Ekeröförströelser en septembersöndag

När många drog ut i svampskogarna på Ekerö valde andra att titta på konst, lära sig om äppelsorter eller spela boule i vackra Ekebyhovsparken.

Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.

Ekebyhovs slott är en herrgårdsbyggnad i trä med anor från 1670-talet som ligger i  Ekebyhovsparken – inte långt ifrån Ekerö Centrum. En oas utanför storstan med vackra promenadvägar i gammalt kulturlandskap med en del unika växter.

Slottet är en ganska nedsliten men charmig träbyggnad med vackra gamla tapeter, genuina trägolv och kakelugnar. Ekerö kommun äger byggnaden som används till många olika aktiviteter. En välbesökt lunchservering är öppen på vardagar.

En helg i september hade Ekerös Konstring sin samlingsutställning här. Annars fanns möjlighet att besöka konstnärerna i sina hem och se mer, som det brukar göra på konstringar.

Interiörer från Ekebyhovs slott med konstutställningen och kaffebordet

I parken utanför slottet finns en av Sveriges äppelgenbanker med totalt ett 50-tal äppelsorter.

Under söndagen inföll Äppeldagen i Parken med en äppelutställning och trädbeskärning. Man kunde få sina egna medtagna äpplen artbestämda av pomologer.

Urval från Äppeldagen i Parken

Undrar du över vilket äpple som passar bäst till bak, mat, mos eller must titta här.

I en annan del av parken tog boulegänget en välförtjänt kaffepaus efter matchen invid den vackert belägna banan.

043a


11 thoughts on “Ekeröförströelser en septembersöndag

 1. Vilken fin park! Å slottet ser inte alltför slitet ut på dina bilder. Så även Ekerö har sin konstring. Samma här, fast “Konst i Roslagen” hade vi i Täby och grannkommunerna den här helgen. Brukade åka runt till de olika konstnärerna förut.
  Äppeldagen med utställning har vi dock inte. Intressant om man är intresserad av mera än Golden Delicious och Granny Smith;-)

  1. Parken är helt underbar att promenera i. Här var det jättestort intresse av äpplena. Jag tror många åker hem till konstnärerna mycket för att se hur de bor och har det.

 2. franskafikon

  Jag hade verkligen velat vara med och kolla de olika äppelsorterna. I min närhet finns det träd med dels gammalmodiga och kanske lokala namn som t ex citronäpplen och melonäpplen liksom det finns äppelträd som är urgamla och helt utan namn. Det kanske finns liknande utställningar i Skåne. När jag var barn och bodde i innerstaden åkte jag och mina föräldrar på självplock av äpplen ute på Ekerö. Fina barndomsminnen!

  1. Citron- och melonäpplen låter utsökt. Det hade väl varit intressant att kolla upp. Man hade fått in äpplen från hela landet så det var säkert inte osannolikt att “dina” sorter hade funnits med. Självplock är mycket populärt här, men det är mest år med stora skördar. I år har det inte varit något bra äppelår vad jag förstår. Så du är stockholmare i grunden! Trevligt!

 3. Åh, vilket trevligt inlägg! Är ju så glad i att promenera i sådana parker med alla bevarade gamla träd. Ekebyhovs slott med konstutställningen och kaffebordet ser ju mycket trevligt ut. Och så många olika äpplesorter… har inte hört talas om Per Brahes drängäpple! Ser mycket gott ut!
  Förstår att det blev en trevlig dag!
  Kram Gunilla

 4. Underbar park och ett otroligt charmigt gammalt slott. Som jag nog berättat för dig tidigare tillbringade jag några midsommaraftnar i denna park. Vi hade picknick på gräsmattan och tittade på folkdans. Äpplen är alltid lika roligt att få lära sig mer om.

  1. Picknickarna på Midsommar har man fortfarande. Vi deltar dock ej. Det där med att resa sig upp från marksittande har sina svårigheter numera. Ja parken är underbar. Hoppas den får finnas kvar och inte börjar bebyggas.

 5. En sån härlig miljö med många sätt att förströ sig på. En promenad i den parken ger nog sinnesfrid och ny ork.Jättefina bilder! Att få sina äpplen artbestämda kanske vore något, vi har ett par träd på torpet som jag undrar över.

  1. Parken är underbar. Där finns både odlade områden och vild skog med promenadstigar. Skall skriva mer om den vid tillfälle. Flera har sagt att de har äpplen som de inte vet namnet på eller vilken sort det är. Detta var ett utmärkt tillfälle att få hjälp med det.

 6. Pingback: Naturpromenad på Ekerö en marsmorgon 2022 - Seniorvinklat

Kommentera