Bli förförd av frökatalogerna…

Varje år i maj/juni bestämmer jag mig för att inte förgro några blommor från fröer.  Det blir allmänt otrevligt inomhus med alla sålådor överallt.

Men så är man där i alla fall. Det måste bli ett slut på vintern och det lär det väl bli någon gång, men nu är den jobbig. Det kliar i fingrarna att få börja med trädgårdsplaneringen. Man förförs lätt av frökatalogerna på webben. Måste nog ha lite fröer i alla fall. Bara lite…

En favorit och ett säkert kort är Zinnia. En ettåring med lång blomningstid. Den är färggrann med stora fyllda blommor och robust i sitt växtsätt. Stjälken är stadig och plantan grenar sig när man skär av kvistar. Jättefin som snittblomma. Finns i en mängd färger. Ca 80 cm hög. Vill ha välgödslad och näringsrik jord.

Behöver inte vattnas särskilt ofta annat än vid torka. Man kan alltså resa ifrån den ett tag utan att den klagar.

20160624_110534pm

Passar alldeles utmärkt att ha i kruka på balkong eller terrass.

Här ett tidigare inlägg där jag odlat den både i kruka på balkong och på friland.

20150929_095938pm

20160622_161007pm

Har du någon favoritblomma du drar upp från frö?


 

20 thoughts on “Bli förförd av frökatalogerna…

 1. Bra med påminnelse. Blev intresserad av Zinnia från ett av dina tidigare inlägg. Lättskött var det jag föll för. Och naturligtvis alla underbara färger.

  1. Det finns många fina ettåringar att välja bland. Jag har fastnad för denna. Just som du säger för att den är så lättskött.

 2. Numera blir det inga frösådda utan jag köper färdiga. Min favorit är blodsdroppe som jag alltid har i skuggan på altanen. Bruka variera krukorna i trädgården som ligger i söderläga.
  Det blir spännande och se vad som kommer efter den torra sommaren.

  1. Det är absolut enklast att köpa plantor. Blodsdroppe vet jag inget om. Det ska jag undersöka. Låter bra att den trivs i skugga. Javisst undrar man vad som finns kvar efter torkan i somras.

 3. Har numera endast en balkong och då blir det inte någon frösådd av. Däremot tycker jag om att välja ut och plantera i balkonglådorna/krukorna. Det tar kanske en halvtimme och sedan är det
  trädgårdsarbetet klart för resten av våren och sommaren :). När hösten kommer plockas de vissna resterna bort och så är det klart. Denna mycket begränsade mängd trädgårdsarbete passar mig ypperligt – men jag njuter fullt ut av allt det vackra som andras vedermödor i trädgårdar och såbänkar resulterar i.

 4. Ha..ha…det påminner mig om min makes beställningar. Han behövde alltid bara “några” eller “lite” och sedan kom ett helt lass med fröpåsar.
  Har bara en balkong numera och köpa färdiga plantor och det varierar från år till år.

  1. Jo men det är bra att börja med många. Man vet aldrig vad som går bra. Plantor är enkelt och pålitligt. Är också förtjust i kryddor och de köper jag alltid plantor av. De doftar så gott och drar till sig humlor och bin.

 5. Oooops! Har aldrig dragit upp nåt från frön, varken blommor eller kryddor. Att påta i trädgården eller i lådor på balkongen är absolut inte min grej. Tur att vi alla är olika;-)
  Men lycka till!

  1. Tack snälla Nicki. När man köper färdiga plantor vet man i alla fall vad får. Det kan man aldrig vara säker på med fröer:)

 6. Jag har gett upp att förgro, om jag sår frö så är det direktsådd. Tycker som du att det tar så stor plats inomhus. Förr tyckte jag mycket om krasse, sådde den direkt i balkonglådan, enkelt att lyfta ut när det var dags. Det finns många sorter men det var slingerkrasse och fjärilskrasse vill jag minnas som jag gillade. Hmm, kanske ändå… Rosenskära är en favoritblomma och den borde man ju förgro. Förra årets plantor i plantskolorna var bedrövliga.

  1. Förra året blev lite speciellt med torkan. Det tar alldeles för stor plats inomhus med att förgro. Man skulle ha ett växthus helst. Krasse älskar jag också. Rosenskära är jättefint.

 7. Hahahaha! Åh vad jag känner igen det! 🙂 Sååå lätt att köpa hem en massa fröer och pilla ner, och sen blir det massa jobb. Jag försår sällan, orkar inte med omplanteringen, men då blir det ju desto mer jobb att få plantorna att ta sig på friland.
  Honungsfacelia är just nu min favorit, eftersom den doftar gott, är vacker och dessutom gillas av flygande insekter som humlor, fjärilar m fl. Tur att fröerna räcker länge. 🙂
  Tack för tips om zinnia. Och vilken härlig utsikt ni har!

Kommentera