Roms pinjer och Ekerös popplar faller för sågen

Roms pinjer och Ekerös popplar faller för sågen. Ekerös poppelallé som varit en infartsprofil till ön är numera ett minne blott. I vintras sågade man ned alla popplar. Några lär ha varit sjuka efter att ha blivit förstörda av dikesgrävningar. Man kan väl knappast jämföra dem med Roms ståtliga pinjer som dessvärre börja bli illa åtgångna.

I Dagens Nyheter den 6 mars 2019 berättar Peter Loewe från Rom att man börjat såga ner stadens vackra pinjeträd. Träden är så höga och gamla att de innebär en livsfara för folk om de välter.

“Pinjerna är stadens symbol, där träden verkar kunna suga upp hur mycket avgaser som helst utan att deras djupgröna barrmantel bleknar. Besjälade träd, säger romarna. Så till den grad att kompositören Ottorino Respighi 1924 skrev en symfonisk dikt kallad Roms pinjer.”

Romarna är upprörda över att man sågat ned 2 000 träd och 1 600 skall gå samma öde till mötes. Klimatförändringar gör att det blåser mer i Rom idag. Man planterar nya träd, men det tar lång tid innan dessa vuxit upp. En del av Roms siluett kommer att försvinna.

Klickbara bilder

Inte lika besjälade som Roms popplar var kanske den vackra poppelallén vid Ekerövägen – en infartsprofil till Ekerö efter man passerat bron, som är öns enda tillfartsväg.

Många blev upprörda över tilltaget. Man försäkrade att man skulle plantera nya träd nämligen ekar, vilket gjorde några ännu mer upprörda. Det tar lång tid för ekar att växa upp, ekollonen drar till sig vildsvinen till vägen och eklöv har lång förmultningsprocess.

Det är ligger säkert en symbolik bakom att på Ekerö skall det växa ekar och inget annat!?

Ovan några dystra vinterbilder från avverkningen.

26 thoughts on “Roms pinjer och Ekerös popplar faller för sågen

 1. Det är trist när det blir så här. Men i vissa fall kanske det är nödvändigt. Just de träden finns det ju gott om i Rom och utan dem blir det inte detsamma tyvärr.

 2. Visst förknippar man pinjerna med Rom. Men om dom säger att de är fallfärdiga måste man ju tro på dom, eller hur?

 3. Det är tråkigt när träd måste tas bort, men man får nog lita på de sakkunniga. Även hos oss har alla ståtliga popplar sågats ner i en park nära mig. Det var träd som jag ofta fotograferade och jag blev chockad och ledsen. Har varit i kontakt med ansvarig projektledare för parkföryngringen och hon skriver att de räknades som riskträd och togs bort medan tjälen var kvar i marken för att minimera skadorna. Äldre popplar aborterar sina stora grenar och det blir farligt att ha dem kvar. Jag skulle tro att det är en liknande bedömning som har gjorts i Rom med pinjerna. Landskapsarkitekten skriver att det är beklagligt att man inte har haft flera olika sorters träd i parken, med längre livscykel och att man borde har börjat med föryngringen tidigare. Då skulle det inte ha blivit ett så dramatiskt ingrepp.

  Är det dina bilder från Rom?

  1. Det tycker jag låter som en utmärkt idé att man har olika sorters träd. På så sätt kan man byta ut vartefter det behövs. I en allé vill man förstås ha samma sorts träd så där blir det ju svårt. Det tråkiga här på Ekerö var att man inte informerat ordentligt om det innan. Visst bir man upprörd då när man börjar fälla hela allén. Det är ett fel som sker alltför ofta att man glömmer att informera. Får man en vettig förklaring innan är det enklare att acceptera det.
   Bilderna är från Pixabay som jag borde angett.

   1. Så är det ju, får man information så är det lättare att acceptera även om det är sorgligt att träden försvinner. Och det är sant, alléer ska ju bara ha en sorts träd så där blir ju alla träd gamla samtidigt. Och ekar växer långsam, jag vet, bonden på landet har ersatt granskogen med ekskog.

    Det finns några februariinlägg där jag har kommenterat som du verkar ha missat, lätt hänt.

