På gång just nu – den 26 december 2018

Morgontidningar
Helgerna ruckar på vanor och rutiner. Det blir lätt att man är uppe sent och följaktligen sover längre än vanligt. Jag mår bäst av fasta rutiner – särskilt som lite äldre.

En sak som stör och bryter mina rutiner är att det inte utkommer någon morgontidning dessa dagar. Jag talar alltså om de gamla hederliga papperstidningarna.

Jag blir aldrig bekväm med att läsa morgontidningen på plattan till morgonkaffet och mackan. Det är en rutin jag har svårt att ändra på att inte ha en tidningen till frukosten. Inte heller kan jag tänka mig att titta på nyhetsprogrammen på morgonen på TV.

Kattspår i snö
Vi har katter som drar runt huset särskilt invid fågelmatningen. Efter ett lätt snöfall kan man se spåren efter dem. Vid snömängder på ca 5 cm och mer syns inga spår!? De gillar inte att bli våta om tassarna, men man undrar om de inte går ut om det är för mycket snö?

Frysta grönsaker och örter
Dill, persilja gräslök och örter i frysen är en räddning att ha tillgång till särskilt vid långhelger. Herbal Frost har så fina förpackningar och som lätt kan återslutas. Det doftar när man öppnar dem och går att strö på direkt från påsen utan att det har bildats stora klumpar av örten.

Tacksamt att granatäpplekärnor nu också finns frysta. Man behöver inte ta till alla tips och knep för hur man vrider ur dem ur äpplet och ändå stänker ner i köket. Köper samma fabrikat som de skurna grönsakerna till Ratatouillen.

Granatäppelkärnorna ingår numera väldigt ofta i salladen vi alltid äter till middagsmålet. Särskilt sedan jag läste att de är rika på antioxidanter, är inflammationshämmande, motarbetar artros, sänker kolesterol, motarbetar förhöjda blodfetter och högt blodtryck mm. Hur kan man bara låta bli att äta något så nyttigt!

Tid att vårda hud, händer och fötter
Nu börjar man märka på huden att den lätt blir torr. Eftersom huden är kroppens största organ kan det löna sig att sköta om den – inte bara för skönhets skull.

Handkräm använder jag så ofta jag kan. Har flera på gång, eftersom de innehåller olika ingredienser kompletterar de varann. En får verka under natten, en annan som snabbt absorberas dagtid efter behov och en tredje när jag sitter framför TV:n och har tid att massera in den väl.

Till kroppen använder jag en kladdfri torrolja som jag tar på efter duschen. Den får verka och torka in medan jag morgonbloggar. Den heter Nuxe Huile Prodigieuse. Kan även användas i håret, som blir flygigt och flisigt så här i mösstider.

läpparna har jag balsam. Bättre att använda det på natten än kladda med det på dagen när man äter och dricker och den snabbt försvinner. Elisabet Ardens Eight Hour Cream läppbalm kan jag rekommendera. Den har ett hygieniskt munstycke att stryka på med.

Om man som jag lätt blir torr i näsan hjälper olja även där. Finns olika sorter på Apoteket.

Fötterna är det viktigt att sköta om så man inte riskerar få svårläkta sprickor. Till natten lägger man med fördel på en fotkräm och drar på tunna bomullssockor.

PS Det är bra att ha Samarin i husapoteket sådana här mathelger!


33 thoughts on “På gång just nu – den 26 december 2018

 1. Tack för lite information. Vill också ha papperstidning och saknar den under helger. Måste åka in till stan och se om det finns dessa djufrysta grönsaker och granatäppelkärnpr.
  Soliga hälsningar från Småland

  1. Hoppas du får tag i grönsakerna. Här är- om inte direkt soligt – i alla fall halvklart. Vi får se fram emot att tidningen kommer i morgon!

 2. Jag har länge envisats med att behålla papperstidningen. Det är, som du skriver, en särskild känsla att läsa den till frukosten. Men nu har jag sagt upp den och inte bara det; jag ska överge den regionala tidningen till förmån för en digital prenumeration på en rikstidning istället. Kära nån, var ska detta sluta?! Orsaken är att jag dels är trött på allt papper som ska kånkas i iväg till återvinningen, dels att jag är sugen på att testa en tidning med mer att läsa. Skulle jag ångra mig får jag återgå till tidigare vanor.

  1. Håller med om att det är jobbigt med allt tidningskånkande till återvinningen. Men du gör helt rätt. Det är bara att man bestämmer sig. TIll slut har man vant sig förhoppnigsvis. Lycka till!

