Ekeröpendeln till Stockholms stadshus

Pendelbåt trafikerar sträckan Ekerö /Tappström – Stockholm/Klara Mälarstrand (Stadshuset). Rutten tar ca 55 min åt vardera hållet.

Bilderna är från en tur i september 2018.

079pm

Här kommer 89:an – Ekerölinjens Sunnan och lägger till vid bryggan i Tappström.

Färden börjar genom den smala Tappströmskanalen. Till vänster syns bilvägen till stan. De långa bilköerna har glesat ut vid denna tid på dagen.

Här går farleden strax utanför Drottningholm.

020pm

Småvikar och skär överallt.

022pm

023pm

Vi befinner oss i kungliga farvatten och här kommer Prins Carl Philip med ett lass turister som snart skall inta Drottningholm. Trevlig utflykt om man är turist i stan. Särskilt när vädret är så här strålande.

025pm

Här bakom udden ser vi på håll fashionabla Nockeby och Äppelviken.

033pm

Längre in mot stan passerar vi bl a Essingeöarna med hus ända nere vid vattnet.

034pm

Det finns många broar i stan. Här går de nästan omlott.

037pm

Många båtar utmed kajerna ger en speciell atmosfär.

038pm

Här närmar vi oss Norr Mälarstrand.

041pm

Slutmålet i sikte.

042pm

Hit kommer man alltså med pendelbåten. Här finns bussar att ta sig vidare med.

045pm

Vi lämnar denna siluett bakom oss och vänder hemåt.

047pm

053pm

Pendeln gör tre stopp: Kungshättan (vid Kungshatt), Ekensberg vid Gröndal och vid Lilla Essingen. (2018)

048pm

Båten stannar inte vid alla bryggor tack och lov. Här kommer snart bostadshus att byggas.

060pm

Här kommer vi åter till Tappströmskanalen

008pm

Intill bryggan i Tappström ligger ett vackert bostadsområde med hus ritade av Ralph Erskine.

063pm

Plats för gästande båtar att ankra upp.

066pm

Vanlig SL-taxa gäller och man hinner fram och tillbaka på samma biljett.


 

20 thoughts on “Ekeröpendeln till Stockholms stadshus

  1. Det ante mig att du varit inblandad i den. Bra jobbat skulle jag vilja säga! Pendelbåten är helt suverän. Känner flera som pendlar till eller ifrån jobbet och uppskattar den enormt. Det bästa tycker jag som pensionär är att man kan ta sig till stan mitt på dagen med den. Det jag saknar är info om vilka bussar som stannar vid Klara Mälarstrand och som man kan ta sig vidare med. Den infon finns säkert på SL:s hemsida förstås.

 1. En så’n härlig båttur! Och vilken tur ni verkade ha med vädret. Ser ut att vara vindstilla. Vattnet bidrar till att Stockholm är en av världens vackraste huvudstäder. Bra tips för turister.

  1. Ja Stockholm är vackert, men Göteborg står inte långt efter. Skärgården där är fantastisk. Det var faktiskt flera turister på båten som verkade uppskatta den mycket.

 2. Åh så vackert! Vi ska besöka vår huvudstad nästa vecka för en konsert på Globen. Det hade varit fantastiskt om vi kunde ta någon båttur då. Har du något tips på en tur som man kan ta när man inte har så mycket tid på sig. Kommer upp vid middag och åker hem dagen efter vid middag.

  1. Kerstin Dahlqvist

   Hej!
   Jag kan inte alla busslinjer från Stadshuset till övriga innerstaden. Men jag vet att buss 3 går emellan Karolinska och Södersjukhuset. Ska man till Södermalm åker man bussen till Södersjukhuset och vill man besöka Kungsholmen/Fridhemsplan åker man bussen åt Karolinska.
   Ska man till Odenplan och högre upp vid hörnet Odengatan/Valhallavägen finns det också en buss. Jag kommer inte ihåg om det är nr 51 eller 61. Jag var på kurs vid Engelbrekts församlingshus och skulle till optikern vid Kungsholmstorg och tog den bussen. Tar lite lång tid om man har bråttom. Hoppas du hittar fler bussar. Detta är de två busslinjer som passerar Stadshuset jag känner igen.

  1. Tack Birgitta! Det är så himla bra för oss att det går turer mitt på dagen. Jag såg också att somliga tog cykeln med sig från stan för att göra en cykeltur på ön. Man behöver ju inte åka tillbaka med vändande båt. Har man lust kan man ju tillbringa en timme på Ekerö innan man återvänder. Vi har ett litet men mycket bra gallerifritt centrum som jag ska göra ett separat inlägg om. Nedan finns en länk till tidtabellen.
   http://www.ekero.se/Global/Trafik_och_infrastruktur/Farjan/Linje_89.pdf?epslanguage=sv

 3. Säger bara – stor-Stockholm är helt fantastiskt! SL levererar de också. För en sådan tur hade du fått betala multum med en turistbåt.

 4. Åh så mysigt! Så där gör mina pensionärsföräldrar också, tar en liten rundtur från Nynäshamn och tillbaka igen med den lokala pendelbåten, bara för att få vistas på sjön en stund. Så himla trevligt! Så klokt av er att ta vara på det härliga sensommarvädret!

 5. Tack, det var en trevlig båttur. Efter egna turer med olika sorts båtar i de där farvattnen och promenader längs en del vattnet så kändes det mesta igen. Många härliga bilder!
  Fantastiskt bra att man äntligen verkar förstå att Stockholm ligger vid vatten. Bra kommunikation som kan korta vägen om ej tiden på farkosten. Härlig utflykt! Kommer det att gå att åka även vintertid? Vet du det?

  1. Efter flera testperioder och många diskussioner har man nu permanentat pendelbåten året runt. Vi är jätteglada för det. Förstår att du känner igen dig med ditt stockholmsursprung på många ställen på bilderna.

 6. Underbara bilder på båtar och stränder. De med speglingar är extra vackra. Måste verkligen vara en av de finare pendlarsträckorna. Så länge sen jag gjorde en sådan båttur.

 7. Pingback: Erskine – arkitekten som gestaltade Ekerö centrum - Seniorvinklat

Kommentera