   2. Ber om ursäkt att jag missat dina svar. Ibland är det så att jag behöver fundera lite eftersom du kommentar så omsorgsfullt och klokt. Ibland kanske jag funderar för länge på svaren och glömmer bort att skriva ner dem. Skall bättra mig.
    Ja detta med information är viktigt och skulle bespara makthavare mycket kritik om de insåg hur mycket den betyder.
    Men man kanske kan göra en allé med flera sorters träd!? Det vore kanske något för arborister att tänka på.
    Det blir säkert jättefint med ekskogen som din bonde planterat, men det kommer att ta tid.

   3. Jag kommer på nu att han har berättat att man får generösa EU-bidrag för plantering av ädelskog. Vi kommer inte att hinna ha någon glädje av ekskogen, det är helt klart.

    Jag har en känsla av att det kanske inte skulle se lika snyggt ut med blandade träd i en allé, men vem vet, moderna landskapsarkitekter är duktiga. Vad gäller popplar så sattes de ofta som s.k. pionjärträd eftersom de växer sig stora så fort, fick jag veta när jag mejlade om de fällda träden.

   4. Intresant med pionjärträd. Det skulle kunna förklara varför man ö h t planterade popplar på Ekerö. Ekar hade naturligtvis varit det mest naturliga, men man ville väl att träden skulle växa upp fort.
    Aha man får EU-bidrag för att plantera ädelträd, vilket också utgör en förklaring till fällning av träd både här och där. Naturligtvis är luftföroreningar också en bov i dramat.

  1. Nu blir det väldigt trist här ett tag. Det lär dröja innan man planterat nya träd och innan de vuxit upp. Några ekar lär inte hinna växa upp under min livstid. Tror också säkert att det var nödvändigt.

 4. Så tråkigt med såna här avverkningar … men som sagt, ibland är det nödvändigt. Även om jag förstår symboliken med att det ska växa ekar på Ekerö, så känns det inte riktigt övertänkt med tanke på hur sakta ekarna växer .. det kommer att ta många år innan det blir någon fin allé igen..

  1. Ja det ser verkligen tråkigt ut nu. Man kommer kanske att vänja sig. Allén låg precis vid den stora vägen och gjorde sig mycket bra där. Dessutom skuggade den ett bostadsområde som kommer att få ett annat klimat nu. Det blir en del följdverkningar.

  1. Ja jag tyckte så mycket om dem. De svajade så majestätiskt i vinden och skuggade ett stort område. Kan tänka mig att det fanns en del fågelbon där också!

 5. Trist. I Göteborg förbereds för den s.k. Västlänken vilket innebär att mängder av ståtliga träd huggits ned. En del har grävts upp med rötterna för att omplanteras så småningom. Själv har jag ännu inte sett eländet men det lär vara väldigt tomt 😥

  1. Tänk vad dess trafikprojekt ställer till med. Det var ju dock lovvärt att de gräver upp dem med rötterna så att de kan planteras om igen. Fungerar det verkligen? Men de vet säkert vad de gör. Ekerös fällning av poppelallén har också med ett trafikprojekt att göra. De tänker nämligen bredda vägen här också.

 6. Tycker det gör ont att se avverkningar av träd som ju har stått på Ekerö och i Rom i många många år. Å självklart borde ni ha informerats om avverkningen på ett vettigt sätt och bra förklaringar.
  Minns när våra tre fina popplar från tidigt 190-tal på innergården fick sätta livet till sommaren 2018. Informationen vi fick var att popplarnas rötter “undergräver” gångvägarna, lekplatsen och gräsmattorna. Personligen har jag min egen teori, nämligen att vissa av de boenden här klagade på att de inte fick sol på sina balkonger…

 7. Motiveringarna till dessa trädfällningsprojekt kan vara mycket diffusa och märkliga. “Undergräver” gångvägarna tarvar nog en utförligare förklaring. Är helt övertygad om att din teori om solen på balkongerna var den sanna. Vem vet kanske var det någotn kommunpolitiker som inte kunde sola sig på balkongen.

 8. Visst är det tråkigt med alla vackra gamla träd som sågas ner det har ju varit många turer med det genom åren även inne i Stockholm.. Folk blir upprörda och demonstrerar med mera, men för det mesta så handlar det ju om att träden blivit för gamla och dåliga och då kan dom ju orsaka enorma skador om dom faller.. Men säkerligen finns det många som tas bort helt i onödan och det är både sorgligt och tråkigt.. Kram Nicki

Kommentera