Maskernas karneval i Venedig

I dagarna har den välkända karnevalen i Venedig avslutats för 2019. Karnevalen inleds femtio dagar före påsk och pågår till askonsdagen 40 dagar före påsk. Den avslutas med ett spektakulärt och imponerande fyrverkeri.

Här kan man se en you tube film från karnevalen 2018.

Karnevalen i Venedig lär ha sitt ursprung redan från slutet av 1100-talet.

Upphovet till ”karneval” är egentligen att det är tiden före fastan. Carne betyder kött och vale farväl. En tid då det gällde att frossa i mat och dryck innan fastan skulle inledas. Redan i antiken firade man också vårens ankomst med stora fester och maskerandet var ofta en viktig del. Det kan alltså finnas både ett hedniskt och kristet ursprung.

Venedig var inte bara känt för sin konst, kultur, elegans och stil på 1700-talet utan även för det promiskuösa levernet med prostitution, supande, spel (här fanns världens första kasino för allmänheten på 1600-talet) som lockade många unga rika, adelsmän och andra turister till karnevalen. Männen bar masker för att undvika att bli igenkända. Den dekadenta staden började bli en känd och populär turistort.

Under hela 1800-talet och under större delen av 1900-talet hade man ingen karneval. Först 1979 återupptogs den ”moderna” karnevalen. De styrande ville locka turister under lågsäsong samtidigt ville man väcka liv i stadens historia.

Signifikativt just för karnevalen i Venedig är de konstnärligt utförda maskerna många av deltagarna bär. Maskmakarna hade en särskild position i samhället och hade även sina egna lagar. De var ett eget skrå. Människor med olika yrken hade olika masker.

Det var den berömda Feniceteatern som med sin skådespelarensemble drog ut på gator och torg 1979 och framförde små skådespel. Commedia del’arte levde upp och maskmakare och skräddare fick ett uppsving. Venetianarna klädde ut sig, festade och hade roligt. Invånarna bytte identitet. Män blev kvinnor och kvinnor män. Ingen visste vem personen bakom masken var.

Turistnäringen var inte sena att haka på och locka besökare till karnevalen. Den blev en höjdpunkt för många och turisterna vällde in till karnevalen varje år. Numera lär det vara 100 000- tals som medverkar och osannolika 3 miljoner som kommer till staden under hela karnevalsperioden. Många kommer helt enkelt bara för att fotografera medan andra hyr 1700-talsutstyrsel med kläder, peruker och masker för ca 50 Euro och deltar i glammet. Den enklare klassiska venetianska manteln och en liten mask finns att köpa nästan överallt i staden.

Till den årliga karnevalen byggs pontoner på Canal Grande och blir belyst med färgat strålkastarsken. Huvudplatsen är Piazza San Marco, men det lär vara i den historiska hamnen Arsenale som den ”riktiga” festerna äger rum. Hela staden blir en enda stor festplats med parader, konserter, shower och banketter. På alla de stora hotellen ordnas maskeradbaler. I de praktfulla palatsen har man privata fester där en strikt klädcode gäller och kostym och mask är ett måste.

Karnevalen har olika teman år från år. Alltid något som kretsar kring Casanovas 1700-tal. 2019 var temat Månen.

Det har nu gått så långt med turisttillströmningen att lokalbefolkningen börjat protestera. Gränder, torg och gator fylls med horder av turister. Vissa gränder måste enkelriktas och vakter finns utposterade för att leda folk rätt. De kan nästan inte ta sig fram i sin egen stad och ta sig till sina arbetsplatser eller få sin vardag att fungera. Några motståndsgrupper har bildats på sociala medier med mottot att ta tillbaka karnevalen till venetianarna

Läs mer om Venedig här


 

16 thoughts on “Maskernas karneval i Venedig

    1. Det förstår jag att det var. Jag har tyvärr inte varit där under karnevalen, men flera gånger vid andra tillfällen. En underbar stad.

  1. Kan berätta att det finns en speciell butik i den spanska turistorten Benidorm som bara säljer sådana venetianska masker. Kan tyckas väldigt konstigt tycker jag. Affären i Gamla stan här funnits där åtminstone sedan 1994, då vi besökte Benidorm för första gången.

  2. Vilka vackra masker! Älskar fina masker på rätt ställen.
    Har varit i Venedig flera gånger med jobbet, men tycker att det är för mycket folk överallt.
    Ha en bra dag!

    1. Det är fascinerande med maskerna. Håller med om att det blivit för många turister där. Man måste passa på när det är lågsäsong, vilket inte heller alla gånger är en garanti numera.

  3. Pingback: Venedig är bäst på hösten – Seniorvinklat

  4. Även jag tycker att Venedig är en fascinerande stad och förstår att den lockar många turister. Men jag kan också förstå de bofasta som är trötta på invasionen av turister när den nu påverkar deras vardag så som den gör. Å andra sidan tjänar de pengar på turismen också.

  5. Jag har heller inte sett den i verkligheten. Nu tror jag inte jag skulle orka förutom som du säger det är för mycket folk.

  6. Pingback: På gång just nu - den 25 februari 2022 - Seniorvinklat

Kommentera