På gång just nu – den 15 november 2018

Ute
Även om det inte är mycket till dagsljus på dagarna gäller det att försöka vara ute så mycket som möjligt.

Inne
Även inne är det viktigt att ha mycket ljus och rätt belysning. På morgnarna skall det helst vara så vitt ljus som möjligt som ökar vakenhets-hormonerna  På kvällarna så lite blåljus (Pc, platta. mobil) som möjligt.

Vitaminer
Ju färre soltimmar desto större anledning att se till att man får i sig tillräckligt med näring via kosten. D-vitaminbrist utgör en stor riskfaktor för många sjukdomar.

D-vitamin från solljus
Solen hjälper oss på sommaren med att tillverka D-vitamin. Då räcker det med en kvarts exponering av ansikte, armar och händer för att tillgodose kroppens behov. Nu på vintern måste vi ta hjälp av vitaminer i kosten. Sommarens hetta gjorde att många av oss undvek solen och det straffar sig nu.

D-vitamin från kosten
Endast en av tre svenskar får i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten.
Exempel: 110 gram lax tillgodoser dagsbehovet hos barn och vuxna under 75 år (efter 75 behöver man dubbelt så mycket).

Fler vitaminer
Bananer
En banan innehåller drygt 100 kcal och 20 gram kolhydrat och utmärker sig från övriga frukter genom sitt höga innehåll av vitamin B-6, magnesium (hjälper mot kramper) och kalium.

En banan tillgodoser 13 procent av det dagliga C-vitaminbehovet vilket är lite jämfört med apelsin och kiwi, som var för sig ger 70–90 procent av dagsbehovet.

I The Guardian tipsas man om att bananer mildrar baksmälla!!!

Äpple
Banan innehåller mer C-vitamin än äpple. Däremot innehåller äpplet mycket fibrer och faktiskt en del järn.

Apelsiner
En C-vitaminbomb. Innehåller bland mycket annat magnesium och folsyra.

Vindruvor, citrus, äpplen och bananer är ofta hårt besprutade. Välj ekologiskt om möjligt. Oftast är de ekologiska godare – i synnerhet bananer.

Minnet
I DN den 8 nov skriver Niklas Laninge om hur man kan bli bättre på att lära sig saker baserat på vad neurovetenskapen säger om inlärning och att det inte finns några genvägar. Här är min tolkning av artikeln i en sammanfattning.

  • Hjärnan är flexibel genom hela livet. Utmana dig själv och din hjärna genom hela livet.
  • Nyfikenhet underlättar inlärningen.
  • Hjärnan hålls ständigt igång och det verkar få konsekvenser för inlärningen. Ta en paus när du lärt dig något nytt och låt det sjunka in. Kasta dig inte direkt in i något nytt.
  • Var helst utsövd när du skall lära dig något nytt..
  • Ta pauser från mobilen, PC:n, surfplattan.  Försök träna och motionera regelbundet. Dra ner på allt som stressar dig och öka sådana aktiviteter som får dig att tänka på annat.
  • Det är genom att lära sig nya saker som minnet förbättras och ger ökad kognitiv förmåga. Den som t ex löser korsord mycket blir bättre på det, men bara på att lösa korsord.

28 thoughts on “På gång just nu – den 15 november 2018

  1. Mycket av det du skriver är sånt vi vet, det svåra är att hela tiden göra det som är bäst för oss! Jag mår jättebra av att träna o märker direkt när jag hoppar över någon gång. Nu har någon gång blivit många gånger. Det måste jag ändra på! Tack för puffningen!

  2. Ja det är mycket att tänka på för att må bra. Fick typ 1diabetes för 10 år sedan och visste inte mycket men jag börjar lära mej.
    Kosten är jätteviktig och att kolla kolhydraterna.

    1. Då förstår jag att du vet hur man skall äta nyttigt och att du kanske alltid måste tänka på det. Hoppas du får en fint veckoslut med Minton, som säkert ger dig bra motion också!

  3. Så mycket gott det finns som är nyttigt för oss. Och ändå är det så lätt att välja det som är onyttigt istället. Det är inte lätt att omprogrammera sig tyvärr.

