Min kryddträdgård i krukor utomhus – Salvia

Salvia

Gammal kulturväxt och läkeört som anses kunna förlänga livet och används som smaksättare till feta korvar.
(Klickbara bilder)

Salvia består av ca 900 arter (enl Naturhistoriska riksmuséet). En av dem är kryddsalvian. En städsegrön halvbuske som ofta säljs som perenn. Övriga salviasorter används mest som prydnadsväxter.

Kryddsalvia/Salvia officinalis
Växtplats och skötsel: Vill ha soligt läge och dränerad jord. Den kan klara milda vintrar. Dock ej i kruka. Beskärs, om den överlever, på våren. Man skall skörda bladen efter hand och använda dem färska eller torkade.

Egenskaper: Fjärilar och bin älskar salvia. Någonstans läste jag att även ormar gillar den! Den senare uppgiften kan jag inte belägga och tvivlar på.

Utseende, höjd och blomningstid: Upprätt växtsätt. En aromatisk kryddväxt med vackra blålila blommor och silvergröna, något ludna vackra blad. Fin snittblomma.

Medicinsk verkan: Hämmar saliv-, svett- och mjölksekretion. Som medicinalväxt bör den användas sparsamt eftersom den innehåller ett gift! Avkok från bladen lär kunna användas mot exempelvis förkylning, diarré, astma och hudproblem. Inte undra på att man i benediktinerklostren betraktade den närmast som ett universalmedel! Den används framför allt till te.

  • Övrigt: Salviakryddan som har en vass och egen smak passar till feta maträtter som korv och fläskkött. Jag har smakat en salviakorv på en tysk marknad en gång. Inget jag rekommenderar.
sauce-3528135_1280
Salviawurst
  • Salviaörten avbildas i medeltida måleri som en symbol för jungfru Maria.
  • Under medeltiden betraktades den som en trolldoms- och kärleksört.
  •  Namnet salvia kommer av det latinska salvare=bota.

I min kryddträdgård finns stäppsalvia, ananassalvia och och melonsalvia.

Stäppsalvia
Växtplats och skötsel: Trivs bäst på solig plats i väldränerad, gärna kalkrik jord. Tål lätt torka. Om plantan beskärs efter blomningen blommar den om.

Egenskaper: Mina två stäppsalvior befinner sig nu under blomningen i ständig rörelse av alla humlor och bin som trängs på blomstänglarna för att suga nektar.

Utseende, höjd, blomningstid: Blir 40-60 cm hög. Blommar juni-augusti. Upprätt och buskigt växtsätt. Blålila blommor. Är mycket vacker som snittblomma.

Ananassalvia och melonsalvia
Ananassalvia och melonsalvia är ettåriga, men lär kunna övervintra frostfritt. Man skall skörda dem mycket. Desto tätare blir plantorna.

Ananassalvian får röda blommor till sitt mörkgröna bladverk. Den blir 80 cm hög och blommar sent. Jag har den liksom melonplantan för att attrahera humlor, bin och fjärilar till pollinering.

sage-281040_640


 

 

8 thoughts on “Min kryddträdgård i krukor utomhus – Salvia

    1. Det ska bli så spännande att se den röda ananassalvian blomma. De flesta kryddväxter brukar ju vara blå i olika nyanser.

  1. Jag har kryddsalvia i min kryddlåda och stäppsalvia i rabatten … bägge tacksamma blommor och stäppsalvian är verkligen populär bland humlor och bin … och fjärilar också 🙂

      1. En f.d. sandlåda som fick bli en kryddlåda när vi flyttade hit. Numer härjar gräslök, oregano och en del annat ogräs här … och en stor kryddsalvia 🙂 Bör nog rensa upp lite, men humlor, bin och andra pollinerare trivs med vad som bjuds, så det får kanske vara som det är 🙂

  2. Oj så många sorters salvia det finns! Hade ingen aning. Tack för info!
    Även här blommar stäppsalvian nu – och är liksom hos dig full av pollinerare och fjärilar. Vilken insats vi gör för insekterna Eva! 🙂

Kommentera