Premium-paketet i WordPress – mina erfarenheter

När utrymmet i mitt WordPress-paket Personligt började bli tight uppgraderade jag till Premium.

Därmed utökades lagringsutrymmet från 6 GB till 13 GB. Kostnad från 4 till 8 Euro per månad, dvs i runda slängar från 516 kr/år till 1 032 kr/år.

123

Det extra utrymmet gav en betydligt större frihet och flexibilitet med bilderna. De flesta minskar jag fortfarande ändå ned till 640 x 480 px.

Man kan naturligtvis för att återta utrymme radera en del gamla inlägg eller gå igenom att man verkligen minskat bilderna. Om man tar bort inlägg minskas antal visningar, besökare, kommentarer, och likes för varje inlägg, vilket kanske inte har så stor betydelse.

I bloggens namn + /wp-admin/ under Media/bibliotek kan man klicka på bilderna och se i vilken storlek de är uppladdade.

4a
Högst upp syns storleken. Längst ner kan man radera bilden. Bilden försvinner då i bloggen, men en kod finns kvar som behöver tas bort.

Gratisversionen av WP ger 3 GB, tror jag, men ganska begränsat med funktioner. Dessutom riskerar man att WP lägger in en massa reklam i bloggen. Alla drabbas dock inte av detta.

Om man har för avsikt att vidareutveckla sin blogg, men vill ta det lite lugnt i början passar detta gratispaket – om det fortfarande finns kvar.

Fler fördelar
Man kan “tjäna pengar” på sin blogg med annonser. Något jag håller på och utforskar. När jag har lite överskådlig statistik lägger jag ut ett inlägg om det. Mitt mål är bara att bloggen skall betala sig själv!

Med Premium får man möjlighet till avancerad design, typsnitt, färg mm. Man kan själv laborera mycket mer här. Är man noga med utseendet på bloggen (vilket jag är) är detta en enorm fördel.

Tillgång till fler teman (300 st). Alltså bloggmallar med olika layouter.

PS Det är svårt att välja och det är lätt att förhasta sig. Temat skall ju passa bloggens upplägg och image. Filtrera efter dina önskemål. Man kan gå in och testa med sin nuvarande blogg. Klicka på open Live-demo och testa och anpassa.

2a
Rubriker att filtrera efter
1a
(Klicka inte på Aktivera om du inte vill ha temat.)

Man kan tro att “prioriterad support” som ingår inte betyder så mycket. Men det gör det verkligen. WP är otroligt hjälpsamma och tillmötesgående kan jag intyga av egen erfarenhet.

En annan fördel är SEO-verktyg. Den konsten behärskar jag inte och har alltså ingen nytta av.

Man kan samla webbplatsstatistik med Google Analytics. En fördel som jag tror lämpar sig bäst för webbshopar.

Man får även stort utrymme att ladda ljud- och videofiler.

Man kan tidsinställa sina uppdateringar för sociala medier. Inget jag utnyttjat ännu.

Möjligheten att använda plug ins dvs. tillägg (kunna lägga till ytterligare funktioner) överfördes till Business-paketet precis i samband med att jag övergick till Premium tyvärr. Detta var annars en av anledningarna till att jag uppgraderade mig.

6a

Nu måste man alltså ha Business-paketet för att få tillgång till plug ins, för 25 Euro dvs i runda slängar 3 228 kr/år. Visserligen med 200 GB utrymmen, men det finns gränser…. Jag har fått ett erbjudande om 16.75 Euro per månad, vilket skulle bli 2 160 kr/år. Vet inte om alla får det erbjudandet eller om det är för att locka mig att uppgradera ytterligare. Skulle tippa på det senare!

Tips! Eftersom jag är en försiktig person och inte gillar att lämna ut mitt kontonr har jag skaffat mig ett separat konto för dylika överföringar. “Amerikakontot”. Där sätter jag in beloppet precis innan köp. Bra att ha även till andra inköp. Det är Pay Pal som gäller när man betalar till WP.

Slutsats
Ångrar inte att jag uppgraderade till Premium. Känns skönt med det utökade utrymmet och tillfredsställande att i högre grad kunna anpassa bloggens design som jag vill ha den. Lite ledsen blev jag över att det inte fanns plug ins.

wordpress-2815964_640a

32 thoughts on “Premium-paketet i WordPress – mina erfarenheter

 1. Typiskt att de tar bort en sån möjlighet och lägger det på det dyrare paketet. Jag har gratisversionen än och får se framöver hur jag gör. Känner inte att det är aktuellt riktigt ännu med något annat. Men stort tack för att du delar med dig av din erfarenhet av det. Det är väldigt mycket värt med en verklig erfarenhet som man vet inte är “färgad” av säljaren!