 3. Minns att jag också saknade den uteblivna tidningen vid denna typ av långhelger. Jag har numera en prenumeration på DN där det ingår papperstidning fredag, lördag och söndag. Resten av veckan läser jag den digitalt på surfplattan. Trodde aldrig jag skulle vänja mig vid detta. Skaffade till och med ett ställ för att kunna placera surfplattan på köksbordet. Men det fungerar ej. Man blir ju litet kladdig om fingrarna när man äter frukost. Så tro mig eller ej, jag läser den digitala utgåvan sent på kvällen dagen innan. Jag har vant mig nu och eftersom jag har litet bråttom på morgnarna för att hunden behöver gå ut, så passar det faktiskt rätt bra. Men Eva, det kommer ju faktiskt en digital tidning på juldagen och annandagen. Visserligen ganska tunn, men ändå litet mer än bara hemsidan.
  Tack för tipset om de frusna granatäppelkärnorna.

  1. Hej Birgitta! Under helgdagarna läste jag tidningen digitalt, men får inte samma utbyte av den ändå. Din variant med prenumeration så att du får papperstidning bara över helgerna låter väldigt intressant. Förstår att det är bråttom ut på morgnarna när vovven skall rastas.

 4. Någon morgontidning har jag inte haft på länge, en av anledningarna är att här på landet kommer morgontidningen så sent så jag fick läsa den på kvällen. Innan jobbet hann jag inte 🙂
  De frysta granatäppelkärnorna ska jag nog ta och prova vid tillfälle, blev lite nyfiken och det låter onekligen nyttigt 🙂

 5. Kära papperstidning . Håller med om att det är något speciellt med prasslet på morgnarna. Men. Efter moget övervägande har vi nu övergått till digital tidning. Mest pga priset. För det andra blir det betydligt mindre att släpa till återvinningen. Jag börjar dessutom känna mig mogen att helt skippa prenumerationen. För vad är det vi läser på morgonen? Jo, gårdagens nyheter. Inget nytt alltså. Vem hade trott detta för tio år sedan??
  Visst är det fint med frysta granatäpplekärnor. 🙂Fast ……..de färska som man med stor möda petar fram, är strået vassare. Går inte att komma ifrån detta faktum. Latmasken är dock tacksam för den frysta varianten 😉
  Önskar dig ett gott slut på detta året 🍾🥂✨🎉🎊

  1. Önskar dig detsamma! Nu läser inte jag tidningen huvudsakligen för nyheterna. De matas vi ju med tillräckligt i digitala medier. Det är djupgående analyser, kommentarer, dialoger mm jag vill ha. Håller med om priset, men det är en prioriteringsfråga. Ger hellre avkall på något annat.
   De frysta äpplekärnorna från Magnihill kan jag i smaken faktiskt inte skilja från färska.

   1. Magnihill verkar vara en leverantör med bra kvalité på sina produkter. Såg att de finns på ett fåtal försäljningsställen i Göteborg. Kanske värt ett besök?
    GP har tyvärr utarmats vad det gäller mer djupgående inslag. Biblioteken har bra urval av dagstidningar , tack och lov.

   2. Ja biblioteken är ett utmärkt alternativ. Där har man ju möjlighet att bläddra i flera också.
    Kul att Magnihill finns att få tag i G. Jag köper dem genom Mathem. Förstår att de inte finns överallt. Hoppas fler kommer att köpa in deras varor.

 6. Ja, fasta rutiner är ju bra när man är pensionär sägs det. Men rutinerna kan ju vintertid lika gärna bestå i att lägga sig sent och gå upp sent eller hur;-)

  En “riktig” morgontidning har jag inte läst på år och dag. Har helt övergått till nättidningar faktiskt. Men den snälla grannen envisas med att varje morgon traska till busshållplatsen 30 meter bort och förse några av grannarna med Metro. Så japp, den läser vi ibland.

  Du verkar vara expert på hudprodukter. Sköter nog också huden (speciellt ansiktet och händerna) lite extra under vintern. Tipset med olja för näsan tackar jag för. Aldrig hört talas om.

  Även grönsakerna du skriver om har jag inte sett, men åt andra sidan har jag inte letat heller. Tack för tipset här med!

  1. Tack Beate! Men då har du ju morgontidning i alla fall med den supersnälla grannen!
   Tyvärr får jag alltid lite dåligt samvete när jag sover för länge på morgnarna. Förstår inte vad det beror på.
   Jo olja i näsan är riktigt bra.

