Om att hålla ett nyårs- eller ett annat löfte

Hur går det med nyårslöftet? (Om du nu avgav något.) Hade du tänkt igenom det noga eller var det bara något du bestämde dig för tio i tolv?

I boken Tio i tolv – En bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar av A. Rozental, M. Oscarsson och P Carlbring får man råd och tips om hur man skall lyckas hålla ett löfte. De har genomfört en av de hittills största studierna om nyårslöften i världen (!)

tio-i-tolv-en-bok-om-att-lyckas-med-nyarsloften-mal-och-beteendeforandringar

Det visar sig att sådana löften kan vara ett betydligt mer effektivt verktyg för förändringar av beteenden än vad många tror.

Studien kategoriserades i fysisk hälsa, gå ner i vikt och matvanor.

Så här sammanfattar jag deras råd:

Det är viktigt att man är motiverad och har planerat löftet noga och i god tid innan man avger det.

I alla förändringsprocesser inträffar bakslag. Inte bara de som har med nyårslöften att göra.

Man skall skilja på bakslag och återfall. Ett bakslag är ett tillfälligt snedsteg som man inte behöver misströsta över. Bakslaget har inget med karaktärsdrag att göra.

Man ger rådet att analysera orsaken till bakslaget. Därefter är det bara att gå vidare och ta det som en lärorik erfarenhet.

Ett återfall blir permanent. Skall jag ge upp eller göra ett nytt försök? Allt eller intet.

Exempel: Rökaren som försöker sluta tar en cig (bakslag). Om han ger upp och röker upp hela paketet (återfall).

Var positiv och tänk på vad du faktiskt åstadkommit trots snedsteget.

Ge inte upp efter en motgång och låt dig inte nedslås av den. Res på dig och fundera på vad du skall göra för att gå vidare.

För att lyckas med ett förändringsarbete gäller det att ta små steg. Ett snedsteg kan bero på att du gått fram för fort. Gör delmål.

Gå igenom vad det är som är orsaken till snedstegen. Det blir lättare då att undvika dem i framtiden och du får kontroll över din förändring. Kanske finns det personer i din omgivning som påverkar dig negativt.

Källa: DN 1/1 2019 Thomas Lerner och Hans Arbman

 


 

27 thoughts on “Om att hålla ett nyårs- eller ett annat löfte

  1. Nej, inga nyårslöften men varje nytt år brukar ändå börja med några små justeringar av kosten som brukar vara intill påska, då det är dags för all påskmat. 🙂

    1. Du behöver alltså inte avge något löfte för att ändra dina vanor. Låter vettigt! Om de små justeringarna varar till påska är det väl jättebra. Man skall inte satsa för högt:)

  2. Inga nyårslöften här heller. Inte annat än att jag tänkt tanken att ta hand om mig själv lite bättre och då kanske främst som i att jobba lite mindre. Men något löfte är det knappast – snarare lite självbevarelsedrift 🙂

  3. Nej, jag har aldrig gett ett nyårslöfte. Om jag bestämmer mig för något gör jag det direkt och då kan det vara den 17. mars.
    Har aldrig förstått det riktigt: Nytt år – nya möjligheter? Man kan väl tänker så varje ny månad, ny vecka, ny dag? Är inte det detsamma?

    1. Jovisst är det! Tanken var nog att dessa tre psykologer som har forskat om förändringsbeteenden tyckte det var lämpligt att knyta an just till nyårslöften. Ge tips och råd i samband med det.

  4. Inget löfte här heller. Men däremot lovar jag mig själva att börja banta varje måndag ( och slutar i regel på tisdagen, för att sen börja om hela karusellen hahaha)

  5. Att man kan skriva en bok om detta – nyårslöften. Fascinerande.
    Men kloka råd och bra påminnelser om skillnaden mellan bakslag och återfall.

    1. Innovativt!!! Nä men jag kan förstå det. Tydligen har författarna/psykologerna gjort en forskning/studie om förändringsbeteenden och ville ge ut en bok om vad de kommit fram till. Man kopplade då ihop detta med nyårslöften. Har inte läst boken själv, men ser att den är kommentrad i flera tidningar. Det finns mycket annat intressant att läsa om utredningen som jag inte tog upp i inlägget.

  6. Nyårslöften har jag slutat med. Jag tänker att jag kan avge ett löfte – eller ändra riktning eller vad det nu kan handla om – när som helst under året. Alltså när ”behovet” uppstår. Intressant och viktigt om bakslag och återfall.

    1. Instämmer. Fick mig också en tankeställare om detta med bakslag och återfall. För mig är det så att gör jag ETT enda snedsteg så är det kört. Måste försöka ändra på den inställningen.

    1. Om man så bara ändå kan ändra något eller en del är väl en framgång. Låter som du behöver ett innerligt och varmt lycka till!

  7. Inga nyårslöften för min del heller. Ett löfte jag gav mig (minns inte årstid, kan väl ha varit nyår) för 45 år sedan var att fimpa för gott. Det beslutet har hållit utan bakslag eller återfall. ’Snedsprång’ har jag aldrig ens vågat fundera på, tvärtom gratulerat mig själv för det beslutet😊

    1. Det var starkt gjort. Vet inte hur många gånger jag försökte sluta röka innan jag lyckades. Gjorde både snedsprång, bakslag och återfall. God fortsättning på det nya året även utan nyårslöften!

  8. Avger inga nyårslöften, för jag vet att man aldrig/sällan lyckas hålla dem. Är inte speciellt bra på löften under året heller. Tror att jag saknar motivation;-)

    Skickade länken till ditt inlägg till Åsa i Åsele och är såååå glad att hon har hittat hit och kommenterat. Den tjejen är verkligen en kämpe, och jag tror att boken kan vara till stor nytta för henne.

    PS. Läste även ditt inlägg om parfym. Håller med dig. Har du testat Efva Attlings ”Human”. Använder sällan parfym, men den fastnade jag för. Diskret och gott om man säger så. DS.

    1. Tack för tipset om EAs parfym. Det ska jag komma ihåg. Har svarat på Åsas kommentar, men kommer inte in på hennes blogg!?

  9. När jag köpte min flygel för några år sen lovade jag mig själv att öva en timme varje dag. Hittills har jag hållit det i stor utsträckning. Att däremot dra ner på tiden vid datorn, som jag lovade mig själv i år, har varit svårare. Lite ny vinkling på temat om löften i boken. Annars har jag nog hört det mesta förut :-). Vad som behövs för att sluta röka eller börja banta t.ex. är till syvende och sist din egen motivation.
    Ingrid

    1. Kan tänka mig att du tycker det är ganska kul att öva på flygeln ändå så det kanske inte är så svårt att uppfylla det löftet:) Det där med datortiden är alltså ett problem som jag tror det är svårt att hitta något bot mot.

  10. Ett mycket intressant tema Eva, Jag gav inget nyårslöfte alls.. Förr när jag rökte så lovade jag alltid att jag skulle sluta röka 🚬.. Jag höll aldrig det löftet.. Däremot den 9 Juni 2008 lade jag bara av helt tvärt utan några löften och ännu så länge har jag inte börjat igen 👍👍👍

Kommentera