Ekerö centrum – en idyll utanför storstan

Ekerö centrum – en idyll utanför storstan. Ekerö centrum ligger 30 minuter från Sergels torg i Stockholm. Ekerön är den största av en mängd öar benämnda Mälaröarna. I hela kommunen bor drygt 28 000 inv.

(Klicka på bilderna för förstoring.)

Den kände arkitekten Ralph Erskine ritade området och det stod klart 1991. Det består av ett galleribefriat centrum med små butiker.

Här finns ett kulturhus med bibliotek, konstgalleri och stor samlingssal, Erskinesalen, för teater, konserter, föreläsningar och bio.

I centrumet finns bl a apotek, bageri med café, banker, bokhandel, brandstation, data- och mobiltjänst, djurfoderbutik, florister, frisör, gym, Ica Supermarket, hälsokost, inredningsbutik, kemtvätt, klädbutiker, leksaksaffär, optiker, presentbutiker, restauranger, skobutik, skomakare, systembolag, vårdcentral.

Ingenting saknar man i detta lilla charmiga centrum förutom polis.

009640pm
Bostadshus i Centrum

På 1800-talet fanns ett tegelbruk på denna plats. Teglet fraktade man på pråmsläp genom kanalen till Mälartorget i Stockholm.

I och kring centrumet finns både flerbostadshus och radhus. Allt ritat av Erskine. Mellan husen ligger ganska smala gång- och cykelvägar. Erskine menade att vägarna skulle vara så smala att människor var tvungna att hälsa på varann när man möttes.

Typiska Erskinehus i Ekerö centrum

Det är nog det område jag själv är mest nöjd med. Det fungerar som ett helt samhälle och det har vi nog inte lyckats med på andra ställen. Jag åker gärna dit själv och handlar och går runt i området, sa Ralph i en intervju publicerad år 2006.

Erskine var född i London 1914 och avled år 2005 på Drottningholm, Ekerö.

Nu bygger man nytt och centrumet kommer att bli större. Så här såg infarten till Ekerö ut tidigare efter man passerat Tappströmsbron.

I november 2018 ser det ut så här. Klas Horn kallar man byggnadskomplexen – Röda korset i folkmun.

Lägenheterna i bostadshusen invid Tappströmskanalen på Ångbåtsvägen är särskilt eftertraktade.

Ekerö centrums kännetecken är en över tjugo meter hög prick.

700px

12 thoughts on “Ekerö centrum – en idyll utanför storstan

 1. Erskine har ritat det hus jag bor i, ett typiskt Erskinehus, precis som de i Ekerö centrum. Jag tycker om Ekerö centrum, en kontrast till alla dessa inomhuscentrum som finns numera, det är ju bara en handfull utomhuscentrum kvar, ex Ekerö, Huddinge och Lidingö.

  1. Jag bor också i ett – radhus. Javisst är det trevligare med utomhuscentrum och inte alla gallerior som verkar stöpta i samma form. Trevlig helg!

 2. Erskine är en av mina favo arkitekter. Han har “det” tycker jag. Senast jag var på (eller säger man i) Ekerö var under min aktiva fotbollskarriär. Säger bara Träkvistavallen. Men på den tiden var nog Ekerö Centrum inte ens påtänkt.

  Ett otroligt fint centrum som påminner mycket om Lidingö Centrum. Inte arkitekturen utan “känslan”.

  1. Ja Erskinehus skiljer sig verkligen från andra. Vad kul att du lirat på Träkvistavallen. Har aldrig varit i Lidingö centrum, men förstår att det är väl värt ett besök.

  1. Förstår att det var intressant för dig , Birgitta. Du har ju varit härute mycket för länge sedan. Det har förändrats enormt på senaste tiden. Hittills har man kunnat behålla idyllen.

 3. Där är riktigt, riktigt fint. VI har varit flera gånger i Ekerö centrum. Tack för historia och fakta, Eva!
  Kuriosa: mjukglassen på caféet är värt ett besök bara den. Godare mjukglass har jag aldrig ätit. Och jag har ätit många mjukglassar….. 🙂

Kommentera