Ann Cleeves – Vild eld

Med Vild eld avslutar Ann Cleeves sin Shetlandsserie om kriminalkommissarie Jimmy Perez. Det är den åttonde boken i hela serien och den fjärde i den nya kvartetten med titlar som syftar på de fyra elementen: vatten. luft, jord och nu eld. Karaktärerna i böckerna ligger till grund för den mycket populära TV-serien Shetland.

I dagarna kan man läsa på Douglas Henshalls (Perez) twitterkonto att inspelningen av den femte säsongen av Shetlandsserien avslutats. Efter att ha sett reprisen av den tredje säsongen på SVT måste man påminna sig om att skilja handlingen i boken från TV-serien. Endast några av karaktärerna är desamma.

Eftersom kriminalkommissarie Perez – i boken – är en tilldragande mörkhårig man blir det lätt förvirrande när man har Henshalls – om inte direkt tilldragande men karismatiska och sympatiska ansikte på näthinnan.

Några andra exempel på skillnader mellan bok och TV-serie är att Perez styvdotter Cassie endast är nio år i boken. Hon är ju en del år äldre i TV-serien. Perez kvinnliga assistent den sympatiska Tosh finns inte heller med i handlingen i boken – däremot hans manliga assistent Sandy.

Cleeves lyckas dra ihop trådarna trovärdigt och skickligt, när hon nu avslutar historien. Detta är också den bästa boken i serien. Eld är elementet som är huvudtemat i intrigen.

Det blir inte som Daniel och Helena Fleming tänkt sig när de flydde London med sina två barn till Shetland. Här i det ensligt belägna huset hoppas de att deras 11-årige autistiske son skall få ett bättre liv.

Familjen framför allt Helena märker att alla inte är lika glada över dem. Hon får brev med små teckningar föreställande en hängd man. Det uppdagas snart att den förre ägaren till huset begick självmord genom att hänga sig i en lada invid huset.

Daniel har utvecklat en djup vänskap med Emma Shearer som är barnflicka hos grannfamiljen, där fadern är läkare på vårdcentralen i samhället. Emma hittas en dag hängd i ladan intill Daniel och Helenas hus.

Kriminalkommissarie Perez blir inkopplad. Helena som är en känd designer av Shetlandsgarn och är representerad på London Fashion Week imponerar på Perez. Det visar sig att hon var god vän med Perez älskade döda Fran och han känner stark sympati för henne.

Willow Reeves, Perez chef, med vilken han har ett komplicerat emotionellt förhållande tillkallas. Mordet är svårlöst och utredningen går långsamt. Perez åker till Orkneyöarna för att få klarhet i den mördade flickans svåra uppväxt där.

Perez står inför ett mycket svårlöst fall samtidigt som han försöker göra upp med sitt förflutna förhållande med Fran – Cassies mor.

Handlingen beskriver hur komplicerat livet är i det lilla samhället. Skvaller, lögner och avundsjuka sprids som en löpeld. Intrigen är skickligt gjord och det är flera som misstänkliggörs innan den dramatiska upplösningen.

Relaterade länkar:
Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och TV-serier

TV-serien Shetland fortsätter

Ann Cleeves Tomma luften
Ann Cleeves Mörk jord


15 thoughts on “Ann Cleeves – Vild eld

   1. Har inte bestämt mej vilket. Den fick fin reklam i Go Kväll såg jag. Det har kommit många nya böcker av mina favoritförfattare så jag måste välja.
    Ha en skön dag.

   2. Det är härligt att ha mycket att läsa nu när hösten gör entré, eller hur? Trevligt att höra att boken fick fin reklam i Go Kväll också.

 1. Vad bra att du uppmärksammar oss på skillnaden på karaktärerna i böckerna och serien. Jag har bara sett serien men efter att ha läst dina inlägg om böckerna blev jag så sugen på att läsa dem så jag har köpt alla utom den sista nu och börjat läsa dem. Har inte kommit så långt ännu så jag har inte kommit till skillnaden med karaktärerna än. Det känns som att det blir svårt att se Perez som någon annan än Henshall. Han ÄR Perez för mig 🙂

  1. Du kanske vill vänta tills den sista också kommer i pocket. Kan verkligen rekommendera dem. TV-serien är dock bättre än böckerna måste jag tillstå. Mycket beroende på skådespelarna. De spelar så enormt bra. Man tänker inte på att de är skådisar.

 2. Som jag berättade förut så har jag inte läst en enda bok av Ann Cleeves. Men jag gläds att en femte säsong av Shetland är på G. I väntan på den är det bara att kolla reprisen på fjärde säsongen som börjar nu på fredag.

 3. Om du visste vad glad jag blev när jag kollade hos BookBeat och hittade boken som ljudbok! Känns som en lyx att lyssna på en bok som nyss har blivit utgiven. Samtidigt känner jag mig sorgsen över att jag inte riktigt orkar ta mig an en pappersbok än. Men jag ser så fram emot lyssnarstunderna. Tack för recensionen!

  1. Glädjande att den nyutkomna boken redan fanns som ljudbok. Kan tänka mig att det dröjer ett tag annars. Låt du saker och ting ta sin tid. Är övertygad om att en dag kommer du att orka ta tag i en pappersbok också.

 4. Pingback: TV-serien Shetland fortsätter – Seniorvinklat

Kommentera