 7. Tack för många bra tips! Frysta granatäpplekärnor ska jag absolut titta efter – verkar som en strålande idé!
  Vi har papperstidning kvar på morgonen, men jag tittar aldrig i den … det är bara Lasse som gör … jag läser nyheterna på nätet och kollar nyheterna på morgon- tv.

  1. Ja kärnorna är ju både nyttiga och goda.
   Vi har alla våra vanor med nyheter. Intressant att läsa i kommentarerna att alla har sitt eget sätt att förhålla sig till dem.

 8. Jag tycker det går bra att skära fram granatäpplekärnor. Det finns lite olika sätt o bra visat på internet. Eftersom vi bor på landet är det alltid bra med både örter och annat i frysen. Ska kika efter granatäpple…. Tack för det tipset.
  Jag är inget vidare bra på att smörja mig och “hålla på” använder medvetet mycket få sådana produkter i tycker jag duger ändå!
  Just nu finns endast digitala tidningar här hemma i då lyssnar jag hellre på P1!
  God fortsättning, Eva

  1. Där slog du huvudet på spiken. Nyheterna på P1 t ex Dagens eko är de klart bästa. För mig är det själva rutinen med frukost och papperstidning jag vill ha.
   Jodå jag kan också skära eller vrida fram granatäpplekärnor, men de frysta spar tid och fläckar i köket – bara man kommer ihåg att tina dem i tid!!!
   Tror säkert du “duger”. Somliga av oss får torr hud på vintern och behöver lite extra att smörja in oss med.
   God fortsättning, Agneta!

 9. Håller med dig helt och hållet jag vill också ha papperstidningar.. Jag avskyr tidningarna på nätet..Det hoppas snurrar hänger sig reklam och ja ett enda stort irritationsmoment tycker jag..

  Förut handlade jag mycket på nätet när jag fick hem kataloger typ Ellos Halen’s med mera var jättekul att sätta dit kryss här och där på sånt jag eventuellt ville köpa..

  Numera orkar jag inte bry mig, katalogerna på nätet tar en himmelens tid att bläddra igenom alla kategorier och mängden av allt med mera, sen glömmer man vad man redan sett och just den varan du eventuellt ville ha ja då är det ett helsike att hitta den igen 🙁 handlar sällan av dem numera bekvämare att titta i affärerna..

  Hoppas din jul blev fin och ha en god fortsättning på dessa mellandagar.. Kram Nicki

  1. Äntligen någon som också tycker att det är jobbigt och ibland irriterande att läsa tidningar på nätet. De där annonserna som hoppas fram och tillbaka kan göra en vansinnig.
   Hoppas du också haft en bra jul och får en bra fortsättning! Kram Eva

 10. Hmm. Jag är synnerligen dålig på att smörja in mig, bra att bli påmind. Ska nog inhandla något till mina sträva fötter. Tappade bort krämen jag hade, den försvann spårlöst.

  Morgontidningen får oftast vila till kvällen. Jag börjar med datorn, ögonen behöver tid på sig att vakna, det är lättare att se texten på en skärm.

  Lustigt med granatäppelkärnorna: dottern kom med en sallad på julafton och sa att hon brukade använda frysta kärnor, men de färska var ju bra mycket godare. Men det beror kanske på vilka frysta. Vi äter inte g.ä.k. så ofta. Men mango älskar jag och har fått tipset att ha färdigtärnad i frysen – och nej, det blir den färska, kladdiga. Men dill och liknande är toppen att ha i frysen.

  1. Jag tror att det här företaget har kommit på ett nytt sätt att frysa in grönsakerna på. Eller också beror det helt enkelt på att de fryser in den färska varan snabbt. De doftar och smakar verkligen färskt och annorlunda än andra frysta grönsaker. Men färskt är alltid färskt- det håller jag med om.
   Hoppas du får en fin fortsättning på helgerna och glöm inte att sköta om fossingarna!

 11. Vi har aldrig någon morgontidning, skulle aldrig levereras upp till oss på kullen. Fördelen med att inte ha den är att min inte saknar den heller.
  Intressant med vad som finns i de svenska frysdiskarna, annorlunda mot oss här i Wales.
  Gott Nytt År!

 12. Åh tack för bra tips om frysta örter! Just att slippa klumparna låter som en dröm. 🙂
  Och haha, det där om kattspåren – du har så rätt. De gillar inte när det blir för mycket snö. Då håller de sig borta. Tur för fåglarna!
  Ska passa på att tacka för tipset om de små klisterremsorna man kan sätta på galgarna för att hindra kläderna att ramla av i garderoben. Inhandlat, fastsatt och fungerar med gott resultat. Tack Eva!

Kommentera