På gång just nu – den 24 november 2018

Influensavaccin
Har varit och tagit influensavaccin. Är ju 65 plussare  och då får man det gratis. En förmån väl värd att utnyttja. Läste att vaccinet börjar ta slut på vissa håll i Sverige så det gäller att passa på.

WP-bloggare om Gutenberg
Råkade läsa om den nya redigeraren som jag förstår man kommer att påtvingas småningom. Om man inte är intresserad bör man akta sig. Jag var inne för att bekanta mig lite med nyheterna. Nu kan jag inte gå in på WP utan att det hela tiden kommer upp pushar som föreslår att jag skall gå över till den.

Bloggvännen Anne på Utsikt från insidan har gjort en jättebra briefing om Gutenberg – den nya redigeraren i Word Press. Anne förklarar med exempel och klargör för- och nackdelar. Kan verkligen rekommendera intresserade att titta på det.

Bildstorlek
En annan blogg vän Lena i Wales   frågar i slutet av ett inlägg om staden Builth Wells och Edward VIII  (innehållet har inget med frågan att göra) om hur man kan få mer utrymme till bilderna i sin blogg. Lärorikt och intressant att läsa svaren i kommentarerna om detta och kanske hämta lite idéer.

Larm i bostaden
Är numera lycklig ägare av ett hemlarm. Förutom att larmet utlöses vid inbrott ingår rökdetektorer (1 st – man får betala extra för fler). Rökdetektorerna är alltså långt mer effektiva än vanliga brandvarnare eftersom de reagerar på just rök, som är så farligt. (Bäst grannarna skärper sig vid utomhusgrillning nästa sommar!).

Det allra bästa att man kan larma om man känner sig otrygg eller behöver akut hjälp i ett svårt läge.

TV-tips
Att se fram emot på STV är inte mycket numera. Dessa program välkomnar åtminstone jag.
Falsk identitet 15 december
På spåret 30 november

Jordglob
En mycket trevlig och dekorativ ljuskälla i mörkret är denna jordglob som finns på Clas Ohlson.

Visst är det skönt att Black Friday är över för den här gången!


24 thoughts on “På gång just nu – den 24 november 2018

 1. Tack för länken! Hoppas någon har nytta av det inte alltför ingående inlägget om en redigerare som har sina för- och nackdelar!
  Larm har jag också funderat på men inte kommit dithän. Vi bor ju så till att inbrott inte är så vanliga (än) men det finns ju annat som följer med som du skriver. Ska nog fundera en stund till 🙂

  1. Tror det är en bra inkörsport till Gutenberg för många. Kul att du tyckte det var OK att jag länkade.
   Alltså vi var också tveksamma till larmet. Vi hade den inställningen att med larmskylten på dörren visar man att här finns det saker som är värdefulla. Men det är inte lätt för en tjuv att ta sig förbi larmet. Men det var faktiskt de andra fördelarna som fick oss att köpa det. Är övertygad om att man får hjälp snabbare genom Sector Alarm än genom polis mm.
   PS Startpaketet hos SA var mycket förhandlingsbart

   1. Jo jag ska fundera vidare på hur vi gör med larm, det blir nog så med tiden – sen är frågan när “den tiden” infinner sig 🙂

 2. I Göteborg har vi tidigare betalat 100:- för influensasprutan. Vet ej om det är samma summa i år ? Planerar att ta sprutan på torsdag – om det finns kvar förstås.
  Vi har också Sector Alarm och är sååå nöjda med dem. Trevliga, kunniga och lyhörda. Framför allt är jag förtjust i “trygghetslarmet”. När maken inte är hemma, ser jag till att ha dosan inom räckhåll.
  Jag har inte märkt av den nya redigeraren i WP och kommer nog vara den sista som hoppar på det tåget. Det fungerar alldeles utmärkt med nuvarande redigerare och passar för mina små behov. Men om det är som du säger att vi förr eller senare måste lämna det invanda och lära oss nytt får det väl bli så…..

