Milstolpar – fornlämningar som underlag för reseersättning

På Lovön intill Ekerö flyttades en milsten i november på grund av byggandet av den stora trafikleden Förbifarten. Milstenen stod illa till och skulle kunna skadas om den inte flyttades.

Den flyttades exakt 10 meter vertikalt från den förra platsen så att avståndet inte skulle förändras. Stenen och fundamentet den stod på dokumenterades noga.

20191113_084607a

Milstolpar räknas som fornlämningar och är skyddade av kulturmiljölagen. De användes som längdmätningssystem från mitten av 1600-talet till slutet av 1800-talet.

20191113_132506a

De sattes upp vid varje hel mil, halvmil och kvartsmil. Man utgick från Stockholms slott. Ofta finns landshövdingens initialer och årtalet när stenen restes inskrivet på den.

Syftet var huvudsakligen att statliga tjänstemän skulle kunna beräkna sina reseersättningar!

20191114_091635a

Källa: Trafikverket.se


18 reaktioner på ”Milstolpar – fornlämningar som underlag för reseersättning

 1. Det är mycket fascinerande med milstenar med sitt kulturvärde! De och gamla stenbroar, är något som jag gärna fotograferar. Ja, tur att vi har kulturmiljölagar. Reseersättning – inget nytt påfund med andra ord!
  Intressant inlägg!
  Kram Gunilla

  Gillad av 1 person

 2. Franska Fikon

  Härligt att man faktiskt bevarar vissa saker trots allt och tar tillvara på vår historia. Med tanke på de skelett som nu ska kremeras istället för att finnas kvar för framtida forskning – om Västarvet får bestämma. Bockstensmannen mfl är i farozonen….

  Gillad av 1 person

  1. Nu har jag sett det. Så snygg den blev. Jätteroligt att du blev inspirerad av min poncho. Nu blev jag sugen på att göra en likadan som din. Har inte restgarner så det räcker! Tack för inlägget än en gång!

   Gillad av 1 person

 3. Vad spännande Eva, jag älskar sådant, denna som du visar har jag inte sett, jag är ju ofta ute på Ekerö jag äkskar Drottningholm och Kina slottet.. Fint inlägg, önskar dig en fin fortsättning på veckan nu full fart mot 2:a advent 🕯️🕯️ Kram Nicki 🤶

  Gillad av 1 person

  1. Tack Nicki! Du har säkert sett den. Den står alldeles vid vägkanten intill Drottningholms golfbana. Ha det så bra själv och låt dig inte stressas av juhetsen! Kram Eva

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s