På gång just nu – den 23 februari 2019

Gäst- och/eller reservsäng
Har länge haft behov av en gästsäng, men inte haft plats för en bäddsoffa eller extrasäng att stå framme. Hittade denna uppblåsbara luftmadrass för ett överkomligt pris.

Den är ganska hög 40 cm, 97 cm bred och 203 cm lång. Pris 399 kr. Ytan är mjukt flossad och den är stadig och jätteskön att ligga på. En elektrisk pump fyller resp tömmer den med luft på ett par minuter. Efter användandet viker man ihop den. En liten förvaringspåse typ ryggsäck medföljer att lägga den i och som tar liten plats.

Måttanpassade dra-på-lakan finns att köpa till.

Stockholmsrelaterat
Stockholm dräller över av elsparkcyklar! Den nya trenden med elsparkcyklar har några avigsidor. De ligger slängda här och var och hindrar trafiken och fotgängare att ta sig fram. Man har sent omsider insett att man måste ordna med parkeringsplatser – s k hotspots.

Vi vanliga som fortfarande använder benen att gå med får allt svårare att ta oss fram på gatorna med all hänsyn tagen till cyklister och nu även elsparkcyklister som svischar fram och skräms.

Äldre och andra med svårighet att gå inväntar gratis rullatorer och kanske t o m rullstolar. Då kommer man att behöva ännu fler parkeringsplatser! Kanske dags att börja utrymma bilparkeringshusen i stan. Så håll i hatten trafikborgarrådet!

Träningsprogram för ömma fötter
Mina vrister och fötter har blivit lite dåliga och otränade i vinter. Här har jag hittat ett träningsprogram som gjort susen.

Boktips
Läser just nu en alldeles underbar och roande bok jag vill rekommendera.
Shaun Bythells En bokhandlares dagbok

I den idylliska småstaden Wigtown driver Shaun Bythell The Bookshop, Skottlands största bokhandel för begagnade böcker. En bokhandlares dagbok är en underhållande memoarbok om en bokhandlares vedermödor på 2010-talet. Med hjälp av excentriska kunder och besvärliga anställda guidar Shaun Bythell genom en bokvärld full av absurda historier och märkliga levnadsöden.

Silverfiskar
Så vackert namn på något så äckligt. Har sett några i badrummet. Efter lite googlande fann jag på Anticimex fällor man kan lägga ut för att fånga dem.

Deviser, motto, tänkespråk, sentenser mm
Jag har tre livsdeviser jag försöker leva efter och i möjligaste mån hålla mig till. Därför har jag skrivit mina i sidopanelen i bloggen för att dagligen påminnas om dem! Har ni några egna som ni försöker leva upp till?

Influencer
Ordet influencer hör man allt oftare. Betydelsen är ungefär desamma som bloggare, instagrammare, youtuber eller social mediaprofiler. Att arbeta som influencer betyder att man har inflytande över sina följare och inspirerar dem – antingen inom livsstil, hälsa eller annat. Influerare kan vara en kändis, men begreppet syftar främst på förtroendeingivande personer med mål och möjlighet att påverka specifika målgrupper.

Middagstips
Bouillabaisse. Den matiga franska fisksoppan med färskt bröd och aioli.

230202


29 thoughts on “På gång just nu – den 23 februari 2019

 1. Här har vi inte elsparkcyklar än vad jag vet. Fördelen med att bo i en liten stad är att det är lättare att ta sig fram utan att bli omkullsprungen/körd av allehanda folk och fordon. I större städer får man alltid vara på sin vakt och lider man av yrsel som jag gör så kan det vara en utmaning många gånger.
  Sägen ser jätteskön ut.
  Bar inlägg som alltid!

  1. Jag tror att elsparkcyklar gör sig bäst på asfalt. Kan förstå att elcyklar är vanligare hos er. Har lite svårt att förstå vitsen med elcykel. Det finns säkert de som kan övertyga mig om motsatsen. Man lär visst få bidrag till dem!?

   1. Ja det där med bidrag för elcyklar kan jag inte förstå. Att ge bidrag till elbilar för miljöns skull kan jag begripa, men till cyklar? Eller är tanken att vi ska använda elcykel istället för bil? Märkligt hur som helst!

 2. Elsparkcyklar är ett otyg tycker jag och förstår inte heller varför elcyklar ska subventioneras, såvida man inte är funktionshindrad på något sätt och behöver en som hjälpmedel för att ta sig fram. Annars kommer vi snart att bli mer eller mindre “funktionshindrade” hela bunten i takt med att våra muskler förtvinar för att vi inte behöver använda dem längre. 🙂

 3. Luftmadrassen är en utmärkt idé.
  Elcyklarna är ett elände, speciellt i innerstan. De står precis överallt och hindrar alla som vill passera. Tycker väldigt synd om synskadade där.
  Tack för tipset med silverfiskar. Ser dom väldigt sällan och dödar dom direkt. Här är så torrt att de uppenbarligen inte “förökas” – tack och lov.
  Ordet influencer börjar stå mig rakt upp i halsen om jag ska vara ärlig… Bouillabaisse har jag inte ätit på ett tag. Älskar denna soppa:-)

  Har egentligen bara en devis (tror jag) – Carpe Diem. Eller vänta nu två: Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

  1. Det sista ordspråket är väldigt bra. Fler borde leva efter det.
   Madrassen är en höjdare genom att det går så snabbt att få den iordning. Så snart gästen gått upp är det bara ta bort sängen.
   Det är så tröttsamt med dessa modeord. Helt plötsligt förväntas alla förstå det.
   Kan rekommendera bouillabaissen – supergod!

