På gång just nu – den 29 september 2019

Nu är sommaren slut
Den 7 oktober infaller den heliga Birgittas dag. Det var den dag hon helgonförklarades av påven 1391. Kanske kan vi då få några fina Brittsommardagar. Brittmässesommar kallade man det förr. Även Fattigmanssommar och Grävlingssommar är namn på denna tid man använde förr för några dagar med sommarväder mellan den 4 -10 oktober. Både fattiga människor och grävlingar passade på att fylla förråden och bunkra upp inför vintern. Brittsommar är dock inte att förväxla med Indiansommar.

Bondepraktikan
säger om oktober: att är det gott om ek- och bokollon eller om rönnbär, blir vintern sträng. Oktober varm, februari kall.

Rönnbär har vi väldig gott om här där jag bor. Undrar om det gäller hela riket!?

Använda bilder från Wikipedia
Eftersom jag inte är en så flitig fotograf som många av mina bloggvänner med fina kameror lånar jag ofta bilder på webben. Det är främst bilder från Wikipedia och Pixabay mm.

Numera finns något som kallas Media Viewer i Wikipedia när man går in på Mer detaljer under en bild. Klickar man på den och laddar ner bilden poppar det upp ett fönster där det framgår hur man skall ange upphovsmannen/kvinnan och licensen. Det är bara att kopiera länken och lägga in under bilden. Tyvärr är länktexten ganska lång och lite störande. Men man vänjer sig!

Ett mer pedagogiskt inlägg kommer senare, tror jag.

Nya pocketböcker
Känns tryggt med denna trave med pockets i hyllan som väntar på att bli lästa.

Annonser i bloggen
Om ni undrar hur det går med mina annonser i bloggen så kommer jag att få statistik för september månad snart. Publiceras i nästa på G. Är beredd på att bli väldigt besviken.

Qigong 
I veckan skall jag testa Qigong. Jag har gjort det några enstaka gånger tidigare i mitt liv. Metoden består av mental koncentration, enkla rörelser och andning för att förbättra cirkulationen av energi i kroppen. Det ser så fint ut när man ser bilder från Kina när folk står på ett torg och utövar detta.

Hundbageri
Nu har man öppnat ett hundbageri Vasastan i Stockholm. Här finns en you tube film om bageriet. Ja det finns väl behov av det eftersom man kan satsa på det!!!112-appen
Har nu laddat ner 112-appen i mobilen. Jättebra app tycker jag!

Med 112-appen kan du bland annat

 • ringa 112 – därmed skickas din exakta position till SOS Alarm för snabbare utalarmering.
 • få information när det exempelvis inträffar en olycka eller brand i din närhet.
 • ta emot VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) och annan liknande krisinformation.
 • lära dig mer om trygghet och säkerhet genom kristips, instruktionsfilmer med mera.
  få ökad kunskap om andra viktiga samhällsnummer. Läs mer här.

Skaldjurstider


Slutligen ett recept på kokta musslor i vittvin.

Färska blåmusslor i nät (ca 900 gr). Räknas som en hel måltid för två pers.

Övriga ingredienser:
1 schalottenlök eller rosa fransk lök och en halv vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2-3 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
salt och peppar
finhackad färsk persilja 2-3 msk

Skölj och borsta skalen med hård borste och dra bort skägget.
Man måste vara noga med att inte ta med sådana som INTE stänger sig när man knackar dom i diskbänken. Av den 900 gram vi hade köpt fick vi kasta ungefär en fjärdedel. Det får man räkna med.

Man bör ha en stor kastrull att koka dem i. Till såsen finhackar man en schalottenlök (den rosa franska löken går också utmärkt) och pressar en halv vitlöksklyfta. Detta fräser man med ett par msk olivolja och tillsätter vin – ca 2-3 dl – och låter koka upp. Låt koka någon minut.

Klicka på bilderna för större format

Nu lägger man i musslorna. Sätter på locket och låter koka i fem minuter. Musslorna skall nu ÖPPNA SIG. Man fiskar upp musslorna med en hålslev och lägger i en skål. De musslor som inte öppnat sig kastas obevekligt.

Nu skall man koka spadet på högsta värme i ca fem minuter. Sedan häller man på 2 dl vispgrädde och lägger i 3-4 msk finhackad färsk persilja. Kokar upp. Smakar av med salt och peppar.

Lägg i musslorna igen och vänd runt så de blir upphettade.

Voíla en tallrik Moule marinière! Servera gärna med lite vitt bröd.


