmulet och blåsigt Stockholm blev platsen för dagens promenad. Närmare bestämt den nya gångbron intill järnvägsbron söder om Centralstationen mellan Gamla Stan och Södermalm.

Den nya bron sitter fäst i den 1 400 ton tunga och 200 meter långa järnvägsbro som byttes ut under sommaren 2019. Järnvägsbron är mycket hårt trafikerad och alla tåg söderut passerar här. Småningom skall ett genomskinligt bullerskydd sättas upp mot järnvägsbron.

Man når gångbron enklast med T-banan till Gamla Stan. Från Munkbrohamnen passerar man lite graffitikonst och trampar uppför en ganska skakig trappa över det oroliga vattnet. Tur att det inte är längre avstånd mellan trappstegen!

Väl uppe på den ganska oansenliga bron kommer tågen farande i hög hastighet och det dundrar, skakar och gungar. Man ber högre makter att den skall hålla när man står på bron.

Här några bilder från Söders höjder tagna från bron.

Gamla Stadshuset från några annorlunda kameravinklar.

DSC_2922 (1)
Västerbron i fjärran från den nya bron

 

23 thoughts on “Promenad på Stockholms senaste gångbro

   1. Ja vi och några turister blev rejält skrämda när tågen kom – ingen turistattraktion. Den är till för cyklisterna!

 1. Aj, inte bra när det känns otryggt. Undrar om man kan vänja sig när man får gå där varje dag. Fina bilder dock!
  Vädret är detsamma här. Ska bli ännu blåsigare imorgon.

  1. Tack Kristallina! Det var verkligen inget fotovänligt väder. Jag skulle ha svårt att vänja mig tror jag. Tågen passerar i jättehög hastighet. Förstår inte hur de hinner bromsa innan de kommer fram till Centralen.

 2. Trots grådasket lyckades du med att ta jättefina bilder. Visste inte ens att en ny bro var på G, men minns att vi ifjol gick på en gammal gångbro. Å det var ganska läskigt när tågen körde förbi. Det kändes många gånger som om man var på G att tappa balansen och blev bortblåst faktiskt.

  1. Tack Beate. Som sagt det var inget fotovänligt väder. Det är ännu mycket som återstår att göra vid bron. Det känns lite provisoriskt än så länge.

 3. Fina hemlängtansfoton, Eva!
  Det har väl alltid funnits en gångbro fär intill järnvägen. Gångbron mellan Söder och Gamla Stan via T-bane ingången. Hela min tonårstid använde man den för att snabbt komma till mysiga fik i GS . Eller för promenader runt hela Riddarfjärden. Eller är det verkligen en ny gångbro den gamla skakade minsann rejält när tågen rullade förbi. Några cyklister kom inte där förr iaf.
  Agneta

  1. Bron är ny och har ersatt den gamla som har rivits. Den har även flyttats ett stycke. Visst har det alltid funnits en gångbro invid järnvägsbron. Det har skrivits så mycket om den nya bron att jag trodde den skulle vara betydligt modernare och stabilare. Så upplevde jag det dock inte. Men det är jättefint att den finns.

 4. Låter minst sagt otäckt att en ny bro känns så ostabil!? Men det är klart att håller den för tåg, så…
  Ja, så synd att vintern försvann… men den kommer väl tillbaka! Ja, gråmulet idag här på västkusten, men regnet har dragit förbi i alla fall!
  Fint att få se bilder över Stockholm! Hoppas att du bjuder på fler turer i vackra Stockholm.
  Kram Gunilla

 5. Åh fan, är bron ny? Brukade gå där rätt ofta förra året, från Söderhållet (alltid en utmaning att hitta ingången tyckte jag =)) men jag visste inte att de bytt ut bron nu. Måste provas vid tillfälle. Tack för info. Och ja, det är läskigt med tågen men härligt med utsikten!

  1. Informationen om den här bron har varit ganska förvirrande. Vi gick inte över den helt. Tordes faktiskt inte. Dessutom aktar jag mig för den sidan av stan:)

Kommentera