  4. Att utmana hjärnan och minnet tror jag är jätteviktigt för att hålla igång de små grå. Ser med tillfredsställelse att jag efterlever de flesta råd som finns i din text. Men lite mer motion hade inte skadat…

  5. Anki uppfann 3D-vädret häromdagen. Nu har du uppgraderat det till 4D-väder. Snart blir det väl 5D också, precis som i datavärlden;-)

    ”På kvällarna så lite blåljus (Pc, platta. mobil) som möjligt”, ja där sprack ju den idén. Det är på kvällarna jag bloggar;-) Ja, egentligen sprack det redan innan, för inte går jag ut frivilligt och går på en promenad i duggregn. Men i Täby Centrum är det väldigt ljust kan jag säga. Torrt också;-)

    1. Idag har Ekerö också haft det fint med fullt dagsljus, solsken och blå himmel. Då gäller det att passa på och gå ut. Har också kvällsskift vid PC:n.

  6. Försöker nog leva ett så sunt liv som möjligt, både med mat och motion. Ganska lätt för mig som älskar att vara ute, men svårare för maken, som har svårt att gå.
    Viktigt att hålla igång hjärnan och så sant detta med att nyfikenhet och även kunskapstörst är ett nyttigt drivmedel för att hålla igång hjärnan 🙂
    Jag lider lyckligtvis inte av vare sig mörkret eller det grå vädret, utan försöker se framåt och snart är det ju vår igen 🙂
    Ha en fin fredag och en trevlig helg Eva!

  7. Tack för din positiva kommentar. Nu idag har vi också haft fint väder och då ändrar sig humöret genast. Förstår att just du inte behöver uppmuntras att gå ut. Du verkar tillbringa en stor del av dagarna i skog och mark. Jo det där med att hålla igång hjärnan är jätteviktigt tror jag också.En trevlig helg önskar jag dig! Väntar med spänning på vilka ovanliga svampar du kommer att hitta!

  8. Ja, det gäller att kämpa på. Om en månad vänder det!
    Min läkare rekommenderade mig att köpa D-vitaminer. Jag undrade för mig själv om detta var nödvändigt . Jag äter mycket fisk. Förra veckan kom också resultatet av en utvärdering. Det finns inte någon anledning att äta D-vitamintillskott, om man bara ser till att äta rätt mat. Man har inte kunnat komma fram till att människor som äter D-vitamintillskott är friskare än andra.

    1. Jag får kanske ta tillbaka en del av det jag skrev om D-vitamintillskott. Nu läser jag i DN att Livsmedelsverket rekommenderar att personer över 75 år bör ta D-vitamintillskott. Det finns några andra grupper också.

  9. Idag har det faktiskt regnat häftigt i några timmar här i Marbellla också, men sedan tittade den lilla solen fram igen. Det har också blivit kallare, fast inte kallt riktigt. Får se hur det är när jag kommer till Sverige om ett tag.

  10. Fint inlägg Eva och ja jag vräker i mig det mesta av alla vitaminer du skriver om helt nödvändigt för att hålla sig frisk i dessa influensatider.. ha en fin dag // Nicki

  11. Jag gör nog tvärtom med ljuset, tänder så lite som möjligt, bara en liten lampa där jag sitter. Det där med motion är jag evigt ledsen för, jag måste hushålla med orken och allt jag gör blir jag straffad för. Vad gäller D-vitamin så tror man att brist på det även kan ligga bakom ökad smärta och värk. Jag har haft brist och fått D-vitamin utskrivet av läkare, men i år har jag inte tagit något prov än, bra att du påminner. Ändå är jag ju ute mycket och sol får jag tillräckligt av. Måste vara något annat som inte stämmer i kroppen. Tack för fin sammanställning!

    1. Tack själv. Att D-vitaminbrist kan förorsaka smärta och värk i kroppen kände jag inte till, men kan mycket väl tänka mig det. Så bra att du i alla kan vara ute om än inte motionera. Har man ont och värk är det uteslutet med motion tycker jag. Ha det så bra du kan i alla fall!

Kommentera