Tid för ugglespaning

Tid för ugglespaning är det i slutet av februari och en bit in i april. Ugglorna är nattaktiva och hanarna sjunger extra mycket sena kvällar och på nätterna, eftersom det är parningstider.

Här på natursidans guide till ugglor och ugglelyssning till kan man lära och lyssna.

De senaste åren har det kommit rapporter om kattugglor som till och med fått ägg och ungar redan under vintern. Läs mer om kattugglan här på natursidan.

Störst chans att höra och eventuellt möta en har man med kattugglan, som är den vanligaste bland de elva sorter som finns i vårt land.

I gryningen eller skymningen hör man den bäst. Själv hör jag en vid 11-tiden på kvällen. Det är en upplevelse att höra deras nästan otäckt spökliknande hoande. Ljudet har ju tjänat som bakgrundsljud i många spännande filmer. I folktron förknippade man dess hoanden med olycka. Den lär ha fått sitt namn efter sitt kattliknande! utseende.

 

Kattugglan har ett fantastiskt mörkerseende och en otroligt bra hörsel. Man måste vara väldigt tyst för att kunna lyssna på den utan att störa. Den flyger helt ljudlöst och är en skicklig jägare. Bytena är smågnagare och småfåglar.

Den kan bli mycket aggressiv om man närmar sig boet eller ungarna.

Tänk på att berguv, slaguggla och sparvuggla är lättast att höta i skymningen eller i gryningen. Hornuggla och pärluggla hör man mer på natten.


 

21 thoughts on “Tid för ugglespaning

 1. Lyssnade på kattugglans sång och konstaterade att jag nog inte skulle ha trott att det var en uggla om jag hörde den. Jag kan inte minnas att jag har sett en uggla, har bara hört dem hoa. Drömmen vore att kunna fotografera en, men jag antar att min kamera inte räcker till, det större objektivet orkar jag inte bära med mig.

  1. Hittar man väl en kattuggla dagtid så brukar de sitta väldigt stilla. Kanske sover de. Därför tror jag inte det är svårt att fota dem då, men det gäller att hitta dem. De smälter in så otroligt väl i en trädklyka e d.

  1. Tänk att du kunde få både pojken och ugglan på samma bild! Förstår att kattugglor inte tillhör ovanligheterna hos dig. Undrar om pärlugglan är stannfågel eller om den övervintrar söderöver och därför hörs först senare.

   1. En fin morgon och en upplevelse för oss – Casper brukar prata om hur vi tittade på ugglan, så visst är det ett fint minne 🙂 Tror att pärlugglan är en stannfågel – hoppas vi får höra den i år också.

 2. Först tyckte jag den lät som svägerskan i svampskogen 🤣🤣 . Lite säreget hoande så den bör jag nog känna igen om jag har den stora äran att få lyssna till in-real-Life.

 3. Jag älskar ugglor och önskar att man fick se dem oftare. Däremot hör man dem nästan varje kväll och det är väl inte fel heller. Man vet att de finns där åtminstone.

 4. Ugglor är spännande fåglar. Brukar ofta hälsa på två stycken som är stationära på Norra Djurgården i närheten av Fiskartorpet. De är nästan alltid “hemma”, åtminstone en av dem.:-)
  Igår, på väg hem från landet, svängde vi in i Uppsala där det en längre tid har rapporterats om en hökuggla som ofta sitter och spanar i en träddunge. Vi har letat efter den tidigare utan framgång, men nu satt den där den skulle. 🙂

   1. Nej, den satt knäpptyst. Å andra sidan var vi där mitt på dagen och de kanske hörs mest på kvällstid när det mörknat.

 5. Undrar om man tycker de låter lite spöklika för att man hört dem i skräckfilmerna eller om de är med i skräckfilmerna för att de låter spökliga. Men vackra är de hur som helst 🙂

  1. De sitter ganska stilla på dagtid. Får man bara syn på en är de nog inte svårt att fota. Man måste nästan få tips om var de kan finnas för att hitta dem.

 6. Du och Anki är såååååå duktiga när det kommer till bland annat fåglar. Lyssnade på kattugglans hoande, men tror inte att jag någonsin hört det.

  1. Anki är proffs. Jag är amatör. Du har säkert hört kattugglan hoa i någon skräckfilm -Morden i Midsomer eller så:) men inte känt till att det är den söta lila kattugglan som låter så skräckinjagande.

 7. Oj nu fick man lära sig något nytt igen, jag har hört ugglor 🦉 men aldrig sett någon ute i det fria bara i djurparker.. Önskar dig en trevlig helg nu 👍

Kommentera