Tid för ugglespaning

Nu i slutet av februari och i mars är bästa tiden att spana på ugglor. Ugglorna är nattaktiva och hanarna sjunger extra mycket nu, eftersom det är parningstider. Störst chans att höra och eventuellt möta en har man med kattugglan, som är den vanligaste bland de elva sorter som finns i vårt land.

I gryningen eller skymningen hör man den bäst. Själv hör jag en vid 11-tiden på kvällen. Det är en upplevelse att höra deras nästan otäckt spökliknande hoande. Ljudet har ju tjänat som bakgrundsljud i många spännande filmer. I folktron förknippades dess hoanden med olycka. Den lär ha fått sitt namn efter sitt kattliknande! utseende.

Kattugglan har ett fantastiskt mörkerseende och en otroligt bra hörsel. Man måste vara väldigt tyst för att kunna lyssna på den utan att störa. Den flyger helt ljudlöst och är en skicklig jägare. Bytena är smågnagare och småfåglar.

Den kan bli mycket aggressiv om man närmar sig boet eller ungarna.

Lyssna på den här.


21 reaktioner på ”Tid för ugglespaning

 1. Lyssnade på kattugglans sång och konstaterade att jag nog inte skulle ha trott att det var en uggla om jag hörde den. Jag kan inte minnas att jag har sett en uggla, har bara hört dem hoa. Drömmen vore att kunna fotografera en, men jag antar att min kamera inte räcker till, det större objektivet orkar jag inte bära med mig.

  Gillad av 1 person

  1. Hittar man väl en kattuggla dagtid så brukar de sitta väldigt stilla. Kanske sover de. Därför tror jag inte det är svårt att fota dem då, men det gäller att hitta dem. De smälter in så otroligt väl i en trädklyka e d.

   Gilla

  1. Tänk att du kunde få både pojken och ugglan på samma bild! Förstår att kattugglor inte tillhör ovanligheterna hos dig. Undrar om pärlugglan är stannfågel eller om den övervintrar söderöver och därför hörs först senare.

   Gillad av 1 person

   1. En fin morgon och en upplevelse för oss – Casper brukar prata om hur vi tittade på ugglan, så visst är det ett fint minne 🙂 Tror att pärlugglan är en stannfågel – hoppas vi får höra den i år också.

    Gilla

 2. Ugglor är spännande fåglar. Brukar ofta hälsa på två stycken som är stationära på Norra Djurgården i närheten av Fiskartorpet. De är nästan alltid ”hemma”, åtminstone en av dem.:-)
  Igår, på väg hem från landet, svängde vi in i Uppsala där det en längre tid har rapporterats om en hökuggla som ofta sitter och spanar i en träddunge. Vi har letat efter den tidigare utan framgång, men nu satt den där den skulle. 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Anne

  Undrar om man tycker de låter lite spöklika för att man hört dem i skräckfilmerna eller om de är med i skräckfilmerna för att de låter spökliga. Men vackra är de hur som helst 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Anki är proffs. Jag är amatör. Du har säkert hört kattugglan hoa i någon skräckfilm -Morden i Midsomer eller så:) men inte känt till att det är den söta lila kattugglan som låter så skräckinjagande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s