Alkoholinköp på bok

I samband med en utrensning av böcker hemma hittade jag denna  lilla bok. En gammal motbok. Motboken var en metod att begränsa och kontrollera svenskarnas alkoholinköp.

1024px-DA-2015-088692-SYS000452_Stämpel_sista_dan

På systembolagetshistoria.se kan man läsa mer om den. Här följer ett utdrag:

“Det gällde att sköta sig för att få vara kund. Ofta styrde inkomst, förmögenhet och position i samhället. Unga, ogifta män kom sällan i fråga. (Unga ogifta kvinnor existerade tydligen inte! – min kommentar). Arbetslösa stoppades.

005pm

En kvinna med motbok var ytterst sällsynt. En gift kvinna kunde i princip aldrig få en egen motbok. Det ansågs inte motiverat. (min kursivering!)

Ogifta kvinnor kunde visserligen få en liten tilldelning, men vägen dit var lång och mycket smal. Det berättas om fall där hushållerskan nekades motbok med motiveringen att mannen i den familj hon arbetade hade motbok. Inte ens en kvinna på tio hade motbok, och tilldelningen var då långt mindre än männens.

Den vanligaste ransonen av sprit var 3 liter i månaden för en man och en halvliter per kvartal för en kvinna. En direktör fick sig tilldelat 4 liter i månaden.”

Motboken upphörde 1 oktober 1955.

På bilden syns en trave med omslagspapper. Jag minns när jag som barn med näsan knappt över disken förundrat tittade på när expediten med enorm fermitet rullade in flaskorna i ett sådant papper. De packades därefter i en brun papperspåse.

1024px-DA-2015-088692-SYS000452_Stämpel_sista_dan
Foto: Systembolaget

Kuriosa:
– Systemet hade lördagsstängt  mellan åren 1982 – 2000
– 1991 började man med den första självbetjäningsdisken. Sista butiken i landet att konverteras till självbetjäning var systembolaget i Högdalen i södra Stockholm, vilket skedde i oktober 2014.
– 1996 började man sälja bag-in-box viner


16 thoughts on “Alkoholinköp på bok

 1. Anki

  Tur det är andra tider nu – skulle vara svårt att återgå till det gamla med att handla över disk …
  intressant läsning 🙂

 2. Hahaha vilken skillnad mot nu. Komiskt vilken skillnad det var på män och kvinnor. Och 3 liter i månaden för en man? Är inte det rätt mycket? Det borde bli över lite till frugan där med tycker jag 😉

 3. Det var verkligen intressant läsning! Nu är jag ingen samlare, men den gamla – om än fula – motboken hade jag nog behållit.
  Ja, under andra världskriget var det ju matransonering. Sverige tog det uppenbarligen ett steg längre, inklusive diskriminering av kvinnor. Det var då INTE bättre förr;-)
  Sedan kunde jag inte bli att tänka på USA, där man slår in flaskor i bruna papperspåsar än idag.

  1. Tack Beate! Nej den boken behåller jag. Intressant att man använder papperspåsar i USA fortfarande. Miljömässigt är det ju jättebra.

 4. Jag tycker inte att boken är ful, tvärtom så gillar jag enkelheten och de dova färgerna. Roligt med gamla bokfynd som berättar något.

  När jag var ung var jag au pair i en liten by i Loiredalen. Min pojkvän bodde också i byn. En kväll firade vi något och gick på bykrogen. Vi beställde var sin grogg, ja faktiskt, i vinlandet. Jag bara gapade när det jag fick i glaset i form av sprit var en fjärdedel av det min pojkvän fick. Vi hällde ihop allt och delade sen på det.

  1. Åh vilken berättelse. Man häpnar. Intressant att du varit au pair därnere. Kan hålla med om att boken är fin om man ser den som du gör. Det är de bakomliggande orsakerna och det auktoritära som gjorde den så illa omtyckt.

 5. Men å vad spännande! En äkta motbok! Har hört och läst om, och varit nyfiken på, men aldrig sett eller tagit reda på mer om. Tack Eva för nya spännande kunskaper!

 6. Vilken intressant läsning. Pappa hade en motbok som jag tyvärr inte har kvar.
  Vi har det ganska bra idag som får göra som vi vill.
  🍷

Kommentera