På gång just nu – den 22 oktober 2018

En pirra för tunga saker i hem och trädgård
Har länge tänkt att skaffa en pirra för att skona ryggen vid tunga lyft. Denna passade mina behov. Inköpt på Clas Ohlson, är hopfällbar, klarar 120 kg och har kraftiga hjul. Kostar 499 kr. Får hittills högsta betyg av mig.

För att få kronan på vårt lilla uppstammade koreanska syrenträd symmetriskt har vi hängt påsar med sand som tyngder. Får se om det hjälper. Småfåglarna har snabbt lärt sig att det inte är några talgbollar.

016pm2

Utomhusbelysning
Har satt upp en utomhusbelysning med tio glödlampor med vackert sken att tända mörka kvällar.

019

Skatan myser
Skatan njuter av dagens sista solstrålar innan det är dags att koja i boet.

013pm1

Bodyguard på Netflix
Missa inte denna om du har Netflix. ”Terrorism, cyniska maktspel och posttraumatisk stress. Med ”Bodyguard” har ”Line of duty”-skaparen Jed Mercurio återigen fått till en rafflande och överraskande konspirationsthriller som får publiken att kippa efter andan. ” enligt Nicholas Wennö i DN (18 okt). Start onsdag 24 oktober.

Skärmklipp
Richard Madden och Keeley Hawes

Nya oklara regler för gångtrafikanter
Från och med nu gäller nya regler för gång- och cykeltrafikanter, enligt Trafikförordningen.

På gemensamma gång- och cykelbanor ska man hålla sig till vänster, men på renodlade gångbanor ska man hålla till höger.

Det har tidigare varit oklart vilka regler som gäller, men dessa ska nu förhoppningsvis minska irritationen mellan gående och cyklister.

Här gäller det att tänka till: renodlade gångbanor? finns det sådana? har inte cyklister rätt att cykla överallt? är alla gång- och cykelbanor märkta?


 

 

 

25 thoughts on “På gång just nu – den 22 oktober 2018

 1. Fniss använd inte ordet pirra till en skåning då blir det lite konstigt. Vi säger säckakärra.
  De ny reglerna för gångtrafikanter känns väldigt förvirrande. Det finns inga gångbanor i min närhet endast gång och cykel väg och där får även mopeder köra enl reglerna. Ibland kommer det en bil så det gäller att se upp.
  En hälsning från ett soligt Rottne
  🐾

  1. Säckakärra har jag aldrig hört. Man lär sig… Ja men visst är det förvirrande på vilken sida man ska gå!? Ha det så bra!

 2. En bra pirra borde alla ha! Eller i alla fall alla som har någon form av trädgård, de är guld värda! Spännande att de heter så olika i vårt avlånga land, när jag googlar nu så ser jag att magasinkärra verkar vara ett gångbart namn också.

  1. Kärt barn har många namn. Oavsett vilket namn man använder för den är den redan ett ovärderligt redskap/hjälpmedel. Har flyttat tunga utomhuskrukor och en tung möbel med den. Ångrar att jag inte skaffat mig en tidigare.

 3. En sån kärra har jag funderat på länge men aldrig blivit färdig att köpa. Kanske dags att slå till nu.
  Håller med om att de nya reglerna ställer till mer problem än de löser. Varför inte bestämma att gående alltid ska hålla höger istället. Hade varit mycket enklare. Men varför göra något enkelt när man kan krångla till det? 😂 🙃

  1. Där slog du huvudet på spiken ang trafikreglerna. Man har verkligen krånglat till det i stället. Kan absolut rekommendera ”pirran”, ”transportvagnen”, ”säckakärran”. Just denna är så himla smidig.

 4. Kärt barn har många namn – pirra har jag aldrig hört tidigare. Hade du inte haft foto på pirran, då hade det nog tagit ett tag innan jag fattat vad det handlade om.
  Jo, det finns stigar/vägar för enbart gångtrafikanter. Som cyklist kan man råka ut för böter om man ertappas. Jag syndar många gånger och till mitt försvar kan jag säga att det är skyltat ”gångväg” från ett håll, men inte från motsatt håll.

