Konst på bio – Canaletto och Venedig

En film jag såg på bio häromdagen handlade om den store italienske målaren och Venedigskildraren Canaletto. Det var en mycket intressant och välregisserad film om konstnären och hans verk. Filmen byggde framför allt på den stora samlingen som finns i Buckingham Palace.

Verken visar stadsvyer från Venedig med starka färger och vackert ljus och stor detaljrikedom.

View_of_the_Grand_Canal_by_Canaletto

Skickliga konsthistoriker analyserade och berättade om forskningen kring Canalettos verk. Vilka tekniker och färger han använde. Genom röntgenfotografering har man fått fram att han alls inte använde sig av camera obskyra som man hittills trott för att framställa sina bilder. Hans målningar ser ut att vara målade efter fotografier. Han var en så skicklig perspektivmålare, men det är teckningar och skisser som ligger till grunden för målningarna.

På många av målningarna är hundar avbildade. Det är intressant att studera dessa noga. De är målade med stor omsorg och i naturliga poser.

En guidad tur i dagens Venedig gav associationer till tavlorna. Man sögs bokstavligt talat in i den speciella atmosfär som Venedig utstrålar och kunde nästan känna lukten av staden och vågskvalpet från den livliga båttrafiken på Canal Grande.

Canaletto levde mellan 1697 och 1768. Föddes och dog i Venedig. Hans far arbetade på teatern med teaterkulisser. Där lärde sig Canaletto mycket om perspektiv som han kom att få stor användning av. Hans namn var egentligen Canal, men eftersom han var ganska liten till växten kallades han Canaletto. Han gifte sig aldrig. För övrigt vet man inte mycket om honom. Han tillhörde överklassen i Venedig men verkade ha levt ganska anonymt. Han var märkligt nog ganska fattig när han dog.

Venedig var ett viktigt centrum för tryckning genom den store boktryckaren Giovanni Battista Pasquali. Canalettos och flera andra konstnärers etsningar kom därför att få stor spridning genom att de kunde tryckas upp i stora upplagor. Trycken med motiv från Venedig blev en stor turistsouvenir. Särskilt engelsmännen tyckte mycket om Canaletto och köpte hans verk. Han målade även del från Rom.

Den brittiske konsuln Joseph Smith var en mecenat och konstsamlare. Han blev Canalettos agent i många år och styrde mer eller mindre konstnärens produktion till fördel för båda. Smith beställde och köpte Canalettos teckningar, etsningar och målningar. Det var även Smith som uppmuntrade Canaletto att resa till England 1746 när beställningarna började avta.

Att just Buckingham Palace har en av världens största samlingar av Canalettos målningar, ritningar och tryck mm beror på att kung Georg III köpte Joseph Smiths stora samling.

Canaletto var ganska fattig vid sin död. Joseph Smith var nog den som tjänade mest på hans tavlor. Smith hade för resten ett eget palats vid Canal Grande. Det är numera ett lägenhetshotell.

 

Klickbara bilder


 

4 thoughts on “Konst på bio – Canaletto och Venedig

 1. Går numera inte så ofta på bio, har mest varit filmer som marknadsförs typ “alla tala svenskar”, men när sonen nu blivit äldre kanske man kan hoppas på en rulle med text…

 2. Så intressant! Har inte hört talas om denna konstnär. Otroligt vackra målningar. Undrar om de är tillgängliga för allmänheten. Ämnet måste ha passat dig perfekt eftersom du är intresserad både av konst och Venedig. Jag har också varit i Venedig och skulle gärna återvända dit. Jag förstår att det är en föreställning som ges av Folkets hus och parker. Har sett att de ger en del konstföreläsningar. Skall försöka komma i väg på någon. Har endast sett en opera på bio.

  1. Tack Birgitta! De flesta tavlorna finns i The Queens Gallery i Buckingham Palace. Där finns en hemsida, men den är så lååångsam. Tror säkert de är tillgängliga för allmänheten.
   Ja jag fick verkligen mitt lystmäte av filmen. Bara bilderna från dagens Venedig var en upplevelse.
   Jag har också sett en opera på bio, men tyckte inte det gjorde sig särskilt bra.

 3. Så spännande! Om detta visste jag inget. Tack Eva!
  Canaletto är för mig ett gott italienskt rödvin, enda associationen….. ;D

Kommentera