Cranks bröd – enkelt att baka och gott att äta

Varumärket Cranks historik

Fick för mig att baka Cranks bröd häromdagen. Några av er minns kanske det brödet. Det lanserades på 1960-talet på Cranks Salad Bar som öppnade på Carnaby Street i London 1961.

Cranks blev en succé och ett varumärke. Kanske det första av sitt slag som stod för vegetarisk och hälsosam mat. På deras buffé fanns härliga kombinationer med krispiga gröna rätter och enastående gott matbröd. Snart öppnades restauranger över hela England och även en restaurang i Köpenhamn.

Restaurang Annorlunda i Stockholm var en av många som tog efter deras koncept.

Pernilla Tunbergers recept

Pernilla Tunberger, välkänd och uppskattad matjournalist på Dagens Nyheter, startade den första matspalten i svensk dagspress 1937! I en av hennes böcker ”Ner i vikt och upp i humör” (Forum utg 1983) skriver hon om Cranks bröd ”som man aldrig tröttnar på.

Det passar lika bra till frukost, lunch eller kväll.”

019a.jpg

Ägarna till restaurangen som låg vägg i vägg med butiken lämnade gärna ut receptet. Budskapet var att man skall vara mån om gott bröd och inte i första hand tjäna pengar på det. Saken blev ju inte sämre av att paret gjorde sig en förmögenhet på sin hälsokostmat!

Receptet

I receptet nedan som finns i Pernilla Tunbergers bok får man ut nio runda, lite platta bullar som bara ger 120 kalorier styck. Nu bryr vi oss inte längre om att räkna kalorier, men det är ett lågkaloribröd.

3,5 dl fingervarmt vatten
25 g jäst (1/2 paket)
1 rågad tsk socker
5 dl (=300 g) grahamsmjöl
2,5 dl (=150 g) vetemjöl
1 tsk salt

När jag googlar på brödet ser jag att man i recepten ibland använder råsocker eller en msk honung. Havssalt i ställer för bordssalt (tror inte det fanns havssalt att köpa på den tiden!)

Så här gör man:

  • Man rör lite av vattnet med jästen och sockret i en skål till en jämn smet. (Sockermängden äts upp av jästen och lämnar ingen sockersmak.) Låt stå i 10 min.
  • Blanda grahamsmjölet, vetemjölet och saltet i en bunke. (Alltid bäst att väga mjölet för rätt mängd.)
  • Tillsätt jästsmeten till mjölet och resten av vattnet. Allt på en gång.
  • Kör degen i hushållsmaskin eller elvisp med krokar någon minut. Det går lätt att göra för hand.
  • Vila degen i 15 min i bunken innan den slås upp på lätt mjölat bakbord eller baka direkt på diskbänk. Den blir lite kladdig.
  • Arbeta ihop degen med några lätta tag och rulla den till en längd. Dela i 9 lika stora bitar. Trilla bullarna och lägg dem på en plåt med bakpapper. Platta till dem lite. Låt jäsa i ca 40 min.
  • Sätt ugnen på 200 gr. Pensla med lite vatten innan de gräddas i 25-30 min. I min ugn räckte det med 25 min.

Brödet är lika gott nu som när jag bakade det förr! Jag delar det och lägger ost med några skivor gurka emellan. Brödet ger lite tuggmotstånd och känns så nyttigt att äta!

012a

013a


 

22 thoughts on “Cranks bröd – enkelt att baka och gott att äta

  1. Jag och mina tre döttrar var i Köpenhamn för… ja för en hel massa år sedan, och hade bestämt att vi skulle äta på Cranks. Men minsann! Då fanns det inte kvar längre! Så typiskt!
    Vi hittade en annan vegetarisk restaurang i en källarlokal så småningom, misstänker vi fick fråga oss fram, men som jag minns det var det inte bara nykommet smakmässigt utan även riktigt gott.

    Redan på åttiotalet, måste det ha varit, hade vi centralt här i Helsingborg en riktigt bra vegetarisk lunchrestaurang kombinerad med hälsokostbutik.

    Numera är det ju inte svårt att hitta både vegan och vegetariska restauranger. Vilket jag tycker är riktigt bra. Mina allra första försök att äta vegetariskt ute, på en av färjorna till Helsingör, var inte direkt nån höjdare. 😀

    1. Nej jag vet att bageriet och restaurangen i K-hamn är stängd sedan många år. Det är verkligen bra att det finns så stort utbud av vegetariska restauranger och hälsokostbutiker som det gör numera. Kantänka att det inte var riktigt rätt plats att ha veg alternativ på Helsingörfärjorna.
      Trevlig helg!

      1. Så där i slutet av 70-talet hade väl veg-vågen inte kommit igång nåt vidare. Bortsett från pionjären Are Waerland då.
        Ha en trevlig helg du också!

  2. Aldrig hört talas om detta bröd tidigare.
    Recept med få ingredienser tilltalar mitt lata jag men därifrån till att verkligen testa är lååång 😉 . Aldrig säga aldrig.

  3. franskafikon

    Ja, vad kul! Det var länge sedan jag bakade/åt detta bröd men visst representerade det något nytt när det kom. Får nog prova det igen. Ha en fin helg!

    1. Kul att du också kände till det. Det är lite speciellt, men jag gillar det som omväxling. Hoppas du också får en fin helg.

  4. Jag har bakat någon annan variant på Cranks tror jag, mer som formbröd där själva knåd- och trillmomentet utgick. Men visst är det gott med grahamsmjöl. Och nyttigt. Tack för påminnelse och tips!

  5. Anonym

    Att läsa om ”Cranks” väckte plötsligt en massa minnen. Cranks var lite inne här hemma i slutet av 70-, början av 80-talet. Köpte till och med deras kokbok just för deras omtala bröd men också för att testa att äta vegetariskt eftersom jag hade börjat få ont i mina leder. Höll ut ett halvår och blev i stort sett bra, men intresset rent allmänt för vegetariskt var i sin linda då och utbudet av recept inte särskilt stort. Efter ditt inlägg var jag tvungen att gå igenom mina kokböcker för att se om jag kunde hitta den, men icke. Antingen har jag kanske lånat ut den någon gång för länge sedan eller så har den försvunnit i alla flyttar. 🙂

    1. Men så kul att du kände till brödet. Fantastiskt att den vegetariska kosten hjälpte dig. Synd att du inte har någon kokbok kvar. Det finns en hel del läckra vegetariska rätter.
      Själv äter jag så varierat som möjligt. Lite av det mesta, men mest hemlagat.
      Det finns inget tillfälle där saker så lätt försvinner som vid flyttning!

  6. Pingback: Jordgubbar smakar olika - Seniorvinklat

  7. Pingback: På gång - 20 juni 2023 - Seniorvinklat

Kommentera