  1. Verkar vara vi 08:or som säger pirra. Nu var namnet inte det viktigaste med denna ”tingest” utan nyttan man har av den. Den är så lätt att använda och jag är redan överförtjust i den. Just vägskyltningen gör mig brydd om det är ”renodlad gångväg” eller kombinerad gång- och cykelväg. Det är föga tröst att man som gångtrafikant inte ska bötfällas om man går på fel sida. Men gissa om cyklister kommer att bli rosenrasade om man går i vägen för dem. Naturligtvis inte du utan tuffa nördingar som tror dom tävlar i Touren. Vi har gott om dom häruppe!!!

   1. Cyklister och gångtrafikanter kan man skriva ett helt kapitel om. Jag har för vana att plinga och förvarna om att jag kommer. Hur ofta uppmärksammas detta? Ungdomarna hör inget för de har ju proppar i öronen. Många äldre har nedsatt hörsel så då brukar jag tillgripa knepet att tjoa lite. De som är tacksammast är hundägarna som har chans att hålla in sina älsklingar .

 5. I den här byn finns varken cykelväg eller gångbanor. Så jag håller mig alltid till vänster på gator och landsväg. Pirra har jag inte heller hört tidigare. Här säger man bagage- magasin- eller säckkärra. Då har man lärt sig något nytt igen.

  1. Det låter idylliskt. Håller med om att håller man sig på vänster sida kan man inte göra fel. Nu var det inte namnet som var det viktigaste med hjälpmedlet utan nyttan man kan ha av det. Alltid kul med lite debatt dock.

 6. Tack för tipset om pirran eller säckakärran som Minton kallar den. Gud vad vi nollåttor är efterblivna;-) Jag menar om en skåning vet vad en pirra är – på rikssvenska alltså OCH på skånska, borde väl vi känna till det skånska ordet säckakärra. Tycker ordet är faktiskt roligare än pirra;-)
  Har inte Netflix, men känner igen Keeley Hawes från Sppoks.

  Har läst om höger- och/eller vänstertrafik på gemensamma banor. Kan inte låta bli att skratta en aning här, för det finns faktiskt folk som har svårt med att hålla isär vänster och höger;-)

 7. Håller helt med om logiken om namnsättningen på” hjälpmedlet”. Vi är nog lite efter i 08-området!? Men den är himla praktisk må du tro – i alla fall när man har en liten trädgård med tunga krukor som ska förflyttas till vinterförvaring mm. Hade precis sagt upp abonnemanget på Netflix för jag tycker inte de har något bra längre. Nu har jag återaktiverat det pga denna serie!!!

 8. Som alltid mycket matnyttigt och roligt under den här rubriken, Eva! 🙂
  Tack för tips om Netflix-serie, ska undersökas.
  Och jag bara älskar era grentyngder! Underbar lösning!

 9. Annars är ett hett tips att använda sin ”dramaten”, om man nu har en sådan där själva bagen kan tas bort. Har räddat mig vid några tillfällen, då jag skulle stuva undan tunga saker.
  Började titta på Bodyguard igår. Vansinnigt spännande, men att en man som är psykiskt skör på grund av skador från utlandstjänst, med familjeproblem och eventuellt alkoholproblem, skulle få jobb som livvakt känns inte trovärdigt. Som alltid får jag intala mig att det är bara fiction! Välgjort i alla fall.

  1. Jodå Dramaten räcker långt. Pirran klarar dock betydligt tyngre föremål.
   Ang Bodyguard får vi avvakta utvecklingen. Den har i GB fått de högsta tittarsiffrorna någonsin i den genren. Vi kommer säkert att bli överraskade fler än en gång. Men som sagt visst är det fiction. Tur är nog det. Sanningen är nog ännu värre!!!

  1. Bra att du klargjorde det. Har också läst någonstans att den skulle börja snart. Vad jag förstår tar det ibland upp till ett helt år efter att en film/serie är inspelad tills den är klar för visning.

 10. Så smart med sandpåsarna i syrenträdet! Vi har haft säckkärra länge. Först en för klen och nu en som verkar robust men som trillar omkull när man lastar något i säcken som man spänt fast i den. Mycket irriterande. Men att flytta krukor och dylikt med fungerar den utmärkt.

  På renodlade gångbanor spelar det nog ingen roll, där hinner man se vart folk tar vägen, det är värre med blandad bana.

  1. Säckkärra måste man bara ha inser jag nu och ångrar så att jag inte skaffat det för länge sedan.Håller helt med om gångbanor. Tycker faktiskt det var lite löjligt med den ”lagen”.

Kommentera