  1. Nu blev jag imponerad över dina kunskaper!
   Visst dräller det in Mail från WP om uppgradering – även till mig som inte betalar något.
   Kommer att köra jag gratis så länge det går……
   Finns väl andra bloggverktyg som är gratis.

   1. Tack för komplimangen, men så märkvärdigt är det inte. Är förvånad över att du “bara” har gratisversionen med alla dina underbara stora bilder från era resor (och alla statyer:)!
    Jo men visst finns det andra bloggplattformar, men WP är bäst tror jag!!!

  2. Ja man tappar lite förtroende när de gör så. Men jag gillar WP annars. Imponerande att du klarar utrymmet ännu. Så många inlägg som du har, eftersom du lägger ut ett varje dag.

 2. Tack för redovisningen av dina erfarenheter med Premium. Jag måste verkligen ta tag i att byta bloggmall och har då tidigare tittat på dem som kostar en slant. Har dock inte hittat en som passar mig och mina foton, alltid stupar det på något. Enkelt och snyggt och att fotona visas på ett bra sätt. Min hjärna klarar inte av för mycket på en sida, då blir jag förvirrad. Det ska vara lätt att hitta, inte för plottrigt. Är också rädd att de gamla inläggen ser konstiga ut när jag byter. Men jag har ju blivit varnad för att mitt tema kan krascha, så…

  Men vad gäller utrymme så har min tre gig räckt bra, har sedan maj 2011 använt 54 % av utrymmet och har aldrig behövt ta bort foton eller inlägg. Plug in vet jag inte riktigt om jag begriper vad det är. Bra med tips om speciellt konto, men jag har nog redan lämnat ut mitt när jag började prenumerera på iCloud, molntjänsten.

  Men detta med reklam som Wp visar i bloggen känns inte roligt, man har ju ingen koll över det och man tröttnar lätt på sånt när man går in på en blogg. Så även det borde sätta lite press på mig att välja en betald tjänst.

  1. Det är verkligen inte lätt att välja ett tema som passar. För dig i synnerhet som har en så speciell layout och är en stor estet. Jag älskar din blogg, men förstår att den är ganska trixig.
   Å andra sidan kan du om du uppgraderar dig välja och vraka med designen ganska mycket och det tror jag passar dig.

 3. Jag har hållit på sedan april 2011. Har använt 467,4 MB av 3.0 GB. Har inte tagit bort något men mina foton är aldrig större än 1000×750.
  Man får leva med reklam när man använder en gratistjänst tycker jag.
  Intressant och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

 4. Tack för det du skriver om Premium. Jag har också Premium, men har inte märkt någon skillnad mot gratisversionen. Jag har sökt support men ingen kan svenska och jag är så dålig på engelska.

  1. Håller med om att man borde kunna begära att det finns support på svenska. Särskilt på de vanligaste frågorna. Bloggspråket är lite speciellt på amerikanska.
   Men jag förstår däremot inte att du inte märker någon skillnad mot gratisversionen om du har Premium!? Kanske beror det på att du inte utnyttjar alla fördelar eller behöver mer utrymme. Man undrar lite varför du hoppade direkt till Premium efter gratisversionen. Hade kanske räckt med “Personligt”.

   1. Varför jag bytte var att jag lade ut en liten film om Strömstaren, som jag filmat och plötsligt hade jag gjort av med allt. Det hjälpte inte att jag tog bort den jag kunde ändå inte lägga ut en bild ens.

   2. Det förklarar saken. Men vad tråkigt att de gjorde så utan att du fick en varning först. Ännu värre att det inte hjälpte att du bort filmen. Strömstaren hade varit kul att se förresten!

 5. Intressant läsning om dina erfarenheter av Premium och dina reflektioner kring det. Det irriterar mig att paketet med plug ins har flyttats till Business. Jag har utrymme kvar på Personal, men är intresserad av att uppgradera för SEO och plug ins. Men allt måste vägas mot kostnaden – är det värt det? Jag vill ha bloggen ren och är alltså inte glad för tanken att ha annonser på sidan. Jag förstår dock hur du tänker; att bloggen ska bli ekonomiskt självbärande. Hur som helst så brådskar det inte för min del. Utrymme finns kvar att spela med så jag kan nöja mig med att fundera på en uppgradering ännu ett tag. Men rätt vad det är slår jag väl till :)!

  1. Tack för din kommentar.
   Dina texter är så otroligt bra så jag tycker de förtjänar stor spridning, vilket du säkert skulle kunna uppnå med SEO-verktygen. Men som du säger man skall inte förhasta sig.