   1. Bra inköp av madrass! Barnbarnen älskar att sova på luftmadrassen vi fått låna. Helst skall sovsäckarna plockas fram också . Tål dock inte att användas som hoppunderlag …..
    Intressant att få veta huruvida du lyckas bli av med silverfiskarna!
    Min bästa investering förra året var en elcykel! Bara älskar att cykla numera. Vädret spelar mindre roll . Förutom isunderlag! Bra för miljön. Åker mindre bil och buss, får motion, frisk luft och vågar mig ut på lite längre utflykter.
    Motto? Jag försöker bemöta och behandla de jag möter på det sättet jag själv vill bli bemött.

 4. Elcykel är bättre än att köra bil överallt. Det är, enligt en mig närstående, som att cykla i medvind. Man använder sina muskler, man trampar som vanligt men det är lättare att ta sig fram. Alltså ett miljövänligt sätt att förflytta sig medan man får frisk luft och lagom med motion. För folk som lätt får värk av att ta i för mycket är det nog idealet. Jag borde nog skaffa en. De jag känner, flera omkring mig, har gjort det före subventionen.

  1. Har inte haft möjlighet att testa någon. På din beskrivning verkar den vara ett alldeles utmärkt fortskaffnings- och motionsredskap. Jag blir bara så trött på alla dessa nymodigheter som vi fotgängare ska väja och böja oss för. Det är kanske vi som ska ha bidrag för att vi går och sliter minst på miljön.
   Ha en skön söndag. Här är vädret ljuvligt!

   1. Elcyklar skiljer sig just inte från vanliga cyklar. Jag har ingen erfarenhet av elsparkcyklar dock och vad de kan ställa till med men det är klart, det finns fler och fler fordon av oväntat slag som man ska se upp med när man tar sig fram till fots. Jag håller mig till min gamla cykel och har inte nappat på att skaffa en med el. Men nu när jag tänker efter vore det kanske ett utmärkt sätt att på landet orka ta sig lite längre bort än man brukar.

 5. I Malmö har det fullkomligt exploderat med elsparkcyklar och ja, de lär ställa till med en del problem eftersom folk lämnar dem lite hur som helst när det har åkt färdigt. I Malmö har man inlett samtal (läste jag i Sydsvenskan) med företagen som står bakom elsparkcyklarna för att försöka få bättre ordning på det. De får inte framföras för fort heller, maxhastigheten är 20 km/h och det ska finnas en inbyggd spärr. Jag skulle själv gärna testa en sådan och tycker att det är en både bra och kul idé, men naturligtvis ska det skötas snyggt så att man vare sig kör ner eller på folk eller slänger elsparkcyklarna ifrån sig så att de hindrar andra från att komma fram på ett säkert sätt.

  1. Elsparkcyklarna börjar dyka upp här och var. Läste just i The Guardian att man börjat förbjuda användandet av dem i en del städer i Australien.
   Att man kan fixa en hastighetsspärr på 20 km/h tror jag säkert. Att få ¨sparkarna¨ att parkera dem på därför avsedd plats tvivlar jag dock på.

 6. Luftmadrassen är ju en himla bra ide som gästsäng… har funderat på en sån ibland.
  Elsparkcyklar känns lite som en stadsgrej, eller som nått som ungar svischar omkring på inne på camping 😉 En elcykel skulle jag nästan kunna tänka mig…
  Att planera i förväg då det gäller parkering verkar svårt, i alla fall när det inte är bilar i huvudsak.
  Det är väl så att i en stad saknas det plats då varje kvadratmeter är dyr och bör användas till sånt som ger pengarna åter.

  1. Nog är det så. En elcykel skulle jag också kunna tänka mig. Håller med om att elsparkcykel är en grej för ungar och inte för vuxna.

 7. De där madrasserna är toppen. Har legat på liknande hos flera jag besökt. Toppen!
  Ska till Stockholm om ett tag och ska tänka på det där med elsparkcyklar.
  Silverfiskar, ja, inte roliga.
  Jag gjorde en god fisksoppa häromdagen. Gillar både fisk och soppa.
  Ha en fin dag!

  1. Kul att höra att du gillade madrassen. Hoppas du får det trevligt i Stockholms trots elsparkcyklarna. Visst är det gott med fisksoppor. Läste just om purjolökssoppan i Wales. Verkar himla gott också!

 8. Den där uppblåsbara sängen använder min svåger och svägerska för övernattare. Funkar jättebra.
  Ditt fotprogram lär jag nog få anledning att titta närmare på, nu när jag ska återrehabilitera mitt brutna ben. 🙂
  Väldigt bra deviser, Eva. Tack. Jag har också några, som handlar om att ta det lugnt och bara ta det ansvar som är ens eget att ta. Men på en postit-lapp på dörren. Gäller att ha dem där man tittar ofta.

  1. Bra deviser! Kul höra att gästsängen verkar bra. Har bara provat den en stund och den känns förvånansvärt stabil. Hoppas du har det någorlunda med benet, men förstår att det är jobbigt.

Kommentera