13 thoughts on “På gång just nu – den 29 september 2019

 1. 112 appen är jättebra, hoppas dock att jag aldrig behöver använda den. Musslor är väldigt gott, har tillagat musslor på olika sätt många gånger men oftast till mig själv då de flesta jag känner är skeptiska….

 2. Japp, många rönnbär här också, men meningarna går visst isär, då många påstår att rikliga mängder av rönnbär betyder en mild vinter.
  Jag använder till 99 procent mina egna bilder, och jag har ingen dyr kamera, bara en liten Sony pocketvariant.
  Hundbageriet har jag läst om, en stor succé verkar det som. Kul för den som kom på idén.
  112 appen är verkligen bra!
  Moules marinières – mums!
  Undrade just var dina annonser fanns någonstans. Sedan upptäckte jag att dom låg längst ned. Bra, där stör dom i alla fall inte;-)

 3. Trevlig läsning o informativ 😊 även om jag helst låter bli musslor, trots att jag vet att de för andra är en stor delikatess… Rönnbär finns det rikligt av även här på andra (östra) sidan av Östersjön, vi får väl se om gamla tecken håller streck (även rikligt med hasselnötter, vad detnu kan tänkas betyda 😏). Trevlig fortsättning på hösten!

 4. Här finns gott om rönnbär men jag inbillar mig att det beror på vädret och tillgång på insekter som ser till att det finns många bär.
  Kvinnan i fönstret har jag på min “att-läsa-lista”. Vet inte än om det blir pocketboken eller ljudboken.
  Har tänkt ett tag på appen. Kanske ändå värt att ladda ner den. Tack för påminnelsen!
  Hundbageri? Min hund skulle tugga sig igenom hela butiken. Tur att han inte vet att den finns 😀
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Tack snälla Kristallina! Ser också fram emot att läsa Kvinnan i fönstret. Appen är definitivt värd att ladda ner. Man hoppas slippa använda den. Men det känns tryggt att veta att man har den. Jasså din vovve är så glupsk! Hoppas du också får en bra vecka!

 5. Låter gott med ditt musselrecept, men min man äter inte musslor så då blir det inte av för mig heller.

  Den där appen är nog bra och jag får tänka efter ordentligt hur jag gör. Har inte velat ha platsdata på i mobilen, är lite nojig vad gäller sånt. Men eftersom jag ofta går i skogen helt ensam så får jag nog tänka om.

  Ishiguro har jag läst och tyckte om. Kvinnan i fönstret har jag missat, ska kolla in den. Läste om författaren och han låter klok och sympatisk.

  Jag hoppas att vi får en riktig vinter med en hel del snö och inte slask och blask. Träden verkar dingla av rönnbär överallt, så om det stämmer så…

  1. Håller med om att platsdata i mobilen ska man vara restriktiv med, men i det här fallet tycker jag annorlunda. Trevligt höra du gillade Ishiguro. Nej slaskvinter är inte roligt, men det får inte bli jättekallt tycker jag. Jag bävar mest för halka.

 6. Grävlingen har redan börjat bunkra på landet. Letar mask. Det var hål i hela gräsmattan sa maken som var uppe i helgen. Han petade igen dem. Dagen därpå var de tillbaka. Flitig grävling.
  Tack för tips om upphovslänkar på Wiki, har trasslat med det där ett tag. Få se om media Viewer är enklare.
  Qigong är bra. Har tränat Lyft upp Qi en hel del, tar ca 15 min och man är helt pånyttfödd efter. Heja Eva! 🙂

 7. Blev påmind om 112-appen när jag läste ditt inlägg, så nu är den nedladdad. Det är en fantastiskt bra idé, måste jag säga.
  Jag har läst Kvinnan i fönstret och vill minnas att jag inte blev helt betagen. Däremot är Bränn alla mina brev en fantastisk läsupplevelse, tycker jag.

 8. Gott om rönnbär här också på västkusten! Men kanske ändå inte tror benhårt på Bondepraktikan. Hur mycket bär det blir beror väl snarare på blomningen under våren!? Men kul är det!
  Gillar dina inlägg under “PÅ G!” En kul och intressant idé, när man vill förmedla lite av varje! Appen du nämner – den ska jag absolut ladda ned! Och tack för gott recept – ser så gott ut och är det säkerligen också!
  Låt oss hoppas på sköna oktoberdagar!
  Hälsningar, Gunilla

  1. Nej inte tror vi på Bondepraktikan. Hemskt dock hur människor förr i tiden trodde på och rättade sig efter den. Tack snälla Gunilla för dina fina ord om På G. Mycket uppmuntrande.

Kommentera