 6. Din IQ är uppenbarligen betydligt högre än min. Försökte mig på WP för några år sedan och grejade det inte. Plattformen går över mitt förstånd.
  Har blogspot/blogger sedan februari 2008 med endast 1 GB lagringsutrymme för bilder. Har fortfarande inte utnyttjat hela utrymmet, och då lägger jag ju upp massvis med foton. Reklam kan man bocka för om man vill. Jag vill inte ha reklam och det respekteras. Dessutom är programmet totalt idiotsäker och rätt så flexibel.
  Statistikfunktionen är visst ingen höjdare, men den funktionen är jag inte intresserad av. Så jag håller mig nog till mitt kostnadsfria blogspot;-)

  1. Jag fattar inte att du med alla dina härliga och roliga bilder inte behöver mer utrymme.
   Hoppas verkligen du inte ändrar något med din charmiga blogg. Den är ju ett riktmärke i bloggvärlden med din alldeles egna header mm.
   Jag har haft en blog i blogspot (http://sanduddsexpose.blogspot.com/) så jag vet att det är en mycket bra plattform (WP är dock bättre!!!)
   Det tråkiga är att det är krångligt att kommunicera mellan de olika plattformarna.
   Jag har märkt att flera blogspotbloggar inte har mobilanpassat sig, vilket man gör under “tema”. De blir så jobbiga att läsa på mobilen då:)

 7. Intressant läsning … så insatt du är i allt! Jag har den billigaste av “betalpaketen” … och funderar på att byta upp mig till Premium, både på grund av fler valmöjligheter och att man kan lägga in små videofilmer direkt … nu måste jag göra det via YouTube och då blir det inte av.
  Tack för att du delar med dig!

  1. Fattas bara att jag inte skulle dela med mig till just dig, som varit så hjälpsam flera gånger mot mig och andra.
   Blir väldigt förvånad att läsa att du inte har Premium-paketet. Det var jag övertygad om, med dina snygga blogg och alla vackra bilder.

 8. Svar: Tusen tack för tipset med mobilanpassning av bloggen. Det hade jag aldrig tänkt på. Läser bloggar i “liggande” format, och då går det ju bra. Men i stående format är det ju bättre med mobilanpassning. Nu har jag gjort det. Så än en gång – tusen tack! Börjar förstå att du klarar av WP utan problem. Du är en levande databank;-)

  PS. England-Montenegro ikväll. Hoppas på målfest:-) DS.

  1. På blogspot kan man ha en testblogg vid sidan av där man kan kolla nya grejer innan man lägger ut det skarpt. Om man nu, som jag, tycker det är kul att experimentera lite.

 9. Me again: La precis upp ett nytt inlägg med mobilanpassning. Det blev hur konstigt som helst. Så jag har snabbt bytt tillbaks. Men det var roligt att testa.

  1. Då är det bäst du låter bli att mobilanpassa. Det kan ha något med temat att göra. Men så himla viktigt är det inte om man läser bloggen stående eller liggande på mobilen.
   Det blev som väntat ett målkalas med Engl-MoNE. Kollade första halvlek och det var riktigt kul fotboll tycker jag, trots allt.

 10. Intressant läsning om dina erfarenheter av Premium och dina reflektioner kring det. Har använt gratisversionen WP, då jag började att blogga, för många år sedan. Jag behöll WP, med ville ha mer bildutrymme och valde då att placera min blogg under ett webbhotell One.com. Det finns plugins att ladda ned ifrån “det bästa” med gratisversion av WP, som jag använder. Har ganska stort bildutrymme kvar. Få se hur jag gör när det blir fullt. Skulle dock vilja ha ännu större bilder på min blogg. Jag älskar ju just bilder som harmonierar med texten. Har inte velat ha annonser på min blogg, men säger inte aldrig! Har blivit erbjuden samarbeten, men hittills tackat nej! Men med något som ligger mig varmt om hjärtat – ja, då kanske!
  Intressant och bra inlägg Eva. Tack för att delade med dig!
  Kram Gunilla

  1. One.com är ett alternativ jag också övervägde en gång. Förstår att du vill kunna ha stora bilder och utrymme därtill. Dina bilder är verkligen fina och som du säger harmonierar till texten.
   Annonserna är ett test jag gör. Helst vill man ju kunna styra och bestämma vilka man vill ha.
   Även jag har blivit erbjuden samarbeten, som jag tackat nej till.
   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig lördagkväll! Kram Eva

 11. Helt otroligt vad teknisk du är!
  Jag började få slut på mitt utrymme för några månader sedan och fick total panik. Så då fick yngste sonen rycka in och hjälpa till. Han minskade hur stora bilderna var när man la in dem och det hjälpte. Jag går nu ibland tillbaka till gamla inlägg och minskar de bilderna och har mycket utrymme kvar.
  Ska be honom titta på det du skriver, intressant, men klarar inte av det själv.
  Tack för tipsen!

  1. Tack Lena! Det är jobbigt och tråkigt att gå tillbaka och minska bilder. Men det lönar sig vad gäller utrymmet. Kul höra om din son har några synpunkter på inlägget. Mottages tacksamt både kritiska och positiva! Trevlig söndag!

Kommentera