  1. Avgiften för sprutan beror förstås på vilket landsting man tillhör. Trodde dock det vara gratis för alla över 65 överallt! Men det kanske du inte är?! Aha finns det en dosa man kan ha inom räckhåll? Tillval förstås! Kul att höra att ni är nöjda med dem.
   Glöm den där nya redigeraren så länge du kan. Det är så bra som det är.

   1. Jo, jag är 65+, så jag bör höra till “riskgruppen”.
    Vårt larm är gammalt . Vi larmar och avlarmar med den plus genom att trycka på två (finns fyra) symboler går ett tyst larm till SA. Har gu’skelov aldrig behövt testa! Men bara vetskapen om att möjligheten finns gör ju att man känner sig tryggare. Grannar som skaffat larmet senare har inte denna dosa utan bara en liten bricka som hålls emot panelen. Misstänker att ni också har denna variant. Vi behåller vår dosa så länge det går. Tror nog att företaget gärna ser att vi uppgraderar till det senaste.

   2. Så har vi det. Man måste alltså gå till larmpanelen och trycka på 2 knappar. Men det får vi hoppas man klarar av. Det känns väldigt tryggt att veta att man kan göra det.

 3. intressant läsning som vanligt
  Jag har aldrig vaccinerat mig mot influensa och tänker inte göra det i år heller …
  Har läst Annes inlägg om Guthenbergsredigeraren och tror jag avstår så länge. Bilderna förminskar jag redan innan jag lägger in dem i bloggen … har funderat på att köpa mer plats, men än har jag så jag klarar mig.
  Ett larm är säkert jättebra, men när man bor som vi så lär varken polis eller vaktbolag hinna hit innan tjuvarna är långt borta.

  1. Somliga tycks klara sig alldeles utmärkt utan vaccin. En del blir sjuka av vaccinet och andra får influensan fast de vaccinerat sig. Rena lotteriet!!!
   Utrymmet är ganska stort som WP har på Premium-paketet för bilder. Det jobbiga är bara att minska alla bilder om man inte har en särskild plug-in för det.

 4. Väldigt bra med dina länkar till Guthenberg och bildförminskning. Själv avstår jag från den nya redigeraren så länge det överhuvudtaget är möjligt. Tycker den är alldeles för krånglig och irriterar mig på att de försöker tvinga på mig den varje gång jag gör ett nytt inlägg. Innan jag gick in och kollade på Guthenberg så kunde jag gå genom admin för att göra ett nytt inlägg, men nu funkar inte det för jag kommer till den nya ändå. Så nu får jag gå ännu längre omvägar för att kunna använda den gamla. Så varning för att ens testa den nya om man inte vet säkert att man vill ha den.
  Bilderna förminskar jag i VSO Image resizer så trots massor av bilder i min blogg så har jag bara använt 1,5 GB av 3 hittils. Sparar massor av utrymme med det.
  Ha en härlig helg i storstaden Stockholm!

  1. Tack! Intressant att du också hamnat snett med Gutenberg. Visst är det irriterande!? Tack för tipset om länken till resizern. Den ska jag ladda ner direkt. Har använt alldeles för mycket utrymme åt bilder.
   Vill inte påstå att Sthlm är en “storstad”, men i jämförelse med lilla Ekerö är det det. Har man som du varit i NYC vet man hur en storstad ser ut!!!
   Här är det alldeles vitt av ett tunt lager snö. Ganska fint. Ljuset som blir av snön är man tacksam för. Hoppas du får en fin söndag!

 5. La ju också upp ett inlägg om vaccin häromdagen. Visst är det gratis för oss “gamlingar”, men efter biverkningarna 2009 (första och enda gången jag vaccinerade mig) har jag avstått. Har aldrig haft influensa, vilket jag är väldigt tacksam för. Hoppas alltså att jag klarar mig även i år.

  Tittar sällan på tv (förutom Sportspegel/Sportnytt) men Vanity Fair följer jag faktist. Har läst boken för sisådär 30 år sedan. Men du, det är en ny engelsk serie som börjar på svt1 imorgon (idag) söndag: “Onda aningar”. Tycker den verkar lovande.

