Min kryddträdgård i krukor utomhus – Lavendel

Lavendel/Lavandula angustifolia

En underbart väldoftande ört med rogivande egenskaper.

Växtplats och skötsel: Lavendeln älskar sol. Trivs bäst i kalkrik och i lätt sandjord. Den passar som en låg häck eller kantväxt. Den ser lite grå och trist ut under vinterhalvåret. Känslig för vinterfukt då den kan ruttna. Beskärs till en tredjedel på våren.

Krukodlad bör den förvaras frostfritt och ljust. Odlas mest i Sydeuropa, Frankrike och Italien. Även England och Ungern har stora odlingar.

Egenskaper: En aromatisk halvbuske som lockar till sig bin och fjärilar. Hela växten, blad, stjälkar och blommor har stark underbar doft. Blommorna och bladen innehåller stora mängder med små oljekörtlar. Används framför allt vid tillverkning av parfym, tvål, mm.

Utseende, höjd och blomningstid: Blå (lavendelblå!) blomax med små smala silvergrå blad. Finns även vit och rosa. Höjd 40-50 cm. Blommar juli-augusti.

Medicinsk verkan: Svagt lugnande och kramplindrande. Används i kosmetikaindustrin bl a som ansiktsvatten, då den ökar blodgenomströmningen i huden.

Övrigt: Namnet kommer från latinets
lavare=tvätta, angustifolia =smalbladig, angustus=smal, folium=bad.

Sedan medeltiden har den använts i bad för sin väldoft. 265 kr för 500 ml finns denna att köpa. Märket är l’Occitane.

Lavendeln kan användas till mycket annat. Påsar med lavendel (av blomskotten) i linneskåp ger en fräsch ren doft.

Mitt eget första angenäma minne av doften upplevde jag i Lissabon. På hotellet jag bodde hade lakanen sköljts i lavendelvatten. Detta var innan de syntetiska sköljmedlen fanns så det var äkta vara. Så gott det doftade och så gott man sov.

Mal lär avsky doften och det är därför den används mot mal i klädgarderoberna. Finns det mal fortfarande för resten?

Bra att använda kvistar man beskurit som braständare. Brinner bra och luktar gott.

Att använda lavendeln som krydda som man gör i Medelhavsländerna t ex till vinäger, skorpor och kakor rekommenderas inte. Tvålsmaken blir lätt dominerande tycker jag.

lavender-1573008_1280


 

26 reaktioner på ”Min kryddträdgård i krukor utomhus – Lavendel

 1. Precis som Kristallinas mamma så la min också lavendel i så påsar i klädskåpen. Jag älskar doften av lavendel och köper alltid en kruka som står på balkongbordet under sommaren. Har dock aldrig fått den att överleva mera än två till tre månader.

  Gillad av 2 personer

   1. Aldrig i livet. Älskar levande lavendelblommor i krukor, men skulle aldrig lägga påsar i mina skåp. Lavendeldoft i kläder är då inte min grej måste jag säga.

    PS. Googla! Sådana påsar går kanske att få tag på via internet. DS.

    Gillad av 2 personer

 2. Lavendel är en favorit, jag har den som kantväxt vid rosenrabatten. Lavendelkuddar/-påsar sydde mina barn i slöjden så det har jag haft i mina skåp sen dess. På Himla har jag köpt naturfärgade i linnetyg och har dem bland annat på elementen på gästtoan och i badrummet, de avger då en ljuvlig doft. Senast i år köpte jag ett par nya.

  Gillad av 1 person

  1. Du verkar ha en underbar trädgård. Bilder? Så fint med lavendel framför rosor. Måste kolla på Himla om jag kan hitta linnetyget. En jättebra idé. Tack för tipset!

   Gilla

   1. Haha, jag hade en tjej här som ska gå igenom mina träd och buskar. Hon sa: ”Jag älskar din trädgård, den är inte så tuktad.” Det blir som det blir när jag inte orkar göra allt som jag vill. Jag brukar inte visa bilder från trädgården, bara ibland på vissa speciella växter. Lavendeln har jag fått sätta om en gång, alla plantor utom en dog plötsligt en vinter.

    Gillad av 1 person

   2. Men några bilder kan vi väl få se. Nu blev ännu mer nyfiken när du säger att den inte är så tuktad. Det låter så vackert. Lavendeln kan vara lite nyckfull ibland. Har också råkat ut för att den bara lägger av.

    Gilla

   3. Problemet är nog, Eva, att jag inte ser min trädgård som hon såg den. Jag ser bara det som jag ville ha gjort men inte orkar eller hinner. Men jag ser att det är vackert när rosenrabatten blommar. Eller rabatterna.

    Gillad av 1 person

 3. Tack för fin info Eva! Håller i övrigt helt med Bpz3 – jag får aldrig mina lavendelplantor att överleva vintern, varken i marken eller i kruka, och inte vill jag ha doften i skåp eller kläder heller. 🙂
  Skönt att inte vara ensam! 🙂
  Lavendel har jag liksom isopen bara för insekternas skull. Blir nya inköp varje år som får pryda förstutrappan i gassande sol.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s