Sova gott – det bästa för hälsan

Sömn är det bästa som finns för hälsan. Här följer ett koncentrat av alla expertråd man kan läsa i tidningar och på webben om hur man skall bete sig för att sova bra.

MÖRKER
Se till att sovrummet är ordentligt mörklagt. Mörkret behövs för att hormonet melatonin skall verka. Vi omges av starkt ljus på kvällarna när man borde dämpa belysningen inför sänggående. Starkt ljus gör att melatoninet blockeras. Man skall alltså inte titta på blåljus som dataskärmar, mobiltelefoner mm. den sista timmen före sänggående.

(Använd glasögon mot blått ljus, utrustade med speciella linser som skyddar mot skadligt blått ljus som utsöndras från datorer, mobiler och TV apparater.)

Melatonin finns numera att köpa receptfritt på Apoteket.

Melatonin är ett hormon (och alltså inget sömnmedel!) som hjälper vid jetlag och tillfälliga sömnproblem. Det finns ingen risk för beroende, men läkemedlet ska bara användas en kortare tid enligt Vårdguiden.

REGELBUNDNA RUTINER
Man skall försöka gå och lägg sig på ungefär samma tid varje dag, oavsett om det är en veckodag eller helg, eller hur bra/dåligt man sovit natten innan. Detta signalerar till kroppen en vanlig tid för att sova och vara vaken. En tupplur på dagen kan göra att man försämrar nattsömnen.

TEMPERATUR
Vår kroppstemperatur måste sjunka för att vi skall kunna somna och sova bra. Det är därför lättare att somna och sova i ett rum som är för svalt än för varmt. Lite över 17 grader är bra för de flesta.

GÅ UPP NÄR MAN VAKNAT
Det gäller att lära hjärnan att sängen handlar om sömn. Man skall inte ligga och dra sig längre än max 25 minuter.

INTE DRICKA KAFFE, TE ELLER ALKOHOL
Både alkohol och kaffe eller te (även mörk choklad) stör sömnen.

Alkoholen kan vara lugnande men får en att vakna många gånger på natten och man blir inte utsövd. Den kan också blockera drömsömnen som är så viktig.

Koffeinet gör det svårare att somna och hindrar en att nå den djupaste sömnen. Koffeinet gör också att man vaknar för tidigt.

VISTAS UTE I SOLLJUS

Försök att vara i naturligt solljus minst 10 – 30 minuter varje dag. 

VÄRK
Har man ont någonstans skall man ta en värktablett. Det är svårt att sova om man har värk.

Sov gott!


21 thoughts on “Sova gott – det bästa för hälsan

  1. Bra timing med sammandraget. 😂Sov dåligt inatt 😶Men, som pensionär gör det ju ingenting. Inga tider att passa och sömnen den brukar infinna sig natten därpå. 😴

  2. Säkert väldigt bra råd och jag följer nog de flesta av dem … ändå vill inte alltid sömnen infinna sig. Eller så somnar jag ganska snabbt och vaknar efter ett par timmar … inte kul det heller.

  3. Det händer tack och lov väldigt sällan att jag inte kan sova. Jag är en nattmänniska, har jobbat nätter och trivdes bäst så.
    Utan hund skulle jag vara uppe till kl. 02.00 och sovit till kl. 10.00 ha..ha…

  4. Säg som så – jag skulle vara en ”mönsterelev” här om det inte vore för den där timmen utan dator innan läggdags. Äter ingen choklad och dricker inte kaffe efter klockan 18, men måste säga att jag älskar min(a) vinare på kvällarna. Nu när man är pensionär känns det faktiskt lite kul att ha lite sydeuropeiska vanor.
    Rent allmänt sover jag som en stock, men med ålderns rätt blir jag faktiskt kissnödig en eller två gånger under natten. Men jag har nästan aldrig några problem att somna om.

    PS. Ett annat gott råd för bra sömn är också att man ska dricka ett stort glas vatten innan man går och lägger sig, vilket såklart ökar risken att man blir kissnödig. DS.

    1. Låter som du har ett härligt liv. Man skall leva så man mår bra – det är det allra viktigaste. Det där med ett glas vattten innan man lägger sig tror jag på.

  5. Jag följer det mesta av det där ändå har jag ofta sömnproblem.. Vara vaken till tre fyra på morgonen eller somna runt elva och vakna två eller tre igen.. 🤔☹️

  6. Tack Eva! Alltid bra att bli påmind om detta. Jag brukar ta melatonin-tabletter de kvällar jag har svårt att somna. Verkar efter ca 30 min, man blir sömnig och får inga problem att somna och ingen ”baksmälla” dagen efter. Bättre än Imovane och andra sömnmedel som brukar ge just en seghet i huvudet dagen efter.
    Melatonin skrivs ut av läkare. Kostsamt dock, 100 tabletter gick på 700 spänn. Men det är det värt. (I USA kan man typ köpa dem receptfritt i storpack på Ica, grrrrrr)

    Synd på chokladen, för övrigt. 😉

    1. Det var intressant att det finns melatonintabletter. Men oj vilket pris! Numera har jag normal sömn, men annat var det när jag jobbade! Vet att jag prövade Imovane en gång och det kändes verkligen inte bra dagen efter.

  7. Hoppsan, jag lever helt fel,men sover ändå.
    Har i och för sig väldigt mörkt i sovrummet i Spanien och inte för varmt.
    Har inga rutiner, ligger och drar mig som jag vill, dricker en kopp te i sängen innan jag somnar och dricker vin varje kväll.
    Ja, alla är i olika.

  8. Jag har alltid kunnat somna var som helst och på en minut, högst. Men jag kan också vakna vid fyra och vara pigg. Ibland går jag upp och dricker kaffe då, men går tillbaka och lägger mig och somnar om direkt. Min man, däremot, har ofta problem med att somna. Men å andra sidan vill han heller inte lyssna på råd om att sova bra, så han äter varje kväll en påse godis, dricker läsk och jobbar eller ser film på sin dator… 😉

  9. Takk for eit interessant innlegg.
    Her viser du til mange gode tips.
    Eg har slutta å lese på sengen og synest det hjelper. Prøver
    å tømme hodet for tanker…..ikkje enkelt..

    1. Tack för din trevliga kommentar. Håller med om att det är svårt att tömma huvudet på tankar. Men fokuserar man hårt på något kan det kanske hjälpa!?

Kommentera