 6. Jag ska iväg och ta sprutan på onsdag. Tog miste på datum och var där förra onsdagen, så snopet, det fanns ingen vaccinering då. Jag blir alltid så väldigt sjuk, har ändå haft influensa hur många gånger som helst och blir förvånad när jag hör att folk slipper, att en vuxen människa kanske har haft det en gång i sitt liv. Med astma så blir det ju ofta följdsjukdomar också.

  Gutenberg undviker jag så länge jag kan, men meddelanden poppar upp hela tiden. Jag fick ju min blogg förstörd av förnyelseiver så jag är mer än sur.

  Se fram emot ny säsong av Falsk identitet. Ska nog kolla på Onda aningar också, hade glömt den.

  Black Friday såg till att IKEA var nästan tomt i fredags då vi skulle inhandla en ny säng till gästrummet. Det tackade vi för.

  1. Javisst vill man ha vaccinet. Men jag märker det finns många olika meningar om det. Bara för att man aldrigt haft influensa är det ju ingen garanti för att man aldrig kan få det. Har du astma – så jobbigt!
   Gutenberg gillar vi inte. Men jag börjar undra om man borde säkerhetskopiera sin blogg!? Glöm nu inte vaccinationstiden!
   Falsk identitet tror jag blir lika bra som tidigare. Onda aningar var inget vidare tycker jag.
   Vilken tur med IKEA. Skulle också behöva en gästsäng!

   1. Jag blev utan vaccin, den var slut. Kollade på hemsidan igår kväll och där fanns inget meddelande och inget anslag på vårdcentralen heller idag. Hemma kollade jag igen och tiden var borttagen. Dålig stil att inte annonsera ut det ordentligt.

    Ja, kanske borde man säkerhetskopiera men jag vet inte hur man beter sig. Var inne ett tag på en bloggbok innan jag skulle byta tema, men hittade inget sätt som var bra.

   2. Dåligt att man inte upplyste om det på hemsidan. Det är just vid sådana tillfällen man önskade att de kunde prioritera att uppdatera ist för att ha tjusiga hemsidor. Hur gör du nu? Kan du vända dig till en annan vårdcentral eller är mer vaccin på ingång?

   3. Det verkar tyvärr som om vaccinet är slut överallt. Jag tror nu att jag inte alls tog fel på dag förra gången jag försökte utan att de även då bara plockade bort tiden utan att tala om varför och hoppades kunna få vaccin till nästa gång, vilket alltså misslyckades.

 7. Tack för matnyttigt som vanligt Eva! Den där jordgloben blev jag allt lite sugen på…
  Larm kan verkligen rekommenderas. Vi installerade när vi flyttade in i huset för fyra år sen. Gör att allt känns tryggare + att det ingår brandvarnare och annat brandskydd som de underhåller. Och de har koll. En gång ringde de när vi inte var hemma och sa att rörelselarmet gått i garaget. Det var förmodligen en spindel eller ett spindelnät som drivit förbi detektorn….! Jösses vilken detaljnivå.

  1. Tack själv Gunilla! Inte för att jag går omkring och är rädd för inbrott, brand och annat, men det känns påtagligt tryggare med larmet. Förra helgen hade vi bilbränder på Ekerö för första (och sista gången hoppas jag) så man vet aldrig var buset slår till.
   Ja larmet verkar effektivt, men spindlar behöver det inte larma om.
   Har jordgloben hemma. Den är så dekorativ och faktiskt kul att titta på. Alla länder ligger inte där man tror upptäcker man!

 8. Tack för länken om den nya redigeraren jag uppskattar verkligen inte ett byte ska försöka hinna läsa om den senare idag… ha en fin dag vi kanske får sol idag… Kram!!

  1. Kul att du tycker det. Det blir nog sol. Det gäller att försöka komma ut när den visar sig. Hoppas du har det bra! Kram!

Kommentera